- Konular
- 59,202
- Çözüm
- 109
- Online süresi
- 4mo 16d
- Reaksiyon Skoru
- 14,314
- Altın Konu
- 2,398
- TM Yaşı
- 11 Yıl 3 Ay 17 Gün
- Başarım Puanı
- 1,051
- MmoLira
- 696,936
- DevLira
- 234
HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Observer, Bloober Team tarafından geliştirilen ve Aspyr tarafından yayınlanan bir bilim kurgu korku macera oyunudur. Oyun, 15 Ağustos 2017'de PC, Xbox One ve PlayStation 4'te ve son olarak da 7 Şubat 2019'da Nintendo Switch'te piyasaya sürüldü. E3'te Cyberpunk 2077 ile ilgili son dönemdeki tüm heyecan nedeniyle, bazı oyunlara takılıp kalmak istiyordum. siberpunk temasına sahip oyunlar. Steam listeme göz attım ve fragmanı izlemek için birkaç oyuna tıkladım. Tanıdığım bir aktörün yüzünün yer aldığı Observer'a rastladım. Hızlı bir Google araması bana aktörün Rutger Hauer'den başkası olmadığını söyledi. Bloober Ekibi aynı zamanda korku oyunu Layers of Fear'ın da arkasındaydı, bu yüzden bu oyunda gergin anlar bekliyordum. Hayal kırıklığına uğratmadı.
Hauer'i Batman Begins'ten (2005) ve orijinal Blade Runner'dan (1982) tanıdım, yakın zamanda onu ve 2017'deki Blade Runner 2049'u izlemiştim. Blade Runner, 2084 yılında distopik bir dünyada geçen oyunun arkasındaki ilham kaynaklarından biriydi. Krakow, Polonya. Nanofaj adı verilen dijital bir salgının binlerce güçlendirilmiş insanı yok etmesi nedeniyle dünya mahvoldu. Ayrıca dünyadaki şirketlerin çoğunu yok eden Büyük Kırım Savaşı da vardı. Sonrasında, oyunun her yerinde reklam veren ve onların teknolojisi Observer'ın yeteneklerinin temelini oluşturan Chiron şirketi ortaya çıktı.
KPD'de (Krakow Polis Departmanı) uzmanlaşmış bir birim olan Gözlemci olarak Hauer tarafından seslendirilen Dedektif Daniel Lazarski olarak oynuyorsunuz. Gözlemciler, çevredeki belirli nesneleri Elektromanyetik Görüş veya Biyo Görüş ile analiz etmelerine ve vurgulamalarına olanak tanıyan güçlendirmelere sahiptir. Ayrıca ölmeden önceki son vizyonlarını görmek için bir Dream Eater kullanarak ölen kişinin beyin implantlarını hackleyebilirsiniz. Bu, onların ölümüne yol açan koşulların parçalarını bir araya getirmenize olanak tanır ve umarız size daha fazla araştırma yapmanız için bazı ipuçları verir. Lazarski ekip arabasıyla yola çıkıyor ve yıllardır görmediği oğlu Adam'dan şifreli bir telefon alıyor. Adam'ın yardıma ihtiyacı varmış gibi görünüyor, bu yüzden arabanın bilgisayarını kullanarak C Sınıfı bölgedeki bir apartman binasına yapılan aramayı üçgenleştiriyorsunuz. C sınıfı vatandaşlar yoğun şekilde uyuşturucu kullanan ve yoksul olanlardır.
Binaya vardığınızda görevli size Leon Grazinski'nin yerini, yani arayan kişinin kimliğinin izini sürdüğünü verir. Zemin kattaki 07 numaralı dairede bulunuyor ve buradan ana oyun döngüsü başlıyor. Adam'ı bulmak için ipuçları aramak amacıyla belirli yerleri bulmanız, binadaki diğer kiracılarla konuşmanız ve dedektiflik becerilerinizi kullanarak araştırma hattınızı ilerletmeniz gerekiyor. Koridorlar, yanıp sönen neon ışıklar ve yeşil çizgiler ve şekillerle karanlıktır. Fiziksel bir bina olmasına rağmen, titreyen ışıklar, elektrik kıvılcımları ve parıldayan reklam panolarıyla odadan odaya yürürken sanki dijitalmiş gibi geliyor.
Diğer kiracılarla kapı diyafonları aracılığıyla etkileşime giriyorsunuz ve Rutger'in ses oyunculuğunun parlamaya başladığı yer burası. Konuşmalar arasında, kendi kendinize konuşarak, bir sonraki hamlenizi açıklığa kavuşturarak ve hatta her türden yabancı kiracıyla etkileşime girerken kendi hayatınız hakkında derinlemesine düşünerek kanıtların üzerinden geçersiniz. Lazarski'nin yalnız bir adam olduğu, yalnız bir işte Gözlemci olarak çalıştığı hissine kapılıyorsunuz. Çocukları arka planda kavga eden bir ebeveynden, insan etkileşiminden korkan ama komşularının geliş gidişlerini son derece dikkatli bir şekilde gözlemleyen bir keşiş gibi insanlarla tanışırsınız. C Sınıfı vatandaşların geniş bir kesiti var; bazıları yardımsever, diğerleri sadece sohbet etmekten mutlu oluyor ve bazıları da (çok daha renkli bir dille) sadece gitmenizi söylüyor.
Belirlenen odayı bulduğunuzda, kafası parçalanmış bir cesedin korkunç görüntüsüyle karşı karşıya kalırsınız. Hemen oğlunuz Adam olduğunu düşünüyorsunuz ama sonra dedektif içgüdüleriniz devreye giriyor ve kanıtların size söylediklerine odaklanıyorsunuz. Lazarski'nin uyuşturucu uyarıcılara bağımlı olduğunu burada görüyorsunuz, çünkü ne kadar strese girerse o kadar tedirgin oluyor ve kontrolden çıkıyor. Basit bir arayüz onun 'senkronizasyonunu' izlemenize ve gerektiğinde ilaçları vermenize olanak tanır.
Bio Vision'ı vücuttaki yaraları ve sıçrayan kanları taramak için kullanabileceğiniz gibi, Elektromanyetik Vision'ı vücut içindeki herhangi bir büyütmeyi veya çipi taramak için de kullanabilirsiniz. Electro Vision ayrıca odadaki bilgisayarları ve diğer elektrikli cihazları taramanıza da olanak tanır. Pin kodu gerektiren bir güvenlik paneline giden bazı elektrik kablolarını takip edebildim. Odayı ararken üzerinde 1984 yılı yazan bir kitap buldum. Bu numaranın güvenlik paneline girilmesi, çatının bir kısmının aşağıya inerek içinde bilgisayar bulunan bir masanın ortaya çıkmasına neden oldu. Buna eriştiğinizde, sizi bazen yeni bilgilerle güncelleyen bazı hikaye makaleleri ve e-postalar ortaya çıktı ve ayrıca diğer bilgisayar sistemlerini bularak kilidini açabileceğiniz 10 seviyeye sahip "Ateş ve Kılıçla: Örümcekler" adında bir mini oyun da var.
HN baş harflerini, bilgisayardaki e-postaların yanı sıra gövdenin içindeki bir çip üzerinde de bulabilirsiniz. Bekçinin boş olan ofisine geri dönersiniz ve bilgisayara erişirsiniz. Bu, baş harfleri HN olan iki kişiyi bulduğunuz apartman sakinlerini tarayıp oda numaralarını not etmenize olanak tanır. Oyunda kahverengi pantolon giydiğime sevinmemi sağlayan birçok atlama korkusunun ilkini burada yaşadım. Atlama-korkutma anlarıyla birleşen atmosferik sesler gerilmeme neden oldu. Kapıları fare düğmesini basılı tutarak ve sürükleyerek manuel olarak açmalısınız ve bundan sonra her zaman üzerime bir şeyin fırlayacağını bekledim. Odadan odaya ilerledikçe daha fazla cesetle ve bazı korkunç kanlı suç mahalleriyle karşılaşıyorsunuz.
Cesetleri taradığınızda genellikle Dream Eater'ınıza bağladığınız ve 'nöral sorgulamayı' başlatan bir beyin implantı çipi ortaya çıkar. Daha sonra ölülerin zihinleriyle bütünleşirsiniz ve keskin statik sesler ve parlak yanıp sönen ışıklar içeren psychedelic ve bazen kafa karıştırıcı görüntülerle karşı karşıya kalırsınız. Bu sahnelerde ölen kişi olarak son anlarını canlandırarak dolaşabiliyorsunuz. Koridorlarda yürürken, camlar patlayarak açılıyor ve üzerinize sıçrayan camlar oluyor, ancak sonra hızlı bir şekilde geri sarılıyor ve tekrar normale dönüyorsunuz. Bazı sahnelerde belirli bir düzende yürümem veya odanın köşesindeki televizyon ekranında gösterilen bir kapıdan geçmem gerektiği döngüsel senaryolar vardı. Diğer sahnelerde koridorlarda oturan veya ayakta duran insanların parıldayan görüntüleri vardı ve siz sanki orada değilmişsiniz gibi onların yanından geçiyorsunuz.
Ölen bir insana her saldırışımda sahneler daha da ürkütücü ve kafa karıştırıcı hale geliyordu. Spoiler vermeden, sonunda bu halüsinasyon sahneleri sizi öldürebilecek bir şeyi içeriyordu, bu yüzden öldürülmekten kaçınmanın yollarını bulmak için baştan sona oynamaya devam etmek zorundaydınız. Bu sahneler beni endişelendirmeye ve hikayeye olan ilgimi bozmaya başladıkları için onları oynamak zorunda kaldığım için neredeyse sinirlenmeye başladım. Bir sahnede, yan taraftaki elektriği açmak için güç kablosunun bir sonraki güç noktasına taşınması gereken bir televizyon vardı. Televizyonun fişi çekildiğinde bir bebeğin ağlama sesi duyuluyordu. 2 yaşında bir çocuğun ebeveyni olarak bu aşamadan gerçekten hoşlanmadım ve bu süreci atlattığım için mutluyum.
Ancak oyunun kapanış sahnelerine geldiğimde, bu halüsinasyon sahnelerinin çoğunun arkasındaki mantık, hikayenin tamamı açısından anlamlıydı ve bunların neden bu şekilde yapıldığını takdir ettim. Hikaye, olay örgüsünün nasıl çözüleceğini tahmin etmemi sağladı ve sonunda ortaya çıkan açıklama, size iki sonuç seçeneği sunması oldukça akıllara durgunluk vericiydi. Seçtiğim son, devam filmi için yer olabileceğini düşünmemi sağladı, ancak bu, oyunu oynadıktan uzun süre sonra bile sizi oyunun etkisi hakkında düşünmeye iten sonlardan biri olabilir.
Son haberlerde Rutger Hauer'in 19 Temmuz 2019'da 75 yaşında üzücü bir şekilde vefat ettiğini duyduk. Pek çok filmde ve bu oyunda rol almasının yanı sıra Kingdom Hearts 3'te Usta Xehanort'un seslendirmesini de yaptı. Roy Batty rolü Blade Runner'daki rolü tartışmasız en unutulmazıdır ve Observer'daki sesi ve karakteri muhteşemdi. Aşağıda youtuber Hafrican Jones'un aktöre uygun bir övgüsü var.
Genel olarak bu oyuna 8,5/10 verdim. Observer, Dedektif Lazarski olarak oynadığınız harika bir bilim kurgu korku oyunudur. Bu oyunda, ipuçları aramak için merhumun istikrarsız anılarından faydalanmak amacıyla büyütmeler kullanılır. Hikaye sizi sadece Dedektif Lazarski'nin her vakada nasıl ilerlediği hakkında değil, aynı zamanda karanlık geçmişini de araştırdığı konusunda düşünmeye sevk ediyor. Bazı halüsinasyon sahneleri biraz fazla uzun sürdü ve bitmesini istedim ama sanırım bu, ölmekte olan bir yabancının son anlarından yararlanma yeteneğine sahip olmanın olumsuz yan etkilerinden biri. Oyunda bazı rahatsız edici sahneler var o yüzden uyarıda bulunmak isterim.