Hikayeler

Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Yağıbasan Medresesi (Niksar)

  • Konuyu başlatan Carissa
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 4
  • Görüntüleme 178

Carissa

Administrator
Telefon Numarası Onaylanmış Üye TC Kimlik Numarası Doğrulanmış Üye Turkmmo Discord Nitro Booster
Admin
Katılım
2 Mar 2015
Konular
59,185
Mesajlar
88,376
Online süresi
4ay 14g
Reaksiyon Skoru
14,227
Altın Konu
2,398
Başarım Puanı
1,051
TM Yaşı
11 Yıl 1 Ay 21 Gün
MmoLira
694,336
DevLira
234

Metin2 EP, Valorant VP dahil tüm oyun ürünlerini en uygun fiyatlarla bulabilir, Item ve Karakterlerinizi hızlıca satabilirsiniz. HEMEN TIKLA!

Tokat_Yagibasan_Medresesi_8103.jpg


Yağıbasan Medresesi, Dânişmendliler Beyliği döneminde Tokat'ta ve Niksar'da inşa edilen medreselerden birisidir. Türkler tarafından Anadolu'da inşa edilen ilk medrese olarak bilinmektedir.

Yağıbasan medresesi günümüze sadece duvar kalıntılarıyla ulaşabilmiştir. Güney-kuzey tarafındaki medresenin giriş kapısı güneybatı tarafına doğru kaydırılmıştır. Anıtsallıktan uzak olan giriş kapısı tonoz ile örtülü odaya geçit vermektedir burada ise kubbe ile kapatılmış avluya erişim bulunmaktadır. Ayrıca dağ tarafı yamacına doğru yaslanan medresede simetrik olmayan durum söz konusudur.

Tarihçe

Medrese’nin, 1247 tarihli kitabesine göre Nizâmeddin Yağıbasan tarafından XII. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş ve 1247’de de kapsamlı bir onarım görmüştür. Zaman içerisinde bölge halkınca demirhane, dükkân, depo vb. amaçlarla kullanılmıştır.

Yapı

Medrese, kare planlı ve iki eyvanlı olup avlusunun üzeri tromplarla geçişi sağlanan, ortasında genişçe bir açıklık bulunan kubbe ile örtülüdür. Eyvanlar arasında dikdörtgen planlı tonozlu mekânlar yer almaktadır. Yapının girişi kuzey yönde ve günümüze ulaşan haliyle sade bir açıklık olarak ele alınmıştır.
 
eski yapılarımızı korumamız gerekiyor
 
Paylaşım için teşekkürler.
 
paylaşım için teşekkür ederim.
 
paylaşım için teşekkürler
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 1, Üye: 0, Misafir: 1)

Geri
Üst