kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Cancan.1234 1
Cancan.1234
Hikaye Ekle

Değirmendere, Ceyhan

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan iGrand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 196

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Ülke
22px-Flag_of_Turkey.svg.png
Türkiye
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
İlAdana
İlçeCeyhan
- Toplam310
Zaman dilimiDAZD (+2)
- Yaz (YSU)DAYZD (+3)
İl alan kodu322
İl plaka kodu01
Posta kodu01920

[TD="colspan: 2"]Değirmendere
[/TD]

[TD="colspan: 2"]— Köy —[/TD]

[TD="colspan: 2"]
250px-Adana_in_Turkey.svg.png

Adana[/TD]

[TD="colspan: 2"]Nüfus (2000) [/TD]

[TD="colspan: 2"] Adana ilindeki yerleşim yerleri listesi
[/TD]

[TD="colspan: 2"]İnternet sitesi: [/TD]
Değirmendere, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür.
[h=2]Konu başlıkları[/h]

  • 1 Tarihçe
  • 2 Kültür
  • 3 Coğrafya
  • 4 İklim
  • 5 Nüfus
  • 6 Ekonomi
  • 7 Altyapı bilgileri
  • 8 Dış bağlantılar

[h=2]Tarihçe[/h] Değirmendere Köyü'nün eski adı Çakılı olarak bilinmektedir. Köy civarında gerçekleştirilen yol yapımı vb. çalışmalarda ortaya çıkan çeşitli kalıntılar, köyün esasen çok eskilere dayanan bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlamaktadır. Özellikle dere yataklarında ortaya çıkan çok sayıda eski paralar, bölgenin daha önce Romalılar tarafından da yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Bölgede aramalarda bulunan define avcıları, Pers Kralı Daryüs'ün tacının da köy sınırları içinde bulunduğu iddiasındadırlar.
[h=2]Kültür[/h] Köyün gelenek ve görenekleri Adana-Ceyhan yöresinin özgün yapısıyla bağdaşıktır. İçli Köfte, Tırşik, Analı Kızlı, Babagannuş, Sarımsaklı Köfte, Nogay Çayı yöresel yemeklerden bazılarıdır. Özellikle nogay çayı diğer yörelerde pek rastlanılmamakla birlikte, adına binaen Ceyhan'a yerleşen Kırım Tatarları veya diğer göçmen boylarından gelmektedir diye düşünülmektedir. Nogay Çayı, kaynatılmış sütün içine demlenmiş çay katılarak bir süre brilikte kaynatılmasıyla elde edilmektedir. İçine tuz, karabiber, tereyağı ilavesi ile çeşnilendirilerek içilmektedir. İçine yufka ekmek doğranması da yaygın alışkanlıklardandır. Köyde yerel halk arasında yaygın olarak görülen edebi tarz şiirdir. Köyün bir önceki Muhtarı Mehmet Yeltekin tarafından yazılmış küçük bir şiir kitabı olduğu bilinmektedir.nogay cayı adana ceyhan köylerinde cok yaygı olup.yemeklerinden bunbar dolmasıda olmaktadı tavuk dolması kaburga dolması bazılarıdır.
[h=2]Coğrafya[/h] Adana iline 55 km, Ceyhan ilçesine ise 8 km uzaklıktadır. Hamdilli, Erenler, Çiftlikhat, Sarıkeçili köyleri arasında kalmaktadır. Akdenize kuş uçuşu mesafesi 12 kilometre civarındadır.Köy adını, yakınında bulunan dereden almaktadır. Dere yatağında kurulu "Arpacık" değirmeni zaman içinde yok olmuştur.
[h=2]İklim[/h] Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
[h=2]Nüfus[/h]
2007
2000310
1997421

[TH="colspan: 2"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
[h=2]Ekonomi[/h] Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde Akdeniz bitki türlerinin tamamına rastlanılmaktadır. İncir, dut, karadut, üzüm, her türlü narenciye, nar yetişmektdir. Karpuz, pamuk, mısır, buğday, yer fıstığı, soya en çok yetiştirlen tarım ürünleridir. Köy arazisi zaman zaman, yörük ve aydınlı göçmenleri tarafından küçük baş hayvancılık amacıyla mevsimlik olarak da kullanılmaktadır. Göçerler genellikle kış aylarında köy merasına gelerek, yaz aylarında buradan ayrılmaktadırlar.
[h=2]Altyapı bilgileri[/h] Köyde ilköğretim okulu vardır ancak öğrenci sayısındaki azalma ve köy mukimlerinin çocuklarını Ceyhan'daki okullara göndermeyi tercih etmeleri nedeniyle gayrii faaldir. Zaman zaman biçki dikiş gibi kurslar verilmektedir. Köyün camisi ve köy imamı bulunmaktadır.PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst