Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
| Ülke |
|
|---|---|
| Coğrafi bölge | Akdeniz Bölgesi |
| İl | Adana |
| İlçe | Ceyhan |
| - Toplam | 453 |
| Zaman dilimi | DAZD (+2) |
| - Yaz (YSU) | DAYZD (+3) |
| İl alan kodu | 322 |
| İl plaka kodu | 01 |
| Posta kodu | 01920 |
[TD="colspan: 2"]Dağıstan
[/TD]
[TD="colspan: 2"]— Köy —[/TD]
[TD="colspan: 2"]Nüfus (2000)[1][/TD]
[TD="colspan: 2"] Adana ilindeki yerleşim yerleri listesi
[/TD]
[TD="colspan: 2"]İnternet sitesi: [2][/TD]
[h=2]Konu başlıkları[/h]
- 1 Tarihçe
- 2 Köyün İsimleri
- 3 Coğrafya
- 4 İklim
- 5 Spor
- 6 Nüfus ve etnik yapı
- 7 Ulaşım
- 8 Ekonomi
- 9 Altyapı bilgileri
- 10 Dış bağlantılar
[h=2]Tarihçe[/h] Dağıstan köyü 1869 yılında Rus Çarlığı'ndaki Dağıstan adlı bölgeden yapılan baskılardan kurtulmak için göç eden insanların farklı yerlere yerleştirilerek rahat edemedikleri ve ayrıca o gün için bu bölgede çoğalmaya çalışan ermenileri durdura bilecek kapasite ve cesarete sahip oldukları için 1886 yılında Osmanlı memurları tarafından bugünkü yerleşim yerine yerleştirilmesi ile kurulmuştur.
[h=2]Köyün İsimleri[/h] Köyün geçmişten günümüze aldığı isimler: 1869-1960 Naşidiye 1960-1978 Beşkuyu 1978-Dağıstan Köyün isminin ilk olarak Naşidiye olmasının nedeni köyün kurulduğu bölgedeki halkla yaşadığı sıkıntılar sonucu o zamanın Osmanlı garnizon komutanının olayların son bulması için köye kendi ismini vermesidir. 1960 yılında Beşkuyu olarak değiştirilmesinin belirli bir sebebi olduğu bilinmemektedir. Nihayet 1978 yılında köylülerin isteğiyle köyün ismi, göç edip geldikleri bölgenin ismi olan Dağıstan olmuştur.
[h=2]Coğrafya[/h] Adana iline 70 km, Ceyhan ilçesine 24 km uzaklıktadır. Ceyhan nehrinin bir uzantısı olan Mercin deresinin yanında kuruludur.
[h=2]İklim[/h] Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Bölgedeki topraklar tarım yapmaya çok elverişlidir.
[h=2]Spor[/h] Köyde geçmiş yıllarda köyün gençleri tarafından kurulmuş son derece başarısız da olsa köyler arası maçlarını köyün mera kısmındaki futbol sahasında oynayan bir futbol takımı bulunmaktaydı.
[h=2]Nüfus ve etnik yapı[/h]
| 2007 | |
| 2000 | 453 |
| 1997 | 474 |
[TH="colspan: 2"]Yıllara göre köy nüfus verileri[/TH]
[h=2]Ulaşım[/h] Köyün Ceyhan ile bağlantısı özel minibüs ve Kösreli Belediyesi'ne bağlı araçlarla yapılır.
[h=2]Ekonomi[/h] Köyün ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köydeki ailelerin büyük kısmı tarımla geçinir. Hayvancılıkla uğraşanlarda vardır.Köyün genelinde büyükbaş hayvancılık yapılır. hayvancılıkta , süt, peynir gibi ürünlerin üretimi yaygındır.Ayrıca çoğu kişi kendi bahçelerinde sebze üretimi de yapmaktadır.
[h=2]Altyapı bilgileri[/h] Köyde ilköğretim okulu vardır fakat eğitime kapanmıştır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ama haftanın bir günü faal olan bir sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Dağıstan Köyü'nde mezarlık, değirmen, ilköğretim okulu, sağlık evi, cami ve tarım kredi kooperatifi bulunmaktadır.