- Konular
- 565
- Online süresi
- 25g 55875s
- Reaksiyon Skoru
- 1,259
- Altın Konu
- 54
- Başarım Puanı
- 264
- TM Yaşı
- 5 Yıl 14 Gün
- MmoLira
- 30,972
- DevLira
- 12
Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!
Kapalı kutu (sıfır) bir telefon alırken, cihazın orijinalliğini, yasal durumunu ve garantisini garanti altına almak için IMEI (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) kontrolü yapmak hayati önem taşır. Bu kontrol, cihazın daha önce kullanılıp kullanılmadığını, çalıntı olup olmadığını veya yasa dışı yollarla ülkeye sokulup sokulmadığını anlamanızı sağlar.
İşte sıfır cihaz alırken uygulamanız gereken adım adım IMEI kontrol rehberi:
İşte sıfır cihaz alırken uygulamanız gereken adım adım IMEI kontrol rehberi:
1. IMEI Numarasını Bulma (Daha Kutuyu Açmadan)
IMEI numarasını kutunun içindeki cihazla eşleştirmek için öncelikle kutu üzerindeki numarayı not edin.- Kutunun Etiketini Kontrol Edin: Kutunun genellikle alt veya arka yüzeyinde bir etiket bulunur. Bu etikette cihazın modeli, seri numarası (Serial Number) ve IMEI numarası (veya bazen iki farklı IMEI numarası, çift SIM kartlı cihazlar için) yazılı olmalıdır.
- Fatura ile Karşılaştırın: Satın alma faturasında veya garanti belgesinde yazan IMEI numarasının kutu üzerindeki numara ile aynı olduğundan emin olun.
2. BTK Üzerinden IMEI Sorgulama (Yasal Durum)
Türkiye'de cihazın yasal kaydını kontrol etmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sorgulaması kritik öneme sahiptir.Adım 1: BTK Sorgulama Sayfasına Girin
- E-Devlet Kapısı üzerinden veya doğrudan BTK'nın "IMEI Sorgulama" sayfasına gidin.
Adım 2: Sorgulama İşlemi
- Kutudan veya faturadan okuduğunuz 15 haneli IMEI numarasını sorgulama alanına girin.
- Güvenlik kodunu (Captcha) girin ve sorgulama yapın.
Adım 3: Sorgulama Sonuçlarını Değerlendirme
Sorgu sonucunda aşağıdaki ifadelerden birini görmelisiniz:| Sonuç | Anlamı | Yapılması Gereken |
| "Kayıtlı Cihaz" | IMEI numarası yasal olarak sisteme kaydedilmiş. | Güvenilir. Cihaz yasal yollarla ülkeye girmiş. |
| "Yolcu Beraberi Kayıtlı Cihaz" | Yurt dışından getirilmiş ve yasal süresi içinde harç ödenerek kayıt altına alınmış. | Güvenilir. Ancak Türkiye'deki garantisinin geçerliliğini (Türkiye Distribütör Garantisi vs. Uluslararası Garanti) satıcıya sorun. |
| "Kayıt Dışı" / "Kullanım Süresi Dolmuştur" | Cihazın yasal kaydı yapılmamış veya süresi geçmiş. | KESİNLİKLE ALMAYIN. Cihaz birkaç ay sonra iletişime kapatılacaktır. |
| "Çalıntı İhbarı Bulunmaktadır" | Cihaz çalıntı olarak bildirilmiş. | KESİNLİKLE ALMAYIN. Satın alımı derhal durdurun. |
3. Kutuyu Açtıktan Sonra IMEI Doğrulama
Kutuyu açıp cihazı elinize aldığınızda, kutu ve fatura üzerindeki numaranın cihazın kendisiyle eşleştiğini teyit edin.Adım 1: Cihazın IMEI'sini Öğrenme
- Telefonun Çevirici (Dialer) uygulamasını açın.
- *#06# kodunu tuşlayın.
- Ekranınızda anında cihazın IMEI numarası (ve varsa IMEI 2 numarası) görünecektir.
Adım 2: Üçlü Karşılaştırma
- Ekrandaki IMEI Numarası
- Kutudaki Etiketteki IMEI Numarası
- Faturadaki IMEI Numarası
Adım 3: Garantiyi Kontrol Etme
- Satıcıdan aldığınız garanti belgesini veya faturayı saklayın.
- IMEI sorgulamasında "Kayıtlı Cihaz" çıkan cihazlar için distribütör garantisinin geçerli olup olmadığını (Örn: Türkiye Samsung Garantisi, Apple Türkiye Garantisi) teyit edin.
- Bazı ithalatçı garantileri, yetkili servislerde ücretsiz onarım imkanı sunmayabilir.
Özet Güvenlik Kontrol Listesi
- Fatura: Mutlaka cihazın IMEI numaralarının yazılı olduğu faturayı alın.
- Kutu Etiketi: Kutunun hasarsız ve etiketin okunaklı olduğundan emin olun.
- BTK Sorgusu: Satın almadan önce BTK üzerinden yasal kaydını kontrol edin.
- Cihaz Kontrolü: *#06# ile cihazın içindeki IMEI'yi, kutu ve faturadaki numaralarla karşılaştırın.