romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Best Studio 1
Best Studio
D 1
delimuratt
Aliyldrim 1
Aliyldrim
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
melankolıa18 1
melankolıa18
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Emin Ongan

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mum
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 366

mum

Level 27
Fahri Üye
TM Üye
Konular
7,500
Çözüm
1
Online süresi
13d 20h
Reaksiyon Skoru
3,056
Altın Konu
0
Başarım Puanı
549
MmoLira
31,714
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

one

Emin Ongan Biyografisi Keman ustadı klasik Turk muziği bestecisi Emin Ongan ’ın ismi; Uskudar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarındandır. Emin Ongan, 1 Eylul 1906 tarihinde Edirne'de doğmuştur. Babası Kolağası Ahmet Bey ve annesi Caplıoğulları ’ndan Zehra Hanım ’dır. İlk oğrenimini RavzÂ-î Terakkî Mektebi ’nde tamamladı. Ortaokulu ve liseyi Edirne'de Edirne Sultanîsi'nde okudu. Balkan Savaşı ’ndan sonra ailesi Edirne'den İstanbul'a goc ederek Uskudar ’a yerleşti.

Emin Ongan, henuz 12 yaşında iken ağabeyi Nedim Ongan'ın kemanıyla kendi kendine enstruman calmayı oğrendi. 1925 yılında Anadolu Spor Kulubu ’nde MildanzÂde Niyazi Bey'in talebesi olan Tamburi Sureyya Bey'in yonettiği musiki topluluğuna iştirak etti. Bu toplulukta sadece Darulfunun oğrencileri bulunuyordu. Emin Ongan, ailesinin İstanbul Uskudar ’a yerleşmesi sonucu 1927 yılında o zamanki Dar-ul Feyz-I Musiki Cemiyeti olan Uskudar Musiki Cemiyeti ’ne girdi. İlk musiki derslerini, ozellikle Batı Muziği nazariyatı bilgisini Mızıkalı CelÂl Bey ’den aldı. BestekÂr Ziya Bey ’den makam, usul ve repertuvar oğrendi. Arap Cemal ve Edip Nazım Bey ile calıştı. Bir roportajda eğitim surecinden bahsederken "Bana en cok yardımı dokunanlardan biri de Kanuni At Bey'di." demiştir.
Emin Ongan, 1926 yılında ilk bestesini yaptı. Toptaşı İlkokulu ’nda mûsikî oğretmenliği yaptı. 1927 yılından itibaren sahnede keman calmaya başladı. 1936yılında TEKEL İdaresi'ne memur olarak girince sahne calışmalarını bıraktı, muziği bir sure sadece cemiyette surdurdu. 1936 yılında cemiyetin yoneticiliğini ustlendi, olumune kadar bu gorevi yuruttu
Emin Ongan, 1945yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı İcr Heyeti'nde koro yoneticiliği ve keman sanatkÂrı olarak calışmaya başladı. İstanbul Radyosu'nda uzun yıllar gorev yaptı. Son olarak İstanbul Teknik Universitesi Devlet Konservatuvarı ’nda oğretim uyesi olarak calıştı.
1 Eylul 1951 tarihinde saz sanatkÂrı olarak İstanbul Radyosu ’nda kadroya giren Emin Ongan ’ın hayatının buyuk kısmı bugun onun ismini almış olan Uskudar Musiki Cemiyeti'nde gecmiş; 50 yılını verdiği cemiyet onun calışmalarıyla onun en buyuk eseri olmuştur. Yetiştirdiği oğrenciler arasında Cuneyd Kosal, Husnu Anıl, Arif Sami Toker, Ekrem Erdoğru, Vecdi Seyhun, Niyazi Sayın gibi onemli isimler bulunuyor.
1956yılında TEKEL Mudurluğu'ndeki kısım şefi gorevinden emekli oldu. Ut, kanun, viyolonsel de calan Ongan, 59 yılda şarkı, saz semaisi ve diğer formlarda 80'e yakın eser besteledi.
Emin Ongan, yuzyılımızın Turk Mûsikîsi bestekÂrları arasında mustesna bir yer tutar. Eserlerinde geleneksel şarkı bestekÂrlığının kurallarına bağlı oluşu ile dikkati ceker. Makamlarımızın seyir ve karakterini belirtmesi yonunden kusursuz gibidir.
Uskudar Musiki Cemiyeti'nin ismi 19 Ekim 1987'de yapılan genel kurulda Emin Ongan Uskudar Musiki Cemiyeti olarak değiştirildi.
1930 yılında oğretmen Perihan Ongan ile evlendi. Tanju adında bir oğlu oldu.
Emin Ongan, 2 Şubat 1985 tarihinde İstanbul ’da 79 yaşında olmuştur. Karaca Ahmet Mezarlığı'na defnedildi.
En Beğenilen Eserlarinden Bazıları:
• Sen Benim Gonlumde Acan Son Guldun
• Bahar Meltemidir Başımda Esen
• Hasretinle Yanan Kalbime Yetmez Gibi Derdim
• Titrer Yureğim İsmini Ansam Kederimden
• Saz Semaileri (Acem Aşiran, Sûz-i Dil, Şehnaz Buselik makamlarında)

Merak Çok Kötü Bir Şey

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri