Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
AOC AGON Pro AG456UCZD modelini yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Şunu baştan söylemem gerek, uzun süreli Widescreen monitör kullanıcısı olmama rağmen, bu monitöre alışmam birkaç haftamı aldı. Bunun en büyük sebebi tabi ki boyutundan kaynaklanıyor, daha önce hiç bu kadar büyük bir monitör kullanmamıştım.
Fakat masa düzenimde yaptığım birkaç değişiklik sonrası, monitöre daha geniş bir alan bırakmam ile birlikte şu an eskiye dönebilir miyim, emin değilim. Gerçekten de o alışma evresini geçtikten sonra bu tarz büyük monitörlerin ne kadar efektif bir kullanıma sahip olduğunu anlamaya başlıyorsunuz.
AG456UCZD modeli masanızda yer açmak isteyeceğiniz kadar büyük bir monitör. Genelde 40 inç ve üzeri büyük oyuncu monitörlerinde görüş alanının değiştiğine şahit oluyoruz. Yani 49 inçlik monitörlerde 32:9 gibi en boy oranları kullanılıyor.
Benim gibi tercihi daha çok 21:9 olan kullanıcılar için ise genelde 32 inçlik modellerin piyasada daha yaygın olduğunu görüyoruz. Nitekim daha önceki kullandığım model yine 32 inç boyutuna sahip olan Philips Evnia 34M2C8600 modeliydi. Bu nedenle 21:9 kullanımına hem alıştım, hem de oyunlarda daha efektif bir kullanımı olduğunu düşünüyorum.
AG456UCZD modeli ise 44.5 inç ekranı ile 21:9 en boy oranını sunan bir monitör. Tıpkı 49 inçlerde olduğu gibi bu segmentte de daha az modelle karşılaşıyoruz. Fakat OLED panele geldiğimizde bu sayı daha da azalsa da rekabetin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Bu nedenle monitörlerin sunduğu özellikler, tasarım ve tabi ki kullanım kolaylığı çok daha ön plana çıkıyor. Test ettiğim model tüm bu konularda iddialı ve iddiasının altını doldurmayı başaran özelliklere sahip
44.5 inçlik panele sahip olan monitörün tasarımdaki en önemli avantajı kavisli bir yapıya sahip olması. Öne doğru keskin bir şekilde kavis yapıyor ve etrafınızı yayarak aslında tüm ekrana hakim olmanızı sağlıyor. Tabi boyutunu göz önüne aldığınızda büyük bir masaya ihtiyacınız olduğunu söylemeliyim.
Zaten 32 inç ve üstü modellerde, özellikle OLED panel tercih edecekseniz en azından 120x70 boyutlarında bir masaya ihtiyacınız var. Kullanacağınız monitörün boyutu arttıkça bu oranı da biraz arttırmanız ya da masanın arka kısmında pay bırakmanız gerekiyor. Evnia 34M2C8600 incelemesinde de bahsettiğim gibi OLED paneller IPS ya da VA panellere göre daha geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar.
Hele ki bu modelde olduğu gibi 40 inç üzeri kullanacaksanız ve ufak bir masanız varsa, monitörü değiştirirken bunu da hesaba katmanız gerek.
Ben 180x80 bir masa kullanıyorum, bu nedenle yerleşim anlamında bir zorlukla karşılaşmadım. Yan tarafta bilgisayar kasası, Mac standı ve diğer aksesuarlarım olmasına rağmen masamı tam anlamıyla dolduran bir monitör oldu.
Ben masayı biraz öne doğru çekerek, arkada pay bıraktım ve böylelikle daha iyi bir görüş alanına sahip oldum. çalışırken daha rahat çalışıyorsunuz. Oyun oynarken ise bu büyük monitör etkisini çok daha fazla hissettiriyor. Zaten oyun performansında tüm bu detaylara değineceğim.
Bu noktada monitör ayağını hesaba katmanız gerek. V şeklinde büyük bir ayağa sahip ve masa üzerinde yaklaşık 30 cm kadar yer kaplıyor. Monitör kutusu içerisinde VESA desteği için bir aparat çıkıyor. Tabi büyük monitörler için özel monitör kollarını kullanmanız gerek. Bu nedenle 11.35 kg’lık ekran ağırlığını göz önüne alarak tercihinizi de ona göre yapmalısınız. Ben monitör kolu ile de kullandım ve ayakları çıkardığınız için masanızdaki kullanım alanınız büyük oranda artış gösteriyor.
Ayak standı üzerinde kablo yönlendirme kanallarına yer verilmiş. Arka tarafta yine bir kulaklık askısı da bulunuyor. şüphesiz monitörün arkasındaki en dikkat çekici kısım RGB ışıklandırma. Burada köşeli bir tasarım kullanılmış. hem sade gözüküyor hem de ışıklandırma sevenler için monitöre güzel bir hava katmış. Monitörün alt, merkez tarafında ufak bir bildirim ışığı da yer alıyor.
Teknik Özellikler
- Ekran boyutu: 44.5 inç
- Panel Çözünürlüğü: 3440x1440
- Panel Tipi: OLED
- Görüntü oranı: 21:9
- Işık tipi: WLED
- Ekran sertliği: 3H
- Görüntüleme açısı: 178/178
- Parlaklık: 1000 cd/m2
- Yenileme Hızı: 240 Hz
- Görüntü renkleri: 1.07 milyar
- Yanıt süresi (GTG): 0.03 ms
- HDR: 10
- Renk boşluğu (Adobe RGB) CIE %1976: 96.3
- Hoparlör: 8 Watt x 2
- VESA: 100 x 100
- Ağırlık: 11.35
Monitörün kontrol çubuğuna ulaşmak biraz zor. Firma bunun yerine şık bir kumanda koymuş. Evet, monitörümüzün bir kumandası var. Bu kumanda sayesinde hem menü kullanımı, giriş üniteleri arasında geçiş ve ses açma, parlaklık ayarlama gibi sık kullandığımız özelliklere hızlıca ulaşabiliyorsunuz.
Oyun modu ya da farklı modlar için geçiş tuşuna da kumanda üzerinde yer verilmiş. Ayrıca bir hedef işaretçisi tuşu da yer alıyor. Birçok oyuncu monitöründe artık rekabetçi oyunlar için gördüğümüz bu ibareye, kumanda üzerinden de kolay ulaşım tuşu eklenmiş.
Kumanda ile kontrol gerçekten kullanımı kolaylaştırmış. Yeri gelmişken monitörün giriş üniteleri arasındaki otomatik geçişini de çok beğendim. Hem konsol hem windows hem de mac bağladım. Bazı monitörlerde bağlı ünitelerden birini kapattığınızda diğerine geçiş için manuel kullanım gerektiriyor.
Fakat bu monitörde kapattığınız anda diğerine geçiş yapıyor. Monitörde yoğun olarak windows ve mac kullanan biri olarak bu pratiklik baya işime yaradı diyebilirim.
Monitör giriş çıkış ünitesi anlamında da zengin bir yapıya sahip. Normalde üniteler monitörün arka, alt tarafında yer alıyor ama AOC kullanım kolaylığını düşünerek sol kısma da dört tane USB girişi konumlandırmış. Buradaki dört USB-A bağlantı noktası, genellikle altta veya arkada bulunan bağlantı noktalarına kıyasla çok daha erişilebilir.
Bu bağlantı noktaları, USB-B veya USB-C üzerinden bir sisteme bağlanabiliyor ve dahili KVM anahtarı, cihazlar arasında otomatik geçiş yapabiliyor. Altta yer alan USB-C bağlantı noktası özellikle Mac gibi cihazlarınız için oldukça ideal. DisplayPort 1.4 desteği ve 90 watt güç ile Mac ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları için oldukça faydalı bir çözüm sunulmuş.
Yine alt tarafta iki adet HDMI girişi bulunuyor. Buraya konsollarınızı ya da varsa ikinci monitörünüzü bağlayabiliyorsunuz. HDMI girişlerinde de 3440x1440 çözünürlük desteği bulunuyor ama yenileme hızı olarak 100 Hz ile sınırlandırılmış.
Buraya konsolunuzu bağladığınızda ise 120 Hz’e kadar destek sunuluyor. Monitörün maksimum yenileme hızına, yani 240 Hz yenileme hızına ulaşmak için DisplayPort veya USB-C bağlantısı kullanmanız gerekiyor. Arka tarafta yine 3.5 mm jak girişi, USB-B bağlantısı dışında güç girişi yer alıyor. Burada bir açma kapama anahtarına da yer verildiğini görüyoruz.
3440x1440 çözünürlğe sahip olan monitörün dediğim gibi 240 Hz yenileme hızı bulunuyor. Bu da oyunlarda eğer sisteminiz de el veriyorsa çok daha akıcı bir performans demek. Ayrıca griden griye tam 0.3 ms tepki süresine sahip olması ile oyuncuların hayalini süsleyecek özellikleri bir araya getirmiş.
Tabi OLED panelin avantajlarından bahsetmemek olmaz. HDR 10 desteği ile birlikte hem oyunlarda hem de filmlerde bu farkı çok net hissediyorsunuz. Zaten OLED televizyonlarda olduğu gibi monitörlerde de kullandığınızda vazgeçemeyeceğiniz bir özellik.
Siyah dengesi özellikle oyunlarda ekran boyutu ile birlikte büyük bir avantajı da beraberinde getiriyor.
OLED panel ile birlikte iyi bir kontrast oranı sunulmuş. Monitör varsayılan ayarlarında %100 sRGB, %92 AdobeRGB ve %96 DCI-P3 renk kapsamına ulaşıyor. Renk doğruluğu konusunda ise maksimum renk sapması 13.76, ortalama ise 3.74 olarak ölçülüyor.
Bu tam film dizi ya da dergi basımı gibi tam profesyoneller için ufak bir sorun ama monitörün bir oyuncu monitörü olduğunu unutmamak gerek. Asıl amacını göz önüne aldığımızdaYoutube ya da diğer sosyal medya içerik üretimi için gayet yeterli değerler olduğunu söylemek mümkün.
SDR modunda, monitörün tepe parlaklığı 268.5 nit, HDR modunda ise 10% pencere boyutunda 794 nite ulaşıyor.
Tabi monitörü test ettiğim sürede PS5 Pro ile de kullandım. Konsol taktığınızda PS5 gibi konsollarda geniş ekran desteği olmadığı için 16:9 en boy oranına ulaşıyorsunuz. fakat çözünürlük göz önüne alındığında bu monitör size 2560x1440 çözünürlükte 120 Hz değerlerini sunuyor.
Tabi ekran bu kadar büyük olunca 1440P çözünürlükte piksel aralığı biraz yayılmış, neyse ki OLED panel bu açıklığı kapatacak kadar iyi bir performans sunuyor. Rekabete dayalı oyunlarda tabi çok dibine girmek odağınızı kaydırabilir.