Abiler Metin2 panel ve Metin2 Hazır panel gibi panel sağlayıcılarının + sı ve dez avantajı nedir bununla ilgili hiç soru görmedim. Ben forumda konu açsam Bana Metin2 hazır panelin aynı fonksiyonlarında bi panel yap desem bunu yapması imkansız mı? yada yapsalar bile Hacklenme gibi sorunlar olur mu? hep merak etmişimdir 1k sınırısz lisans satıyorlar ama ya bi gün kapanırsalar o zaman paneller hep boşa düşecek insanlar neden kendi panellerini kullanmıyor?
Önce hazır panellerin
artı–eksi meselesinden başlayayım.
Hazır panel kullananların en büyük sebebi
kolaylık. Sunucuyu açıyorsun, paneli bağlıyorsun, marketi kuruyorsun, GM işlemlerini tek yerden yapıyorsun. Ne web güvenliğiyle uğraşıyorsun ne “şu özellik bug verdi” derdiyle. Adamlar zaten yıllardır bunu yaptığı için çoğu senaryoyu düşünmüş oluyor. Event açma, item ekleme, hesap banlama, loglar vs. hepsi hazır.
Ama işin
eksi tarafı da az değil. Panel dediğin şey oyunun kalbi. Database erişimi var, admin yetkisi var, bazen ödeme sistemine kadar gidiyor. Yani panel sağlayıcısına ister istemez tam güvenmek zorundasın. Kod sana ait değil, içinde ne var bilmiyorsun. Bugün varlar, yarın yoklar. Özellikle “1k sınırsız lisans” satıp SaaS gibi çalışan panellerde bu risk daha büyük.
“Ya kapanırlarsa?” sorusu çok mantıklı bir soru. Çoğu kişi bunu düşünüyor ama ses etmiyor. Çünkü gerçek şu:
– Sunucu sahibi genelde
bugünü kurtarmaya bakıyor.
– “Şu an işimi görüyor, yarını sonra düşünürüm” mantığı var.
Panel kapanırsa ne olur?
Eğer panel tamamen onların altyapısına bağlıysa, geçmiş olsun. Panel gider, web market gider, yönetim aracı gider. Oyunun kendisi çalışır ama kör kalırsın.
“Forumda konu açsam, bana hazır panelle aynı fonksiyonlarda panel yap desek imkânsız mı?”
Hayır,
imkânsız değil. Ama olay sanıldığı gibi “buton yapalım, sayfa yapalım” değil.
Hazır panellerin olayı şu:
– Yıllar içinde biriken detaylar
– Farklı serverfile uyumları
– Saçma ama gerçek hayatta çıkan edge-case’ler
Yani sıfırdan yazılan panel ilk başta çalışır ama asıl mesele
uzun vadede sorunsuz çalışması. Yetki sistemi, loglama, güvenlik, hata kontrolü… Bunlar yoksa panel var ama bomba gibi durur.
Forumda böyle bir konu açarsan düzgün biri şunu sorar:
– Hangi serverfile?
– Market/ödeme olacak mı?
– Birden fazla sunucu mu tek sunucu mu?
– Panel DB’ye direkt mi bağlanacak, arada API mi olacak?
Bunların cevabı net değilse, “aynısını yapalım” lafı havada kalır.
“Yapsalar bile hacklenme olur mu?”
Dürüst olayım:
olur.
Ama bu hazır panelde de olur, özel panelde de olur.
Hazır panel popüler olduğu için daha çok hedef olur. Özel panel ise genelde güvenliği hafife alındığı için açık verir.
En büyük hata şudur: panelin DB’ye
root yetkisiyle bağlanması. Bir açık bulunursa direkt oyun biter.
Yani mesele “hazır mı özel mi” değil,
nasıl yazıldığı ve nasıl korunduğu.