[DEV]AB 1
[DEV]AB
emirhanHCL 1
emirhanHCL
farkmt2official 1
farkmt2official
TuZaKK 1
TuZaKK
bList 1
bList
Hikaye Ekle

X Factor Star Işığı

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Asmodexia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 198
Y3r0Wk.jpg


POSTA gazetesi tv eleştirmeni Mesut Yar yazdı:

İz bırakamadı...

“X Factor Star Işığı” (Kanal D) sona erdi. Daha doğrusu kalan sekiz bölümlük ömrünün dört bölümünü heba etti... Dünyayı altüst eden bu formatın memleketimizde tutmamış oluşunun nedenlerini sosyolojik bir bakışla araştırmak gerekiyor. Bu yarışma Acun Ilıcalı’nın elinde olsaydı farklı bir sonuç çıkar mıydı mesela? Sorular, sorular... Beni ilgilendiren kısım şu; TV hayatımda çekimleri sırasında ciddi gerilimler yaşanan bir işin sonunun hayırlı olduğunu hiç görmedim. Ömrünün uzun olduğunu da. Yarattığı rüzgarla adından bahsettiren ama halk deyişiyle “havası da çok çabuk sönen” bu yarışmanın hatırlanacak bir iz bırakmaması kendi adıma üzücü. Geçmiş olsun diyelim...


Reytingler X Factor’un sonunu getirdi..

Programların egemen olduğu bir yaz ayı yaşıyoruz. ATV’nin 7′de 7′si ve Kim Milyoner Olmak İster’i,Star’ın Eyvah Düşüyorum’u ve Vay Arkadaş’ı, Kanal D’nin Çarkıfelek’i ve Alabora‘sı ,TRT’nin Fincan’ı ve Akıl Karı programları bu yaz ekranlarda yer alıyor.

Büyük bir çoğunluğu da iyi izleniyor.Yazlık dizilerden ise şimdiden fenomen olanlar var . Güzel Köylü ve Kiraz Mevsimi gibi.

Yaz ayları daha tahammülün olduğu aylar. Tahammülden kastım ; başarısızlığa olan tahammül. Reytingler kötüyse kışın ”şak” diye kaldırırsın ama yazsa sezonun başlamasını beklersin.

Mesela Şoray Uzun’un 7′de 7′si . Reytingleri kötü. Kanal bir ara haftanın 6 günü yayınlanmaya kalktı. Baktı gördü olmuyor ; 4 güne indirdi. Kişisel kanaatim yeni sezonda ekranda göremeyeceğiz 7′de 7′yi. Yarışma iyi de olsa,Şoray Uzun adam gibi adam da olsa ; izlenmiyorsan yoksun bu sektörde.

Mesela X Factor…

Şubat ayında başlamıştı hatırlarsanız. Emre Aydın,Ziynet Sali,Ömer Karacan ve Armağan Çağlayan’lı jürisi vardı.Program biraz yayınlandı ; Mart sonunda ara verdiği açıklandı. Sebebi ; reytinglerinin düşüklüğüydü.

Aylar geçti yaz geldi. X Factor da yenilenen ekibiyle ve jürisiyle geri döndü. Bu sefer jüride ; Sinan Akçıl,Atiye,Nihat Odabaşı ve Nigar Camal vardı. Sunucusu bile değişmişti.

Haftada 2 gün yayınlanacaktı artık : Çarşamba ve Perşembe 21.00…

Birazcık yayınlandı.I-ıh yine izlenmedi. Kanal bu hafta müdahale etti.Yayın saati yarım saat-45 dk civarı ileri atıldı. Diğer saate göre biraz yükseliş gösterse de yine yetmedi.

Ve bugün programın yayından kaldırıldığı haberi geldi.

E ne oldu şimdi ?

Deneme tahtası mübarek. İzleniyorsa baş tacı.Reklam reklam üstüne… İzlenmiyorsa sessiz sedasız çöpe…

Bu çöpe atmanın arkasında reyting var deniliyor. Bir kaç isim de Atiye’nin son programda kırdığı potla alakalı diyor. ( Bilmiyorsanız google amcaya arattırabilirsiniz.Ben buradan yazamıyorum maalesef efendim. )

Bu programların tadı ve rüzgarı bitti artık. Bu bitirişi yapan kişi Acun Ilıcalı’dır. Ülkemize getirdiği değişik formatlarla o kadar farklı bir çerçeve yarattı ki ; ne yapsan o standardı ve çerçeveyi tutturamıyorsun.

O Ses Türkiye’nin çakması deniyordu X Factor için. Ne kadar doğru ne kadar yanlış o kadarını ben bilmem. Ama şöyle diyeyim..

O Ses Türkiye’nin kısacık süren ”çocuk versiyonu” bile çatır çatır izlendi.

Varın hesabı siz yapın.

Şahsen böyle kopya koyun yarışmaların yerine ; yerli format olan bilgi yarışmalarının yayınlanması taraftarıyım. Varsın olsun 45. ..Ama bir şeyler öğretsin ; düşündürsün yani. Yoksa ağzı açık ayran budalası modunda kalmaya devam ederiz.

Hadi geçmiş olsun.

Anıl KOLDAŞ / Televizyondizisi
 
Son düzenleme:

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst