Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!
AMD Ryzen 7800X3D, fiyat ve güçten çok daha düşük bir fiyata amiral gemisi CPU performansı sunar, ancak 3D V-Cache her zaman daha yüksek kare hızını garanti etmez.
Bir dizi hayal kırıklığı oluşturan grafik kartı sürümüne katlandıktan sonra, bu AMD Ryzen 7 7800X3D incelemesini yazmak tam da ihtiyacım olan şey. Aslında, bu mükemmele yakın işlemci hakkında söylenecek çok az olumsuz şey var.
AMD Ryzen 7 7800X3D Özellikler
Adından da anlaşılacağı gibi, AMD Ryzen 7 7800X3D, 3D V-Cache teknolojisi ile donatılmıştır, yani bir yığın L3 önbelleği (tam olarak 96MB) barındırdığı anlamına gelir. Bu, onu AM4 öncülü Ryzen 7 5800X3D ile eşleşir ve aynı sayıda çekirdek ve iş parçacığı paylaşırlar. Bununla birlikte, tüm bu benzerliklere rağmen, Zen 4 tarafından sunulan mimari iyileştirmeler, daha yüksek saat hızları ve iki kat L2 önbellek miktarı, 7800X3D'yi 5800X3D'nin çok önüne yerleştiriyor.
| İşlemci Markası | AMD® |
| Soket Tipi | Soket AM5 |
| İşlemci Hızı | 4.2 GHz |
| Maks. Turbo Hızı | 5GHz |
| Entegre Grafik Kartı | Var |
| Soğutucu | Yok |
| İşlemci Teknolojisi | Ryzen™ 7 |
| Kutulu/Kutusuz | Kutulu |
AMD Ryzen 7 7800X3D'yi mevcut nesil muadilleriyle karşılaştırmak, eksikliklerinden birini vurgular: saat hızları. Nesil olarak konuşursak, bir destek almış olsalar da, kesinlikle daha ucuz olan Ryzen 7 7700X, 300-400 MHz önde gidiyor. Ayrıca aynı sayıda çekirdek ve iş parçacığı sunar, ancak 7800X3D'nin L3 önbelleğinin yalnızca üçte biri kadardır.
Bu arada, AMD Ryzen 9 7900X3D ve 7950X3D her açıdan daha güçlü. Bununla birlikte, teknik yapıları büyük ölçüde oyun oynamaya harcanır ve çok daha pahalı olmalarının yanı sıra yaratıcı ve üretim iş yükleri için daha uygundur. Bu nedenle oyuncular, performanstan aslan payı almak ve diğer bileşenlere bütçe ayırmak için 7800X3D gibi daha uygun fiyatlı seçenekleri tercih etmekte daha iyidir.
Son olarak, diğer Ryzen 7000 serisi işlemciler gibi 7800X3D de AM5 soketli bir anakart gerektirir. Bu platform, SSD'ler ve GPU'lar dahil olmak üzere PCIe 5.0 cihazları için desteğin kilidini açar ve çeşitli fiyat noktalarında çok çeşitli yonga setlerinde mevcuttur. Yine de, bu çipi bir X670E kartına yerleştirme konusunda endişelenmeyin, çünkü bütçeye dayalı bir B650 veya A620 seçeneğinde olduğu kadar iyi performans göstermesi gerekir. AMD'nin AM5'i 2025'e kadar desteklemeyi planladığını ve zengin özelliklere sahip yonga setlerine sahip daha kaliteli anakartların Ryzen 8000 serisi CPU'ları ve daha fazlasını desteklemek için BIOS güncellemelerini alma olasılığının daha yüksek olduğunu unutmayın.
AMD Ryzen 7 7800X3D Performans
Açıkça söylemek gerekirse, AMD Ryzen 7 7800X3D performansı harika. CPU kıyaslamalarında yeterince başarılı olmasına ve çerçeve hızlarının hem tavanını hem de tabanını etkileyici bir şekilde yükseltmesine rağmen, tüm bunları mütevazı bir 120W TDP ve nadiren (eğer varsa) termal kısmalarla yapıyor.
7800X3D, minimum ve ortalama kare hızlarının kesinlikle olağanüstü boyutlara ulaştığı F1 22'de en parlak şekilde parlıyor. Daha düşük kaliteli ön ayarlar kullanarak olağanüstü performans seviyeleri beklerken, 7800X3D ve 7900 XTX'in "Yüksek" ön ayarı kullanarak ortalama 461 fps'yi çıkardığını görünce şok oldum. Bu, Ryzen 5 7600X'e kıyasla %19'luk bir gelişme, minimum fps %41 gibi muazzam bir artışla, bu ekstra iki çekirdek ve daha büyük L3 önbellek için ideal bir vitrin işlevi görüyor.
Cyberpunk 2077'de 7800X3D de güçlü bir performans sergiliyor ve minimum kare hızlarını "Ultra"da 100 fps civarında tutuyor, 7600X'e kıyasla %10'luk bir gelişme. Ancak ışın izlemeyi açmak, bir GPU darboğazına yol açar ve 7900 XTX onları ağırlaştırdığı için iki işlemciyi aşağı yukarı baş başa bırakır. Bu arada, Total War: Warhammer 3, açıklayamadığım 'Orta'da %15'lik garip bir artış dışında, hata payı dahilinde olan minimum iyileştirmeler görüyor.
3DMark test paketi genelinde, %12'den Time Spy'da %51'e kadar değişen puan iyileştirmeleri gözlemledim. Ancak 7800X3D, saat hızlarının çekirdek veya önbellekten daha önemli olduğu daha düşük iş parçacığı sayısı testlerinde 7600X'e karşı %10'a kadar geriledi. Aynı şey Cinebench R23'te de geçerliydi, çip tek iş parçacıklı testte geride kalıyor ve birden çok iş parçacığı kullanıldığında kesinlikle uçuyordu.
Bu sonuçlar, 7800X3D'nin 7600X benzerlerini CPU'ya bağlı senaryolarda (olması gerektiği gibi) toz içinde bıraktığı olumlu bir tablo çiziyor. Bununla birlikte, GPU'ya bağlı senaryolarda benzer kare hızları sunacağını, ancak ekstra çekirdekleri ve L3 önbelleğinin mutlaka daha iyi bir performans garantisi olmadığını göstermek için bu iki işlemciyi kasıtlı olarak karşılaştırdım. Karşılaştırma için 7700X olmadan, bu farklılıkların tam olarak nereden kaynaklandığını söylemek zor, ancak benim gözümde 7800X3D'yi kardeşlerinin çok üstüne çıkaran bir şey var: sıcaklıklar.
AMD Ryzen 7 7800X3D Fiyat
AMD Ryzen 7800X3D fiyatı 449 $ / 439 £ olarak geliyor, Intel Core i7 13700K ile doğrudan rekabete sokuyor. Bu işlemci, ana akım orta seviye kuleler yerine meraklı yapılar için en uygun olduğundan, Team Red'in bu çipi adil bir şekilde fiyatlandırdığına inanıyorum.
Core i7 13700K'yı test etme şansım olmasa da, temelde herhangi bir üst düzey Raptor Lake işlemcisine karşı Zen 4 eşdeğerini satın almak benim için zor bir karar. Bunun iki nedeni vardır: verimlilik ve platform ömrü. 7800X3D, daha az güç tüketirken daha fazla olmasa da benzer bir performansa ulaşıyor ve iki yıl içinde uygun yükseltme yollarına sahip olacak bir platformda var, bu da benim şimdi ve potansiyel olarak gelecekte, eğer doğrudan yükseltmeyi tercih edersem, paradan tasarruf etmemi sağlayacak.
Artıları:
449 $ / 439 £ karşılığında amiral gemisi performansı
Son derece verimli
AM5 platformu zengin özelliklere sahiptir ve uzun ömürlüdür
Eksileri
Nispeten yavaş saat hızları
L3 önbelleği her zaman daha yüksek kare hızlarını garanti etmez
Stok soğutucu yok
benim daha güçlü donanımlar
ekran kartı hariç diğerleri tabi nvme m2ssd 10bin ms galiba
ekran kartı hariç diğerleri tabi nvme m2ssd 10bin ms galiba