noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Almira2 1
Almira2
romegames 1
romegames
D 1
delimuratt
melankolıa18 1
melankolıa18
shrpnl 1
shrpnl
Fethi Polat 1
Fethi Polat
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Best Studio 1
Best Studio
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

İşletim Sistemindeki Sistem Programları

Karadayı ✓

Karadayı ✓
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
Uzman
Ayın Üyesi
Konular
1,450
Çözüm
7
Online süresi
3mo 25d
Reaksiyon Skoru
2,565
Altın Konu
1,027
Başarım Puanı
274
MmoLira
36,871
DevLira
110
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

bilgisayar işletim sistemleri-2.png

İşletim Sistemindeki Sistem Programları

Sistem Programlama, Sistem Programlama Dillerini kullanarak Sistem Yazılımı oluşturma eylemi olarak tanımlanabilir. Bilgisayar Hiyerarşisine göre önce Donanım gelir, ardından İşletim Sistemi, Sistem Programları ve son olarak Uygulama Programları gelir. Program Geliştirme ve Yürütme Sistem Programlarında rahatlıkla yapılabilir. Sistem Programlarından bazıları basit kullanıcı arayüzleridir, diğerleri ise karmaşıktır. Geleneksel olarak kullanıcı arayüzü ile sistem çağrıları arasında bulunur.

İşletim sistemi bağlamında sistem programları, bize bilgisayarın donanımını ve kaynaklarını yönetme ve kontrol etme olanağı sağlayan özel bir yazılımdan başka bir şey değildir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu programlar işletim sistemine daha yakındır, bu nedenle işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirir ve uygulama yazılımı tarafından gerçekleştirilemeyen temel işlemleri gerçekleştirmede yardımcı olur.

turkmmo.png

Not : Kullanıcı yalnızca Sistem Programlarına kadar görüntüleyebilir, Sistem Çağrılarını göremez.

Sistem Programlarına örnekler:
  1. Dosya Yönetimi : Dosya, bir bilgisayar sisteminin belleğinde saklanan belirli bilgilerin bir koleksiyonudur. Dosya yönetimi, bilgisayar sistemindeki dosyaları işleme süreci olarak tanımlanır; yönetimi, dosyaları oluşturma, değiştirme ve silme işlemlerini içerir.
  2. Komut Satırı Arayüzü (CLI'ler): CLI'ler kullanıcı için temel araçtır. Kullanıcıya herhangi bir işlemi gerçekleştirmek için doğrudan sisteme komut yazabilme olanağı sağlar. İşletim sistemiyle etkileşim kurmanın metin tabanlı bir yoludur. CLI'ler dosya işleme, sistem yapılandırması vb. gibi birçok görevi gerçekleştirebilir.
  3. Aygıt sürücüleri: Aygıt sürücüleri, işletim sistemi ve aygıtlar için basit bir çevirici görevi görür. Temel olarak işletim sistemi ile cihazlar arasında aracı görevi görür ve hem işletim sistemine hem de cihazlara birbirlerinin dilini anlama olanağı sağlar, böylece kesintisiz olarak birlikte verimli bir şekilde çalışabilirler.
  4. Durum Bilgileri : Tarih, saat, kullanılabilir hafıza miktarı veya disk alanı gibi bilgiler bazı kullanıcılar tarafından sorulmaktadır. Diğerleri daha karmaşık olan ayrıntılı performans, günlük kaydı ve hata ayıklama bilgileri sağlar. Tüm bu bilgiler biçimlendirilir ve çıktı aygıtlarında görüntülenir veya yazdırılır. Programların çıktısını göstermek için terminal veya diğer çıktı aygıtları veya dosyaları veya bir GUI penceresi kullanılır.
  5. Dosya Değişikliği : Dosyaların içeriğini değiştirmek için kullanılır. Disklerde veya diğer depolama aygıtlarında saklanan dosyalar için farklı türde düzenleyiciler kullanırız. Dosyaların içeriğini aramak veya dosyaların dönüştürülmesini gerçekleştirmek için özel komutlar kullanırız.
  6. Programlama Dili desteği : Yaygın programlama dilleri için kullanıcılara halihazırda sağlanan Derleyicileri, Birleştiricileri, Hata Ayıklayıcıları ve yorumlayıcıları kullanıyoruz. Kullanıcılara her türlü desteği sağlar. Herhangi bir programlama dilini çalıştırabiliriz. Tüm önemli diller sağlanmaktadır.
  7. Program Yükleme ve Çalıştırma: Assemling ve derleme sonrasında program hazır hale geldiğinde çalıştırılmak üzere belleğe yüklenmesi gerekir. Yükleyici, programların ve kitaplıkların yüklenmesinden sorumlu olan işletim sisteminin bir parçasıdır. Bir programa başlamanın önemli aşamalarından biridir. Yükleyiciler, yeri değiştirilebilen yükleyiciler, bağlantı düzenleyicileri ve Kaplama yükleyicileri sistem tarafından sağlanır.
  8. İletişim: Süreçler, kullanıcılar ve bilgisayar sistemleri arasındaki bağlantılar programlar tarafından sağlanır. Kullanıcılar kendi ekranlarından başka bir kullanıcıya mesaj gönderebilir, Kullanıcı e-posta gönderebilir, web sayfalarında gezinebilir, uzaktan oturum açabilir, dosyaların bir kullanıcıdan diğerine dönüştürülmesini sağlayabilir.

Son düzenleme:
Paylaşım için teşekkürler. <3

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri