- Konular
- 3,748
- Çözüm
- 334
- Online süresi
- 6mo 28d
- Reaksiyon Skoru
- 8,027
- Altın Konu
- 947
- Başarım Puanı
- 474
- MmoLira
- 86,651
- DevLira
- -12
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Veritabanı Nedir?
Bir veritabanı, bir veri koleksiyonunu (yapılandırılmış veya yapılandırılmamış olabilir) depolamak için kullanılır. Her veritabanının, tuttuğu verileri oluşturmak, erişmek, yönetmek, aramak ve çoğaltmak için bir veya daha fazla farklı API'si vardır.
Dosya sistemindeki dosyalar veya bellekteki büyük karma tablolar gibi diğer veri depolama türleri de verileri yönetmek için kullanılabilir, ancak bu tür sistemlerde veri alma ve yazma işlemi o kadar hızlı ve kolay olmayacaktır.
Günümüzde, büyük hacimli verileri depolamak ve yönetmek için ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerini (RDBMS) kullanıyoruz. Bu tür bir veritabanında, veriler farklı tabloların yardımıyla yapılandırılmış bir şekilde depolanır. Bu tablolar arasında birincil anahtarlar veya Yabancı Anahtarlar olarak bilinen diğer anahtarlar kullanılarak ilişkiler kurulur .
İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi (RDBMS), aşağıdakileri sağlayan bir yazılımdır:
Tablolar, sütunlar ve indekslerden oluşan bir veritabanı uygulamanıza olanak tanır.
Çeşitli tabloların satırları arasında Referans Bütünlüğünü garanti eder.
Endeksleri otomatik olarak günceller.
Bir SQL sorgusunu yorumlar ve çeşitli tablolardaki bilgileri birleştirir.
Dosya sistemindeki dosyalar veya bellekteki büyük karma tablolar gibi diğer veri depolama türleri de verileri yönetmek için kullanılabilir, ancak bu tür sistemlerde veri alma ve yazma işlemi o kadar hızlı ve kolay olmayacaktır.
Günümüzde, büyük hacimli verileri depolamak ve yönetmek için ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerini (RDBMS) kullanıyoruz. Bu tür bir veritabanında, veriler farklı tabloların yardımıyla yapılandırılmış bir şekilde depolanır. Bu tablolar arasında birincil anahtarlar veya Yabancı Anahtarlar olarak bilinen diğer anahtarlar kullanılarak ilişkiler kurulur .
İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi (RDBMS), aşağıdakileri sağlayan bir yazılımdır:
Tablolar, sütunlar ve indekslerden oluşan bir veritabanı uygulamanıza olanak tanır.
Çeşitli tabloların satırları arasında Referans Bütünlüğünü garanti eder.
Endeksleri otomatik olarak günceller.
Bir SQL sorgusunu yorumlar ve çeşitli tablolardaki bilgileri birleştirir.
RDBMS Terminolojisi
MySQL veritabanı sistemini anlatmaya geçmeden önce veritabanına ilişkin birkaç tanımı tekrar edelim.
Veritabanı − Veritabanı, ilişkili verileri içeren tabloların bir koleksiyonudur.
Tablo − Bir tablo, veri içeren bir matristir. Bir veritabanındaki tablo, basit bir elektronik tabloya benzer.
Sütun − Bir sütun (veri öğesi), örneğin sütun posta kodu gibi aynı türdeki verileri içerir.
Satır − Bir satır (= bir grup, girdi veya kayıt), örneğin bir aboneliğin verileri gibi, ilişkili verilerin bir grubudur.
Yedeklilik − Sistemi daha hızlı hale getirmek için verileri iki kez yedekli olarak depolamak.
Birincil Anahtar − Birincil anahtar benzersizdir. Bir anahtar değeri bir tabloda iki kez bulunamaz. Bir anahtarla yalnızca bir satır bulabilirsiniz.
Yabancı Anahtar − Yabancı anahtar, iki tablo arasındaki bağlantı pinidir.
Bileşik Anahtar − Bileşik anahtar (composite key), birden fazla sütundan oluşan bir anahtardır, çünkü bir sütun yeterince benzersiz değildir.
Dizin − Bir veritabanındaki dizin, bir kitabın arkasındaki dizine benzer.
Referans Bütünlüğü − Referans Bütünlüğü, yabancı anahtar değerinin her zaman mevcut bir satırı işaret etmesini sağlar.
Veritabanı − Veritabanı, ilişkili verileri içeren tabloların bir koleksiyonudur.
Tablo − Bir tablo, veri içeren bir matristir. Bir veritabanındaki tablo, basit bir elektronik tabloya benzer.
Sütun − Bir sütun (veri öğesi), örneğin sütun posta kodu gibi aynı türdeki verileri içerir.
Satır − Bir satır (= bir grup, girdi veya kayıt), örneğin bir aboneliğin verileri gibi, ilişkili verilerin bir grubudur.
Yedeklilik − Sistemi daha hızlı hale getirmek için verileri iki kez yedekli olarak depolamak.
Birincil Anahtar − Birincil anahtar benzersizdir. Bir anahtar değeri bir tabloda iki kez bulunamaz. Bir anahtarla yalnızca bir satır bulabilirsiniz.
Yabancı Anahtar − Yabancı anahtar, iki tablo arasındaki bağlantı pinidir.
Bileşik Anahtar − Bileşik anahtar (composite key), birden fazla sütundan oluşan bir anahtardır, çünkü bir sütun yeterince benzersiz değildir.
Dizin − Bir veritabanındaki dizin, bir kitabın arkasındaki dizine benzer.
Referans Bütünlüğü − Referans Bütünlüğü, yabancı anahtar değerinin her zaman mevcut bir satırı işaret etmesini sağlar.
MySQL Veritabanı
MySQL, birçok küçük ve büyük işletme tarafından kullanılan hızlı, kullanımı kolay bir RDBMS'dir. İsveçli bir şirket olan MySQL AB tarafından geliştirilmekte, pazarlanmakta ve desteklenmektedir. MySQL, birçok iyi nedenden dolayı bu kadar popüler hale geliyor −
MySQL açık kaynaklı bir lisans altında yayınlanmıştır. Yani onu kullanmak için ödemeniz gereken hiçbir şey yoktur.
MySQL kendi başına çok güçlü bir programdır. En pahalı ve güçlü veritabanı paketlerinin işlevselliğinin büyük bir alt kümesini yönetir.
MySQL, bilinen SQL veri dilinin standart bir biçimini kullanır.
MySQL, PHP, PERL, C, C++, JAVA vb. gibi birçok işletim sisteminde ve birçok dilde çalışır.
MySQL çok hızlı çalışır ve büyük veri kümeleriyle bile iyi çalışır.
MySQL, web geliştirme için en çok tercih edilen dil olan PHP ile oldukça uyumludur.
MySQL, bir tabloda 50 milyon veya daha fazla satıra kadar büyük veritabanlarını destekler. Bir tablo için varsayılan dosya boyutu sınırı 4 GB'tır, ancak bunu (işletim sisteminiz kaldırabiliyorsa) teorik olarak 8 milyon terabayt (TB) sınırına çıkarabilirsiniz.
MySQL özelleştirilebilir. Açık kaynaklı GPL lisansı, programcıların MySQL yazılımını kendi özel ortamlarına uyacak şekilde değiştirmelerine olanak tanır.
MySQL açık kaynaklı bir lisans altında yayınlanmıştır. Yani onu kullanmak için ödemeniz gereken hiçbir şey yoktur.
MySQL kendi başına çok güçlü bir programdır. En pahalı ve güçlü veritabanı paketlerinin işlevselliğinin büyük bir alt kümesini yönetir.
MySQL, bilinen SQL veri dilinin standart bir biçimini kullanır.
MySQL, PHP, PERL, C, C++, JAVA vb. gibi birçok işletim sisteminde ve birçok dilde çalışır.
MySQL çok hızlı çalışır ve büyük veri kümeleriyle bile iyi çalışır.
MySQL, web geliştirme için en çok tercih edilen dil olan PHP ile oldukça uyumludur.
MySQL, bir tabloda 50 milyon veya daha fazla satıra kadar büyük veritabanlarını destekler. Bir tablo için varsayılan dosya boyutu sınırı 4 GB'tır, ancak bunu (işletim sisteminiz kaldırabiliyorsa) teorik olarak 8 milyon terabayt (TB) sınırına çıkarabilirsiniz.
MySQL özelleştirilebilir. Açık kaynaklı GPL lisansı, programcıların MySQL yazılımını kendi özel ortamlarına uyacak şekilde değiştirmelerine olanak tanır.
MySQL'in Tarihçesi
MySQL'in geliştirilmesi 1994 yılında Michael Widenius ve David Axmark tarafından başlatıldı.
İlk iç yayın 23 Mayıs 1995'te yapıldı.
Windows Sürümü 8 Ocak 1998'de Windows 95 ve NT için yayımlandı .
Sürüm 3.23: Haziran 2000'den itibaren beta, üretim sürümü Ocak 2001'de yayınlandı.
Sürüm 4.0: Ağustos 2002'den itibaren beta, üretim sürümü Mart 2003'te (birlikler).
Sürüm 4.1: Haziran 2004'ten itibaren beta, üretim sürümü Ekim 2004'te yayınlandı.
Sürüm 5.0: Beta Mart 2005'ten itibaren, üretim sürümü Ekim 2005'te yayınlandı.
Sun Microsystems, 26 Şubat 2008'de MySQL AB'yi satın aldı .
Sürüm 5.1: Üretim sürümü 27 Kasım 2008.
Oracle, 27 Ocak 2010 tarihinde Sun Microsystems'ı satın aldı .
Sürüm 5.5: 3 Aralık 2010'da genel kullanıma sunulacak
Sürüm 5.6: 5 Şubat 2013'te genel kullanıma sunulacak
Sürüm 5.7: 21 Ekim 2015'te genel kullanıma sunulacak
Sürüm 8.0: 19 Nisan 2018'de genel kullanıma sunulacak
İlk iç yayın 23 Mayıs 1995'te yapıldı.
Windows Sürümü 8 Ocak 1998'de Windows 95 ve NT için yayımlandı .
Sürüm 3.23: Haziran 2000'den itibaren beta, üretim sürümü Ocak 2001'de yayınlandı.
Sürüm 4.0: Ağustos 2002'den itibaren beta, üretim sürümü Mart 2003'te (birlikler).
Sürüm 4.1: Haziran 2004'ten itibaren beta, üretim sürümü Ekim 2004'te yayınlandı.
Sürüm 5.0: Beta Mart 2005'ten itibaren, üretim sürümü Ekim 2005'te yayınlandı.
Sun Microsystems, 26 Şubat 2008'de MySQL AB'yi satın aldı .
Sürüm 5.1: Üretim sürümü 27 Kasım 2008.
Oracle, 27 Ocak 2010 tarihinde Sun Microsystems'ı satın aldı .
Sürüm 5.5: 3 Aralık 2010'da genel kullanıma sunulacak
Sürüm 5.6: 5 Şubat 2013'te genel kullanıma sunulacak
Sürüm 5.7: 21 Ekim 2015'te genel kullanıma sunulacak
Sürüm 8.0: 19 Nisan 2018'de genel kullanıma sunulacak
Başlamadan Önce
Bu eğitime başlamadan önce, PHP ve HTML eğitimlerimizde ele alınan bilgiler hakkında temel bilgilere sahip olmanız gerekir.
Bu eğitim, MySQL'i PHP ortamında kullanmaya yoğun bir şekilde odaklanmaktadır. Bu eğitimde verilen birçok örnek, PHP Programcıları için faydalı olacaktır.
Bu eğitim, MySQL'i PHP ortamında kullanmaya yoğun bir şekilde odaklanmaktadır. Bu eğitimde verilen birçok örnek, PHP Programcıları için faydalı olacaktır.