- Konular
- 4,839
- Online süresi
- 22m 50s
- Reaksiyon Skoru
- 2,558
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 11 Yıl 10 Ay 3 Gün
- Başarım Puanı
- 402
- MmoLira
- -117
- DevLira
- 0
HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Donanım inceleme denilince genellikle akla daha büyük cihazlar gelir. Dizüstü, monitör, ekran kartı gibi incelemeler popüler olsa da oyuncuların en çok aradığı konulardan biri de mouse incelemeleridir. Sıkı oyuncu olmayanlar için mouse, sadece rahat tutuşu olsun yeter denilerek geçilen bir ekipmanken, sıkı oyuncular için en önemli ayrıntıların başında gelir. Sitemizin ilk mouse incelemesinde de hem Razer Naga 2014 modelini, hem de mouseun gerekliliği konusunu ele alacağız.
Razerın sloganı; Oyuncular için, oyunculardan / for gamers, by gamers. Satın almak istediğiniz bir ürünün kutusunda bu sloganı görmek, zaten insanı baştan etkiliyor, hatta kalbinden vuruyor diyebiliriz. Razer firmasını bilmeyenler ya da uzaktan görenler için kısaca bahsedeyim. Razer, oyuncular için ekipmanlar üreten ve tüm vaktini bu konuda nasıl daha iyi ürünler geliştirebilirime harcayan bir firma. Dolayısıyla çıkardıkları her ürün, her zaman başarılı olmasa da tamamiyle oyuncuları hedef alınarak tasarlanmış durumda.
MMO oyunlarının en önemli yanlarından biri şüphesiz yapılacak çok eylem olduğu için çok fazla tuş kullanılması. Klavyede hepsine numaralar atanabileceği gibi yine MMO oyunları için tasarlanmış klavyelerde macro tuşları bulunuyor. Razer Naga ise bir elinizi mousetan kaldırmamayı sağlayarak bu tuşları mouseun üzerine entegre ediyor.
Bu Naga Başka Naga!
Önceki Naga modeline göre yeniden geliştirilen Naga 2014; daha yüksek bir lazer hassasiyetine, daha hafif ve ele oturan bir yapıya sahip. Bir önceki Nagadan tam olarak 15 gram hafif olan Naga 2014 toplamda 105 gramlık bir ağırlığa sahip. Bazı oyuncu mouselarındaki gibi ağırlık değiştirmenin bu mouseda söz konusu olmadığını da belirteyim. Yine bir önceki Naga modelinde 5600 dpi iken Naga 2014te 8200 dpi lazer sensörü bulunuyor.
Tasarım olarak da normal mouselara göre kalın ve hatta etli bir yapıya sahipken, piyasadaki birçok oyuncu mouseuna göre de daha zarif kalıyor diyebilirim. Fotoğraflardan da diğer modellerle kıyaslamayı kafanızda yapabilirsiniz, ancak benim gibi neredeyse elimizden de büyük bir mouse kullanmayı sevmiyorsanız, Naga 2014ün tasarımı tam size göre diyebilirim. Kutusunu ilk açtığımda çok kalın olduğunu, pek kullanamayacağımı düşünmüştüm. Ama daha ilk kullanımdan itibaren elimi sarıp rahat ettirmesi beni kendine anında alıştırdı.
Razer Naga 2014, güzel bir ışıklandırma sistemine sahip. Tekerleğin iki yanı, macro tuşlarının tüm numaraları ve mouseun avuç içine denk gelen kısmında da Razer logosu yeşil renk ile aydınlanıyor. İsterseniz bu saydığım kısımlardan birini ya da tamamının ışıklandırmasını kapatmak mümkün, ancak kimsenin kapatacağını düşünmüyorum çünkü gerçekten çok güzel duruyor. Tasarım tarafını kapatmadan önce son olarak 2.1 metrelik fiber kabloyla geldiğini ve altın uçlu USBye sahip olduğunu da belirteyim.
Razer Synapse Yazılımı
Razerın farkını alsında mouseu USB ile bilgisayara bağladığınızda göreceksiniz diyebilirim. Kendi hafızasındaki yazılım, bilgisayara takıldığı anca ortaya çıkıyor ve Razer Synapse yazılımının kurulum ekranıyla karşılaşıyor. Bu yazılım, mouseun olmazsa olmazı diyebilirim. Razer ürününün kaydını yaptıktan ve bir Razer hesabı edindikten sonra mouseun neredeyse tüm ayarlarını bu yazılım ile yapıyoruz.
Soldaki 12 tuşa istediğimiz komutlar verebiliyoruz. Örneğin oyun dışındayken, 1 nolu tuş masaüstüne gitsin, 2 nolu tuş Superkarga.comu açsın, 3 nolu tuş Photoshopu açsın kimi komutlar atayabiliyoruz. Başta belki bazılarınıza gereksiz gibi gözükebilir ama sık kullanılan komutlar, uygulamalar ya da sitelere gitmek için inanılmaz kullanışlı bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden de Razer Naga 2014e aslında sadece MMO mouseu demek istemiyorum. Sırf bu işleviyle bile günlük kullanımda çok işe yarıyor.
Yazılımın en güzel yanlarından birisi de Stats, yani istatistik kısmı. Oynadığınız oyunlar burada gösteriliyor ve tek tek oyunlara tıklayarak mouse aktivitemize bakabiliyoruz. Örneğin kısa süreli Max Payne 3 oynayışımda 1187 kez tıklamış, mouseu 347 metre sürüklemişim. 544 kere de tekerleği çevirmişim. Bu bilgileri yine yazılımdan sosyal medyada paylaşmak da mümkün. Bir diğer ilginç istatistik ise Heatmaps, yani sıcaklık haritası kısmı. Burada da yine mouseu nereye sürüklediğimi, nerelerde tıkladığımı ve hatta nerelerde daha çok tıkladığımı görebiliyorum. Bu, bazı oyunlardaki performansınızı artırma konusunda incelemeye yarar mı bilemiyorum, ama hoş bir detay olduğu kesin.
Fiyat ve Son Bilgiler
Uzun bir incelemenin artık sonuna gelelim. Razer Naga 2014, kalın ya da oyuncu mouseu kullanmamış kişilerin ilk başta kısa bir alışma dönemi yaşamasını sağlasa da gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Hatta bir mouseun, bilgisayar kullanımını ne kadar değiştirdiğini gösteriyor diyebilirim. Ben oyun için farklı bir Windows bilgisayarı olan, onun dışında tüm işlerimi hatta bazı oyunları da iMacimden gerçekleştiren biriyim. Macte de Razerın kullanımı bir anda değiştirdiğini, hatta gözümde başarılı olan Magic Mousea bir anda kullanışsız ve antika gözüyle bakmamı sağladığını söyeyeyim. Razer Synapse yazılımı aynı zamanda Mac için de bulunuyor.
Ülkemizde Aral tarafından getirilen ve satılan Razer Naga 2014, 300 TLlik bir etikete sahip. Ancak internette hem Aralın sitesinden hem de çeşitli mağazalardan 270 TL fiyata satın almak da mümkün. Bu arada Naga 2014, tamamiyle sağ elini kullananlar için tasarlandığından dolayı (12 tuşun konumu bakımından) aynı şekilde solak versiyonu da mevcut. Eğer sol elinizle mouse kullanıyorsanız Naga 2014 Left modeline bakmanızı tavsiye ederim.