SolarPhantom 1
SolarPhantom
Riftas 1
Riftas
LunarWraith 1
LunarWraith
DarkHorizon 1
DarkHorizon
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
Scarlet 1
Scarlet
dogusarikaya 1
dogusarikaya
delimuratt 1
delimuratt
tmaselica 1
tmaselica
bikral 1
bikral
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Kazanç, Gevaş

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan SharkqL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 318

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

[h=2]Coğrafya[ | ][/h]Van iline 65 km, Gevaş ilçesine 25 km uzaklıktadır. Tamamı sulanabilir tarlalardan oluşan tarımı,biçilebilir dağları ile Kazanç Köyü'nün (eski ismi: PAĞVAS veya PAĞVANIS)dört cihetten komşuları bulunmaktadır. Doğusunda Kurultu Köyü, Batısında dağlar yaylalardan sonra Töreli Köyü, kuzeyinde dağlar ve Bağlama Köyü, Güneyinde Koçak köyleri bulunmaktadır. Kuzeydoğusunda Yemişlik (Narik) Köyü ve ucsuz bucaksız arazilerden sonra Vangölü bulunmaktadır. Köyde gündüzleri denizden dağa doğru yel eser, akşamları da dağdan denize doğru. Köyden ana safalta kadar da yol asfalt olup. ana asfaltla batıda Bitlis Ankara İstanbul ve Avrupa; doğuya doğru Gevaş, Van Erzurum, Iran ve Çin'e gidilebilinmektedir. Göğe uzanan kavakları, kamyon kamyon ürün veren bağ bahçe ve bostanları, 6 koldan ama aynı kaynaktan Vangölü'ne doğru akan içilebilir serin su dolu dereleri ile; dağlarında keklik ve sair av hayvanlarının bulunduğu bu köy, yeryüzü cenneti denebilecek kadar güzel bir beldedir. Köylülerin NIZAR dedikleri dağ, beruj ve Çiya-yi Sohr dedikleri tepe ile 8 köyü sulayarak göle giden BERZIVAN isimli şirin ırmak köye hayat katmaktadır.
[h=2]Nüfus[ | ][/h]Bu güzel köyün nüfusu aslında 2000 lere yakın olurdu. Ancak geçim şartları, memuriyet hayatı, PKK zulmü ve güvenliğin tam sağlanamaması sebebiyle çok göç vermiştir. Denebilir ki, hemen her ilde ağırlıklı olarak İstanbul ve Zonguldak başta olmak üzere 81 ilde ve yurt dışında bu köyden çok kimse ve aileler bulunmaktadır.
[TABLE="class: wikitable, width: 200"]
[TR]
[TH="bgcolor: #F2F2F2, colspan: 2, align: center"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] [/TD]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] [/TD]
[TD="align: right"]399[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] [/TD]
[TD="align: right"]-[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[h=2]Ekonomi[ | ][/h]Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve koruculuğa dayalıdır. Tarımda başta buğday olmak üzere her türlü sebze ve meyve ile hububat yetişmektedir. Tütün ve şeker pancarı önemli bir gelir kaynağı idi. Sonradan hukumet proğramları ve değişen şartlar bu iki ürünü önemsiz hale getiriverdi. Köyün erkekleri zonguldak, İstanbul ve sair diğer vilayetlerde çalışıp köylerine evlerine ailelerine destek de vermektedir. Hain terörün bir an evvel bitmesi ile hayvancılık canlandırılmalı vatandaş yaylasına güvenle çıkabilmelidir.
[h=2]Altyapı bilgileri[ | ][/h]Köyde okulu vardır. Köyün hem hem şebekesi vardır. şubesi ve PTT acentesi yoktur. ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol olup köyde ve sabit vardır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst