D 1
delimuratt
melankolıa18 1
melankolıa18
shrpnl 1
shrpnl
Fethi Polat 1
Fethi Polat
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Best Studio 1
Best Studio
Agora Metin2 1
Agora Metin2
raderde 1
raderde
Cannn6161 1
Cannn6161
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

PostgreSQL Kurulumu ve Yapılandırması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan GUNNERIUS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 429
  • Etiketler Etiketler
    postgresql

GUNNERIUS

Level 20
TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye
TM Üye
Konular
3,748
Çözüm
334
Online süresi
6mo 28d
Reaksiyon Skoru
8,028
Altın Konu
947
Başarım Puanı
474
MmoLira
86,654
DevLira
-12
Ticaret - 100%
1   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

PostgreSQL, güçlü bir açık kaynaklı ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir ve birçok platformda kullanılabilir. PostgreSQL'in kurulumu ve yapılandırılması, veritabanı yöneticileri için önemli bir adımdır. Bu makalede, PostgreSQL'in nasıl kurulacağı ve temel yapılandırma adımları hakkında bilgi verilecektir.

1713833248702.png

PostgreSQL'in Kurulması:

PostgreSQL, çeşitli işletim sistemlerinde kullanılabilir. PostgreSQL'in resmi web sitesinden, kullanılan işletim sistemine uygun olan sürümü indirip kurmak oldukça basittir. PostgreSQL, genellikle Linux, Windows ve macOS gibi işletim sistemlerinde kullanılır. PostgreSQL'in en son sürümünü indirmek için resmi web sitesini ziyaret etmek her zaman en iyi seçenektir.

Windows İşletim Sistemi İçin PostgreSQL Kurulumu:

1. İlk adım olarak, PostgreSQL'in resmi web sitesinden Windows için en son sürümü indirin.
  2. İndirdiğiniz kurulum dosyasını çift tıklayarak çalıştırın ve kurulum sihirbazını başlatın.
  3. Kurulum sihirbazı sizi PostgreSQL'in kurulumuna yönlendirecektir. İstenilen dil ve yerel ayarları seçin.
  4. PostgreSQL'in kurulacağı dizini seçin. Genellikle varsayılan olarak "C:\Program Files\PostgreSQL" dizinine kurulur.
  5. Kurulum sihirbazı, PostgreSQL'in veritabanı süper kullanıcısı (postgres) için bir parola belirlemenizi isteyecektir. Bir parola belirleyin ve unutmayacak şekilde not alın.
  6. Kurulumun tamamlanmasını bekleyin. PostgreSQL, belirttiğiniz dizine kurulacak ve ardından PostgreSQL veritabanı sunucusunu başlatmak için bir hizmet oluşturacaktır.
Linux İşletim Sistemi İçin PostgreSQL Kurulumu:

1. Bir terminal açın ve aşağıdaki komutu kullanarak PostgreSQL paketlerini güncelleyin:

[CODE lang="sql" title="sql"][/CODE]

1. PostgreSQL paketlerini yüklemek için aşağıdaki komutu kullanın:
Copy code
sudo apt install postgresql postgresql-contrib

1. PostgreSQL, kurulumun ardından otomatik olarak çalışmaya başlar. PostgreSQL hizmetinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

[CODE lang="cpp" title="lua"]sudo systemctl status postgresql[/CODE]

macOS İşletim Sistemi İçin PostgreSQL Kurulumu:

1. PostgreSQL'i macOS için Homebrew paket yöneticisi aracılığıyla kurmak en kolay yöntemdir. Terminali açın ve aşağıdaki komutu kullanarak Homebrew'ı yükleyin:
bashCopy code
/bin/bash -c "$(curl -fsSL )"

1. Homebrew yüklendikten sonra, PostgreSQL'i aşağıdaki komutu kullanarak kurun:

PHP:
brew install postgresql

1. Kurulum tamamlandıktan sonra PostgreSQL hizmetini başlatmak için aşağıdaki komutu kullanın:

[CODE lang="sql" title="sql"]brew services start postgresql[/CODE]

PostgreSQL'in Yapılandırılması:

PostgreSQL'in kurulumu tamamlandıktan sonra, genellikle yapılandırma adımlarına ihtiyaç vardır. PostgreSQL'in yapılandırılması, veritabanı performansı, güvenliği ve yönetilebilirliği açısından önemlidir. İşte PostgreSQL'in temel yapılandırma adımları:

1. pg_hba.conf Dosyasının Yapılandırılması: Bu dosya, kimin PostgreSQL veritabanına erişebileceğini belirler. Güvenliğinizi artırmak için bu dosyayı dikkatlice yapılandırmanız önemlidir.
  2. postgresql.conf Dosyasının Yapılandırılması: Bu dosya, PostgreSQL sunucusunun genel yapılandırma seçeneklerini içerir. Örneğin, bağlantı noktası numarası, günlük kaydı seviyesi, veritabanı dizini vb. gibi ayarları buradan yapılandırabilirsiniz.
  3. Veritabanı ve Kullanıcıların Oluşturulması: PostgreSQL'in başarılı bir şekilde çalışabilmesi için en az bir veritabanı ve bir kullanıcı oluşturmanız gerekir. Örneğin, aşağıdaki komutları kullanarak yeni bir veritabanı oluşturabilirsiniz:

[CODE lang="rich" title="css"]createdb mydatabase[/CODE]

Yeni bir kullanıcı oluşturmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

[CODE lang="css" title="css"]createuser --interactive[/CODE]

1. Yedekleme ve Kurtarma Stratejilerinin Belirlenmesi: PostgreSQL'de düzenli yedekleme ve kurtarma işlemleri çok önemlidir. Veri kaybını önlemek ve sistem felaketlerine karşı hazırlıklı olmak için düzenli yedekleme ve kurtarma stratejileri belirlemelisiniz.
  2. Performans Ayarlarının Yapılması: PostgreSQL'in performansını artırmak için çeşitli yapılandırma seçeneklerini gözden geçirmeniz gerekebilir. Örneğin, işlemci, bellek ve disk kullanımını optimize etmek için yapılandırma seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.
Sonuç olarak, PostgreSQL'in kurulumu ve yapılandırılması, veritabanı yöneticileri için önemli bir adımdır. Bu makalede, PostgreSQL'in nasıl kurulacağı ve temel yapılandırma adımları hakkında bilgi verildi. PostgreSQL'in kurulumu ve yapılandırılması, veritabanı performansını, güvenliğini ve yönetilebilirliğini artırmak için önemlidir.

Paylaşım için teşekkürler

Paylaşım için teşekkürler.

Paylaşım için teşekkürler. :)

Paylaşım için teşekkürler

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri