Fethi Polat 1
Fethi Polat
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Best Studio 1
Best Studio
Agora Metin2 1
Agora Metin2
raderde 1
raderde
Cannn6161 1
Cannn6161
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
melankolıa18 1
melankolıa18
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Agostinho Neto Üniversitesi

Carissa

Administrator
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Admin
VIP Üye
Konular
59,189
Çözüm
109
Online süresi
4mo 16d
Reaksiyon Skoru
14,280
Altın Konu
2,398
TM Yaşı
11 Yıl 3 Ay 7 Gün
Başarım Puanı
1,051
MmoLira
695,207
DevLira
234
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

2023-05-12.jpg

Agostinho Neto Üniversitesi, Angola'nın başkenti Luanda ve Talatona şehirlerinde bulunan, ülkenin en büyük kamu üniversitesidir. 2005-06 akademik yılında üniversite, 68 lisans kursu sunmuş ve 18 lisans ile 15 yüksek lisans programı içermiştir. Üniversite, çeşitli fakülteler, enstitüler ve yükseköğretim okulları aracılığıyla bilimsel bilgi alanlarında eğitim vermektedir. Angola'nın yedi devlet üniversitesinden biridir ve ülkenin eğitim sisteminde önemli bir rol oynamaktadır.

2009 yılına kadar Agostinho Neto Üniversitesi, Angola'daki tek devlet üniversitesiydi ve ülke genelinde geniş bir kampüs ağına sahipti. Ancak 2009 yılında üniversite, Luanda dışındaki kampüslerinin özerk üniversitelere dönüştürülmesiyle yeniden yapılandırılmıştır. Bu süreç sonucunda Benguela, Cabinda, Huambo, Lubango, Malange ve Uíge şehirlerinde altı yeni özerk üniversite kurulmuş ve Agostinho Neto Üniversitesi, Luanda ve Bengo eyaletlerine hizmet veren yedi bölgesel üniversiteden biri haline gelmiştir.

Buna rağmen Agostinho Neto Üniversitesi, hâlâ Angola'daki en büyük üniversite olma özelliğini taşımaktadır ve ülkenin eğitim sistemindeki önemi devam etmektedir.

Tarih​

1962'de, Portekiz Denizaşırı Bakanlığı, sömürgeci Portekiz Afrika'sında devlet tarafından işletilen iki üniversite kurdu. O dönemde bu üniversitelerin kurulmasına öncülük eden kişi Adriano Moreira'ydı. Bu üniversiteler, Estudos Gerais Universitários de Angola (Angola'daki Genel Çalışmalar Üniversitesi) ve Estudos Gerais Universitários de Moçambique (Mozambik'teki Genel Çalışmalar Üniversitesi) olarak adlandırıldı. Her iki üniversite de geniş bir akademik yelpazeye sahipti ve mühendislikten tıbba, ekonomiden tarım bilimine kadar çeşitli alanlarda eğitim veriyordu.

1968 yılında, Angola'daki Estudos Gerais Universitários de Angola'nın adı değiştirilerek Universidade de Luanda (Luanda Üniversitesi) olarak anılmaya başlandı. Bu dönemde, üniversitenin amacı sadece eğitim vermek değil, aynı zamanda Angola'nın bağımsızlık sürecine katkı sağlamak için entelektüel bir merkez haline gelmekti.

Bu üniversiteler, Angola ve Mozambik'in bağımsızlık süreçleri sırasında önemli rol oynamış ve ülkenin eğitim altyapısının temel taşlarını oluşturmuşlardır. Üniversiteler, hem Portekiz sömürge yönetiminin etkisi altında hem de ülkelerin kendi kültürel ve bilimsel kimliklerini inşa etmeye başladıkları dönemde eğitim vermiştir.

Bağımsızlık sonrası​

Angola'nın 1975 yılında Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasının ardından, o dönemde Universidade de Luanda olarak bilinen üniversitenin adı Universidade de Angola (Angola Üniversitesi) olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik, Angola'nın bağımsızlık sonrası eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasının bir parçasıydı.

1985 yılında, Angola'nın ilk Cumhurbaşkanı Agostinho Neto'nun onuruna, üniversitenin adı bir kez daha değiştirilerek Agostinho Neto Üniversitesi (UAN) olarak anılmıştır. Agostinho Neto, Angola'nın bağımsızlık mücadelesinin simgelerinden biri ve eğitimdeki öncüllerinden biri olarak kabul edilir.

Bağımsızlık sonrası Agostinho Neto Üniversitesi'nin ana önceliği, Angola'daki eğitim sistemini yeniden inşa etmekti. Bu kapsamda, hükümetin ilköğretim sonrası eğitimyi canlandırma hedefinin bir parçası olarak, ortaokul öğretmenleri yetiştirmek amacıyla eğitim programları geliştirildi. Bu süreçte, ISCED (Institutos Superiores de Ciências da Educação) yani Eğitim Bilimleri Enstitüleri kurularak, öğretmen eğitimi yaygınlaştırıldı.

Aynı dönemde, sömürge döneminden kalan bazı fakülteler korundu ve yenileri eklenerek üniversiteye yeni bir büyüklük kazandırıldı. Bu fakülteler, doğa bilimleri, hukuk, tarım bilimleri, sosyal bilimler, beşeri bilimler, ekonomi, mühendislik, tıp, mimarlık ve hemşirelik gibi geniş bir yelpazede eğitim sundu. Bu fakülteler, üniversitenin ülke genelindeki kampüslerinde yoğunlaşarak, Angola'nın farklı bölgelerine yayıldı. Örneğin, Tarım Bilimleri Fakültesi, özellikle Agostinho Neto Üniversitesi Tarım Bilimleri Fakültesi'ne dahil edilen Tarım Araştırma Enstitüsü ile tanınan Huambo kasabasında bulunan önemli bir merkez haline geldi. Bu enstitü, bağımsızlık öncesi Portekizliler tarafından kurulmuş ve tarım alanındaki eğitim ve araştırmaların merkezlerinden biri olmuştur.

Agostinho Neto Üniversitesi, bu süreçle birlikte sadece bir eğitim kurumu olarak değil, aynı zamanda Angola'nın bilimsel ve kültürel gelişimine katkıda bulunan önemli bir merkez olarak büyümeye devam etti.

Merkeziyetsizlik ve özerk bölgesel üniversiteler​

2000'li yıllarda Angola hükümeti Universidade Agostinho Neto'nun yönetilebilir boyutların ötesinde büyüdüğü sonucuna vardı. 2009–2010'da bunu Luanda ve Bengo Eyaletlerindeki kampüslere indirdi. Diğer tüm kampüsler, Benguela, Cabinda, Huambo, Lubango, Malange'da yeni oluşturulan özerk bölgesel üniversitelere entegre edildi.

Agostinho Neto Üniversitesi'nin bir parçası olmaya devam eden Lubango'daki Eğitim Fakülteleri (Instituto Superior de Ciências da Educação, ISCED) bir istisnadır.

2011 yılı itibarıyla Agostinho Neto Üniversitesi, çeşitli fakülteler ve enstitülerden oluşan kapsamlı bir yapıya sahipti. Üniversitenin birimleri, Angola'nın farklı bölgelerinde yer alan kampüslerde yoğunlaşmıştı. Bu birimler şunlardı:

1. Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi (Luanda)
  2. Doğa Bilimleri Fakültesi (Talatona)
  3. Sosyal Bilimler Fakültesi (Talatona)
  4. Hukuk Fakültesi (Luanda)
  5. Ekonomi Fakültesi (Talatona)
  6. Mühendislik Fakültesi (Talatona)
  7. Beşeri Bilimler Fakültesi (Talatona)
  8. Tıp Fakültesi (Luanda)
  9. Yüksek Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Caxito) – Hemşirelik okulu da dahil
  10. Eğitim Bilimleri Fakülteleri (Talatona)
  11. Yüksek Turizm Enstitüsü (Talatona)
  12. Yüksek Politeknik Enstitüsü (Viana)

Birleşik Kampüs İnşası ve Gelecek Planları​

2010'ların başında, Agostinho Neto Üniversitesi'nin mevcut yapısının daha verimli hale getirilmesi amacıyla büyük bir birleşik kampüs inşasının yapılması planlanmıştır. Bu kampüs, üniversitenin tüm birimlerini bir arada barındırarak daha merkezi bir yapı oluşturmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda, üniversitenin yapılandırılmasında kısmi bir revizyon yapılması düşünülmüştür.

Ayrıca, üniversite, MA/MSc ve doktora derecelerini kazandıran lisansüstü dersler sunmayı planlamaktadır. Bu, üniversitenin eğitim kapasitesini daha da geliştirmeyi ve araştırma faaliyetlerini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Finanslar​

Üniversite büyük ölçüde devlet fonlarına bağımlıdır. Ücret gerektiren iş sahipleri için akşam çalışma programları vardır.

Üniversite ve bazı özel üniversiteler, ülke içinde faaliyet gösteren petrol şirketleri ve elmas madenciliği şirketleri gibi sponsorların yanı sıra çeşitli uluslararası kuruluşların katkılarından da yararlanmıştır.

Önemli mezunlar​

• Albina Africano , Angolalı politikacı
  • Armando Manuel , Angolalı politikacı
  • Fernando da Piedade Dias dos Santos , Angolalı politikacı
  • Lopito Feijoo , Angolalı yazar
  • Manuel Vicente , Angolalı politikacı
  • João Baptista Borges , Angola'nın eski Enerji ve Su Bakanı
  • Luís Gomes Sambo , Sağlık Bakanı
  • Paulino Domingos Baptista , siyasetçi ve diplomat
  • Rui Jorge Carneiro Mangueira , avukat, diplomat ve politikacı
  • Florbela Malaquias , siyasetçi, gazeteci ve avukat

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri