raderde 1
raderde
Cannn6161 1
Cannn6161
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
melankolıa18 1
melankolıa18
romegames 1
romegames
Krutzo 1
Krutzo
shrpnl 1
shrpnl
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Ryze Solo Rehberi

CorpeX

Co-rpeX
Telefon Numarası Onaylanmış Üye
Fahri Üye
TM Üye
Konular
358
Çözüm
37
Online süresi
1mo 11d
Reaksiyon Skoru
1,977
Altın Konu
8
TM Yaşı
13 Yıl 11 Ay
Başarım Puanı
312
MmoLira
2,035
DevLira
87
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Herkese Merhaba!

Bugün karşınızda bir "Ryze nasıl oynanır" rehberiyle karşınızdayım.

Dipnot: yazdıklarımın hepsi ağırlık olarak üst koridor için. (Roam atma, koridor kontrolü, takaslara girme)

Konu İçerikleri aşağıdakilerden oluşmaktadır;

1. Erken koridor safhası
  2. Orta koridor safhası (zaman olarak orta, üst koridordan bahsediyoruz)
  3. Geç koridor safhası
  4. Genel oyun planı
  5. Takım Savaşları
  6. Kombolar
  7. Dürtme tüyoları
  8. Başlıca şampiyonlara karşı taktikler
  9. Eşya seçenekleri
  10. Rün seçimi ve sihirdar büyüleri
  11. Eşya ve rünlerinize biraz baharat katmak isterseniz
  12. Genel tüyolar
1) Erken Safha Koridor

Yakıncı şampiyonların çoğunu domine edebileceğiniz kilit zamanlardan biri, sadece abartıp ölmeyin. Mananıza çok dikkat etmeniz gerekiyor çünkü eğer alışık değilseniz 3-4 büyü ile mana havuzunuzun yarısını çok kolay kurutabilirsiniz. Unutmayın, mana ve büyülerinize bağlı bir şampiyon. Mana yoksa iş yapmazsınız, bütün büyüleriniz bakleme süresindeyse iş yapmazsınız. Şampiyonda yeniyseniz bu iki unsura dikkat etmeniz lazım. Minyon kesmek için mana kullanmamaya çalışın yoksa koridordaki hayatta kalma şansınız çok düşer. Büyüleri şampiyonlara, düz vuruşları minyonlara atın.

Bu kısım oynayış tarzınıza bağlı.

Seçeneklerden biri, her şeyi garantiye almak isteyenlerdenseniz, ilk 3-4 minyon dalgasını hard-shove'layıp Tanrıça'nın Gözyaşı aldıktan sonra koridora direkt Işınlan büyüsü ile dönebilirsiniz. Kişisel olarak ben çok yapmıyorum bunu. (çünkü bu stratejide gözyaşı almak için yeterince parayı ancak 3 dalga minyonların hepsini kestiğinizde elde ediyorsunuz. Malum Altın Kümede olan ben, bu konuda çok iyi değilim)

İkinci seçenek ise yaklaşık 1100 altın elde edene kadar koridorda kalmak. Böylelikle geri döndüğünüzde Ayakkabı,Safir Kristal ve Tanrıça'nın Gözyaşı alabilirsiniz. Kişisel olarak ben bu şekilde yapıyorum. Gözyaşından sonra ne aldığınız size kalmış açıkçası.

Önemli: Sakın koridorda gereksiz uzun süre kalmayın, yoksa Tanrıça'nın Gözyaşı eşyasını doldurmanız çok uzun sürebilir. Ryze için çok önemli bir eşya.

2) Orta Safha Koridor

Artık Tanrıça'nın Gözyaşı tamamlandığına ve mana konusunda daha rahat olduğunuza göre artık hunharca boşluğa Q yeteneği atma vakti. Unutursanız da çok sıkıntı değil zaten, gözyaşı daha yavaş dolar. Koridora döndünüzde artık rahata dürtebilirsiniz ama hala üst üste kombo yapmamaya çalışın, bu sefer minyonlar için mananız kalmayabilir. Artık rakibiniz de güçlendiği için sizinle takasa girmeye çalışacaktır, W yeteneğinizin önemi burada devreye giriyor. Çoğu kişi küçümsüyor bu yeteneği ama 0.75, duruma göre 1.5 saniye boyunca isabet bile ettirmeniz gerekmeyen bu yere sabitleme yeteneği hayat kurtarıcınız, boş yere harcamayın sakın. Ani ara kapatma yeteneklerine sahip şampiyonlara karşı W'nuz bekleme süresindeyken atar yapmayın. Çünkü rakibinizin şampiyonu nasıl kullandığına bağlı olarak Pasifinizi etkinleştirme şansınız bile olamayabilir. (Riven ve Camille'e karşı mesela) Koridorun kontrolü size kalmış, maalesef ki bu konuda tüyo verebilecek kadar iyi değilim oyunda.

3) Geç Safha Koridor

Artık neredeyse mana sıkıntısı yaşamayacaksınız. Minyon dalgalarını çok agresif bir şekilde itip rakibinizi darlayabilirsiniz. Hasarınızı sakın küçümsemeyin, doğru yetenek kullanımlarıyla vereceğiniz hasara kendiniz bile şaşabilirsiniz. Ryze zannedildiğinden çok daha güçlü bir şampiyon. Hem hasar verip, hem yürüyüş hızı kazanıp hem de kalkan kazanan bir şampiyon. Bu unsurları takaslarınızda avantajınıza kullanın. Rakibinizin üstünde sürekli E yükü olmasını sağlayın ki duruma bağlı olarak istediğiniz kombo yolunu izleyebilin. Önceden de belirttiğim gibi, Ryze yeteneklerine ve manasına dayanan bir şampiyon, bu yüzden adamı darlamak için bile olsa mümkün olduğunca yeteneklerinizden en az birnin bekleme süresinde OLMADIĞINDAN emin olun.

4) Genel Oyun Planı

Çoğunlukla ayrık ittirmesiyle meşhurdur Ryze amcamız. Bu yünden de oyun planınız genelde bunu üzerine kurulu olacaktır (başka seneryalorda başka şekilde hareket etmeniz gerekebilir tabii). 1v1 ve 1v2'de galip çıkma olanağı ve kolay minyon itme potansiyeli sizin her zaman karşı takım için tehdit olmanızı sağlıyor. Eğer şampiyonu iyi biliyorsanız çoğu zaman sizi tek başına durdurabilecek biri olmuyor rabip tarafta. Durum çok kötüye giderse her zaman 2. bir kaçış planınız var, R yeteneği. Ama dikkatli kullanın, zamanlamayı tutturamazsanız ölümünüze neden olur.

Elbette, duruma göre tamamen başka bir yol izleyebilirsiniz ;)

5) Takım Savaşları

3-4 seçeneğiniz var (bence)

Birinci seçeneğiniz, normal bir Büyücü gibi hasar çıkarmak. Yanlış pozisyon alıp ölememeye dikkat edin. Üstelikle E'nizi 5 kişiye sektirip Penta atma havasına girmeyin, neredeyse mümkün değil :) Bu durumda genelde klasik kombolorunuzu kullanacaksınız. W - E - Q ya da E - E - Q bunlardan 2'si.
Eşya dizilim örneği:
1.png

İkinci seçeneğiniz, ADC'nizi korumak. Karşıdan biri mutlaka hasar kaynağınızı öldürmeye çalışacaktır. W'nuzu bunu önlemek için kullanabilirsiniz ama bu stratejiye dayalı oynamanızı pek tavsiye etmem çünkü ADC'nizin kötü olma ihtimali var. Ama size kalmış, ben arada böyle oynuyorum.
Eşya dizilim örneği:
22.png

Üçüncü seçeneğiniz tank çıkmak. (Hayır Troll değil) Nedense herkes "onlar nasıl eşyalar len" diyor ama gayet de iş yapma potansiyeliniz var (yeni oyuncular için hiç ama hiç tavsiye edilmez). Tamamen kombolarınıza dayanarak oynadığınız bir stil, kombo yapma alışıklığınız yoksa bu taktiği unutun derim. Genel mantığı kalkanınızı ve hasarınızı maksimumda tutmak. Bu yüzden arada kombonuzu yarıda kesip başka bir komboya geçmeniz gerekiyor.
Eşya dizilim örneği:
3.png

Dördüncü seçeneğiniz de "enter" tuşunda basıp "Siz AFK kalın, ben 1v9. İzi win" yazmak. Prensip ortada, 1v9 atmak, ya da 2v5, size kalmış. Her zamanki gibi ölmemeye dikkat edin. Bu kadar kastığınız bir durumda kombolar da size kalmış. Her şeye rağmen hemen ölememeniz lazım tabii, o yüzden 1 tane tank eşyası şart. TEK YEMEMEYE DİKKAT!
Eşya dizilim örneği:
4.png

6) Kombolar

Açıkçası en saçma bulduğum kısım burası ama herkes merak ediyor genelde o yüzden aklıma gelenleri yazacağım. Neden saçma derseniz de, çünkü komboları kendiniz keşfetmeniz gerekiyor. Kare bir kullanım şekli yok, her zaman her şekilde başka kombo yapmaya hazır olmanız lazım, ve bunu ancak pratikle yapabilirsiniz. Ama, ha, ben az oynuyorum zaten, birkaç kombo bilsem yeter diyorsanız:

W - E - Q ---> en basit, klasik ve işlevsel kombo

E - E - Q ---> Trade ve Kite kombosu

Q - E - Q - W - Q - E - Q ---> en uzun, en yüksek ve savaşlarda genelde işe yaramayan bir kombo. Objektifler üzerinde kullanmanızı tavsiye ederim

Eğer yakıncıya karşıysanız, E - W, E'niz geri gelene kadar bekleyip, Q - E - Q ---> koridor safhalarında takas kazandıran bir kombo.

Uzakçıya karşıysanız, E - W - Q, E geri gelene kadar yetenek dodge'lamaya çalışın, E - Q ---> Bu sefer Q'yu direkt atmanın sebebi kalkan kazanıp çok hasar yememek

Aklıma gelenler bunlar, elbette yazmadığım başka kombolar da olabilir. Dikkat etmeniz gereken şey E - W kombosundan sonra olabildiğince hızlı topuklamak. Çünkü o 1.5 saniye boyunca rakip hiçbir yetenek kullanmamış oluyor ve sizin Kite'lama potansiyeliniz çok düşmüş oluyor. O yüzden sizi yakalayıp üstünüze atlayabilirler. Dikkat edin.

E - W komboları gank hazırlamak için de çok güzel bir yol. İyi bir ormancıyla çok basit skor alabilirsiniz.

7) Dürtme Tüyoları

Burada rakip minyonlar devreye giriyor. Kendi avantajınıza kullanın. E'yi direkt rakibe atmak yerine minyonlardan sektirip şaşırtmaya çalışın. En basit dürtme şekli W - E - Q, bariz nedenlerden dolayı. İkincisi ise bir minyondan sektirerek şampiyona E'yükü bulaştırıp adamı minyonların arasından uzaklaştırmaya çalışmak.

Eğer E yükü varken minyonların arasından çıkarsa W - Q - E - Q ile devam edin. Çok karlı çıkacağınız garanti .

Bunun dışında dürtmek için geriye 2 seçenek kalıyor. E atmak (tavsiye etmem çünkü çok mana yiyor) ya da düz vuruş yapmak. Açıklamaya gerek yok galiba.

8) Başlıca şampiyonlara karşı taktikler

Üst koridorda size tehdit oluşuran tek şampiyon Yasuo. Ama onu da eğer Yasuo biliyorsanız halledersiniz. (ben hayatımda hiç Yasuo oynamadığım için bazen zorlanıyorum)
Bunun dışında genelde tanklar sıkıntı çıkartabilir çünkü koridor safhasının büyük bir kısmında mana sıkıntınız olacak ve tanklara hasar vurmak için çok fazla mana harcamanız gerekiyor.

Mesela Garen,Illaoi ya da Malphite gibi şampiyonlara karşı oynarken minyon kesmeye odaklanın. O adamı kesmeseniz de zaten en sonunda sizden az iş yapacak, o yüzden dert etmeyin. Ama tabii ki ölmeyin de, yoksa o koridor çöp olur.

Dövüşçülere karşı biraz daha rahatsınız ama gene de dikkat etmeniz gerekiyor.

Mesela Riven,Camille ve Fiora 'ya karşı çok büyük bir avantajınız var ama yanınıza yaklaştırmamanız lazım. Bu durumda W'nuz bekleme süresindeyken adamların üstüne çok yürümeyin.

Daha az oynansa da üst koridor da bir ADC'ye karşı oynamak zorunda kalabilirsiniz. Açıkçası bu durumda ölmeyen demek dışında söyleyebileceğim bir şey yok :/ Nasıl karşında durulacağı hakkında bir fikri olan varsa yorumlara yazabilir, eklerim buraya

Bunların arasında Quinn, Neeko ve Vayne var. Dediğim gibi, sadece ölmeyin ve erken yürek almayı göz önünde bulundurun.

9) Eşya seçenekleri ve dizilimleri

Eşya havuzunuz bunlardan oluşuyor:
5.png

55.png

Hepsinin alınacağı zaman ve senaryolar var ama maalesef ki hepsini yazamam. Ama en azından neredeyse sabit olanlar var, mesela:

Çizme, Başmelek Asası ve bir tank eşyası (genelde Donmuş Yürek ). Bunlardan sonra alacaklarınız tamamen fantezinize, tarzınıza ve duruma kalmış.

10) Rün seçimi ve sihirdar büyüleri

Benim yaptığım: Sürat Coşkusu, Mana Akış yüzüğü, Yücelik, Yaklaşan Fırtına + Kan Tadı, Açgözlü Avcı

Korelilerin yaptığı: Artıçı Şok, Kalkan Darbesi, Kemik Zırh, Canlandır-Aşırı büyüme + Mana akış yüzüğü Yücelik

Fotolarla örnekler:
111.png

112.png

Burada yazamacağım kadar çok karışım var, çoğunlukla kendi oyun stilinize kalmış bir şey. Ama mana sıkıntınız varsa biküvi ve zaman büken karışımı ile girip Musibet İksiri alabilirsiniz.

11) Eşya ve rünlerinize biraz baharat katmak isterseniz

Kritik Ryze ya da Full-tank Ryze oynayabilirsiniz. Eğlenceli stiller, tavsiye ederim. Çok bir açıklama verebileceğimi zannetmiyorum, genelde Reddit'deki Meme Build'leri deneyebilirsiniz.

12) Genel tüyolar

Ölmeyin, boşa mana harcamayın, boşa Q spamlayın, flame yapmayın, küfür etmeyin, maç kazanmayın ki Ryze'ın kazanma oranı yükselmesin. En düşük kazanma oranı olan şampiyon olmakla mutluyuz. Milleti R ile ölüme sallamayın, kombo yaparken olabildiğince hareket edin, kombolar arasında olabildiğince düz vuruş sıkıştırın (özellikle ilk safhalarda). 20. dakikada sonra iyi oynuyorsanız ilahsınız, çok korkmayın. Eğlenmeye bakın ve sakın parşömenin içine bakmayın :)

Evet arkadaşlar, rehberimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Eğer sonuna kadar okuduysanız teşekkürler. Eğer gördüğünüz bilgi hatası, yazım yanlışı varsa söyleyin, düzelteyim. Eklememi düşündüğünüz şeyler varsa söyleyin, göz önünde bulundurayım. Umarım yardımcı olmuştur. Aranızda çok fazla Ryze oyuncusu olduğunu zannetmiyorum (ya da olmak isteyen) ama gene de işe yarar bir şey yapayım dedim.

Ryze kolay şampiyon. Yeteneklere rasgele basın, WİN, garanti ;)

Bağzı kullandığım ingilizce terimler için sözlük:

Roam: gezinmek, yani kendi koridorunun dışına çıkıp takımına yardım etmek
Hard-shove: minyonları agresif bir şekilde itmeye denk geliyor az çok
AFK: away from keyboard ---> oyunu oynamamaya denk geliyor

Son düzenleme:
Teşekkürler.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri