Agora Metin2 1
Agora Metin2
Bvural41 1
Bvural41
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
DEVLOPER 1
DEVLOPER
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Altın Konu E-ticaret için Kod Dağıtımlarını Anlamak

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

catse37699f698eb1437.jpg

Geliştiricilerin bir site için kod yazdıktan sonra bunu web sunucularına yerleştirmeleri gerekir. Bu işleme kod dağıtımı denir.

"Kod tamamlandı", yazılım geliştiriciler arasında bir geliştirme projesini tamamladıklarında yaygın olarak kullanılan bir deyiştir.

Ancak kodun tamamlanması her şeyin tamamlandığı anlamına gelmez. Geliştiricilerin bir site için kod yazdıktan sonra bu kodu web sunucularına yerleştirmeleri gerekir. Buna kod dağıtımı denir. Hataları düzelten, yeni özellikler ekleyen veya temel platformu yükselten bir kod içerebilir. Çoğunlukla bu üçünün birleşimidir.

Yeni kod dağıtılana kadar sitenin ziyaretçileri onu kullanamayacak veya bundan yararlanamayacak.

Dağıtım Riskleri

Kesinti süresi genellikle dağıtımlardaki ana risktir. Bazı siteler yeni kodu hızlı bir şekilde kabul edebilir ve saniyeler içinde kullanabilir. Diğerleri ise düzinelerce personelin saatlerce yardım edeceği planlı bir bakım aralığına ihtiyaç duyar. Her yıl yalnızca birkaç kez dağıtım yapan mağazaları duydum. Bunlar işi büyük ölçüde etkileyen büyük girişimler olma eğilimindedir.

Dağıtımla ilgili bir risk, yeni hataların ortaya çıkmasıdır. Dağıtım öncesinde yapılan testlerin kalitesine ve miktarına bağlı olarak, yeni özelliklerde veya mevcut özelliklerde hatalar keşfedilebilir. Hataların ciddiyetine ve ne kadar etkili olduklarına bağlı olarak bazen dağıtımın tersine çevrilmesi gerekebilir. Buna geri alma denir. Yeni kodun tamamını kaldırır ve eski sürüme geri döner.

Geri almanın ne kadar başarılı olacağı, geliştiricilerin dağıtımı nasıl planladığına bağlıdır. İyi planlanmış bir dağıtım genellikle kolayca geri alınabilir. Ancak bazı dağıtımlar hiçbir şekilde geri alınamaz.

Yüksek stres

Görevlendirmeler genellikle oldukça streslidir. Başarısız bir dağıtım, mağazanın ve tüm işletmenin zarar görmesine, hatta başarısız olmasına neden olabilir. Bunları daha basit, daha güvenli ve daha az stresli hale getirmenin birçok yolu vardır.

Aslında onları daha güvenli ve daha az stresli hale getirmenin en iyi yolu sezgilere aykırıdır: Bunları daha sık yapın. Dağıtım ne kadar sık yapılırsa ekip o kadar fazla deneyim kazanır. Tekrarlamayla bir ekip, hatalar meydana gelse bile konuşlandırma becerilerini geliştirebilir.

Daha sık dağıtım yapmanın bir yan faydası da dağıtım başına kod miktarının azalmasıdır. Örneğin, bir şirketin bu çeyrekte oluşturup dağıtması gereken 60 kod değişikliği olduğunu varsayalım. Şirket, 60 değişikliğin tamamının kodunu yazabilir ve ardından tek seferde dağıtabilir. Ancak eş zamanlı 60 değişikliğin sorun yaratma potansiyeli daha yüksek olduğundan bu risklidir.

Alternatif olarak şirket ayda bir kez dağıtım yapabilir. Bu, dağıtım başına 20 değişiklik anlamına gelir; bu da potansiyel olarak sorun gidermeye yönelik daha az değişiklik anlamına gelir. Veya şirket haftalık olarak dağıtım yapabilir. Bu, dağıtım başına yalnızca beş değişiklik demektir.

Birçok ileri teknoloji şirketi daha sık, genellikle günde birden çok kez dağıtım yapıyor. Örneğin Amazon'un her 11,6 saniyede bir dağıtım yaptığı bildiriliyor.

Kodu daha sık dağıtmanın en büyük yararı, müşterilerinize yardımcı olmasıdır. Yeni kod onlar içinse hemen dağıtılması mantıklıdır. Daha iyi ödeme, iyileştirilmiş ürün önerileri ve hatta yeni bir menü gibi avantajlar da işletmeye yardımcı olacaktır.

Dağıtım Sürecim Örnek olarak

Shopify uygulamama kod dağıtımları sürecim aşağıdaki gibidir. Tek bir kod değişikliği yazıp test ettikten sonra onu dağıtırım.

Tek bir kod değişikliği yazıp test ettikten sonra onu dağıtırım. Haftada bir dağıtım veya günde altıdan fazla dağıtım olabilir.

Her dağıtım tek bir değişiklik için olduğundan, bir şeyin bozulup bozulmadığını veya düşük performans gösterdiğini ya da uygulamanın geri kalanında bir soruna neden olup olmadığını tespit etmek kolaydır. Bazen dağıtım, sistemi daha sonraki değişikliklere hazırlamaktır. Bunlar her zaman müşteri tarafından görülemez.

Bazen dağıtım, sistemi daha sonraki değişikliklere hazırlamaktır. Bunlar her zaman müşteri tarafından görülemez.

Bir uygulama kullanıcısı bir fikir gönderebildiğinden ve günün sonunda bu fikir yayına girebildiğinden, bu süreç müşteri hizmetlerine büyük ölçüde yardımcı oldu.

Anahtar sorular

Ekibinizle dağıtımları hakkında bir konuşma başlatmak, süreci anlamanın en iyi yoludur. Başlamak için iki soru sorun:

"Dağıtım işlemini gerçekleştirmek ne kadar sürer?"

"Dağıtımlar ne sıklıkta gerçekleşiyor?"

Tipik olarak, bir dağıtımın gerçekleştirilmesi 60 dakikadan uzun sürüyorsa veya bunlar aylık olarak (veya daha az sıklıkta) yapılıyorsa, iyileştirme için çok fazla alan vardır. Her zaman “neden?” diye sorun. ve daha da önemlisi “nasıl geliştirilebilir?”

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri