Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com
Metin2 Pvp GM

Son1Dem

[404: Fear not found]
Telefon Numarası Onaylanmış Üye
Banlı
GM
TM Üye
Konular
1,953
Online süresi
1ay 8g
Reaksiyon Skoru
3,987
Altın Konu
140
Başarım Puanı
339
TM Yaşı
6 Yıl 9 Ay 24 Gün
MmoLira
39,465
DevLira
150

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Factorio – Baştan Sona Oyun Rehberi

image7453be4be68415f5.png

Factorio’ya ilk kez giren çoğu oyuncu oyunun ne kadar bağımlılık yapacağını fark etmiyor. Başta küçük bir üretim kuruyorsun, birkaç maden çıkarıyorsun ve “tamam bu kadar” diyorsun. Ama oyun ilerledikçe sürekli daha fazlasını istemeye başlıyorsun. Daha hızlı üretim, daha verimli hatlar, daha az tıkanıklık… Bir noktadan sonra oyun tamamen planlama üzerine kuruluyor.

Oynanışın temeli otomasyon. İlk saatlerde her şeyi elle yapmak mümkün ama bu uzun vadede büyük hata. Factorio seni en baştan “kendin yapma, sistem kur” mantığına alıştırıyor. Bir şeyle sürekli uğraşıyorsan, oyun sana onun otomatik yapılması gerektiğini söylüyor. Bu fark edildiğinde oyun asıl kimliğini gösteriyor.

Üretim zincirleri ilerledikçe karmaşıklaşıyor. Basit görünen bir parça, aslında alt alta birçok üretim hattı gerektiriyor. Burada yapılan en büyük hata, plansız genişlemek. Her şeyi yan yana sıkıştırmak bir süre sonra kaosa dönüşüyor. Bir noktadan sonra “keşke baştan boşluk bıraksaydım” cümlesi kaçınılmaz oluyor.

Harita keşfi ve savunma sistemi de işin içine giriyor. Fabrika büyüdükçe çevredeki düşmanlar daha agresif hale geliyor. Savunmayı ihmal etmek, saatlerce emek verdiğin üretimin bir anda çökmesine yol açabiliyor. Bu yüzden sadece üretime değil, savunma hatlarına da zaman ayırmak gerekiyor. Factorio bu dengeyi sürekli test ediyor.

Araştırma sistemi oyunun temposunu belirliyor. Yeni teknolojiler açıldıkça üretim tamamen değişebiliyor. Bu yüzden “şu an çalışıyor” deyip sistemi olduğu gibi bırakmak uzun vadede verimsiz kalıyor. Factorio, oyuncuyu sürekli eski sistemleri yıkıp daha iyisini kurmaya itiyor. Bu da oyunu sıkıcı değil, sürekli canlı tutuyor.

Oyunun en güzel yanı, yanlış oynamanın olmaması. Kötü bir fabrika kurabilirsin ama bu oyun bitti demek değil. Yavaş olur, karmaşık olur ama yine de çalışır. İstersen baştan düzenlersin, istersen yamalarla devam edersin. Factorio oyuncuyu cezalandırmak yerine öğretmeyi tercih ediyor.

Factorio hızlı oynanacak bir oyun değil. Saatlerce aynı haritaya bakıp “şurayı nasıl daha iyi yaparım” diye düşünmek gerekiyor. Ama bu sürece giren oyuncular için zaman çok hızlı akıyor. Oyunun asıl gücü de burada yatıyor.

Factorio, aksiyon değil düşünme isteyen bir oyun. Sabırla oynandığında, kendi kendine çalışan dev bir sistem kurmanın verdiği tatmin başka çok az oyunda var.
imagea77b69ffb955fb27.png

Eline sağlık

Paylaşım için teşekkürler :)

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri