xranzei 1
xranzei
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Bvural41 1
Bvural41
romegames 1
romegames
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Best Studio 1
Best Studio
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
InfernoShade 1
InfernoShade
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Veritabanı Nedir? & SQL Dili Başlangıç - Veritabanı Yönetim Dersleri

VexraDev

Bilgi hamallıktır, hayal kurmak; her şey.
TM Üye
Konular
482
Çözüm
182
Reaksiyon Skoru
1,087
Altın Konu
0
TM Yaşı
6 Yıl 11 Ay 20 Gün
Başarım Puanı
212
MmoLira
2,582
DevLira
33
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Merhaba arkadaşlar, SQL dersinin ilk konusuna hoş geldiniz. Daha önceden Html, Css, Bootstrap, Asp.NET, Seo eğitim konularımı sizlerle paylaşmıştım.
Gün geçtikçe daha ileri seviye programlar ve diller hakkında eğitim konuları paylaşmaya çaba gösteriyorum.

Veritabanı Nosyonu (Kavramı) Nedir?

Verileri belirli kurallar içerisinde muhafaza etmeye yarayan objelerdir. Bir veritabanı içerisinde bir hatta birden fazla tablo mevcuttur. Veriler bu tablolar içerisinde muhafaza edilir.
Tablo içerisindeki sütunlara verilen isim "alan" olarak, satırlara verilen isim ise "kayıt" olarak kabul edilir.
Şimdi örnek bir tablo ile derse devam edelim.
Ben paint ile çizdiğim için tablo çok iyi olmadı ama siz daha iyi bir tablo hayal edebiliriniz :)

Untitled.png

Yukarıda görmüş olduğunuz tablo içerisinde toplam 4 tane alan bulunuyor. Tablo içerisinde 3 adet kayıt girişi yapmışım. Ve tablo içerisinde bütün alanlar birbirinden farklı.
Alanlar ve adları, tablo ilk oluşturduğunda belirlenir. Veritabanının programlanmasından herhangi bir program dili kullanmak gibi bir düşünceniz varsa, alan adlarında Türkçe karakter, boşluk ve özel olan karakterlerin kullanılmaması gerekir.

Alanların tanzimi mühim değildir. Yani ilk olarak soyadını sonra adını yazsanızda değişen bir şey olmayacaktır.

Verilerin Türleri

Tablo oluşturduğumuz zaman, alanların adları haricinde verilerin türlerini de tebarüz ettirmek gerekir. Bir alana girişte tebarüz edilen veri türü haricinde bilgi entegre edilemez.
Veri türleri: Metin, Tarih, Sayı, Durum (True-False), Obje...

Dijital Uygulamalarında Veritabanı Kullanımının Önemi

Günümüz tarihinde çoğu dijital yazılım üyeleri, bilgilerini nihai olarak muhafaza etme ihtiyacı duymaktadır.
Yegane üye bilgileri değil daha çok fazla kategoride bilgi veritabanı içerisinde muhafaza edilerek işlem görür.
Örneğin e-ticaret sitelerinde, üye bilgileri, şifre, adres, telefon... gibi bilgileri ve de hizmetlere ait olan bilgileri bir kurala dayalı bir şekilde muhafaza etmek mevburiyetindedir.

Sosyal medya platformları, forumlar, bloglar, haber kaynağı değeri gören platformlar gibi örnekler verilebilir.
Veritabanları bütün bir bilgiyi sütunlar düzeninde, bir kural mevcudiyetinde muhafaza etmemizi, gerek duyulduğu durumlarda bu bilgilere erişim sağlayarak işlem uygulayabilmemizi sunar.

Veritabanını sağlamak ve tedvir etmek dile gelince akla intikal eden en önemli yazılımlar;

Oracle,
oracle-dba.png

MySql,
mysql_PNG22.png

Microsoft SQL Server,
c7280cbc0bdd4608d6c09cd89ae9c4ca.png

Microsoft Access
417890.jpg

denilebilir. Benim konularımda anlatacağım daha çok Microsoft SQL Server ve Micorosft Access yazılımlarıdır.

Bir diğer dersimizde kullanacağımız bu iki program hakkında bilgi aktarımı sağlayacağım, beklemede kalın... Hoşça kalın.​

Paylaşım için teşekkürler.

Son düzenleme:
Eline sağlık, teşekkürler.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri