- Konular
- 709
- Online süresi
- 13h 5m
- Reaksiyon Skoru
- 1,248
- Altın Konu
- 1
- TM Yaşı
- 15 Yıl 17 Gün
- Başarım Puanı
- 294
- MmoLira
- 233
- DevLira
- 0
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Merhaba arkadaşlar genellikle metin2 server kurulumuyla ilgili paylaşımlar yaparım fakat bugün LoL (League Of Legends) ping ve fps rehberi yazmaya ve sizleri biraz bilgilendirmek istedim. Çünkü Eu West ve Türkiye sunucularında oynamış biri olarak hala LoL 'ün 6. sezonu olmasına rağmen fps ve ping arasındaki farkı bilmeyenler ya da fps ile ping hakkında hiç bir fikri olmayanları gördüm. Bunun yüzünden de gerek geçikmeler gerek yetersiz görüntü aldıkları yüzünden oynayamamaktan şikayet edenleri de gördüm umarım vereceğim bilgiler sizlere yardımcı olur.
Başlayalım
Ping Nedir ?
LoL oynayabilmeniz için Riot Games' e ait olan LoL sunucularına bağlanabilmeniz gerekiyor ne de olsa bu online bir oyun
.
İşte ping dediğimiz olay da sizin bilgisayarınız ile oyun sunucuları arasında ki veri paketlerinin gidiş ve geliş süresini gösterir. Bu süre ms (mili saniye) cinsinden ölçülür.
Genellikle 100ms (milisaniye) üzeri ping değerleri gecikme olarak sınıflandırılır çünkü 100 ms dediğiniz süre 1 saniyeye eşit olmaktadır. Yani 100ms de oynuyorsanız sizin bilgisayarınızdan çıkan paket sunucuya 0.5 saniyede gidiyor ve 0.5 saniyede dönüyor demektedir. Yani mesela Ezreal ile q atmak istiyorsunuz siz bastıktan 1 saniye sonra o q ezreal ın kolundan çıkacaktır. LoL gibi bir oyunda milisaniyeler içinde yüksek hasarlar verilebildiğini düşünürsek 100 ms ping yüksek bir değerdir
. Fakat ülkemizde bulunan internet alt yapısı yüzünden çoğu oyuncu için 100 ms ping normal olarak gözüküyor.
İnternet Hızı Ping ' i Etkiler Mi ?
Arkadaşlar internet hızı pingi önemli ölçüde etkilemez çünkü oyun sunucularına gönderdiğiniz veri paketleri çok düşük boyutlarda ve sizin internetinizin hızından etkilenecek kadar bir bant genişliği kaplamıyor.
İnternet Alt Yapısı Nedir ve Ping' i Nasıl Etkiler ?
Arkadaşlar internet alt yapısı dediğimiz olay şu TTNET' in meşhur fiber, hiper ve adsl mantığıdır. Şimdi bunları açıklığa kavuşturalım.
Fiber ve Hiper Alt Yapı Nedir ? Arasındaki Fark Nedir ?
Yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi ilk iki şekil hiper alt yapıyı temsil eder yani bağlantının düğüm kısmında evinize kadar olan kısım bakır kablodan yani daha verimsiz bir iletkenden yapılmıştır kısaca bu hem internet hızınızı hem de pinginizi etkiler.
Altta gördüğünüz 3. ve 4. resimler FTTB ve FTTH 'ı yani Fiber To the Building (Binaya Kadar Fiber) ve Fiber To The Home (Eve Kadar Fiber) sistemlerini temsil eder. Adından da anlaşılacağı gibi binaya kadar fiber de dağıtıcıdan sizin evinize kadar fiber kabloyla iletişim sağlanır. Binaya kadar fiber sisteminde ise sizin binanızdaki switch lere kadar fiber kabloyla iletişim sağlanır switch den sonrası yani sizi modeminize kadar gelen kısım bakır kabloyla sağlanır.
Pinginizi gerçekten etkileyen olaylardan birisi fiber altyapısıdır fiber altyapısı kullanılan fiber kablonun yapısı nedeniyle verileri gerçekten neredeyse ışık hızına yakın hızlarda iletiyor. Bu yüzden giden veri daha hızlı gidip dönmüş oluyor.
Pingi Başka Ne Etkiler ?
Pingi başlıca etkileyen en önemli şeylerden biriside sizin evinizin oyun sunucusuna olan uzaklığıdır. LoL Türkiye sunucusunun oyun sunucuları yanlış bilmiyorsam Almanya da bulunuyor ve Türkiye' den oynayan bir insanın görebileceği minimum ping tahminimce 48-49 dur.
Pingi kullandığınız modem de etkiler ..!
Arkadaşlar kablosuz internet modemin hava aracalığıyla yolladığı paketlerin bilgisayarınız ile modeminiz arasında gidip gelmesiyle oluşur yani kabloyu kaldırıp havayı kullanmış oluyorsunuz
(Merak etmeyin Tesla olmadınız
)
Hava üzerinden gönderilen paketler hava da çok fazla şeye yakalanabilir veya kaybolabilir mesela evinizdeki duvarlar eğer modeminiz bilgisayarınızdan farklı bir odadaysa büyük ihtimalle paket kaybı yaşıyorsunuzdur bu da LoL oynarken anlık olarak pinginizin çok fazla yükselmesi olarak oyununuza yansır. Hava da kaybolan paketler bilgisayarınız tarafından tekrar gönderilmek zorunda olduğu için eğer 100 ping ile oynuyorsanız bu ping minimum 200 e çıkar çünkü havada bir paket kayboldu ve ondan sonra gönderilen tüm paketler tekrar gönderilmeye başladı.
Üzücü değil mi ?
Modem Background Scan Nedir ?
Modem background scan dediğimiz olan wifi ' ınızın yani modeminizin güvenlik amacığıyla arkaplanda çalıştırdığı bir tür taramadır. Fakat neyi engellediğini bilmiyorum
Yalan söylemiyim ama ddos saldırıları vb. şeyleri engelliyor olabilir.
Background scan' in çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım ?
Başlat --> Çalıştır --> cmd.exe --> "ping tr.leagueoflegends.com -t" yazın (tırnak işaretleri olmadan )ve enter tuşuna basın. Bu yazdığımız komut sizin tr.leagueoflegends.com sitesine düzenli olarak ping atmanızı sağlayacaktır neden LoL sitesine atıyoruz da Google ' a atmıyoruz ? Çünkü tr.leagueoflegends.com adresinin bulunduğu hosting de Almanya da bulunuyor sunucular arasında her ne kadar kalite farkı olsa da (sonuçta biri oyun sunucusu diğer hosting
) Yaklaşık olarak oyun içerisinde alacağımız ping ile aynı ping değerini alırız.
Daha sonra bu komutu 1 dakika kadar çalıştırdıktan sonra ctrl + C kombinasyonunu kullanarak çalıştırdığımız komutun dökümünü alıyoruz.
1. Resim : Aldığınız minimum ping değeridir.
2. Resim : Aldığınız maksimum ping değeridir.
3. Resim : Aldığınız anlık ping değerlerinin ortalamasıdır.
Yukarıdaki resimde size paket kaybınıda anlatacaktım fakat unuttum basitçe neresinde yazdığını anlatmaya çalışayım.
Packets: Sent = 7 Received = 7 Lost = 0 (0% loss),
yazan satırın türkçesi şudur 7 paket gönderilirdi 7 tanesi iletildi kayıp hiç yok demek oluyor yani
Packets --> Paketler
Sent --> Gönderildi
Received --> İletildi
Lost --> Kayboldu
Yukarıda ki terimlerin Türkçe karşılıklarını verdim.
Eğer paket kaybınız yoksa ve ping değeriniz aniden yükselip düşüyorsa bilinki background scan çalışıyordur.
Background Scan' i modem arayüzünden kapatmanın bir yolu var mı bilmiyorum benim kullandığım modem de yok her modemin arayüzü farklı oluyor biliyorsunuz ki fakat bunu bir yardımcı program ile WLAN Optimizer ile kapatmak mümkün. WLAN Optimizer indirmek için
Ethernet İle Oynarsam Pingim Düşer Mi ?
Büyük ihtimalle düşer çünkü havada kaybolan ya da geciken paketlerden kurtulmuş oluyorsunuz tabii modemin dibinde oynuyorsanız çok bir şey değişeceğini sanmıyorum
Arkadaşlar benim ping ile ilgili anlatacaklarım anlatabileceklerim bu kadardır
Umarım yardımı dokunur . Sizlere iyi günler ve iyi forumlar diliyorum. Yakın zamanda FPS ile ilgili de bir paylaşım yapacağım.
Turkmmo Flood Engelleme
Ping ile FPS i aynı konuda anlatacaktım fakat ping i detaylı ve açık bir şekilde anlatmak istedim bu da biraz uzadı doğal olarak bu yüzden ping ile fps i farklı konularda anlatacağım rica etsem bir yöneticimiz konu başlığını değiştirebilir mi acaba ?
Başlayalım

Ping Nedir ?
LoL oynayabilmeniz için Riot Games' e ait olan LoL sunucularına bağlanabilmeniz gerekiyor ne de olsa bu online bir oyun
. İşte ping dediğimiz olay da sizin bilgisayarınız ile oyun sunucuları arasında ki veri paketlerinin gidiş ve geliş süresini gösterir. Bu süre ms (mili saniye) cinsinden ölçülür.
Genellikle 100ms (milisaniye) üzeri ping değerleri gecikme olarak sınıflandırılır çünkü 100 ms dediğiniz süre 1 saniyeye eşit olmaktadır. Yani 100ms de oynuyorsanız sizin bilgisayarınızdan çıkan paket sunucuya 0.5 saniyede gidiyor ve 0.5 saniyede dönüyor demektedir. Yani mesela Ezreal ile q atmak istiyorsunuz siz bastıktan 1 saniye sonra o q ezreal ın kolundan çıkacaktır. LoL gibi bir oyunda milisaniyeler içinde yüksek hasarlar verilebildiğini düşünürsek 100 ms ping yüksek bir değerdir
. Fakat ülkemizde bulunan internet alt yapısı yüzünden çoğu oyuncu için 100 ms ping normal olarak gözüküyor.İnternet Hızı Ping ' i Etkiler Mi ?
Arkadaşlar internet hızı pingi önemli ölçüde etkilemez çünkü oyun sunucularına gönderdiğiniz veri paketleri çok düşük boyutlarda ve sizin internetinizin hızından etkilenecek kadar bir bant genişliği kaplamıyor.
İnternet Alt Yapısı Nedir ve Ping' i Nasıl Etkiler ?
Arkadaşlar internet alt yapısı dediğimiz olay şu TTNET' in meşhur fiber, hiper ve adsl mantığıdır. Şimdi bunları açıklığa kavuşturalım.
Fiber ve Hiper Alt Yapı Nedir ? Arasındaki Fark Nedir ?
Yukarıda ki resimde gördüğünüz gibi ilk iki şekil hiper alt yapıyı temsil eder yani bağlantının düğüm kısmında evinize kadar olan kısım bakır kablodan yani daha verimsiz bir iletkenden yapılmıştır kısaca bu hem internet hızınızı hem de pinginizi etkiler.
Altta gördüğünüz 3. ve 4. resimler FTTB ve FTTH 'ı yani Fiber To the Building (Binaya Kadar Fiber) ve Fiber To The Home (Eve Kadar Fiber) sistemlerini temsil eder. Adından da anlaşılacağı gibi binaya kadar fiber de dağıtıcıdan sizin evinize kadar fiber kabloyla iletişim sağlanır. Binaya kadar fiber sisteminde ise sizin binanızdaki switch lere kadar fiber kabloyla iletişim sağlanır switch den sonrası yani sizi modeminize kadar gelen kısım bakır kabloyla sağlanır.
Pinginizi gerçekten etkileyen olaylardan birisi fiber altyapısıdır fiber altyapısı kullanılan fiber kablonun yapısı nedeniyle verileri gerçekten neredeyse ışık hızına yakın hızlarda iletiyor. Bu yüzden giden veri daha hızlı gidip dönmüş oluyor.
Pingi Başka Ne Etkiler ?
Pingi başlıca etkileyen en önemli şeylerden biriside sizin evinizin oyun sunucusuna olan uzaklığıdır. LoL Türkiye sunucusunun oyun sunucuları yanlış bilmiyorsam Almanya da bulunuyor ve Türkiye' den oynayan bir insanın görebileceği minimum ping tahminimce 48-49 dur.
Pingi kullandığınız modem de etkiler ..!
Arkadaşlar kablosuz internet modemin hava aracalığıyla yolladığı paketlerin bilgisayarınız ile modeminiz arasında gidip gelmesiyle oluşur yani kabloyu kaldırıp havayı kullanmış oluyorsunuz
(Merak etmeyin Tesla olmadınız
)Hava üzerinden gönderilen paketler hava da çok fazla şeye yakalanabilir veya kaybolabilir mesela evinizdeki duvarlar eğer modeminiz bilgisayarınızdan farklı bir odadaysa büyük ihtimalle paket kaybı yaşıyorsunuzdur bu da LoL oynarken anlık olarak pinginizin çok fazla yükselmesi olarak oyununuza yansır. Hava da kaybolan paketler bilgisayarınız tarafından tekrar gönderilmek zorunda olduğu için eğer 100 ping ile oynuyorsanız bu ping minimum 200 e çıkar çünkü havada bir paket kayboldu ve ondan sonra gönderilen tüm paketler tekrar gönderilmeye başladı.
Üzücü değil mi ?Modem Background Scan Nedir ?
Modem background scan dediğimiz olan wifi ' ınızın yani modeminizin güvenlik amacığıyla arkaplanda çalıştırdığı bir tür taramadır. Fakat neyi engellediğini bilmiyorum
Yalan söylemiyim ama ddos saldırıları vb. şeyleri engelliyor olabilir.Background scan' in çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım ?
Başlat --> Çalıştır --> cmd.exe --> "ping tr.leagueoflegends.com -t" yazın (tırnak işaretleri olmadan )ve enter tuşuna basın. Bu yazdığımız komut sizin tr.leagueoflegends.com sitesine düzenli olarak ping atmanızı sağlayacaktır neden LoL sitesine atıyoruz da Google ' a atmıyoruz ? Çünkü tr.leagueoflegends.com adresinin bulunduğu hosting de Almanya da bulunuyor sunucular arasında her ne kadar kalite farkı olsa da (sonuçta biri oyun sunucusu diğer hosting
) Yaklaşık olarak oyun içerisinde alacağımız ping ile aynı ping değerini alırız.Daha sonra bu komutu 1 dakika kadar çalıştırdıktan sonra ctrl + C kombinasyonunu kullanarak çalıştırdığımız komutun dökümünü alıyoruz.
1. Resim : Aldığınız minimum ping değeridir.
2. Resim : Aldığınız maksimum ping değeridir.
3. Resim : Aldığınız anlık ping değerlerinin ortalamasıdır.
Yukarıdaki resimde size paket kaybınıda anlatacaktım fakat unuttum basitçe neresinde yazdığını anlatmaya çalışayım.
Packets: Sent = 7 Received = 7 Lost = 0 (0% loss),
yazan satırın türkçesi şudur 7 paket gönderilirdi 7 tanesi iletildi kayıp hiç yok demek oluyor yani
Packets --> Paketler
Sent --> Gönderildi
Received --> İletildi
Lost --> Kayboldu
Yukarıda ki terimlerin Türkçe karşılıklarını verdim.
Eğer paket kaybınız yoksa ve ping değeriniz aniden yükselip düşüyorsa bilinki background scan çalışıyordur.
Background Scan' i modem arayüzünden kapatmanın bir yolu var mı bilmiyorum benim kullandığım modem de yok her modemin arayüzü farklı oluyor biliyorsunuz ki fakat bunu bir yardımcı program ile WLAN Optimizer ile kapatmak mümkün. WLAN Optimizer indirmek için
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
programın yayımcısının kendi sitesini verdim benzer dosya indirme sitelerinden indirmemenizi tavsiye ederim hem virüsten korunmuş olursunuz hem de son sürümü indirmiş olursunuz.Ethernet İle Oynarsam Pingim Düşer Mi ?
Büyük ihtimalle düşer çünkü havada kaybolan ya da geciken paketlerden kurtulmuş oluyorsunuz tabii modemin dibinde oynuyorsanız çok bir şey değişeceğini sanmıyorum

Arkadaşlar benim ping ile ilgili anlatacaklarım anlatabileceklerim bu kadardır
Umarım yardımı dokunur . Sizlere iyi günler ve iyi forumlar diliyorum. Yakın zamanda FPS ile ilgili de bir paylaşım yapacağım. Turkmmo Flood Engelleme
Ping ile FPS i aynı konuda anlatacaktım fakat ping i detaylı ve açık bir şekilde anlatmak istedim bu da biraz uzadı doğal olarak bu yüzden ping ile fps i farklı konularda anlatacağım rica etsem bir yöneticimiz konu başlığını değiştirebilir mi acaba ?
Son düzenleme:
- Konular
- 7
- Reaksiyon Skoru
- 4
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 9 Yıl 4 Ay 19 Gün
- Başarım Puanı
- 29
- MmoLira
- 0
- DevLira
- 0
Oyunlarda ping sorunu yaşıyan arkadaşlar için yararlı bir konu.
- Konular
- 709
- Online süresi
- 13h 5m
- Reaksiyon Skoru
- 1,248
- Altın Konu
- 1
- TM Yaşı
- 15 Yıl 17 Gün
- Başarım Puanı
- 294
- MmoLira
- 233
- DevLira
- 0
Oyunlarda ping sorunu yaşıyan arkadaşlar için yararlı bir konu.
Teşekkürler
Anlatım tamamen bana aittir.- Katılım
- 23 Haz 2012
- Konular
- 639
- Online süresi
- 6h 9m
- Reaksiyon Skoru
- 368
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 13 Yıl 11 Ay 24 Gün
- Başarım Puanı
- 222
- MmoLira
- 74
- DevLira
- 0
Teşekkürler.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)