romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

DevOps ve CI/CD

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan khaizer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 138

khaizer

Level 3
Fahri Üye
Konular
75
Online süresi
19d 13h
Reaksiyon Skoru
201
Altın Konu
0
Başarım Puanı
99
MmoLira
1,866
DevLira
18
Ticaret - 100%
1   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

DevOps ve CI/CD, modern yazılım geliştirme süreçlerinin önemli bileşenleridir ve yazılım projelerinin hızlı, güvenilir ve sürekli olarak dağıtılmasını sağlamak için kullanılır. İşte bu konuları detaylı olarak ele alalım:

DevOps Nedir?

DevOps, yazılım geliştirme (Development) ve işletim (Operations) süreçlerinin entegrasyonunu ve işbirliğini ifade eden bir kültür ve yaklaşımdır. Temel amacı, yazılım üretim süreçlerini daha hızlı, daha güvenilir ve daha sürekli hale getirerek, yazılımın müşterilere daha hızlı sunulmasını sağlamaktır.

DevOps'in Temel Prensipleri:

• İşbirliği ve İletişim: Geliştirme ve işletim ekipleri arasında sürekli iletişim ve işbirliği.
  • Otomasyon: Süreçlerin otomatize edilmesi (yazılım dağıtımı, test otomasyonu, altyapı yönetimi vb.).
  • İzleme ve Geri Bildirim: Süreçlerin ve uygulamaların performansının sürekli olarak izlenmesi ve geri bildirim alınması.
  • Kültür ve İş Sürekliliği: Sürekli iyileştirme ve değişikliklere adapte olma kültürü.

CI/CD Nedir?

CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment), yazılım geliştirme sürecinde kullanılan bir dizi en iyi uygulama ve süreçler bütünüdür. CI/CD süreçleri, yazılım projelerinin daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde geliştirilmesini, test edilmesini ve dağıtılmasını sağlar.

CI (Continuous Integration):

• Sürekli Entegrasyon: Geliştiricilerin kodlarını sık sık (genellikle günlük veya daha sık) ana kod tabanına entegre etmelerini teşvik eder.
  • Otomatik Testler: Her entegrasyon sonrasında otomatik testlerin çalıştırılması.
  • Hataların Erken Yakalanması: Hataların erken aşamalarda yakalanarak düzeltilmesi.

CD (Continuous Deployment/Delivery):

• Sürekli Dağıtım (Continuous Deployment): Otomatikleştirilmiş testlerden geçen her değişikliğin otomatik olarak canlı ortama dağıtılması.
  • Sürekli Teslim (Continuous Delivery): Otomatikleştirilmiş testlerden geçen her değişikliğin kullanıma hazır bir duruma getirilmesi, ancak manuel bir onayla canlı ortama dağıtılması.

DevOps ve CI/CD Faydaları:

• Hızlı İterasyonlar ve Daha Hızlı Dağıtım: Değişikliklerin hızlı bir şekilde canlı ortama gönderilmesi.
  • Daha İyi Yazılım Kalitesi: Otomatik testler ve sürekli geri bildirimle hataların erken yakalanması.
  • Daha Yüksek Güvenilirlik ve İş Sürekliliği: Sürekli izleme ve otomatik hata düzeltme mekanizmaları sayesinde sistemlerin daha güvenilir olması.
  • Ekip İşbirliği ve Verimliliği: Geliştirme ve işletim ekipleri arasında daha iyi işbirliği ve iletişim.

Aracılar ve Araçlar:

• Jenkins, GitLab CI/CD, CircleCI: CI/CD süreçlerini otomatize etmek için kullanılan popüler araçlar.
  • Docker, Kubernetes: Konteyner teknolojileri, yazılımların hızlı ve güvenilir bir şekilde dağıtılmasını sağlar.
  • Ansible, Puppet, Chef: Altyapı yönetimi ve otomasyon araçları olarak kullanılır.
  • Monitoring Tools (Örneğin, Prometheus, Grafana): Sistemlerin performansını ve durumunu izlemek için kullanılır.
DevOps ve CI/CD, modern yazılım geliştirme pratiğinin ayrılmaz bir parçasıdır ve birçok organizasyon, bu yöntemleri benimseyerek daha hızlı ve daha etkili yazılım geliştirme süreçleri elde etmektedir. Bu süreçlerin uygulanması, yazılım projelerinin başarısını büyük ölçüde etkileyebilir.

Paylaşım için teşekkürler.

Paylaşım için teşekkürler.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri