Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
[h=2]Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretim olmak üzere "3Y" üretimine önem verdiklerini kaydetti.[/h]
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağın Çerkezköy ilçesinde Koçak Farma Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin temel atma törenine ve ÇOSB Konferans Salonu ve ÇOSB Yönetim Binasının açılış törenlerine katıldı.
"BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİNE ÖNCÜLÜK EDECEK"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık, Koçak Farma fabrikasında Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Partili Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Kamuran Ersan, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Reşat Bahar, Çerkezköy Kaymakamlığı personeli, STK temsilcileri ile çok sayıda davetli tarafından karşılandı.
Temel atma töreni kapsamında düzenlenen programın açılış konuşmasını firmanın CEOsu Dr. Hakan Koçak gerçekleştirdi. Koçak, "Dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırım, ülkemizde biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek" dedi.
"CARİ AÇIK EKONOMİMİZİN EN KIRILGAN YANIDIR"
Türkiyenin uyguladığı ihracatla kalkınma modelinin doğru bir seçim olduğunu dile getiren Koçak, "İlkokulda kutladığımız Yerli Malı Haftasında Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı sloganıyla yerli üretimin önemi vurgulanırdı. Bugün de dünya, ulaşım ve iletişim olanaklarındaki gelişmelerle global bir köy haline gelmesine rağmen ekonominin kuralları değişmemiştir. Türkiyenin uyguladığı ihracatla kalkınma modeli doğru bir seçimdir. Ülkemiz son 12 yılda tarihinde görülmemiş bir kalkınmayı gerçekleştirmiş ise de, sanayimiz başarması gereken yapısal değişimi gerçekleştiremediğinden cari açık ekonomimizin en kırılgan yanı olma özelliğini sürdürmektedir" diye konuştu.
Koçakın açılış konuşmasının ardından Koçak Farma Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cem Koçak tarafından firmayı tanıtan bir sunum yapıldı.
"BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİ İŞİNE GİRMEK KAHRAMANLIKTIR"
Program Bakan Işıkın konuşması ile devam etti. Işık, "Böyle bir yatırımı hayata geçirmek için adım atan Koçak Farmayı tebrik ediyorum. Biyoteknolojik ilaç üretimi işine girmek kahramanlıktır. Gelecek açısından son derece stratejik öneme sahip bir alana yerli bir firmanın yatırım yapması ayakta alkışlanmalıdır. İşte en yüksek teknoloji burada. Türkiyenin katma değerli, ihracatını artıracak üretimi yapması lazım, bu tesis ise bunları yapacak. İyi ki varsınız. İyi ki bu yatırımları yapıyorsunuz. İyi ki Türkiye güveniyorsunuz. Şimdiye kadar Türkiyeye güvenen hiç kimse hiç pişman olmadı" dedi.
Yatırımların devam etmesi gerektiğini kaydeden Bakan Işık, "Bu yatırımların, biyoteknolojik ilaç alanında verilen mücadelenin önemini bilenler için ayrı bir yeri var. Bu taşın altına bırakın elini, başını, gövdesini koyan girişimcilerin her türlü desteklenmesi lazım. İlerideki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulunda yerli ilaç sanayinin sorunlarını değerlendireceğiz. Bu çalışmanın sonucunda yerli ilaç üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmuş olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"YENİ TEŞVİKLERDE İLAÇ SEKTÖRÜ YATIRIMLARINA ÖNCELİK VERİLDİ"
İlaç sektörüne yönelik verilen teşvikleri de anlatan Bakan Işık, "Yerli üretimi artırmazsak sürdürebilir bir ilaç politikası konusunda çok zorlanacağız. Bu açıdan arkadaşlarımızın yaptığı bu yatırımı son derece önemsiyoruz. Türkiye kendi yatırımlarını kendi tasarrufları ile yapamıyor. Büyümede yavaşlama pahasına cari açığı azaltma yönünde girişimlerde bulunduk. Cari açığı ortadan kaldırmak için yerli üretimi artırmak lazım. Türkiyede üretimi en zor alanlardan biri ilaç üretimi ve özelikle biyoteknolojik ilaç üretimidir. İlaç ihracatında Türkiyenin aldığı pay binde 1,6dır.İlaç üretimi konusunda agresif olacağız. Ar Genin bilimle en az kesiştiği alanlardan birisi tıp alanıdır. Adeta iki ayrı küme gibiler. 100 milyon dolar bütçeyi tekno yatırım için Ar Geye ayırdık. Bu kaynağı kullanılmasını istiyoruz. Yeni teşviklerde ilaç sektörü yatırımlarına öncelik verildi" dedi.
BAKAN IŞIKA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Burada günün anısına Bakan Fikri Işıka, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak tarafından plaket takdim edildi. Koçak Farmadaki program, Bakan Işık ve protokol üyelerinin, tesisin temelini atması ile sona erdi. Bakan Işık ve beraberindekiler daha sonra diğer Konferans Salonu ve Yönetim Binasının açılış töreni için ÇOSB Müdürlüğüne geçti. Programda konuşmalardan önce sahne alan Canan Anderson, kemanıyla muhteşem bir müzik ziyafeti sundu.
ÇOSB Müdürlüğündeki programın açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu gerçekleştirdi. Sarıoğlu, "12 yıldır süren ekonomik istikrar yeni demokratik atılımlarla daha da güçleniyor. Çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması ve yeni ana yasanın oluşturulmasının ardından ülkemizin ekonomik anlamda çok daha fazla yol katedeceğine inanıyorum. Burada OSBmizin reklamını yapmayacağım fakat ülkenin en önemli 3 OSBsinden birisiyiz. Şehrimiz sanayi bakımından oldukça zengin fakat hala sanayi odamız yok. TOBB 25 senedir tek bir sanayi odasının kurulmasına izin vermemiş. Odamızı kurmamızın önündeki en büyük engel TOBBdur" diyerek, Bakan Fikri Işıktan Tekirdağ Sanayi Odasının kurulması için yardım istedi.
"2008 KRİZİNİ UFAK TEFEK SIYRIKLARLA ATLATTIK"
ÇOSB yönetimini bölgeye ve ülkeye böylesine modern yapılar kazandırdığı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Fikri Işık, "Dünyada 2008 yılında bir ekonomik kriz yaşandı. Bu kriz bize çok önemli bir gerçeği gösterdi. Ekonomisi üretime dayalı olmayan ülkelerin zayıf ülkeler olduğunu gördük. 2008 krizi bize Yunanistan ekonomisinin nasıl battığını, Almanya ekonomisinin ise Avrupa ekonomisini nasıl sırtladığını gösterdi. AK Parti iktidara geldiğinden beri ülkede reel ekonomiye yatırım yapıldı. Bu sayede 2008 krizini ufak tefek sıyrıklarla atlattık" dedi.
"TEKNOLOJİ SEVİYEMİZİ YÜKSELTMELİYİZ"
2008 krizinin Avrupada ayrışmaya neden olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Bizim muhakkak yapmamız gereken şey üretimde katma değeri yükseltmektir. Yapmamız gereken şey, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmektir. Bu da ancak ileri teknoloji ile mümkündür. Bunun için teknoloji bakımından daha ilerilere gitmemiz gerekiyor. Bunun için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bazen size parayla dahi teknoloji vermezler. Öyleyse teknoloji seviyemizi yükseltmeliyiz" ifadelerini kullandı.
"İNSANA SAYGILI ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİYOR"
Yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretim olmak üzere 3 Y üretimine önem verdiklerini kaydeden Bakan Işık, "Türkiye ölçek ekonomisi bağlamında ne üretebiliyorsa yerli üretmelidir. Türkiye enerji kaynağı bol olan bir ülke değil. Enerjiyi ithal ediyoruz. Tasarruflarımız da yetersiz. O zaman ülkemizin cari açık vermeyeceği bir üretim yapısına geçmesi lazım. Türkiye Ar-GEye Ür-Geye ve Sis-Geye daha fazla önem vermelidir. Ve Türkiye verimliliği bir yaşam kültürü olarak hayatın her alanında uygulamalıdır" dedi.
Yeşil üretimi özellikle Tekirdağda vurgulamak istediğini söyleyen Bakan Işık, "Yeşil üretim demek insana saygılı çevreye saygılı üretim yapmak demektir. Eğer üretim yaparken, insan sağlığına zarar veriyor, insan hayatını hiçe sayıyorsanız o üretim yeşil üretim olmaz. Dün gördüm televizyonlarda, inşaata iskele kuruyor, rüzgar iskeleyi atıyor. Veya hiç olmayacak bir sebepten dolayı 10 canı toprağa veriyoruz. Neden? Asansörün stoperi konmamış. İşte Türkiyenin artık insana ve doğaya önem veren üretim anlayışıyla hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.
"ARAZİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK"
Konuşmasında Tekirdağlı sanayicilere bir de müjde veren Bakan Fikri Işık, "Tekirdağda gerçekleştirilecek olan Derin Deşarj projesinin ihalesini kendiniz yapabilirsiniz. Fakat bizim yönetmeliklerimize uymak kaydıyla. Açık ihale usulü bir ihale yapabilirsiniz. Siz ihaleyi yapın, biz kredilendirelim" dedi.
ÇOSBde çok güzel gelişmelere şahit olduğunu kaydeden Bakan Işık, "Fakat burada arazi fiyatları çok yüksek. Yatırımcı sermayesinin büyük kısmını araziye yatırmamalıdır. OSB arazileri rant bölgesi olmamalıdır. Dünyada üretimde ciddi bir rekabet var. Türkiyeye yatırım yapmak isteyenlere avantajlar sağlamalıyız" ifadelerini kaydetti.
Bakan Işık konuşmasının sonunda kamu alımları ile ilgili yapılan ihalelerde en çok yaşanan sorunlardan biri olan iş bitirme belgesi zorunluluğunu da ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Bakan Işık, açılış törenlerinin ardından ÇOSB Yönetim Binasında düzenlene OSBler Değerlendirme Toplantısına katıldı.
Bakan Fikri Işık, iş adamlarıyla yaptığı basına kapalı toplantının ardından kendisi onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Daha sonra Çerkezköy Gümüşhaneliler Derneğini ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağın Çerkezköy ilçesinde Koçak Farma Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin temel atma törenine ve ÇOSB Konferans Salonu ve ÇOSB Yönetim Binasının açılış törenlerine katıldı.
"BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİNE ÖNCÜLÜK EDECEK"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık, Koçak Farma fabrikasında Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Partili Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Kamuran Ersan, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Reşat Bahar, Çerkezköy Kaymakamlığı personeli, STK temsilcileri ile çok sayıda davetli tarafından karşılandı.
Temel atma töreni kapsamında düzenlenen programın açılış konuşmasını firmanın CEOsu Dr. Hakan Koçak gerçekleştirdi. Koçak, "Dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırım, ülkemizde biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek" dedi.
"CARİ AÇIK EKONOMİMİZİN EN KIRILGAN YANIDIR"
Türkiyenin uyguladığı ihracatla kalkınma modelinin doğru bir seçim olduğunu dile getiren Koçak, "İlkokulda kutladığımız Yerli Malı Haftasında Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı sloganıyla yerli üretimin önemi vurgulanırdı. Bugün de dünya, ulaşım ve iletişim olanaklarındaki gelişmelerle global bir köy haline gelmesine rağmen ekonominin kuralları değişmemiştir. Türkiyenin uyguladığı ihracatla kalkınma modeli doğru bir seçimdir. Ülkemiz son 12 yılda tarihinde görülmemiş bir kalkınmayı gerçekleştirmiş ise de, sanayimiz başarması gereken yapısal değişimi gerçekleştiremediğinden cari açık ekonomimizin en kırılgan yanı olma özelliğini sürdürmektedir" diye konuştu.
Koçakın açılış konuşmasının ardından Koçak Farma Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cem Koçak tarafından firmayı tanıtan bir sunum yapıldı.
"BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİ İŞİNE GİRMEK KAHRAMANLIKTIR"
Program Bakan Işıkın konuşması ile devam etti. Işık, "Böyle bir yatırımı hayata geçirmek için adım atan Koçak Farmayı tebrik ediyorum. Biyoteknolojik ilaç üretimi işine girmek kahramanlıktır. Gelecek açısından son derece stratejik öneme sahip bir alana yerli bir firmanın yatırım yapması ayakta alkışlanmalıdır. İşte en yüksek teknoloji burada. Türkiyenin katma değerli, ihracatını artıracak üretimi yapması lazım, bu tesis ise bunları yapacak. İyi ki varsınız. İyi ki bu yatırımları yapıyorsunuz. İyi ki Türkiye güveniyorsunuz. Şimdiye kadar Türkiyeye güvenen hiç kimse hiç pişman olmadı" dedi.
Yatırımların devam etmesi gerektiğini kaydeden Bakan Işık, "Bu yatırımların, biyoteknolojik ilaç alanında verilen mücadelenin önemini bilenler için ayrı bir yeri var. Bu taşın altına bırakın elini, başını, gövdesini koyan girişimcilerin her türlü desteklenmesi lazım. İlerideki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulunda yerli ilaç sanayinin sorunlarını değerlendireceğiz. Bu çalışmanın sonucunda yerli ilaç üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmuş olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"YENİ TEŞVİKLERDE İLAÇ SEKTÖRÜ YATIRIMLARINA ÖNCELİK VERİLDİ"
İlaç sektörüne yönelik verilen teşvikleri de anlatan Bakan Işık, "Yerli üretimi artırmazsak sürdürebilir bir ilaç politikası konusunda çok zorlanacağız. Bu açıdan arkadaşlarımızın yaptığı bu yatırımı son derece önemsiyoruz. Türkiye kendi yatırımlarını kendi tasarrufları ile yapamıyor. Büyümede yavaşlama pahasına cari açığı azaltma yönünde girişimlerde bulunduk. Cari açığı ortadan kaldırmak için yerli üretimi artırmak lazım. Türkiyede üretimi en zor alanlardan biri ilaç üretimi ve özelikle biyoteknolojik ilaç üretimidir. İlaç ihracatında Türkiyenin aldığı pay binde 1,6dır.İlaç üretimi konusunda agresif olacağız. Ar Genin bilimle en az kesiştiği alanlardan birisi tıp alanıdır. Adeta iki ayrı küme gibiler. 100 milyon dolar bütçeyi tekno yatırım için Ar Geye ayırdık. Bu kaynağı kullanılmasını istiyoruz. Yeni teşviklerde ilaç sektörü yatırımlarına öncelik verildi" dedi.
BAKAN IŞIKA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Burada günün anısına Bakan Fikri Işıka, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak tarafından plaket takdim edildi. Koçak Farmadaki program, Bakan Işık ve protokol üyelerinin, tesisin temelini atması ile sona erdi. Bakan Işık ve beraberindekiler daha sonra diğer Konferans Salonu ve Yönetim Binasının açılış töreni için ÇOSB Müdürlüğüne geçti. Programda konuşmalardan önce sahne alan Canan Anderson, kemanıyla muhteşem bir müzik ziyafeti sundu.
ÇOSB Müdürlüğündeki programın açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu gerçekleştirdi. Sarıoğlu, "12 yıldır süren ekonomik istikrar yeni demokratik atılımlarla daha da güçleniyor. Çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması ve yeni ana yasanın oluşturulmasının ardından ülkemizin ekonomik anlamda çok daha fazla yol katedeceğine inanıyorum. Burada OSBmizin reklamını yapmayacağım fakat ülkenin en önemli 3 OSBsinden birisiyiz. Şehrimiz sanayi bakımından oldukça zengin fakat hala sanayi odamız yok. TOBB 25 senedir tek bir sanayi odasının kurulmasına izin vermemiş. Odamızı kurmamızın önündeki en büyük engel TOBBdur" diyerek, Bakan Fikri Işıktan Tekirdağ Sanayi Odasının kurulması için yardım istedi.
"2008 KRİZİNİ UFAK TEFEK SIYRIKLARLA ATLATTIK"
ÇOSB yönetimini bölgeye ve ülkeye böylesine modern yapılar kazandırdığı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Fikri Işık, "Dünyada 2008 yılında bir ekonomik kriz yaşandı. Bu kriz bize çok önemli bir gerçeği gösterdi. Ekonomisi üretime dayalı olmayan ülkelerin zayıf ülkeler olduğunu gördük. 2008 krizi bize Yunanistan ekonomisinin nasıl battığını, Almanya ekonomisinin ise Avrupa ekonomisini nasıl sırtladığını gösterdi. AK Parti iktidara geldiğinden beri ülkede reel ekonomiye yatırım yapıldı. Bu sayede 2008 krizini ufak tefek sıyrıklarla atlattık" dedi.
"TEKNOLOJİ SEVİYEMİZİ YÜKSELTMELİYİZ"
2008 krizinin Avrupada ayrışmaya neden olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Bizim muhakkak yapmamız gereken şey üretimde katma değeri yükseltmektir. Yapmamız gereken şey, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmektir. Bu da ancak ileri teknoloji ile mümkündür. Bunun için teknoloji bakımından daha ilerilere gitmemiz gerekiyor. Bunun için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bazen size parayla dahi teknoloji vermezler. Öyleyse teknoloji seviyemizi yükseltmeliyiz" ifadelerini kullandı.
"İNSANA SAYGILI ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİYOR"
Yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretim olmak üzere 3 Y üretimine önem verdiklerini kaydeden Bakan Işık, "Türkiye ölçek ekonomisi bağlamında ne üretebiliyorsa yerli üretmelidir. Türkiye enerji kaynağı bol olan bir ülke değil. Enerjiyi ithal ediyoruz. Tasarruflarımız da yetersiz. O zaman ülkemizin cari açık vermeyeceği bir üretim yapısına geçmesi lazım. Türkiye Ar-GEye Ür-Geye ve Sis-Geye daha fazla önem vermelidir. Ve Türkiye verimliliği bir yaşam kültürü olarak hayatın her alanında uygulamalıdır" dedi.
Yeşil üretimi özellikle Tekirdağda vurgulamak istediğini söyleyen Bakan Işık, "Yeşil üretim demek insana saygılı çevreye saygılı üretim yapmak demektir. Eğer üretim yaparken, insan sağlığına zarar veriyor, insan hayatını hiçe sayıyorsanız o üretim yeşil üretim olmaz. Dün gördüm televizyonlarda, inşaata iskele kuruyor, rüzgar iskeleyi atıyor. Veya hiç olmayacak bir sebepten dolayı 10 canı toprağa veriyoruz. Neden? Asansörün stoperi konmamış. İşte Türkiyenin artık insana ve doğaya önem veren üretim anlayışıyla hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu.
"ARAZİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK"
Konuşmasında Tekirdağlı sanayicilere bir de müjde veren Bakan Fikri Işık, "Tekirdağda gerçekleştirilecek olan Derin Deşarj projesinin ihalesini kendiniz yapabilirsiniz. Fakat bizim yönetmeliklerimize uymak kaydıyla. Açık ihale usulü bir ihale yapabilirsiniz. Siz ihaleyi yapın, biz kredilendirelim" dedi.
ÇOSBde çok güzel gelişmelere şahit olduğunu kaydeden Bakan Işık, "Fakat burada arazi fiyatları çok yüksek. Yatırımcı sermayesinin büyük kısmını araziye yatırmamalıdır. OSB arazileri rant bölgesi olmamalıdır. Dünyada üretimde ciddi bir rekabet var. Türkiyeye yatırım yapmak isteyenlere avantajlar sağlamalıyız" ifadelerini kaydetti.
Bakan Işık konuşmasının sonunda kamu alımları ile ilgili yapılan ihalelerde en çok yaşanan sorunlardan biri olan iş bitirme belgesi zorunluluğunu da ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Bakan Işık, açılış törenlerinin ardından ÇOSB Yönetim Binasında düzenlene OSBler Değerlendirme Toplantısına katıldı.
Bakan Fikri Işık, iş adamlarıyla yaptığı basına kapalı toplantının ardından kendisi onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Daha sonra Çerkezköy Gümüşhaneliler Derneğini ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)
Benzer konular
- Cevaplar
- 1
- Görüntüleme
- 131
- Cevaplar
- 3
- Görüntüleme
- 48
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 30
- Cevaplar
- 4
- Görüntüleme
- 88