TGamesZeus 1
TGamesZeus
Best Studio 1
Best Studio
berkmenoo 1
berkmenoo
InfernoShade 1
InfernoShade
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Agora Metin2 1
Agora Metin2
Bvural41 1
Bvural41
onur akbaş 1
onur akbaş
IronTalonX 1
IronTalonX
D 1
delimuratt
berzahx 1
berzahx
Hikaye Ekle

Razer Naga 2014 – Mouse İncelemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DarkKnights
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 649

DarkKnights

Fahri Üye
Fahri Üye
Konular
4,839
Online süresi
22m 50s
Reaksiyon Skoru
2,558
Altın Konu
0
TM Yaşı
11 Yıl 10 Ay 3 Gün
Başarım Puanı
402
MmoLira
-117
DevLira
0
Ticaret - 100%
2   0   0

HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!

razer-naga-genel.jpg

My4lUeG.png

wKTLoiC.png

9SgC3RZ.png

Bir Mouse Hayatınızı Nasıl Değiştirir?

Donanım inceleme denilince genellikle akla daha büyük cihazlar gelir. Dizüstü, monitör, ekran kartı gibi incelemeler popüler olsa da oyuncuların en çok aradığı konulardan biri de mouse incelemeleridir. Sıkı oyuncu olmayanlar için mouse, sadece rahat tutuşu olsun yeter denilerek geçilen bir ekipmanken, sıkı oyuncular için en önemli ayrıntıların başında gelir. Sitemizin ilk mouse incelemesinde de hem Razer Naga 2014 modelini, hem de mouse’un gerekliliği konusunu ele alacağız.

Razer’ın sloganı; “Oyuncular için, oyunculardan / for gamers, by gamers”. Satın almak istediğiniz bir ürünün kutusunda bu sloganı görmek, zaten insanı baştan etkiliyor, hatta kalbinden vuruyor diyebiliriz. Razer firmasını bilmeyenler ya da uzaktan görenler için kısaca bahsedeyim. Razer, oyuncular için ekipmanlar üreten ve tüm vaktini bu konuda nasıl daha iyi ürünler geliştirebilirime harcayan bir firma. Dolayısıyla çıkardıkları her ürün, her zaman başarılı olmasa da tamamiyle oyuncuları hedef alınarak tasarlanmış durumda.

razer-naga-2.jpg

Razer Naga 2014 ise firmanın spesifik ürünlerinden biri diyebiliriz. Çünkü Naga serisi, MMO yani online oyun oynayanlar için tasarlanmış bir mouse. Diğer mouse’lardan ayıran en önemli özelliği, üzerinde toplamda 19 adet tuşun bulunuyor olması. Klasik sağ ve sol tıklamaları geçiyorum; 12 adet yanda numaralandırılmış tuş, ileri ve geri tuşu, tekerleğin sağı, solu ve ortası olmak üzere toplamda 19 tıklanabilir tuş bulunuyor.

MMO oyunlarının en önemli yanlarından biri şüphesiz yapılacak çok eylem olduğu için çok fazla tuş kullanılması. Klavyede hepsine numaralar atanabileceği gibi yine MMO oyunları için tasarlanmış klavyelerde macro tuşları bulunuyor. Razer Naga ise bir elinizi mouse’tan kaldırmamayı sağlayarak bu tuşları mouse’un üzerine entegre ediyor.

Bu Naga Başka Naga!

Önceki Naga modeline göre yeniden geliştirilen Naga 2014; daha yüksek bir lazer hassasiyetine, daha hafif ve ele oturan bir yapıya sahip. Bir önceki Naga’dan tam olarak 15 gram hafif olan Naga 2014 toplamda 105 gramlık bir ağırlığa sahip. Bazı oyuncu mouse’larındaki gibi ağırlık değiştirmenin bu mouse’da söz konusu olmadığını da belirteyim. Yine bir önceki Naga modelinde 5600 dpi iken Naga 2014’te 8200 dpi lazer sensörü bulunuyor.

Tasarım olarak da normal mouse’lara göre kalın ve hatta etli bir yapıya sahipken, piyasadaki birçok oyuncu mouse’una göre de daha zarif kalıyor diyebilirim. Fotoğraflardan da diğer modellerle kıyaslamayı kafanızda yapabilirsiniz, ancak benim gibi neredeyse elimizden de büyük bir mouse kullanmayı sevmiyorsanız, Naga 2014’ün tasarımı tam size göre diyebilirim. Kutusunu ilk açtığımda çok kalın olduğunu, pek kullanamayacağımı düşünmüştüm. Ama daha ilk kullanımdan itibaren elimi sarıp rahat ettirmesi beni kendine anında alıştırdı.

razer-naga-1.jpg

Sağ ve sol click tuşları içe doğru kavisli olarak işaret ve orta parmağın tuşlar üzerinde rahat bir şekilde durmasını sağlıyor. Biraz önce belirttiğim 12 adet macro tuşu sol tarafa, baş parmağımızın tam altına konumlandırılmış. Boşta kalan yüzük ve serçe parmağımız da unutulmamış. Yüzük parmağının mouse üzerinde tam kavramayı sağlayacak bir yeri bulunuyor, parmağı buraya oturtuyoruz desem yanlış olmaz. Serçe parmak içince mouse kavranıldığında acıtmaması ya da plastik yüzünden tahriş olmaması için sağ altına yumuşak bir yüzey yapışmış. Sadece bu yüzeyin konulması bile, bir firmanın cihazı tutuşuna ne kadar önem verdiğini ve ar-ge’sini iyi yaptığını gösteriyor.

Razer Naga 2014, güzel bir ışıklandırma sistemine sahip. Tekerleğin iki yanı, macro tuşlarının tüm numaraları ve mouse’un avuç içine denk gelen kısmında da Razer logosu yeşil renk ile aydınlanıyor. İsterseniz bu saydığım kısımlardan birini ya da tamamının ışıklandırmasını kapatmak mümkün, ancak kimsenin kapatacağını düşünmüyorum çünkü gerçekten çok güzel duruyor. Tasarım tarafını kapatmadan önce son olarak 2.1 metrelik fiber kabloyla geldiğini ve altın uçlu USB’ye sahip olduğunu da belirteyim.

Razer Synapse Yazılımı

Razer’ın farkını alsında mouse’u USB ile bilgisayara bağladığınızda göreceksiniz diyebilirim. Kendi hafızasındaki yazılım, bilgisayara takıldığı anca ortaya çıkıyor ve Razer Synapse yazılımının kurulum ekranıyla karşılaşıyor. Bu yazılım, mouse’un olmazsa olmazı diyebilirim. Razer ürününün kaydını yaptıktan ve bir Razer hesabı edindikten sonra mouse’un neredeyse tüm ayarlarını bu yazılım ile yapıyoruz.

Soldaki 12 tuşa istediğimiz komutlar verebiliyoruz. Örneğin oyun dışındayken, 1 no’lu tuş masaüstüne gitsin, 2 no’lu tuş Superkarga.com’u açsın, 3 no’lu tuş Photoshop’u açsın kimi komutlar atayabiliyoruz. Başta belki bazılarınıza gereksiz gibi gözükebilir ama sık kullanılan komutlar, uygulamalar ya da sitelere gitmek için inanılmaz kullanışlı bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden de Razer Naga 2014’e aslında sadece MMO mouse’u demek istemiyorum. Sırf bu işleviyle bile günlük kullanımda çok işe yarıyor.

razer-tusatama2.jpg

Razer Synapse yazılımı, cloud yani bulut teknolojisine sahip olduğu için profilleri internet ortamında da saklıyor. Böylece mouse’unuzu çıkarıp başka bir bilgisayara taktığınızda aynı profillere ve tuş atamalarına sahip oluyoruz. Ayrıca birden fazla profil oluşturmanın da mümkün olduğunu belirteyim. Yine yazılım üzerinden lazer hassasiyetini değiştirmek mümküm. 8200 dpi’a kadar destekliyor olsa da ben oyun dışında 1800 dpi ile rahat kullanıyorum.

Yazılımın en güzel yanlarından birisi de Stats, yani istatistik kısmı. Oynadığınız oyunlar burada gösteriliyor ve tek tek oyunlara tıklayarak mouse aktivitemize bakabiliyoruz. Örneğin kısa süreli Max Payne 3 oynayışımda 1187 kez tıklamış, mouse’u 347 metre sürüklemişim. 544 kere de tekerleği çevirmişim. Bu bilgileri yine yazılımdan sosyal medyada paylaşmak da mümkün. Bir diğer ilginç istatistik ise Heatmaps, yani sıcaklık haritası kısmı. Burada da yine mouse’u nereye sürüklediğimi, nerelerde tıkladığımı ve hatta nerelerde daha çok tıkladığımı görebiliyorum. Bu, bazı oyunlardaki performansınızı artırma konusunda incelemeye yarar mı bilemiyorum, ama hoş bir detay olduğu kesin.

razer-max2-1024x577.jpg

Biraz önce saydığım özelliklerle birlikte aslında Razer Naga 2014 için akıllı mouse yakıştırması yapsam aslında haksız da sayılmam. Tuşları hem oyun hem normal kullanımda farklı görevlere atamanın yanı sıra tüm hareketinizi kaydedip istatistik çıkarıyor olması, Naga’yı benim gözümde akıllı sınıfına koyuyor. Yine de hatırlatayım, Razer Synapse yazılımı, bu cihazın olmazsa olmazı. Yüklemediğiniz zaman, biraz önce saydığım hiçbir özelliğe erişmeniz mümkün olmayacak.

Fiyat ve Son Bilgiler

Uzun bir incelemenin artık sonuna gelelim. Razer Naga 2014, kalın ya da oyuncu mouse’u kullanmamış kişilerin ilk başta kısa bir alışma dönemi yaşamasını sağlasa da gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Hatta bir mouse’un, bilgisayar kullanımını ne kadar değiştirdiğini gösteriyor diyebilirim. Ben oyun için farklı bir Windows bilgisayarı olan, onun dışında tüm işlerimi hatta bazı oyunları da iMac’imden gerçekleştiren biriyim. Mac’te de Razer’ın kullanımı bir anda değiştirdiğini, hatta gözümde başarılı olan Magic Mouse’a bir anda kullanışsız ve antika gözüyle bakmamı sağladığını söyeyeyim. Razer Synapse yazılımı aynı zamanda Mac için de bulunuyor.

Ülkemizde Aral tarafından getirilen ve satılan Razer Naga 2014, 300 TL’lik bir etikete sahip. Ancak internette hem Aral’ın sitesinden hem de çeşitli mağazalardan 270 TL fiyata satın almak da mümkün. Bu arada Naga 2014, tamamiyle sağ elini kullananlar için tasarlandığından dolayı (12 tuşun konumu bakımından) aynı şekilde solak versiyonu da mevcut. Eğer sol elinizle mouse kullanıyorsanız Naga 2014 Left modeline bakmanızı tavsiye ederim.

razer-max1-1024x573.jpg

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri