kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
farkmt2official 1
farkmt2official
Bvural41 1
Bvural41
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Android’de RAM Yönetimi Nasıl Çalışır? Mitler ve Gerçekler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan veXor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 35

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Android işletim sisteminin RAM (Rastgele Erişim Belleği) yönetimi, Windows veya macOS gibi masaüstü işletim sistemlerinden farklı çalışır ve bu durum, kullanıcılar arasında yaygın mitlere yol açar. Android'de "boş RAM = iyi performans" anlamına gelmez.

İşte Android'in RAM yönetimine dair temel gerçekler ve yaygın yanılgılar:

1. Temel Gerçek: Boş RAM, Boşa Harcanmış RAM’dir​

Android'in RAM yönetim felsefesi, Linux çekirdeğinden gelir: Bir kez yüklenen bir uygulama, tekrar ihtiyaç duyulduğunda hızlıca açılabilmesi için RAM'de tutulmalıdır.

• Amaç: Uygulamaları RAM'de tutmak, tekrar açıldıklarında depolama biriminden (UFS/eMMC) yeniden yüklenmelerini gerektirmez. Bu, hem hızı artırır hem de pil tüketimini azaltır.
  • Android'in Stratejisi: Android, RAM'i tamamen dolu tutmayı hedefler. Cihaz yavaşlamaz veya donmaz, çünkü sistem her zaman mevcut RAM'i verimli bir şekilde kullanmaya çalışır.

2. RAM Yönetim Mekanizması: LMK ve ZRAM​

Android, RAM'in aşırı yüklenmesini ve sistemin çökmesini engellemek için iki ana mekanizma kullanır:

A. Low Memory Killer (LMK) – Düşük Bellek Katili​

• Nedir: LMK, Android'in RAM'i temizleme mekanizmasıdır. Cihazın RAM'i kritik seviyeye yaklaştığında, hangi uygulamaların kapatılacağına karar veren sistemdir.
  • Nasıl Çalışır: LMK, her uygulamaya bir öncelik seviyesi (OOM Score – Out Of Memory Score) atar.
    • En Düşük Öncelik (İlk Kapatılacaklar): Arka planda çalışıp uzun süredir kullanılmayan uygulamalar.
    • Orta Öncelik: Müzik çalma veya bildirim gibi servisler.
    • En Yüksek Öncelik (Asla Kapatılmaz): Şu an kullandığınız (ön plandaki) uygulama.
  • Sonuç: Yeni bir uygulamaya yer açılması gerektiğinde, LMK düşük öncelikli eski bir uygulamayı otomatik ve sessizce kapatır.

B. ZRAM (RAM Sıkıştırma)​

• Nedir: ZRAM, Android'in sanal RAM (Swap) çözümüdür. Telefonunuzun depolama birimini (ROM), RAM gibi kullanmak yerine, verileri RAM'in içinde sıkıştırır.
  • Faydası: Uygulama verileri kapatılmak yerine sıkıştırıldığı için daha fazla uygulama RAM'de tutulabilir. Bu, özellikle düşük RAM'e sahip bütçe dostu telefonlarda performans artışı sağlar.

3. Yaygın Mitler ve Gerçekler​

Mit (Yanlış Bilgi)Gerçek (Android Çalışma Prensibi)
"RAM temizleyici uygulamalar performansı artırır."Yanlış. Bu uygulamalar gereksiz yere RAM'i zorla boşaltır, ancak Android boşalan RAM'i tekrar doldurmak zorunda kalır. Bu, daha fazla CPU ve pil tüketimine yol açar.
"Kullanılmayan uygulamaları kapatmalıyım."Yanlış. Uygulamaları manuel olarak kapatmak, LMK'nin işini yapmasını engeller ve o uygulamayı tekrar açtığınızda baştan yüklenmesi gerekir, bu da daha fazla pil harcar.
"Ne kadar çok boş RAM, o kadar hızlı telefon."Yanlış. Android için ideal olan, RAM'in %80-90 oranında dolu olmasıdır. Boş kalan RAM, sistem tarafından kullanılmayan bir kaynaktır.
"Arka plan süreçlerini kısıtlamak her zaman iyidir."Kısmen Doğru. Yoğun oyun oynarken faydalı olabilir, ancak tüm arka plan süreçlerini kısıtlamak, bildirimlerin ve senkronizasyonların gecikmesine neden olur.

4. Gerçek Optimizasyon İçin Yapılması Gerekenler​

Telefonunuzun yavaşladığını hissediyorsanız, "RAM temizleyici" uygulamalar yerine şunları yapın:

1. Gereksiz Uygulamaları Kaldırın: Yavaşlamaya neden olan, kötü optimize edilmiş veya sık kullanmadığınız uygulamaları tamamen silin (Bölüm 1'deki "Uygulama ve Depolama Yönetimi" rehberine bakın).
  2. Önbellek Temizliği: Uygulamaların yığınla biriktirdiği geçici verileri (önbellek) manuel olarak temizleyin.
  3. İşletim Sistemi Güncelleyin: Üreticiler, her güncellemede LMK ve güç yönetim algoritmalarını iyileştirirler.
  4. Fabrika Ayarlarına Sıfırlama: Eğer telefonunuzun performansı kalıcı olarak düştüyse, en etkili çözüm sistemi tamamen sıfırlamaktır.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri