- Konular
- 2,176
- Çözüm
- 49
- Online süresi
- 1y 4mo
- Reaksiyon Skoru
- 5,109
- Altın Konu
- 497
- Başarım Puanı
- 449
- MmoLira
- 137,024
- DevLira
- 27
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Başarılı bir BT denetimi, kuruluşunuzun finansal, uyumluluk , güvenlik ve operasyonel hedefler dahil olmak üzere temel hedeflerde ne kadar iyi performans gösterdiğini gösterecektir . BT denetimleri, kuruluşunuzun altyapısını, sistemlerini, politikalarını ve prosedürlerini değerlendirerek bunların etkili olup olmadığını ve stratejik hedeflerin tamamlanmasına katkıda bulunup bulunmadığını belirler.
Modern işletmeler rekabette kalabilmek için BT altyapısına ve veri güvenliğine bağımlıdır, dolayısıyla bu unsurların tam olarak işlevsel ve optimize edilmiş olmasını sağlamak önemlidir.
İşletmeler giderek otomasyona yöneldikçe ve BT ekipleri filtrelere ve yönetim yazılımlarına daha fazla güvendikçe, altyapı izleme etkinliği daha da zorlaşıyor. Düzenli BT denetimleri bu sorunu ele alıyor.
Bu, kuruluşların bir felakete veya güvenlik olayına karşı yeterince hazırlıklı olup olmadıklarını değerlendirmelerine yardımcı olur. Genellikle, BT denetimleri bir kuruluşun riskini analiz eder ve politikaların ve prosedürlerin en iyi uygulamaları içerip içermediğini ve güvenliği yeterli şekilde koruyup korumadığını değerlendirir.
Genellikle finansal hedefleri kapsamasa da denetimler, düzenlemelere uyumu ve veri güvenliğini sağlayarak bir kuruluşun finansal durumunu güçlendirecektir.
Uyumluluk başarısızlıkları ve güvenlik olayları pahalıdır ve maliyetler bazı kuruluşlar için yıkıcı olabilir. Çalışma süresi kesintisi, iş kaybı ve saldırıyla ilgili maliyetler veya ağır düzenleyici para cezalarıyla uğraşmak çoğu kuruluşun stratejik hedeflere ulaşma yeteneğini zorlar.
Kuruluşunuzun bir BT denetimiyle birlikte yararlı bulabileceği uyumluluk, operasyonel ve güvenlik denetimleri dahil olmak üzere çeşitli denetim türleri vardır. Her türün kendine özgü hedefleri ve belirli kullanım durumları vardır.
İşte bir özeti:
BT denetimleri kötü amaçlı yazılım, veri kaybı veya tehlikeye girmesi ve çevresel veya sistem felaketleri gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olur. Denetçiler ortamınızı değerlendirirken, aksi takdirde fark edilmeyebilecek güvenlik açıklarını ararlar (ve fark edilmeyen bir güvenlik açığı, bir saldırgan için potansiyel bir istismardır).
BT denetimleri ortamınızı çok kapsamlı bir şekilde inceledikleri için genel iş başarısına ve dayanıklılığına katkıda bulunur. Veri ihlalleri ve diğer felaketler, pahalı kesinti sürelerinden yüksek onarım maliyetlerine kadar kuruluşlar için birçok sorun yaratır.
Ek olarak, bir denetim felaket kurtarma planınızın şirketinizin kesinti süresini minimumda tutmak için yeterli olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir ve prosedürlerinizin verimliliği hakkında bilgilendirici olabilir. Kurumsal başarının önemli bir göstergesi verimliliktir, bu nedenle bunu en üst düzeye çıkarmak kuruluşun karlılığını ve dayanıklılığını artıracaktır.
İşte BT denetiminin nasıl gerçekleştirileceğine dair adım adım bir kılavuz:
Kuruluşlar her zayıflığı hemen gideremeyebilir, ancak bunların nerede olduğunu ve hangilerine öncelik verilmesi gerektiğini bilmek, güvenlik duruşunuzu iyileştirmeye yönelik uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.
BT denetim uygulamalarını önceliklendirin ve benimseyin, kuruluşunuzun daha iyi hazırlandığını ve dolayısıyla diğer hedeflere odaklanmak için daha güçlü olduğunu göreceksiniz. Bir olay meydana geldiğinde telaşlanmak yerine, kuruluşunuz felaket kurtarma planına geri dönebilir ve günlük operasyonlarına ve daha genel olarak stratejik hedeflerine odaklanmaya devam edebilir.
Ayrıca, doğru politikalar, prosedürler ve en iyi uygulamalar konusunda derinlemesine bilgi sahibi olan çalışanlar, çalıştıkları verilerle akıcı bir şekilde etkileşime girebildikleri ve verileri doğru şekilde kategorilere ayırıp depolayabildikleri için daha üretkendirler.
Denetimler giderek daha zorlu hale gelen siber güvenlik ortamında vazgeçilmezdir. BT denetim hizmetlerini kullanmayı veya denetimi kendiniz yapmayı seçmeniz fark etmeksizin, kuruluşunuzun elde edeceği faydalar geçici maliyetlerden çok daha fazladır.
Modern işletmeler rekabette kalabilmek için BT altyapısına ve veri güvenliğine bağımlıdır, dolayısıyla bu unsurların tam olarak işlevsel ve optimize edilmiş olmasını sağlamak önemlidir.
İşletmeler giderek otomasyona yöneldikçe ve BT ekipleri filtrelere ve yönetim yazılımlarına daha fazla güvendikçe, altyapı izleme etkinliği daha da zorlaşıyor. Düzenli BT denetimleri bu sorunu ele alıyor.
BT denetimi nedir?
BT denetimi, bir kuruluşun BT altyapısındaki prosedürleri ve araçları kontrol etmek için kullanılan kapsamlı bir yöntemdir ve ortamın güvenli ve düzgün yönetilip yönetilmediğini teyit eder.Bu, kuruluşların bir felakete veya güvenlik olayına karşı yeterince hazırlıklı olup olmadıklarını değerlendirmelerine yardımcı olur. Genellikle, BT denetimleri bir kuruluşun riskini analiz eder ve politikaların ve prosedürlerin en iyi uygulamaları içerip içermediğini ve güvenliği yeterli şekilde koruyup korumadığını değerlendirir.
Genellikle finansal hedefleri kapsamasa da denetimler, düzenlemelere uyumu ve veri güvenliğini sağlayarak bir kuruluşun finansal durumunu güçlendirecektir.
Uyumluluk başarısızlıkları ve güvenlik olayları pahalıdır ve maliyetler bazı kuruluşlar için yıkıcı olabilir. Çalışma süresi kesintisi, iş kaybı ve saldırıyla ilgili maliyetler veya ağır düzenleyici para cezalarıyla uğraşmak çoğu kuruluşun stratejik hedeflere ulaşma yeteneğini zorlar.
Kuruluşunuzun bir BT denetimiyle birlikte yararlı bulabileceği uyumluluk, operasyonel ve güvenlik denetimleri dahil olmak üzere çeşitli denetim türleri vardır. Her türün kendine özgü hedefleri ve belirli kullanım durumları vardır.
İşte bir özeti:
- Uyumluluk: Uyumluluk denetiminin amacı, kuruluşun politikalarının, prosedürlerinin ve güvenlik stratejilerinin yerel düzenlemelerle uyumlu olmasını sağlamaktır. Bu tür denetim tüm kuruluşlar için önemli olsa da, şirketiniz yakın zamanda bir satın alma işlemine dahil olduysa veya bölgenizdeki yasalar değiştiyse özellikle yararlıdır. Denetim, verilerinizin düzenlemelere uygun şekilde saklanıp saklanmadığını belirlemenize yardımcı olacak ve müşteri verilerini yönetmeye yönelik politikalarınızın ve prosedürlerinizin yasal gerekliliklerle uyumlu olmasını sağlayacaktır.
- Operasyonel: Bu tür denetim, kuruluşunuzun günlük operasyonlarına odaklanır. Tüm departmanlar tarafından izlenen politikalar ve prosedürler, genel organizasyon verimliliğine katkıda bulunup bulunmadıklarını belirlemek için değerlendirilir. Bir BT denetimiyle birleştirilen operasyonel bakış açısı, kuruluşunuzun BT ekibiniz tarafından uygulanan politikalar ve prosedürlerin daha geniş stratejik hedefleri etkili bir şekilde destekleyip desteklemediğini değerlendirmesine yardımcı olur.
- Güvenlik: Kuruluşunuzun kimlik bilgileri, cihazlar ve web trafiği için etkili yönetim stratejileri olmalıdır. Özellikle BT altyapınıza odaklandığında bir güvenlik denetimi, kuruluşunuzun bilgilerinin etkili bir şekilde korunup korunmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Örneğin, şirketiniz hibrit veya uzaktan çalışmayı kolaylaştırıyorsa, yalnızca yetkili kullanıcıların bilgilere erişebilmesini sağlamak önemlidir. Bir güvenlik denetimi, cihaz kullanımını ve yönetimini değerlendirecektir. Ayrıca, birçok kuruluş güvenlik açıklarını önceliklendirme ve ele alma konusunda zorluk çeker ve güvenlik denetimleri kuruluşunuzun saldırılara karşı ne kadar savunmasız olduğunu değerlendirecektir.
BT denetiminin amaçları
Stratejik planlama ve hedefler kuruluşlar arasında farklılık gösterse de, BT denetimlerinin kuruluşları evrensel olarak destekleyen birkaç temel hedefi vardır.- Risk değerlendirmesi : Bir organizasyonun güvenlik açıklarının nerede olduğunu doğru bir şekilde belirlemek için BT denetimleri, güvenliğe ilişkin altyapıyı, politikaları ve prosedürleri ve olası güvenlik açıklarını inceler. Zayıflıklar belirlendikten sonra, en iyi çözümleri belirleyebilir ve bir olay riskinize göre felaket kurtarma planınızı iyileştirebilirsiniz. Riski azaltmak için adımlar atılmalıdır. Sonuç olarak, organizasyonunuzun mümkün olduğunca fazla çalışma süresine sahip olmasını istersiniz ve bunu sağlamanın en etkili yolu, en büyük risklerinizi bilmek ve bunları mümkün olduğunca azaltmak ve yedekleme stratejisi olarak ayrıntılı bir felaket kurtarma planı kullanmaktır .
- Uyumluluk doğrulaması : Bazı kuruluşlar tüm ilgili düzenlemelere uyuyor gibi görünse de, genellikle veriler yanlış kategorilendirilir veya uygunsuz şekilde saklanır ve bu her zaman hemen tespit edilmez. Düzenlemeleri değiştirmek, özellikle tüketici kabul veya reddetme hakları değiştiğinde, liderleri hazırlıksız yakalayabilir. Örneğin, GDPR Avrupa'da yürürlüğe girdiğinde, Facebook gibi şirketler uymadıkları için para cezasına çarptırıldılar. Facebook tüketici verilerini uygunsuz şekilde iletti ve bir mahkeme, iletim sırasında yeterince güvenli olmadığına karar verdi. GDPR ayrıca, şirketlerin tüketicilerin verilerini toplamak ve iletmek için onlardan olumlu onay almasını gerektirir; bu, genellikle tüketicilere en katı şekilde bir reddetme hakkı sağlamayı gerektiren ABD gizlilik yasalarının aksinedir. Bu şirketler kapsamlı bir BT denetimine katılsalardı, kendilerine önemli miktarda para kazandırabilirlerdi.
- Performans değerlendirmesi: İdeal olarak, kuruluşların akıcı, verimli ve tamamen güncellenmiş bir altyapısı olurdu. Ancak, durum genellikle böyle değildir. Uyumsuz veya uyumsuz donanımlar dahili kesintiye neden olabilir ve giderek popülerleşen hibrit bulut ortamları birçok kuruluş için harikadır, ancak uygun güvenlik önlemleri olmadan artan güvenlik açıkları ve veri görünürlüğünün azalması riski taşırlar. Bir BT denetimi, kuruluşun altyapısına bakacak ve bileşenlerin ne kadar iyi performans gösterdiğini belirleyecektir. Liderler ve BT ekipleri daha sonra performansı nasıl iyileştireceklerini belirleyebilir ve bu da işletmenin hedeflerine ulaşma yeteneklerini artıracaktır.
BT denetimleri işletmeler için neden önemlidir?
Günümüzün dijital ortamında, BT denetimlerinin önemi hafife alınamaz. BT altyapısı ve güvenliğinde çok sayıda etkenin olması nedeniyle, operasyonlarınızı analiz edip değerlendirecek üçüncü bir tarafı dahil etmek, gürültüyü ayıklamanıza ve kuruluşunuzun zayıflıklarının nerede olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.BT denetimleri kötü amaçlı yazılım, veri kaybı veya tehlikeye girmesi ve çevresel veya sistem felaketleri gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olur. Denetçiler ortamınızı değerlendirirken, aksi takdirde fark edilmeyebilecek güvenlik açıklarını ararlar (ve fark edilmeyen bir güvenlik açığı, bir saldırgan için potansiyel bir istismardır).
BT denetimleri ortamınızı çok kapsamlı bir şekilde inceledikleri için genel iş başarısına ve dayanıklılığına katkıda bulunur. Veri ihlalleri ve diğer felaketler, pahalı kesinti sürelerinden yüksek onarım maliyetlerine kadar kuruluşlar için birçok sorun yaratır.
Ek olarak, bir denetim felaket kurtarma planınızın şirketinizin kesinti süresini minimumda tutmak için yeterli olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir ve prosedürlerinizin verimliliği hakkında bilgilendirici olabilir. Kurumsal başarının önemli bir göstergesi verimliliktir, bu nedenle bunu en üst düzeye çıkarmak kuruluşun karlılığını ve dayanıklılığını artıracaktır.
BT denetimi nasıl yapılır
Bir BT denetimi yapmaya hazırsanız, bir seçenek üçüncü taraf dış kaynak kullanımıdır. Ancak, birçok kuruluş denetimi dahili olarak yapmayı tercih ediyor ve bu da doğru araçlar ve yeterli planlama ile oldukça yapılabilir.İşte BT denetiminin nasıl gerçekleştirileceğine dair adım adım bir kılavuz:
- Denetim planlama ve kapsam belirleme : Denetime körü körüne girmek onu çok daha az etkili hale getirecektir. Bunun yerine, kuruluşunuzun hangi alanlarına odaklanmak istediğinizi değerlendirdiğinizden ve ardından denetiminizi dikkatlice planladığınızdan emin olun. Mevcut donanımınızı ve uygulamalarınızı, politikalarınızı ve prosedürlerinizi ve veri depolama uygulamalarınızı belirleyin.
- Risk değerlendirmesi ve tanımlama: Nereye bakacağınızı belirledikten sonra, sırada güvenlik açıklarını bulmak var. Kritik adımların atlanmadığından emin olmak için politikalarınızı gözden geçirin. Bazı kuruluşlar, özellikle de sıkı bir şekilde düzenlenmiş veya çok hassas tüketici verilerine sahip olanlar, güvenlik açıklarını tespit etmek için penetrasyon testi kullanır, ancak otomatik veri sınıflandırma çözümleri de bir seçenektir. Manuel olarak araştırma yapmak da mümkündür, ancak çoğu ortam için son derece zaman alıcıdır.
- Denetim kanıtı ve dokümantasyonu toplama : Güvenlik açıklarının nerede olduğunu öğrendikten sonra bunları belgelendirin. BT denetiminiz sırasında, güvenlik açığı yamalarınızın olması gerektiği gibi yürütüldüğünü doğrulamak için bir yama yönetimi denetimi eklemeyi düşünün.
- Kontrolleri ve uyumu değerlendirme: Bir denetim sırasında, çalışanların ve liderlerin veri güvenliği politikalarını doğru bir şekilde takip edip etmediklerini belirlemelisiniz. Politikalar ve prosedürler doğru bir şekilde takip edilmediğinde kayıt tutun ve doğru bir şekilde tamamlanmasını engelleyen engeller veya zorluklar varsa, bunları da belgelendirin.
- Bulguları ve önerileri raporlama: Denetiminizin tüm sonuçları, stratejik planlamalarını bilgilendirmek için şirket liderlerine rapor edilmelidir. Çalışanlar prosedürleri doğru şekilde takip etmiyorsa, bunu raporlamak ve performans engellerini azaltmak için bir prosedür değişikliği veya yeniden eğitim önermek önemlidir.
- Denetim sonrası takip ve sürekli iyileştirme : Doğru prosedürlere sürekli uyumu desteklemek için bir BT güvenlik kontrol listesi tutmayı düşünün . Kuruluşlar denetimlerini geçtikleri için artık acil bir tehlike olmadığını asla varsaymamalıdır. Her gün yeni güvenlik açıkları ortaya çıkar ve çalışan performansı ara sıra kontroller yapılmadığında genellikle zamanla zarar görür. Dikkat, olası felaketlerin önünde kalmanın anahtarıdır.
BT denetim kontrol listesi
Kapsamlı BT denetim kontrol listenizi, aşağıdakileri içeren bir BT denetim gereksinimleri listesine dayandırın:- Güvenlik önlemleri ve erişim kontrolleri: Kötü niyetli kişiler giderek daha fazla tehlikeye atılmış kimlik bilgileri ve sosyal mühendislik saldırılarıyla ilgileniyorlar, bu da çalışanların verilere erişimini sınırlamanın zorunlu olduğu anlamına geliyor. Bir çalışan hata yaparsa, saldırganın kuruluşun altyapısında depolanan tüm verilerden ziyade yalnızca çalışanın işini yapmak için ihtiyaç duyduğu verilere erişebilmesi daha iyidir. Çalışan erişimini sınırlayın ve verileri tutarlı bir şekilde izleyin. Yamalar ve güncellemeler düzenli olarak uygulanmalı ve web trafiği filtrelenmeli ve kontrol edilmelidir.
- Veri yedekleme ve felaket kurtarma prosedürleri : Kuruluşunuzun başına gelen felaket hava koşullarıyla ilgili bir olay veya karmaşık bir fidye yazılımı saldırısı olsun, önemli bir kesinti ve masraf olmadan başarılı bir şekilde kurtarmak için ayrıntılı bir felaket kurtarma planına ve tam işlevsel yedeklemelere sahip olmanız gerekir. Yedeklemeler en az iki yerde saklanmalıdır ve çoğu kişi bir kopyasını yerel donanımda ve diğerini bulutta saklamayı tercih eder. Yedeklemeler işlevselliğini sağlamak için periyodik olarak test edilmelidir.
- Yazılım ve donanım envanteri: Ağınıza veya altyapınıza bağlanan her cihazın tam olarak nerede olduğunu ve bu cihazın tam olarak hangi verilere erişmeye yetkili olduğunu bilmelisiniz. Uzaktan çalışanların sayısındaki artışla bu zorlayıcı olabilir, ancak bir organizasyonun sürekli veri güvenliği için olmazsa olmazdır. İşletmenizin büyüklüğüne bağlı olarak, varlıklar manuel olarak izlendiğinde veri ambarları ve yanlışlıklar oluşma eğiliminde olduğundan otomatik bir varlık yönetimi çözümü düşünebilirsiniz.
- İlgili düzenlemelere uyum : Bu makalede tartışıldığı gibi, uyum kuruluşunuzun uzun ömürlülüğü için gereklidir. Uyumluluğun kontrol listenizde büyük bir kalem olduğundan emin olun.
- Ağ altyapısı ve güvenlik açıkları: Güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmak için bunların iyi yönetilmesi gerekir, ancak uç nokta yönetim çözümleri izlemenizi otomatikleştirerek ve sizi şüpheli etkinliklere karşı uyararak yardımcı olabilir. Yama yönetimi ve etkili güvenlik açığı önceliklendirmesi de önemlidir.
- Çalışan eğitimi ve farkındalık programları: Çalışanları hedef alan saldırıların büyük yüzdesini göz önünde bulundurarak, önemli bir kontrol listesi maddesi çalışanlarınızın zayıf güvenliğin kuruluş için oluşturduğu risklerin ne kadar farkında olduğudur. Tüm çalışanların teknoloji uzmanı olması gerekmese de, kimlik avı girişimlerini ve sosyal mühendislik saldırılarını tanıyabilmelidirler. Başkalarına çok faktörlü kimlik doğrulama doğrulaması sağlamamaları gerektiğini bilmeli ve parola oluşturma ve depolama için en iyi uygulamaları kullanmalıdırlar.
BT denetim uygulamalarını benimsemek
Denetlenmek stresli olabilir ancak bir güvenlik olayı veya başka bir felaketten kaynaklanabilecek para cezaları, fidyeler veya yasal ücretleri ödemektense denetimden geçmek çok daha iyidir.Kuruluşlar her zayıflığı hemen gideremeyebilir, ancak bunların nerede olduğunu ve hangilerine öncelik verilmesi gerektiğini bilmek, güvenlik duruşunuzu iyileştirmeye yönelik uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.
BT denetim uygulamalarını önceliklendirin ve benimseyin, kuruluşunuzun daha iyi hazırlandığını ve dolayısıyla diğer hedeflere odaklanmak için daha güçlü olduğunu göreceksiniz. Bir olay meydana geldiğinde telaşlanmak yerine, kuruluşunuz felaket kurtarma planına geri dönebilir ve günlük operasyonlarına ve daha genel olarak stratejik hedeflerine odaklanmaya devam edebilir.
Ayrıca, doğru politikalar, prosedürler ve en iyi uygulamalar konusunda derinlemesine bilgi sahibi olan çalışanlar, çalıştıkları verilerle akıcı bir şekilde etkileşime girebildikleri ve verileri doğru şekilde kategorilere ayırıp depolayabildikleri için daha üretkendirler.
Denetimler giderek daha zorlu hale gelen siber güvenlik ortamında vazgeçilmezdir. BT denetim hizmetlerini kullanmayı veya denetimi kendiniz yapmayı seçmeniz fark etmeksizin, kuruluşunuzun elde edeceği faydalar geçici maliyetlerden çok daha fazladır.