Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Cannn6161 1
Cannn6161
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

İnsancılcı Pedagoji

Carissa

Administrator
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Admin
VIP Üye
Konular
59,189
Çözüm
109
Online süresi
4mo 16d
Reaksiyon Skoru
14,280
Altın Konu
2,398
TM Yaşı
11 Yıl 3 Ay 6 Gün
Başarım Puanı
1,051
MmoLira
695,092
DevLira
234
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Apr-12-The-Gradual-Release-of-Responsibility-Model-in-Action_web-scaled.jpg

İnsancılcı Pedagoji, eğitimde öğrenci merkezli bir yaklaşım benimseyen ve öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını, duygusal gelişimlerini, özgüvenlerini ve içsel motivasyonlarını ön plana çıkaran bir öğretim felsefesidir. Bu pedagojik yaklaşım, öğrencilerin sadece akademik başarıları ile değil, aynı zamanda kişisel ve sosyal gelişimleri ile de ilgilenir. İnsancılcı pedagojinin temelinde, her bireyin benzersiz olduğu ve her öğrencinin kendi potansiyelini keşfetmesi için desteklenmesi gerektiği inancı yer alır.

İnsancılcı Pedagoji'nin Temel İlkeleri:

1. Öğrenciyi Merkeze Almak:İnsancılcı pedagojinin en önemli prensibi, öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine koymaktır. Bu yaklaşımda öğretmen, öğrencinin bireysel özelliklerini, ilgi alanlarını ve öğrenme hızını dikkate alarak eğitim verir. Öğrencinin duygusal ve psikolojik ihtiyaçları, öğrenme sürecine dahil edilir.
  2. Öz Saygı ve Özgüven:Öğrencilerin kendilerine güven duyması, eğitimdeki en önemli unsurlardan biridir. İnsancılcı pedagoji, öğrencilerin kendilerini değerli hissetmelerini sağlayarak, özgüvenlerini artırmayı hedefler. Bu, öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri, düşüncelerini paylaşmaları ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaları için önemlidir.
  3. Bireyselleştirilmiş Eğitim:Her öğrencinin öğrenme tarzı ve hızının farklı olduğu kabul edilir. İnsancılcı pedagoji, bu farklılıkları anlamak ve her öğrencinin ihtiyaçlarına uygun eğitim fırsatları sunmak için bireyselleştirilmiş öğretim yöntemlerini kullanır. Bu, öğrencilerin öğrenme sürecine daha aktif katılmalarını ve daha etkili bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
  4. Öğrenme Sürecinin İnsanî Boyutu:İnsancılcı pedagojide, öğrenme sadece akademik bilgiyle sınırlı değildir. Eğitim, öğrencilerin duygusal, sosyal ve etik gelişimlerini de destekler. Öğrenciler, başkalarına empati duymayı, kendilerine saygı göstermeyi ve toplumsal sorumluluk taşıma bilincini kazanmayı öğrenirler.
  5. Öğretmenin Rolü:İnsancılcı pedagojide öğretmen, öğrencinin rehberi, destekleyicisi ve ilham kaynağıdır. Öğretmen, öğrencilerin düşünme süreçlerini yönlendirir, onları cesaretlendirir ve bireysel olarak ihtiyaç duydukları desteği sağlar. Öğretmen, sadece bilgi aktaran biri değil, öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayan bir mentordur.
  6. İçsel Motivasyon:Öğrencilerin öğrenme sürecinde dışsal ödüller ve cezalar yerine içsel motivasyonlarını geliştirmeleri teşvik edilir. İnsancılcı pedagojide öğrenciler, öğrenmeyi sadece başarılı olmak için değil, kendi kişisel gelişimlerini artırmak için yaparlar. Bu yaklaşımda, öğrencinin kendi öğrenme sürecini keşfetmesi ve buna sahip çıkması amaçlanır.
  7. Kapsayıcılık ve Saygı:İnsancılcı pedagojide, her öğrencinin farklı geçmişlere, deneyimlere ve kültürlere sahip olduğu kabul edilir. Bu nedenle, öğretim süreci kapsayıcıdır ve tüm öğrencilerin farklılıklarına saygı gösterilir. Bu yaklaşımda, tüm öğrencilerin eşit fırsatlar ve değerli oldukları hissettirilir.

İnsancılcı Pedagoji'nin Tarihi ve Temsilcileri:

İnsancılcı pedagojinin temelinde, insanın özdeğerine ve kişisel gelişimine odaklanan felsefi ve psikolojik yaklaşımlar yer alır. Bu yaklaşım, özellikle Abraham Maslow ve Carl Rogers gibi psikologların çalışmalarından etkilenmiştir.

1. Abraham Maslow: Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, insancılcı pedagojinin temel taşlarından biridir. Maslow’a göre, insanların temel ihtiyaçları karşılandıkça, daha yüksek düzeyde ihtiyaçlar (özsaygı, kendini gerçekleştirme) devreye girer. Eğitimde, öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması (güvenlik, kabul edilme) ve ardından daha yüksek düzeydeki ihtiyaçlarına yönelmesi sağlanmalıdır.
  2. Carl Rogers: Carl Rogers, insancılcı pedagojinin en önemli teorisyenlerinden biridir. Rogers, eğitimde öğretmenin, öğrencinin kişisel gelişimine duyarlı, empatik ve saygılı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini savunur. Rogers’a göre, öğrencinin kendini keşfetmesine ve öğrenme sürecini kişisel olarak sahiplenmesine olanak tanımak gereklidir. Ayrıca, öğretmenin öğrencilere güvenli, açık ve hoşgörülü bir ortam sunması gerektiği üzerinde durmuştur.

İnsancılcı Pedagojinin Eğitimdeki Uygulamaları:

• Öğrenci odaklı öğretim yöntemleri: Öğrencinin ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına göre dersler hazırlanır.
  • Demokratik sınıf ortamları: Öğrenciler, sınıfın kararlarında söz sahibidir. Öğrenciler arasındaki etkileşim ve işbirliği teşvik edilir.
  • Duygusal destek ve rehberlik: Öğrencilerin duygusal ihtiyaçlarına ve streslerine duyarlı bir ortam sağlanır.
  • Aktif öğrenme: Öğrenciler, öğrenme sürecine aktif olarak katılır. Sorular sorar, problem çözer, projeler yapar ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirirler.
  • Empatik iletişim: Öğretmen, öğrencileri anlamaya çalışır ve onların hislerini dikkate alarak iletişim kurar.

Sonuç:

İnsancılcı pedagoji, eğitimi sadece akademik başarı ile sınırlamayan, öğrencinin duygusal, sosyal ve kişisel gelişimini de önemseyen bir yaklaşımı ifade eder. Bu pedagojik anlayış, öğrencilerin kendilerini değerli hissetmeleri, özgüvenlerini kazanmaları ve içsel motivasyonlarıyla öğrenmeye aktif bir şekilde katılmaları için büyük bir fırsat sunar. İnsancılcı pedagojinin etkili olduğu bir eğitim ortamı, hem akademik başarının artmasına hem de öğrencilerin genel yaşam kalitesinin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri