Conan Exiles, oyuncuyu çorak bir çölde hayatta kalmaya zorlayan, acımasız bir açık dünya hayatta kalma oyunudur. Oyuna ilk kez başladığınızda, karakteriniz çıplak ve yalnız bir şekilde sürgün topraklarının sınırına çivilenmiş olarak bulunur. Bu giriş, oyuncuya oyunun atmosferini ve zorluk seviyesini açıkça hissettirir. Oyuna nasıl başlanacağı ise sadece birkaç temel hamleyle değil, çevreye, oyunun mekaniklerine ve hayatta kalma içgüdüsüne hâkim olmakla mümkündür.
Oyunun başında, karakter yaratma ekranı sizi karşılar. Irk, din, fiziksel özellikler ve ses seçimi yapabileceğiniz bu aşamada seçimleriniz, ileride bazı küçük avantajlar sağlayabilir. Örneğin, din seçimi belirli tapınak yapılarının ve özel yeteneklerin kilidini açar. Bu seçimlerin bazıları oyunun ilerleyen evrelerinde daha çok önem kazansa da başlangıç için büyük farklar yaratmaz. Yine de Mitra gibi daha erişilebilir dinleri seçmek, ilk saatler için kolaylık sağlayabilir.
Sürgün bölgesine ilk adımınızı attığınızda, etrafta dağılmış taşlar, dallar, küçük çalılar ve ölü bedenler dikkatinizi çeker. Bu aşamada yapmanız gereken ilk şey temel kaynakları toplamaktır. Taş ve dal toplayarak ilkel bir kazma ve balta yapabilir, kıyafetler için çalılardan lif toplayabilirsiniz. Bunlar sadece başlangıçta işe yaramakla kalmaz; aynı zamanda oyuncunun üretim sistemine alışması için de mükemmel birer öğreticidir.
Su ve yemek ihtiyacı, Conan Exiles dünyasında sürekli takip edilmesi gereken iki ana hayatta kalma unsurudur. Haritanın güney kısmındaki nehir, başlangıç için en iyi konumlardan biridir. Hem suya erişim kolaydır hem de avlanabilecek küçük yaratıklar ve yenebilir bitkiler bu bölgede bolca bulunur. Nehir kenarına yakın bir yer seçerek ilk kampınızı kurmak, hem güvenliğe hem de kaynak erişimine katkı sağlar. Ancak timsahlar gibi düşman yaratıklara karşı da tetikte olmanız gerekir. Oyunda ölüm cezalandırıcı olabilir; eşyalarınızı kaybetmeniz ve canavarlara tekrar ulaşmanız zorlu bir yolculuğa neden olabilir.
İlk birkaç seviyede, oyuncunun odaklanması gereken şey temel üretim ve yapı sistemleridir. Basit bir barınak, kamp ateşi ve yatak rulosu üretmek, oyuncuya gece karanlığına karşı korunma, yiyecek pişirme ve yeniden doğma hakkı sağlar. Ölümden sonra haritanın rastgele bir noktasında değil, yatağınızda uyanmak oyunun ritmini bozmaz ve eşyalarınıza hızlıca ulaşmanıza olanak tanır.
Oyunda ilerledikçe "Journey" adı verilen adım adım görev sistemi oyuncuya rehberlik eder. Bu görevler oyuncuya ne yapması gerektiğini göstermekle kalmaz, aynı zamanda tecrübe puanı kazandırır. İlk journey görevleri; taş balta yapmak, kıyafet üretmek, düşman öldürmek ve bir yapı kurmak gibi basit adımlardır ama bunlar oyunun temel mekaniğine alışmak için çok kıymetlidir. Ayrıca karakterin seviyesini arttırmak, daha karmaşık tarifleri ve yetenekleri açmak için gereklidir. Seviye atladıkça "Attributes" sekmesinden karakterinize puan dağıtabilir ve hangi yönde uzmanlaşmak istediğinize karar verebilirsiniz.
Çevre, düşmanlar ve hava koşulları, oyuncuya sürekli olarak dikkatli olmayı öğretir. Conan Exiles’ta sadece yaratıklar değil, çevresel etkenler de öldürücü olabilir. Sıcaklık değişimleri, açlık, susuzluk ve zehir gibi statü etkileri oyuncuyu sürekli olarak hazırlıklı olmaya zorlar. Başlangıçta yanınızda bolca su tulumu taşımak ve pişmiş et bulundurmak, beklenmedik durumlar için hayat kurtarıcı olabilir.
İlk saatlerde yapılacak en akıllıca hareketlerden biri de thrall sistemine giden yolu öğrenmeye başlamaktır. Düşman kamplarına erken seviye ziyaretler, ileride sizi güçlü savaşçılarla donatacak köleleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Ancak erken dönemde bu kamplara saldırmak tehlikelidir. Bu yüzden haritayı öğrenmek ve güçlü düşmanlardan kaçmayı bilmek büyük avantaj sağlar.
Sonuç olarak Conan Exiles’a başlarken sabırlı, dikkatli ve sistematik olmak büyük önem taşır. Oyunun size sunduğu doğal öğretim sürecine direnmek yerine, onu anlamaya ve kullanmaya çalışmak; hayatta kalmanın ve gelişmenin anahtarıdır.