Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
Gungrave G.O.R.E'nin mevcut oyun ortamında benim küçük tatilim olacağını hayal ettim. Bunun beni tonlarca yan görev ve koleksiyon parçasıyla dolu devasa açık dünyalardan uzaklaştıracağını umuyordum; bunlar o kadar moda ki, onları bugünlerde Sonic serisinde bile görüyoruz. Karakter aksiyon oyunu, beni bu AAA trendlerinden çok uzaklaştıracağına dair güvence verdi. Beni Blockbuster kiralama çağına ve bir hafta sonu boyunca eve götürüp yenebileceğim rastgele bir PlayStation 2 oyunu bulma çağıma götürdü; oyun dünyasının daha basit zamanlarına giden gerçek bir aşk mektubu.
Ancak zaman kapsülünü açtığınızda bazen iyiliğin içine ne kadar çok kötülüğün karıştığını fark edersiniz.
Gungrave G.O.R.E, nostaljik bir boya katmanına sahip modern bir oyundan ziyade gerçek bir nostaljidir; yeni çağ için yeniden inşa edilmiş bir PlayStation 2 kült klasiği gibi geliyor. Bu şık aksiyon oyununda bazı cesur parlaklıklar bulunsa da, retro bölgeyle birlikte gelen çok sayıda arkaik tasarım seçeneği de var. Yeniden başlatmaya başlamak için doğru yön bu, ancak tıpkı 2000'li yılların başındaki bir başlık gibi, belirli bir izleyici kitlesi için özel olarak hazırlanmış ve neredeyse hiç kimse için değil.
Gungrave G.O.R.E, 2000'li yılların başında PS2'de ortaya çıkan, uzun süredir hareketsiz olan Gungrave serisinin en son oyunu.
Modern konsollarda mevcut olmasına rağmen, seriyi akla gelebilecek her şekilde köklerine geri döndürüyor. Basit koş ve silah aksiyonu, devasa patlamalar, çirkin düşman animasyonları, kenar faktörü; bunların hepsi beni Shadow the Hedgehog gibi PS2 dönemi oyunlarına geri getiren olağanüstü bir deneyim yarattı (belki de budur) çok etkileyici olan kırmızı ve siyah renk şeması).
Orijinal oyunlar, PS2'deki çok sayıda hack-and-slash oyununun üzerinde yükselen şık aksiyon oyunlarıydı, ancak ortalama aksiyon oyunlarından çok farklıydılar. Bu, biraz daha modern bir parıltının karıştığı son bölüme de yansıyor. Gungrave G.O.R.E, Platinum Games'in Vanquish'ine ve hatta Time Crisis gibi eski bir arcade nişancı oyunuyla birleştirilmiş Doom serisine daha çok benziyor. Sessiz kahraman Grave'i kontrol eden oyuncular, ağzına kadar canavarlar, çeteler ve deneylerle dolu sonsuz oda ve koridorlarda ateş ederler. Parkta yürüyüşe gerek yok ama oyunculara şık bir şekilde hayatta kalabilmeleri için alan bırakıyor.
Tamamen yeni bir sürüm olmasına rağmen kontroller PS2'de olduğu gibi çalışır. Burada her şey yerli yerinde, yani oyuncular kendilerini hiçbir zaman ölümleri kaçırılan girişler veya kötü gecikme nedeniyle suçlarken bulamayacaklar. Bu sıkı kontroller, oyun içi para birimiyle satın alınabilecek tonlarca yükseltme de dahil olmak üzere Grave'in cephaneliğini genişleten geniş bir hareket koleksiyonuyla iyi çalışır. Kapsamlı bir yetenek listesi ve sonsuz mermi ve süper yeteneklerle ateş edilebilecek sayısız düşmanla, oyunun yüksek oktanlı ritminde kaybolmayı kolay buldum. En iyi ihtimalle, bir Chow Yun-Fat, John Woo veya John Wick filmindeki kahramanı kontrol ediyormuş gibi hissettiriyor. Bu sadece kendinizi mutlak bir baş belası gibi hissetmenizi sağlar.
Yine de eylem biraz karışıklık olmadan değil. Gungrave, oyunculara fırlattığı düşmanların sayısından geri durmuyor, bu da beni daha düşük zorluklarda bile bunalttı. Oyunun beni ilk seviyelerine inandırdığı kadar beyinsiz olmadığını memnuniyetle karşılasam da, burada bir şeyler tamamen ince ayarlanmış gibi gelmiyor. Küçük bir örnek olarak, oyuncular avantaj elde etmek için havadaki düşmanlarla kombo oluşturamazlar. Bunun gibi aksiyon oyunlarında eşit bir oyun alanı yaratmaya yardımcı olabilecek bu tür araçlar olmadan, karşılaşmalarımın yarısında hayatta kalabilmek için kaçma atışımı spam yapmak zorunda kaldım. Bu beni kesinlikle o aksiyon filmi kahramanı gibi hissettirmedi. Kaçınma atışının her zaman o kadar etkili hissetmemesine yardımcı olmuyor, sanki sadece birkaç yenilmezlik karesine daha ihtiyacı varmış gibi. Hiçbir süper yeteneğim yokken düşmanlar beni köşeye sıkıştırdığında, bu temelde anında ölüm anlamına geliyordu.
Pek çok başarısızlıktan sonra etaplara geri döndüm, rotamı daha iyi planladım ve savunmamı daha dikkatli hazırladım. Eğer hazırsanız keyifli bir mücadele ama keşke daha organik bir şekilde ulaşabilseydim. Oyun, her şeyi ve mutfak lavabosunu oyunculara fırlatıyor ve sınırlı bir kamera ve çok fazla hareket seçeneği olmadan tüm bunlara tepki vermelerini bekliyor.
Gerçekçi olalım: Gungrave gibi aksiyon oyunları söz konusu olduğunda pek çok oyuncu hikayeye gerçekten önem vermiyor. Buna Devil May Cry 5'in duygusal ağırlığını veya Bayonetta 3 gibi çoklu evren seviyesindeki maskaralıkları bekleyerek geliyorsanız, başka bir yere bakın. Gungrave G.O.R.E, anlatımını her şeyden önce basit ve tatlı tutarak PS2 felsefesini sürdürüyor.
Oyunun genel müdürü Kay Kim, Digital Trends ile yaptığı röportajda Gungrave G.O.R.E'yi "eğlenceli bir oyun" olarak tanımladı ve hikaye de bunu yansıtıyor. Grave ve arkadaşları, piyasadaki insanların ruhlarını yok eden yeni bir uyuşturucu olan Seed'in kokusunu alırlar ve bu ilacın dağıtımının arkasındaki kötü klanın Grave ile bir geçmişi vardır. Amaç, onları gerektiği kadar mermi ve patlamayla durdurmaktır. Evet, bu roket bilimi değil. Ancak geri çağırdığı eski oyun çağında olduğu gibi, tüm harika aksiyonun önüne yerleştirildiği eğlenceli bir fon.
Gungrave G.O.R.E kesinlikle anlatımıyla herhangi bir övgü kazanmayacak, ancak peşinde olduğu şey bu değil. Gördüğünüz şey, bununla elde ettiğiniz şeydir. Patlamış mısır filminin sadeliğini ya seveceksiniz ya da ondan nefret edeceksiniz.
Gungrave G.O.R.E. Kelimenin tam anlamıyla yepyeni bir oyun ama görselleri kesinlikle bunu yansıtmıyor. Aslında bu, her şeyin geriye dönük doğasının olabileceklere daha fazla zarar verdiği bir alandır.
Bir düşmanı tamamen havaya uçurduktan sonra kanın sıçradığını görmeyi seviyorum ama vuruşlarımın etkisini hissettiğim tek yer burası. Yakın dövüş saldırıları gerçekleştirmek heyecan vericidir, ancak göğsüne bir elektrikli testere aldıktan sonra kararsız bir şekilde devrilene kadar düşmanlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Oyunun gerçek görünümünde de bir şeyler eksik. Serideki eski oyunların cel-gölgeli görsellerini seviyorum ve onun varlığı burada çok özleniyor. Ekibin daha cesur bir tarz hedefleyerek ne amaçladığını görebiliyorum ki bu kesinlikle Grave'in karakter modeliyle uyumlu. PS2 klasiklerinin anime görünümü ve hissinin yanında düz bir his veriyor.
Görsel aslına uygunluk arzu edilen çok şey bıraksa da, oyunun yerleri en azından biraz çekicilik katıyor. Seviye temalarında iyi bir çeşitlilik var ve her biri, tüm yıkıma rağmen görsel olarak hoş bir yer olarak harika görünüyor. Yemyeşil ormanlar, neon ışıklı şehirler, çamurla dolu laboratuvarlar… Savaştığım her yerin görünüşünü ve hissini sevdim. Keşfedilecek çok fazla şey olmasa da, gezerken hepsine doğal bir bakış atmaktan memnun oldum. sürüyle düşmanla savaştı.
İyi bir B-filmi gibi, Gungrave'in özensiz kısımlarının da bir çekiciliği var. Sanki kült bir klasik olduğunu bilen bir oyun oynuyormuşum gibi hissediyorum ve oyun bu görünümü ve hissi uygun bir şekilde takip ediyor. Bu sadece PS2 nostaljicilerinde yankı uyandıracak çok niş bir proje gibi hissettiriyor.
Bu da Gungrave G.O.R.E'nin bana çekici gelen yanlarından sadece biri. Shovel Knight veya Undertale gibi diğer modern-retro nostaljik oyunların sert cilasından farklı olarak Gungrave, gerçek anlamda ham bir his veriyor. Bu beni oyunların gizemli bir çanta gibi hissettiği bir zamana geri getiriyor. İçinde pek çok iyi şey var, ancak ona ulaşmak için bazı pislikleri kazmanız gerekecek. Bu, o dönemin nostaljisini, siğiller ve diğer hiçbir şeye benzemeyen bir şekilde ortaya çıkaran bir aksiyon oyunu.
Ayrıca yeni karakterlerin kilidini açabilir ve oyunu onlarla tekrar oynayabilirsiniz. Bugünlerde kaç oyun bunu yapmanıza izin veriyor artık?