farkmt2official 1
farkmt2official
mannaxxx 1
mannaxxx
Bvural41 1
Bvural41
Agora Metin2 1
Agora Metin2
berkmenoo 1
berkmenoo
Hikaye Ekle

TDKda en çok kriz sözcükleri arandı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan iGalai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 200
Türk Dil Kurumu`nun internet sitesinden erişilebilen Genel Türkçe Sözlük`te, son 1,5 ayda en çok aranan kelimeler ekonomi terimleri ve Ergenekon soruşturmasında geçen sözcükler oldu.

[FONT=arial, helvetica, sans-serif]Türk Dil Kurumu`nun internet sitesi tdk.gov.tr adresinden erişilebilen sözlükte en çok aranan sözcükler ‘üretim`, ‘ekonomi`, ‘tüketim`, ‘ihracat`, ‘tasarruf` gibi ekonomi ile ilgili terimler ve Ergenekon soruşturmasında geçen ‘metruk`, ‘muvazzaf`, ‘kroki` gibi sözcükler oldu. Sözlükte en çok 746 arama sayısıyla ‘uzay` kelimesi aranırken, ikinci sırada 362 arama sayısıyla ‘üretim` kelimesi var.

299112.jpg
En çok aranan sözcükler arasında Eurovision Şarkı Yarışması`nda Türkiye`yi temsil edecek olan Hadise`de var. ‘Hadise` kelimesi 117 kez aranırken, İsrail`in Gazze`ye saldırılarıyla ilgili haberlerde geçen ‘siyonizm` sözcüğü de 105 kez arandı.

Sözlükte en çok aranan sözcükler ve anlamları şöyle:
Nısfiye: Bir çeşit kısa ney
Metruk: Bırakılmış, terk edilmiş, kullanılmayan
Nefir: Yuf borusu
Kudüm: Mehter takımlarında ve tekkelerde kullanılmış olan, metal kâseli, küçük iki davuldan oluşmuş usul vurma aracı
Nakkare: Mehterhanede yer alan, birbirine bağlı iki yarım küre benzeri ve iki değnekle vurularak çalınan bir tür davul
Muvazzaf: Silahlı Kuvvetlerde çalışan meslekten subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini yapan erler. Bir görev ve hizmetle yükümlü olan (kimse)
Kös: Savaşlarda, alaylarda at, deve veya araba üzerinde taşınan ve işaret vermek için kullanılan büyük davul.
Zilli Maşa: 1. Uçlarına zil takılmış maşa biçiminde bir çalgı. 2. Edepsiz, şirret.
Menkıbe: 1. Din büyüklerinin veya tarihe geçmiş ünlü kimselerin yaşamları ve olağanüstü davranışlarıyla ilgili hikâye.
2 . Olağanüstü olaylarla ilgili anlatı.
İroni: 1.Gülmece. 2 .Söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme.
Kroki: Bir konu veya nesnenin başlıca özelliklerini yansıtacak biçimde hazırlanmış taslağı.
Hadise: Olay
Hibrit: 1 Melez. 2.Teknoloji İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması
Sarfınazar: 1. Saymama, dikkate almama. 2. Vazgeçme.
Siyonizm: XIX. yüzyıl sonlarında çeşitli ülkelerde Yahudilerce ortaya atılan, Filistin`de bağımsız bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan akım.
Mercan Resifi: Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 20 °C`nin üzerinde bulunan bölgelerde, kıtasal kenardaki adaların sığ sahillerinde, kalkerli bitkisel ve hayvansal organizmaların yığılımı.

İşte sözlükte en çok aranan sözcükler ve aranma sayıları.
[/FONT] [FONT=arial, helvetica, sans-serif]
299110.jpg
[/FONT]

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri