Selamlar kardeşim, gönderdiğin komutlara baktım ve sorununun ne olduğunu net olarak anladım. Panikle birçok farklı komut denemişsin ve bu yüzden çalışan MySQL'in üstüne tekrar tekrar işlem yapmaya çalıştığın için hatalar alıyorsun.
Şimdi her şeyi temizleyip, sıfırdan ve doğru adımlarla kuracağız.
Adım 1: Çalışan Tüm MySQL Servislerini Durdur
Önce o arkada inatla çalışan MySQL'i bir susturalım. Terminale şunu yaz:
service mysql-server stop
Eğer durmazsa veya hata verirse, hiç sorun değil, aşağıdaki komutla zorla kapat:
Adım 2: Eski Veritabanı Klasörünü Temizle (ÖNEMLİ!)
İçeride yarım kalmış bir kurulum olmaması için, eski veritabanı klasörünü sileceğiz. Bu, en temiz başlangıcı garantiler.
DİKKAT: Bu komut, eğer içinde önemli veritabanların varsa hepsini siler. Zaten yeni kurulum olduğu için sorun olmayacaktır.
Adım 3: Her Şeye Sıfırdan ve DOĞRU Sırada Başla
Artık sistemimiz temiz. Şimdi sadece 3 komutla her şeyi halledeceğiz:
# 1. MySQL servisini sisteme tanıtıyoruz (Daha önce yaptıysan bile tekrar yapmakta zarar yok)
sysrc mysql_enable="YES"
# 2. MySQL servisini başlatıyoruz. BU KOMUT, /var/db/mysql klasörünü KENDİSİ OLUŞTURACAK ve sunucuyu başlatacaktır.
service mysql-server start
# 3. Güvenlik ayarlarını yapıyoruz. Şimdi o meşhur Access Denied hatasını almayacaksın.
mysql_secure_installation
Bu kadar. Başka hiçbir komuta (chown, mysqld_safe vs.) gerek yok. FreeBSD'nin servis sistemi her şeyi bizim için doğru sırada halledecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu adımları sırasıyla yaptığında, MySQL sunucun hem temiz bir şekilde kurulmuş hem de çalışıyor olacak. mysql_secure_installation komutuyla da root şifreni sorunsuz bir şekilde belirleyebileceksin.