Merhaba değerli TurkMMO üyeleri, burada sizlere bize X oyunu için sunulan sistem gereksinimlerinin ne anlama geldiğini ufak bir yazı şeklinde size açıklamak istiyorum. Hemen konuya geçelim.
Sistem Gereksinimleri nedir?
1-)RAM
Şimdi örnek olarak başlayalım. Bir X oyunu düşünün ve "A Oyunu Sistem Gereksinimleri" dediğimizde X oyununun bilgisayarınızda sağlıklı çalışabilmesi adına Sistem Gereksinimlerinden bahsediyoruz aslında. "Sistem" kelimesinden kastettiğimiz ise sizin kendi kişisel bilgisayarınızın özellikleridir. Yani kısaca, bilgisayarınızın yazılım ve donanım özelliklerini ifade eder. Şimdi örneğin sistemimizde 2 GB RAM var ve biz X oyununu oynamak istiyoruz ancak oyunun sistem gereksinimlerinde minimum ve maksimum sistem gereksinimlerinde istenilen RAM 4 GB. Bu demek oluyor ki sistem gereksinimleriniz yetersiz olduğundan oyun sizin bilgisayarınızda sağlıklı çalışmaz. Fakat önerilen sistem gereksiniminde 4 GB, minimum sistem gereksiniminde ise RAM 2 GB olarak yazıyorsa şayet oyunu minimum ayarlarda açıp oynayabileceğiniz anlamına geliyor. Ancak unutmamanız gereken bir şey var eğer minimum sistem gereksinimlerinde 2 GB yazıyorsa oyunu minimum özelliklerde oynayabileceğiniz anlamına geliyor, yani oyunu full özelliklerde oynamanız kasmalara neden olabilir gibi gibi.
2-)Ekran Kartı/Grafik Kartı
Yukarıda bulunan paragrafta sizlere RAM hakkında bilgi verdim ancak bu Sistem Gereksinimlerinde tek önemli olan kısı tabii ki sadece RAM değil. Oyunları açarken en önemli etkenlerden biri özellikle şu son dönem oyunlarından bahsedecek olursak Ekran Kartı/Grafik Kartıdır. Yani örneğin 2 GB VRAM'e sahip paylaşımsız Ekran Kartı/Grafik Kartı ibaresi geçiyorsa gereksinimlerin içerisinde bu demek oluyor ki aynı gücü taşımayan paylaşımlı grafik kartı ile o oyunu açamazsınız.
[IMG='width:667px;']https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/05/Nvidia-GTX-1080-Ti-Featured.jpg[/IMG]
3-)İşlemci
Bu iki donanım kadar İşlemci donanımınız da büyük önem taşır. Örnek verecek olursak; "AMD veya seviyesinde herhangi bir Intel bir işlemci" ibaresi yer alıyorsa şayet bu iki işlemcinin alt özelliklerinde bir işlemci kullanmanız sağlıklı görülmemektedir.
4-)İşletim Sistemi
Sistem gereksinimleri konusunda yazılım kısmı da yer alır, yani bilgisayarınızın işletim sistemi. Bu da diğerleri kadar önemlidir. Örnek verecek olursak; Mesela minimum sistem gereksinimlerinde Windows 7 64 bit ibaresi yer alıyorsa şayet o oyunu Windows XP veya altı ile açmanız mümkün değil anlamına gelir. Aynı zamanda oyunu Windows 7 32 bit işletim sistemi ile de çalıştırmanız mümkün değildir.
[IMG='width:678px;']https://www.etu.edu.tr/
files/editor_images/Windows_logo_Cyan_rgb_D.png[/IMG]