Agora Metin2 1
Agora Metin2
Bvural41 1
Bvural41
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
DEVLOPER 1
DEVLOPER
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
mavzermete 1
mavzermete
Hikaye Ekle

Yukarıtulgalı, Özalp

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SharkqL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 160

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Yukarıtulgalı, ilinin ilçesine bağlı bir .
[h=2]Tarihçe[ | ][/h]Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında geniş bilgi yoktur. Fakat yakın tarihte kürt/ermeni isimlerin değişmesi sonucu bu adı almıştır. Daha önceki Axurik idi ve yukarı anlamında Jori ile kullanılınca da Axurika Jori diye anılmaktadır.
[h=2]Kültür[ | ][/h]Köyün , görenek ve hakkında geniş bilgi yoktur. Fakat özgün oryantalist-Kürt/İran-Pers /Anadolu-Türk geleneklerinin etkisi yadsınanamaz.
[h=2]Coğrafya[ | ][/h]Van iline 95 km, Özalp ilçesine 35 km uzaklıktadır. Doğusunda İran'ın köyleri olan Tevre ve Kerkıj köyleri,kuzeybatısında Damlacık köyü, batısında Aşağı Tulgalı köyü ve güneyinde Bakışık köyleri bulunmaktadır.
[h=2]İklim[ | ][/h]Köyün iklimi, etki alanı içerisindedir. Tipik Doğu Anadolu ikliminin sert ve karasal iklimi vardır.
[h=2]Nüfus[ | ][/h][TABLE="class: wikitable, width: 200"]
[TR]
[TH="bgcolor: #F2F2F2, colspan: 2, align: center"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="align: center"] [/TD]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]1258[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]-[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[h=2]Ekonomi[ | ][/h]Köyün ekonomisi ve dayalıdır. Ne yazık ki son yıllarda bu durum yerini çok vahim bir olaya bırakmıştır ve eski randımanlı zamanlarını arar olmuştur köy halkı. Köydeki gençler bodruma 2000 yılından sonra aileleriyle yerleşmiş olup şehir hayatına uyum sağlamaya başlamışlardır.
[h=2]Altyapı bilgileri[ | ][/h]Köyde okulu vardır. Köyün vardır ancak şebekesi yoktur. şubesi ve PTT acentesi yoktur. ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol olmayıp 25 km stabilize/toprak yoldan sonra asfalta ulaşım sağlanabiliyor. Köyde ve sabit çok sonraları gelse de vardır. ADSL hizmeti yoktur.
Eğitim: köyden çıkan gençler eğitime önem vermiş, ilköğretimden ziyade ortaöğretim ve yüksek öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenci sayısında da bariz artışlar söz konusudur. Kız çocukların eğitim-öğrenime kazandırılması en sevindirici durumudur köyün. Köylü istanbul, bodrum, izmir, van merkeze olmak üzere birkaç şehre göç vermiştir.

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri