farkmt2official 1
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Göbelli, Feke

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan iGrand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 187

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Ülke
22px-Flag_of_Turkey.svg.png
Türkiye
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
İlAdana
İlçeFeke
- Toplam304
Zaman dilimiDAZD (+2)
- Yaz (YSU)DAYZD (+3)
İl alan kodu322
İl plaka kodu01
Posta kodu01660

[TD="colspan: 2"]Göbelli
[/TD]

[TD="colspan: 2"]— Köy —[/TD]

[TD="colspan: 2"]
250px-Adana_in_Turkey.svg.png

Adana[/TD]

[TD="colspan: 2"]Nüfus (2000)[1][/TD]

[TD="colspan: 2"] Adana ilindeki yerleşim yerleri listesi
[/TD]

[TD="colspan: 2"]İnternet sitesi: [2][/TD]
Göbelli, Adana ilinin Feke ilçesine bağlı bir köydür.
[h=2]Konu başlıkları[/h]

  • 1 Tarihçe
  • 2 Kültür
  • 3 Kültür
  • 4 Coğrafya
  • 5 İklim
  • 6 Nüfus
  • 7 Ekonomi
  • 8 Altyapı bilgileri
  • 9 Dış bağlantılar

[h=2]Tarihçe[/h] Köyün adı kesin olarak bilinmemekle beraber "Göbellioğlu" diye halk arasında söylenen bir şahıstan geldiğidir. Zamanında hayvancılık yapan bu şahıs köyün bulunduğu bölgenin sulak alan olması nedeni ile hayvancılık yapmak üzere buraya yerleştiği ve köyün adının da burdan geldiği rivayet edilmektedir.
[h=2]Kültür[/h] Köyün gelenek ve görenekleri klasik Çukurova ve Toroslardan çok farklı değildir.Halkı Türkmen Yörük boylarından olup yerleşik hayata geçmişlerdir.Göçebe kültürü hemen hemen sona ermiştir.Halkın büyük bir bölümü çiftçilikle uğraşmakta ancak bu hiç bir zaman ticari bir düşünceyle yapılmamaktadır.Tüm ürünlerini kendi bahçelerinde en doğal şekilde yetiştirip yazın taze kışın salamura, çoğunlukla da kurutulmuş şekilde tüketmektedirler.Halkın şehre bağımlılığı asla yoktur.Çarşıdan çay, şeker, gibi ürünler dışında gıda pek alınmaz.Geçim sıkıntısı ile doğru orantılı olarak köyde yetişen gençler başka il ve ilçelere göç etmektedirler.Köyde kalanlar ise tarım, hayvancılık ve az da olsa ormancılık yapmaktadırlar.
[h=2]Kültür[/h] TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
[h=2]Coğrafya[/h] Adana iline 140 km, Feke ilçesine 18 km uzaklıktadır.
[h=2]İklim[/h] Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yükselti 1000 metre civarındadır.Kışın kar yağmaktadır.
[h=2]Nüfus[/h]
2007310
2000304
1997276

[TH="colspan: 2"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
[h=2]Ekonomi[/h] Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak tarım ancak kendilerine yetecek derecede yapılabilmektedir. Arazilerin eğimli olması tarım yapılmasını zorlaştırmaktadır. Hayvancılıkta eskisi kadar yapılamamaktadır. Çünkü mera alanlarının olmayışı sığırcılığın yapılmasına engeldir. Orman arazilerinin yasaklanması da keçi besleme imkânını ortadan kaldırmaktadır.
[h=2]Altyapı bilgileri[/h] Köyde, ilköğretim okulu vardır ve ilköğretime kadar olan öğrenimi desteklemektedir. Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun göbelli ye kadar olan kısmı " asfalt kaplama yapılmıştır " köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Göbelli Köyü Mezarlık yolu 2008 yılında Yakup Türker tarafından kendi imkânları ile yaptırılmıştır.
Göbelli köyü Kapukaya mevkiine Fikret Karabatak'ın bireysel Çabaları ve Adana İl Özel İdaresi'nin katkıları ile sulama göleti yapılmıştır. İlçe ve civar köylerde bir ilk olup köy ekonomisine katkı sağladıgı gibi civar köylere de örnek olmuştur. Orman yangınlarına ilk müdahalede hayati önem taşımaktadır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst