bikral 1
bikral
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Bvural41 1
Bvural41
ShadowFon 1
ShadowFon
mavzermete 1
mavzermete
YazilimMühendisi 1
YazilimMühendisi
Fethi Polat 1
Fethi Polat
InfernoShade 1
InfernoShade
Hikaye Ekle

Revani

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan dragonmetin2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 113

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

Revani (asıl adı İlyas Şüca) (d. 1457, Edirne - ö. 1524, İstanbul), Türk şairi.

Yapıtlarından iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılan Revani, II. Bayezid döneminde İstanbul'a gelip, ilk surre eminliğine getirilerek, Mekke ve Medine yoksullarına dağıtılmak için hazırlanan parayı götürmekle görevlendirildi; ama görevini kötüye kullanmakla ve yolsuzlukla suçlanınca gözden düştü. Trabzon'a giderek şehzade Selim'in (Yavuz) hizmetine girip Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmasından sonra, çeşitli ve kazançlı görevlerde bulundu.

Tezkirelerde zevk ve sefaya, içkiye, güzele bir insan olarak nitelendirilen Revani, şiirlerinde de bu eğilimini yansıtmış, sürdüğü yaşamı, özlemini çektiği tutkuları, canlı, içten, akıcı bir söyleyişle, divan şiirinin mazmunlarını kullanarak, ama kendi dünyasından kopmadan dile getirmiştir.

Divan'ı ile İşretname mesnevisi (içki içme kurallarını konu alır; bazı edebiyat tarihçileri tarafından, daha sonra yaygınlaşan sakinamelerin ilk örneği sayılmıştır) günümüze kalmıştır.​
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst