noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

insan Hakları Beyannamesi Nedir?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan xHamBeyLoRDx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 103

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Her hangi bir savaş çıktığı zaman bütün toplumsal barikatlar yıkılır, ırk, sosyal sınıf ve oturma yeri bakımından türlü bölüklere ayrılan insanlar kendilerini ayni ö-devler ve tehlikeler karşısında bulurlar. Bit toplumda insanların karşılaştığı bütün güçlükler ve sorunlar için ayni şey söz konusudur. Bu da, evrensel bir kardeşliğe doğru giden yolda ilk basamak olarak sosyal adalet kaiminim yerleşmesini sağlar. İkinci Dünya Savacından sonra bu yolda önemli bir adım atılmış, bütün insanlığı ilgilendiren evrensel haklar konusunda «İnsan Haklan Evrensel Beyannamesi» hazırlanmış, 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Daha sonra Birleşmiş Milletler Teşkilâtının üyesi olan ülkeler beyanname ile ilgili anlaşmayı teker teker imzalamışlardır. Bu anlaşmayı Türkiye de imzalamıştır. Eğitimcilerin ve toplumun ödevleri beyannamenin 25, 26 ve 29. maddelerinde ana çizgileri ile belirtilmiştir. Bu maddeler şöyledir :Maddo 26 1) Eğitim herkesin hakkıdır. Eğitim, en azından ilk ve temel basamaklarda parasızdır. İlk eğitim ve öğretim zorunludur. Teknik ve mesleki eğitim herkese açıktır. Yüksek öğrenim hakları, istidatlara dayanılarak herkese eşit olarak sağlamak.2) Eğitim, insan kişiliğinin tam olarak gelişmesine, insan haklarına ve temel hürriyetlere karşı saygının kuvvetlendirilmesine yöneltilir. Bütün uluslar, ırk ve din grupları arasında anlayışı, hoşgörüyü ve dostluğu teşvik eder, barışın korunması konusunda Bir leşmiş Milletlerin gösterdiği etkinlikleri destekler.3) Ana - babalar, çocuklarına verilecek eğitimin cinsini seçmek hakkına sahiptirler.Madde 25 — 1) Her insan, kendisinin ve ailesinin sağlığı ve refahı için yeterli bi; yaşama düzeyine, yiyecek, giyim, barınma, tıbbi bakım ve gerekli sosyal hizmetler gibi öğeleri kapsayacak biçimde erişme hakkına, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık, ya da kendi elinde olmayan koşulların doğurduğu başka hayat öğelerinden yoksun kalma karşısında güvenlik içinde bulunma hakkına sahiptir.2) Annelik ve çocukluk özel bakım ve yardım görür. Bütün çocuklar, evlilik çerçevesinde ya da dışında doğmuş olsunlar, ayni sosyal himayeden faydalanırlar.

Madde 29 — 1) Her insanın, kişiliğini serbestçe ve tam olarak geliştirme olanağını bulduğu topluma karşı ödevleri vardır.2) Her insan, haklarını ve hürriyetlerini kullanırken, yalnızca başkalarının haklarını ve hürriyetlerini tanımanın ve onlara karşı saygının sağlanması, demokratik bir toplumda ahlâk, kamu düzeni ve genel mutlulukla ilgili adil gereklerin yerine getirilmesi amacı ile kanunların saptadığı sınırlamalar dışında hiçbir engelle karşı karşıya bırakılamaz.3) Bu haklar ve hürriyetler, Birleşmiş Milletlerin amaçlarına ve ilkelerine karşı hiç bir zaman kullanılamaz.Genç kuşağın düşünce ve zihin eğitimi bakımından tam olarak yetişmesi için İnsan Hakları Beyannamesindeki ana noktaları bilmesi ve kavraması gereklidir. Bu da öğretmenin dikkate alacağı önemli noktalardan biridir.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst