Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
State of Mind, Daedalic Entertainment tarafından geliştirilen ve yayınlanan fütüristik bir macera oyunudur. Biz Avustralyalılar için 17 Ağustos 2018'de Steam aracılığıyla piyasaya sürülen oyun, hem distopik şimdiki zamanda hem de ütopik alternatif gerçeklikte transhümanizmi ve bunun insanlık üzerindeki etkisini araştırıyor. Bu oyunda çok az dövüş var; bunun yerine, bir sonraki hamlelerinizi çözmek için dedektiflik, bulmaca çözme ve konuşmaları kullandığınız, düşündürücü, hikaye odaklı bir gerilim filmi etrafında yoğunlaşıyor.
Temmuz ayında aRPG Victor Vran'ı incelerken bu gizli cevhere rastladım. Usta seslendirme sanatçısı Doug Cockle, Victor Vran'ı seslendiriyor ve aynı zamanda Rivialı Geralt'ı da seslendiriyor. Doug'ı Twitter'da takip ettim ve yakında çıkacak olan State of Mind oyununda seslendirme sanatçısı olarak yer aldığını fark ettim. Fragmanı izledim ve sadece görsellere değil, Faada Freddy'nin 'Reality Cuts Me Like a Knife' adlı bu fragmandaki müziklere de hayran kaldım.
State of Mind 2048 yılında Berlin'de geçiyor. Dünya kaynak sıkıntısı çekiyor; Kirli su ve havanın neden olduğu hastalıklar, sokaklarda hasta evsizleri görüyor. Dronelar ve Yapay Zekalı robotlar insanların işlerini devralıyor ve bir baskı hissi var. Teröristlerin neden olduğu patlamada yaralanan gazeteci Richard Nolan'ı canlandırarak başlıyorsunuz. Cockle'ın seslendirdiği Richard, olayla ilgili çok az anıyla uyanır. Eve döndüğünde karısı Tracy ve oğlu James'in kayıp olduğunu görür.
Richard ve karısı arasında, geride bıraktığı notlara dayanarak açıkça bir sürtüşme var ve Richard, Simon adında bir yapay zeka robotu satın aldı ve Richard'ın gözünde, muhtemelen yapay zekadan ve dünyada meydana gelen teknolojik gelişmelerden nefret ettiğini bilerek bunu yapmıştı. Daha önce Pulitzer ödülü kazandığı 'The Voice' için yayınlanan makalelerinde de aynısını yazıyor. Richard'ın Tracy ve James'e ne olduğunu anlamasına yardım etmeli ve patlamaya yol açan olayları hatırlamaya çalışmalısınız.
Dünyanın görselleri, neon tabelaların yer aldığı karanlık ve fütüristik dış mekan sahneleriyle Deus Ex ve Blade Runner'dan çıkmış sahnelere benziyordu. Karakterler başlangıçta biraz garip gelen ilginç düşük poli modeller kullandı, ancak tıbbi tesisten, evinizden ve ardından sokaklara geçiş yaptığınızda, düşük poli karakterler bu oyuna mükemmel bir şekilde uyuyor. Richard, Tracy ve James'in nerede olduğunu öğrenmek için ailesini ve arkadaşlarını aramaya başladığında, Richard ve Tracy'nin ilişkisinin bir süredir gergin olduğunu öğreniyoruz. Kimsenin gerçekten yardım etmemesi ve hatta onu Tracy'yi aldatmakla suçlaması nedeniyle Richard'ın hissettiği hayal kırıklığını hissetmeye başlıyorsunuz.
Kısa bir süre sonra oyun, karısı Amy ve oğlu John'a sahip olan Adam olarak oynamanıza geçiyor. Adam yakın zamanda bir taksi kazasına karışmıştır ve kaza nedeniyle kendisinin de hafızası oldukça sınırlıdır. Adam'ın hayatı Richard'ınkine zıttır. Sahneler daha hafif ve Amy ve John'la çok daha iyi bir ilişkisi var, ayrıca Adam yapay zekayı ve teknolojiyi daha fazla kabul ediyor. Adam'ın ailesiyle olan etkileşimlerinde hafif bir katılık hissi hissettim. Amy işiyle çok meşgul ve James sessiz ve mesafeli görünüyor. Hikayenin ilerleyen kısımlarında bunun neden böyle olduğunu çözdüm.
State of Mind'ın genel havası, mükemmel bir şekilde birleştirilmiş müzik ve ortam sesleriyle birleştiğinde benim için çok soğuk bir oyun yarattı. Çoğu zaman kendimi neredeyse uyuklarken buluyordum, bu sıkıldığımın bir göstergesi değil, beni ne kadar rahatlattığının göstergesiydi. Hikayenin gelişme şekli çok ilgi çekiciydi ve daha sonra ne olacağını öğrenebilmek için oynamaya devam etme isteği uyandırdı. Richard'ın içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulmasına, bazı yanlışlarını ve dünyasında etrafında olup bitenleri düzeltmeye çalışarak yardım etmeye büyük yatırım yaptım. Oyunun sonuna doğru yapmam gereken birkaç kritik seçim vardı, bu yüzden oyunun birkaç alternatif sonu var.
Genel olarak bu oyuna 8/10 verdim. State of Mind'ın geliştiricileri, karakterlerin düşük poli sanat tarzı konusunda riske girdiler ancak bunun, onların yaşadıkları dünyayla mükemmel bir şekilde bağlantılı olduğunu hissettim. Bunu harika müzik ve ortam sesleri ile birleştirin, hikayeyi oynarken soğuk bir ruh hali yarattı. Hikayenin ilerlemesine yardımcı olan bulmaca çözme ve dedektif hafiyelik iyi bir şekilde kullanıldı ve çeşitli kritik kararlarla Richard için mümkün olan en iyi sonuca ulaşmak için çalışabilirsiniz.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)