HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Konu | Linux | windows |
|---|---|---|
Fiyat | Linux çekirdeği ve GNU yardımcı programları ve çoğu bununla birlikte bulunan kütüphaneler dağılımları , tamamen özgür ve açık kaynak . GNU / Linux dağıtımlarını satın almadan indirebilir ve kurabilirsiniz. Bazı şirketler Linux dağıtımları için ücretli destek sunar, ancak temeldeki yazılımı indirmek ve yüklemek yine de ücretsizdir. | Microsoft Windows, her lisanslı kopya için genellikle 99,00 ABD Doları ile 199,00 ABD Doları arasındadır. Windows 10, başlangıçta Windows 7 veya Windows 8.1'in mevcut sahiplerine, 29 Temmuz 2016'dan önce yükseltme yapmışlarsa ücretsiz yükseltme olarak sunuluyordu, ancak bu teklif artık mevcut değil. |
Kullanım kolaylığı | Daha yeni Linux dağıtımlarının kullanımı, önceki varyantlara göre daha kolaydır. Bazı Linux dağıtımlarında, Windows gibi ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için kullanım kolaylığı sağlayan bir GUI bulunur. Linux GUI dağıtımları daha kullanıcı dostudur ve Windows'un içerdiği bilinen tüm ekstra "bloatware" i içermez. Kullanımı daha kolay dağıtımlara örnekler arasında Ubuntu ve Linux Mint bulunur . | Windows, kullanımı en kolay masaüstü işletim sistemlerinden biridir. Temel tasarım özelliklerinden biri, kullanıcı dostu olması ve temel sistem görevlerinin basitliğidir. Kolaylığı ve zorluk çekmemesi, sistemlerinin çalışmasını isteyen kullanıcılar tarafından olumlu kabul edilir. Bununla birlikte, daha yetkin kullanıcılar, sistemin kendisi üzerinde ayrıntılı kontrol pahasına sistem görevlerinin aşırı basitleştirilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir. |
Güvenilirlik | Linux herkesin bildiği gibi güvenilir ve güvenlidir. Süreç yönetimi, sistem güvenliği ve çalışma süresine güçlü bir şekilde odaklanır . Kullanıcılar genellikle Linux'ta daha az sorun yaşarlar. | Microsoft Windows, son yıllarda güvenilirlik konusunda büyük gelişmeler kaydetmiş olsa da, Linux'tan daha az güvenilir olduğu düşünülmektedir. Kullanıcı dostu olma adına yaptığı fedakarlıkların çoğu, güvenlik açıklarına ve sistem kararsızlığına yol açabilir. |
Yazılım | Linux için kullanılabilen binlerce program vardır ve birçoğu kurulumu kolay yazılım paketleri olarak mevcuttur - tümü ücretsizdir. Ayrıca, birçok Windows programı, WINE gibi uyumluluk katmanlarını kullanarak Linux üzerinde çalışabilir . Linux, Windows'tan daha geniş bir özgür yazılım dizisini destekler. | Windows, en yüksek sayıda masaüstü kullanıcısına ve dolayısıyla en geniş yazılım seçimine komuta eder. Aynı zamanda geniş bir farkla en geniş video oyunları yelpazesine sahiptir. |
Yazılım Maliyeti | Linux'ta bulunan mevcut yazılım programlarının, yardımcı programların ve oyunların çoğu ücretsiz ve açık kaynaklıdır. GIMP , OpenOffice ve Star Office gibi karmaşık uygulamalar bile ücretsiz olarak mevcuttur. | Birçok ücretsiz Windows programı, yardımcı programı ve oyunu olmasına rağmen, Windows yazılımlarının çoğu ticari ve satın alınmalıdır. Çoğu Windows yazılımının maliyeti 4,99 ila 99 ABD doları arasında olabilir. |
Donanım | On beş yıl önce, Linux yeni donanımı desteklemek için mücadele etti. Üreticiler genellikle Linux desteğini ikincil bir sorun olarak gördüler (eğer onu desteklemeyi düşündülerse). Dahası, Linux için aygıt sürücüleri yalnızca Linux'u yeni donanımla uyumlu hale getirmek için zaman ve kaynak ayıran meraklılar tarafından oluşturuldu. O zamandan beri, Linux kullanıcı tabanı katlanarak büyüdü. Bugün, donanım üreticilerinin çoğu Linux desteğine Microsoft Windows ile aynı önceliği veriyor. | Windows'un muazzam bir kullanıcı tabanı var, bu nedenle bir tüketici donanımı üreticisinin Windows'u desteklememesi çılgınlık olur. Bir Windows kullanıcısı olarak, işletim sisteminin satın alabileceğiniz neredeyse tüm donanımlarla uyumlu olduğundan emin olabilirsiniz. |
Güvenlik | Linux, oldukça güvenli bir işletim sistemidir. Saldırı vektörleri hala keşfedilmiş olsa da , kaynak kodu açıktır ve herhangi bir kullanıcının incelemesi için kullanılabilir, bu da güvenlik açıklarının tanımlanmasını ve onarılmasını kolaylaştırır. | Microsoft, yıllar içinde Windows'ta büyük güvenlik iyileştirmeleri yaptı. Ancak, özellikle acemi bilgisayar kullanıcıları arasında en geniş kullanıcı tabanına sahip işletim sistemi olarak, kötü niyetli kodlayıcılar için birincil hedeftir. Sonuç olarak, tüm büyük işletim sistemleri arasında, Microsoft Windows, virüslerin ve kötü amaçlı yazılımların kurbanı olma olasılığı en yüksek olanıdır . |
Destek | Burada Computer Hope da dahil olmak üzere Linux için çok büyük miktarda çevrimiçi destek mevcuttur . Linux dağıtımlarının birçoğuna yardım sağlayan birçok kitap da vardır. | Microsoft Windows tümleşik ve çevrimiçi yardım sistemleri sunar ve her beceri düzeyi için Windows hakkında binlerce bilgilendirici kitap vardır. |
Kullanım Durumları | Linux, her büyüklükteki kurumsal, bilimsel ve akademik kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Sadece birkaç isim vermek gerekirse, Google , Facebook , Twitter , NASA ve New York Borsası'ndaki geliştirme makinelerine ve sunucularına güç sağlamak için kullanılır . Masaüstünde, genellikle sistem güvenliğine ve güvenilirliğine öncelik veren teknik açıdan yetkin kullanıcılar ve bilgisayarlar ve nasıl çalıştıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen meraklılar tarafından kullanılır. Aynı zamanda eski donanıma yeni bir hayat vermek, düşük bütçeli bilgi işlem projelerinin başarılı olmasını sağlamak ve Raspberry Pi gibi tek kartlı bilgisayarlarda işletim sistemi olarak hizmet etmek için kullanılır . | Microsoft Windows genellikle oyuncular, acemi kullanıcılar ve Microsoft yazılımına güvenen iş kullanıcıları için tercih edilen işletim sistemidir. Ancak eski donanımlarda iyi çalışmaz. Birçok Windows kullanıcısı, Microsoft'un Windows 10 ile sunduğu değişikliklerden çok memnun, bu yüzden hiç kullanmadıysanız, şimdi denemek için harika bir zaman. |