- Katılım
- 26 Ocak 2014
- Konular
- 123
- Mesajlar
- 1,040
- Reaksiyon Skoru
- 74
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 12 Yıl 4 Ay 11 Gün
- Başarım Puanı
- 102
- MmoLira
- 2
- DevLira
- 0
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Antalya Seçim Sonuçları (Antalya Seçimlerinde Kim Önde?)
[FONT=pt_sansbold]Antalya'da artık seçim sonuçlarının belli olmasına saatler kaldı Antalya seçim sonuçları ilk önce
[/FONT]
[FONT=pt_sansregular]
2014 YEREL SEÇİMLER SONUÇLARI Büyükşehirlerde son durum
Türkiye genelinde sanıkların yüzde 20si açıldı... Anadolu Ajansı verilerine göre
seçim yarışı İstanbul'da yüzde 49'la Ak Parti önde görünürken İzmir'de yüzde 46 ile CHP önde... Yarışının kızıştığı Ankara'da ise yüzde 46 ile Ak Parti adayı Melih Gökçek önde gözüküyor...Cihan Haber Ajansı'nın geçtiği verilere göre de İstanbul'da Ak Parti yüzde 45'le öne geçerken CHP yüzde 44 ile hemen arkasında yer alıyor... İzmirde CHP yüzde 52 ile farkı açarken Ankara'da yüzde 44 ile AK Parti ve CHP'nin oy oranı eşit görünüyor...
Antalya'da kıyasıya rekabet! Türel mi Akaydın mı?
Yerel Seçimler'in en çekişmeli geçtiği illerin başında gelen Antalya'da ipi kimin göğüsleyeceği merak ediliyor.
An itibariyle yüzde 29'i açılan sandıklardan Ak Parti adayı Menderes Türel'in ismi CHP adayı Mustafa Akaydın'dan daha güçlü çıkıyor. MHP adayı Kemal Çelik ise yüzde 23'te görünüyor.
Saat 22.05 Anadolu Ajansı güncellemesine göre;
Menderes Türel yüzde (AK PARTİ) 38,57 ,
Mustafa Akaydın (CHP) yüzde 32,69 ,
Kemal Çelik (MHP) yüzde 24,18
2014 YEREL SEÇİMLER İLK SONUÇLARI
Resmi olmayan sonuçlara göre Binali Yıldırım'ın sandığından CHP, Hakkari'de BDP, Baykal'ın sandığından CHP, Bakan Yılmaz'ın sandığından BBP, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın köyünden AK Parti, Kocaoğlu'nun oy kullandığı sandıktan ise CHP çıktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'deki yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Mehmet Ali Bul, kazandı. 47 yaşında evli ve 2 çocuk babası olan sendikacı Mehmet Ali Bul'un seçimlerin kazandığının belli olmasının ardından BDP'liler kentte kutlamalar yaptı
HAKKARİ'DE SEÇİMİ BDP'NİN KADIN ADAYI KAZANDI
HAKKARİ'de yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Dilek Hatipoğlu kazandı.
Hakkari'nin ilk kadın belediye başkanı olan Hatipoğlu, İşletme Fakültesi mezunu. Evli 2 çocuk annesi Muşlu olan Hatipoğlu, seçimlere BDP'nin kadın kotasıyla girdi.
BAYKAL'IN SANDIĞINDAN CHP ÇIKTI
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Antalya'da oy kullandığı sandıktan CHP birinci parti olarak çıktı.
Deniz Baykal'ın Konyaaltı Caddesi'ndeki Barbaros İlköğretim Okulu'nda oy kullandığı 1024 nolu sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan oylarda, CHP birinci parti çıktı. CHP'ye 211 oyun çıktığı sandıkta AK Parti 34, MHP 10, HDP 4, DP ise 2 oy aldı. 6 oy ise geçersiz sayıldı
BAKAN YILMAZ'IN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN BBP ÇIKTI
SİVAS'ta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın oy kullandığı sandıkta belediye başkanlığı seçimlerinde Büyük Birlik Partisi (BBP) birinci parti oldu.Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Sivas'ta Fevzipaşa İlkokulu'nda oy kullandığı 1320 nolu sandıktaki belediye başkanlığı sonuçları belli oldu. 286 seçmeni bulunan sandıkta 230 oy kullanıldı. Yapılan sayım sonucunda BBP 113 oyla birinci çıkarken; AK Parti 81, CHP 14, MHP 11, SP 6 oy aldı. 5 oy ise geçersiz sayıldı.
KÖYÜNDE AK PARTİ BİRİNCİ OLDU
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın köyü olan Gürün İlçesi'ne bağlı Güneş Köyü'nde il Genel Meclisi için kullanılan oyların sonucu da belli oldu. Köyde kurulan 1061 nolu sandıkta 63 seçmenden 53'ü oy kullandı. Oy verme işleminin bitiminden sonra yapılan sayımda AK Parti 25 oy alarak sandıktan birinci çıkarken, MHP 19, CHP 4, SP 4 ve BBP ise 1 oy aldı
BİNALİ YILDIRIM'IN SANDIĞINDAN CHP ÇIKTI
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın oy kullandığı, Bornova Ali Suavi İlköğretim Okulu'ndaki sandıkta CHP büyük fark attı.
Yıldırım'ın oy attığı 1415 Numaralı sandıkta 294 oyun partilere dağılımı şöyle:
CHP: 193, AK Parti: 67, MHP: 20, HDP: 3, BBP: 3, HEPAR:1, İP: 1, DP: 2, Yurt Partisi:1, SP: 1, DSP: 1, BTP:1.
İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA'NIN KÖYÜNDEN AK PARTİ ÇIKTI
İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala'nın annesi Gönül ve babası Temel Ala'nın yaşadığı Erzurum'un Oltu İlçesine bağlı Çanakpınar köyünde kullanılan 56 oydan 51'i AK Partiye çıktı. Çanakpınar Köyünden geçerli sayılan 56 oydan 4'ünü MHP, 1'ini de SP aldı
KOCAOĞLU'NUN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN CHP ÇIKTI
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun oy kullandığı Bornova Suhhi Koyuncuoğlu Ortaokulunda CHPnin ezici üstünlüğü çıktı.
Kocaoğlunun oy attığı 1162 Numaralı sandıkta 265 geçerli oyun partilere dağılışı şöyle:
CHP : 208, Ak Parti: 41, MHP : 11, HDP : 2, Hepar: 2, SP : 1
2014 YEREL SEÇİMLERİNDE NASIL OY KULLANILACAK?
2014 Yerel Seçimleri Oy Verme Saatleri:
2014 Yerel seçimlerinde siyasi partiler için propaganda yasağı 29 Mart akşamı başlayacak. Peki 2014 yerel seçimlerinde seçmenler ne zaman oy vermeye başlayabilecekler. Türkiye genelinde sandıkların açılış ve kapanış saatleri farklılık göstermektedir. Şöyle ki adıyaman, ağrı, Artvin,Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun,
Gümüshane, Hakkari,Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde seçmenler saat 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanabilecekler. Bunların dışında kalan illerde ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.
2014 Yerel Seçimlerinde Kimler Ne için Oy Verecek?
- Köylerde İl genel meclisi üyeliği seçimi, Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi için,
- Büyükşehir olmayan illerde; İl genel meclisi üyeliği seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için,
- Büyükşehirlerde; Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy kullanılacak.
2014 Yerel Seçimlerinde Seçmenlerin Kimlik Tespiti Nasıl Yapılacak?
Oy kullanmaya giden seçmenlerin sandık görevlilerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini ibraz etmeli gerekmektedir.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi sarttır.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87). Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir.
2014 Yerel seçimleri
Seçmenler, oy kullanmaya başladı. 32 ilde saat 07:00'de başlayan oy verme işlemi saat 08:00 itibariyle tüm Türkiye'de başladı.
İstanbul'da oy verme işlemi başladı
Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başında. Seçimlerde, 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.
2014 Yerel Seçimlerinde Hangi Oy Hangi Zarfa Konacak?
Turuncu zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;
Mavi zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;
Mor zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa konulacak.
TÜRKİYENİN SEÇMEN SAYISI BELLİ OLDU
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesine yönelik kura çekimi öncesi yaptığı konuşmada, MHP Esenyurt ilçe seçim bürosuna düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cengiz Akyıldız'a başsağlığı diledi.
Demokrasinin, halkın kendi kendini yönetmesi olduğunu belirten Güven, yönetim yetkisini kullanacak halk temsilcilerinin dürüst, serbest belirlenmesi, seçimlerin özgür ve çoğulcu ortamda yapılması gerektiğini bildirdi. Bu nedenle seçimle ilgili işleri yapma ve yaptırma görevinin YSK'ya verildiğini anımsatan Güven, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Seçim sonuçlarının YSK ile aynı anda tüm siyasi partilere aktarılacağını ifade eden Güven, sandık kurulunun da taranması suretiyle sisteme koyulacağını ve hangi sandıkta kaç oy kullanıldığının görüleceğini ifade etti. Sadi Güven, şunları kaydetti:
"Ülkemizde elektronik oy kullanma yoktur, seçimler siyasi partiler eliyle şeffaf yapılmaktadır. Siyasi partiler sandıklara sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir. Bu nedenle ilk defa bu sene tahmini atamalı sandık seçmen listelerini siyasi partilere verdik ki sandıkta görevlendirecekleri üyelerini daha önce tespit edip onları eğitsinler.
Daha önce oy kullanamayan, koşullu salıvermeden dolayı dışarıda olanlar, hükmü kesinleşmesine rağmen infazına başlanamayanlar cezaevinde bulunmamalarına rağmen oy kullanamıyorlardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa gereğince bu sene ilk defa onlara oy kullanma hakkını getirdik."
Net rakamlar olmamasına rağmen yurt içi seçmen saysının 52 milyon 721 bin 589 olduğunu, bu sayının itirazların değerlendirilmesinin ardından az da olsa değişebileceğini söyleyen Başkan Güven, sandık kurulu sayısının 194 bin 701, sandık sayısının da 400 bin civarında olacağını bildirdi.
BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.
2014 YEREL SEÇİM HABERLERİ
2014 YEREL SEÇİMLERİNDE siyasetin zirvesi de sandıkta
Siyasetin zirvesinde ilk oy kullanan isim TBMM Başkanı Cemil Çiçek oldu. Mansur Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak. İlk defa CHPye oy verdim dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, oyunu Gölbaşı Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda kullandı.
Oy kullanacağı okula eşi Gülten Çiçek ile sivil plakalı araçla gelen Çiçek, gazetecilerin ilgisi arasında 1150 nolu sandığın olduğu sınıfa gitti.
Sandık görevlileri ile tokalaşan Çiçek, nüfus cüzdanlarını görevlilere verdi. Yapılan kontrolün ardından oylarını kullanan Çiçek ve eşi okuldan ayrıldı.
Çiçek, okuldan ayrılırken gazetecilere açıklamada bulundu. Seçimin tüm vatandaşlara hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Çiçek, eşiyle birlikte vatandaşlık görevlerini yapmaya geldiklerini söyledi. Çiçek, tüm vatandaşların çok haklı bir mazereti olmadıkça oy vermeye çağırarak, "İnşallah bu seçim tüm milletimiz için hayırlı uğurlu olur. Huzurlu bir seçim geçirmemizi diliyorum" dedi.
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elbette, bu seçimin kazananı ve kaybedeni olacak, ama kazananı demokrasi ve milletimizdir. Bu anlayışla, seçimlere bakmak gerekir. Cumartesi günü akşam saat 18.00'e kadar tüm adaylar ve siyasi partilerimiz, düşüncelerini ve kanaatlerini Türkiye için ne söylemek istiyorlarsa, bunların hepsini doğrusu söylediler. Bugün de söz sahibi olan millettir. Milletimiz de bir karar verecek. Yarın sabahtan itibaren de seçilmiş olan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız ülkeye hizmet edecekler. Şimdiden başarılar diliyorum..."
DEVLET BAHÇELİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Anıttepe Ortaokulunda kullandı.
Oy kullanacağı okula MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Karakaya ile gelen Bahçeli, gazetecilerin ilgisi arasında bin 376 numaralı sandığın olduğu sınıfa geldi. Sandık görevlileri ile tokalaşan Bahçeli, görevliler tarafından nüfus cüzdanı ve seçmen kartının kontrolünün ardından oyunu kullandı.
Okuldan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, seçimlerin millete, tüm siyasi partilere ve partilerin adaylarına hayırlı uğurlu olmasını diledi. Bahçeli, "Bütün siyasi partilerimiz, yoğun bir çalışma ortamından sonra, bugüne ulaşmış bulunuyorlar. Şu an aldığımız bilgiler kadarıyla yüksek bir katılım olduğu görülmektedir. İnşallah hayırlara vesile olur" dedi.
Türkiye geneline ilişkin oy tahminini sorulması üzerine de Bahçeli, "Bizim işimiz o değil" şeklinde konuştu.
MUSTAFA SARIGÜL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Nişantaşı Sait Çiftçi İlkokulu'nda oyunu kullandı. Zarfı sandığa 5 yaşındaki torunu Ayşe Naz ile birlikte atan Sarıgül, "Takdir İstanbullu yurttaşlarımın, takdir demokrasinin" dedi.
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Nişantaşı Sait Çiftçi İlkokulu 1278 No'lu sandıkta oyunu kullandı.Mustafa Sarıgül'ü, oğulları Ömer ve Emir Sarıgül, gelini Fatoş ile 5 yaşındaki torunu Ayşe Naz da yalnız bırakmadı. Oy pusulasını görevlilerden alan Mustafa Sarıgül, basın mensuplarına dönerek,"Bu kadar kamera varsa seçimleri kazanıyoruz" dedi.
Oy kullanma işleminin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sarıgül, demokrasinin ve sevginin kazanmasını istediğini belirtti. Seçim süreci boyunca çalmadığı kapı bırakmadığını dile getiren Sarıgül, "Takdir İstanbullu yurttaşlarımın, takdir demokrasinin" dedi. CHP'li Sarıgül, ailesiyle birlikte basın mensuplarına poz verdikten sonra okuldan ayrıldı.
DEMİRTAŞ VE KIŞANAK
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, oylarını Diyarbakır'da kullandı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş eşi Başak Demirtaş ile birlikte merkez Kayapınar İlçesi'ndeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda 1266 nolu sandıkta oyunu kullandı. Demirtaş, oy kullandıktan sonra, seçim sonuçlarının Türkiye'deki bütün siyasi partiler ve yurttaşlara hayırlı olmasını diledi. Demirtaş, "Şu saate kadar ciddi bir seçim güvenliği tehdidi olduğuna dair bilgi almadık. Umut ediyorum son saate kadar böyle sürecektir" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak ise, merkez Kayapınar İlçesi'ndeki Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlköğretim Okulu'nda 1397 nolu sandıkta kullandı. Kışanak, "Yerel yönetimler demokrasilerde temel taşıdır. Yerel yönetimlerde halkın iradesi ne kadar güçlü yansırsa sandığa ve yerel yönetimler ne kadar güçlü olursa o ülkede demokrasinin kalitesi de o kadar yüksek olur" dedi.
ENGELLİ VATANDAŞI 3 KAT ÇIKARDILAR
Diyarbakır'da devam eden yoğun kar yağışına rağmen vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına akın etti. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalye ile yakınları tarafından oy vermeye getirilen Fikret Sezgin, oy kullanacağı sandığın 3'üncü katta yer alması üzerine büyük bir sıkıntı yaşadı. Yakınları tarafından 3'üncü kata taşınarak güçlükle çıkarılan Fikret Sezgin, yetkililere tepki gösterdi. Her seçimde aynı okulda oy kullanmasına ve bu sıkıntıyı dile getirmesine rağmen önlem alınmadığını belirten Sezgin, "Bedensel engellileri kimse düşünmüyor. Giriş katta oy kullanabilmem için yardımcı olmalarını istedim ama kimse oralı olmadı. Bu tam bir rezalet" dedi.
KADİR TOPBAŞ
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Topbaş, Florya'daki Murat Külünk İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Kadir Topbaş, oyunu eşi ve oğluyla birlikte geldiği Murat Kölük İlköğretim Okulu'ndaki 1351 numaralı sandıkta kullandı.
Seçmenlerin ilgisini toplayan, Topbaş bir süre sıra bekledikten sonra oyunu kullandı.
AYLİN KOTİL
CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Aylin Kotil, Beyoğlu Kabataş Ticaret Meslek Lisesi'nde 1129 No'lu sandıkta oyunu kullandı.
MANSUR YAVAŞ
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak. İlk defa CHPye oy verdim dedi.
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, oyunu Balgat Hasan Özbay İmamhatip Ortaokulunda kullandı. 4268 Nolu sandıkta oy kullanan Yavaş, oy kullanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Sonuçlara ilişkin değerlendirme isteyen gazeteciye Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak diye konuştu.
CHPnin Türkiye genelindeki oylarına ilişkin Yavaş, Yüzde 30ları geçeceğini düşünüyorum CHPnin ama genel siyasetle biz çok ilgilenemedik. Ancak Ankara projeleriyle ilgilendiğimiz için çok takip şansımız olmadı. Ankaraya ilişkin daha çok öngörümüz var ifadelerini kullandı.
Ankarayı kazandıktan sonra kutlama programının olup olmadığının sorulması üzerine Yavaş, Şuanda yok. Tabi sandıktan çıkmadan seçim kazandık denmez. Büyük ihtimalle kazanacağız. Ondan sonra bir program yapacağız. Çok acelemiz yok. Mütevazi bir şekilde kutlarız dedi.
CHPye ilk defa oy vermesiyle ilgili sorulan soruya Yavaş, Evet ilk defa CHPye oy verdim. Logolara takılmamak lazım. Genel Merkezde takip edeceğim. İnşallah Ankaramız için ülkemiz için hayırlara vesile olsun diyorum. Ankara artık kirli siyasetten kurtuluyor bunun müjdesini verebilirim şeklinde konuştu.
Masur Yavaşın eşi Nursen Yavaş da sonuçların hayırlı olmasını dileyerek, ilk defa CHPye oy kullandığını kaydetti.
MEVLÜT KARAKAYA
MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Karakaya, oyunu, eşi ile birlikte oyunu Ümitköy anadolu Lisesi'nde kullandı.
Mevlüt Karakaya, Eşi Serpil ile birlikte beraberlerinde çocukları Gül Kadriye ve Burak Karakaya olduğu halde sabah 11.00 sıralarında partililerle birlikte oy kullanmak üzere Ümitköy Anadolu Lisesi'ne geldi. Önce Serpil Karakaya oyunu 4497 numaralı sandıkta kullandı. Ardından MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mevlüt Karakaya aynı sandıkta oyunu kullandı. MHP'li Karakaya oyunu kullandıktan sonra yaptığı kısa açıkllamada, "Hoşgörü, kutuplaşmayı yenecektir. Bu seçim vatanımıza, milletimize hayırlu uğurlu olsun" dedi.
İSMET YILMAZ
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, oyunu memleketi Sivas'ta Fevzi Paşa İlköğretim Okulu'nda kayıtlı olduğu 1320 nolu sandıkta kullandı.
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ
HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, 2014 yerel seçimleri dolayısıyla Cihangir'deki Münir Özkul İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
MASUM TÜRKER
DSP Genel Başkanı Masum Türker oyunu Ataşehir'deki TEB İlköğretim Okulu'nda kullandı.
OSMAN BAYDEMİR
BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir oyunu Anadolu Lisesi'nde eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir ile kullandı.
Ahmet Necdet Sezer, oyunu kullanmak için kuyrukta sıra bekledi
10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ikamet ettiği Ankaranın Gölbaşı ilçesinde oyunu kullanmak için kuyrukta sırasını bekledi.
Ahmet Necdet Sezer, beraberinde eşi Semra Sezer ile birlikte oy kullanacağı Gölbaşı'nın Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Şahin Sevin İlkokulu'na saat 12.00 sıralarında geldi. Sezer çifti, 1150 nolu sandıkta oyunu kullanmak için vatandaşlarla birlikte sıraya girdi. Kuyrukta sırasını bekleyen Sezer çifti, yaklaşık 30 dakika sırasısını bekledikten sonra oyunu kullandılar. Sezer, oyunu kullandıktan sonra vatandaşlarla hatıra fotoğrafları çektirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, İçişleri Eski Bakanı Oğuz Kağan Köksal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, TBMM Eski Başkan Vekili Ömer İzgi de Şahin Sevin İlkokulu'ndaki 1150 nolu sandıkta oylarını eşleri ile birlikte kullandılar.
Kalbi sandık başında durdu
Oy kullanmak için sandık başında sıra bekleyen 76 yaşındaki Necmiye Ateş, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Merkez Seyhan ilçesi Gülpınar Mahallesi'nde Necmiye Ateş, oy kullanmak için Atatürk Kız Meslek Lisesi'ne geldi. Ateş, 4158 numaralı sandık başında sıra beklerken fenalaşarak düştü. Okula çağrılan sağlık ekibi, kalp krizi geçirdiği öğrenilen Ateş'e ilk müdahaleyi yaptı.
Ateş, kaldırıldığı özel bir hastanede hayatını kaybetti.
Hatay'da muhtarlık kavgası: 2 ölü, 10 yaralı
Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne bağlı Gölbaşı Köyü'nde, muhtar adaylarının yakınları arasındaki tartışma, silahlı kavgaya dönüştü. Olayda, 2 kişi öldü, 1'i ağır 10 kişi yaralandı.
Köyde, yeniden aday olan Muhtar Abdo Bilgin ile diğer aday Sıtkı Yüceur'un yakınları arasında dün akşam çıkan tarışma bu sabah sandık başında devam etti. İki tarafından yakınları arasındaki kartışma kavgaya dönüşünce, Yecuur Ailesi taraftarları sandıkların bulunduğu Gölbaşı İlköğretim Okulu'na rastgele tüfek ve tabanca ile ateş açtı.
Olayda muhtarın kuzeni İsmail Bilgin ile diğer aday Sıtkı Yüceur'un akrabası Ayşe Yüceur yaşamlarını yitirdi. Olayda 10 kişi ise yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Süleyman Bilgin'ın sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi. Takviye güvenlik ekipleri köye gönderilerek önlemler alındı.
FEMEN'den 2014 Yerel Seçim Eylemi
Ukrayna merkezli dünyaca ünlü Uluslararası Kadın Hakları Örgütü FEMEN, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın önceki yıllarda oy kullandığı Burhaniye İlköğretim Okulunda soyunarak eylem yaptı. Vücutlarına Ban Erdoğan yazan iki FEMEN üyesi kadın yaka paça gözaltına alındı.
FEMEN gurubu üyesi 2 kadın, Üsküdar, Burhaniye İlköğretim Okuluna saat 12:00de geldi.
Bir süre okulun giriş kapısında bekleyen FEMEN üyeleri, muhtar adayları tarafından dağıtılan reklamkağıtlarını aldı. Burada telefonla konuşan iki kadın, daha sonra okulun içerisine girdi.
2148 numaralı sandığın bulunduğu öğretmenler odasına oy kullanacakmış gibi giren kadınlar, Ban Erdoğan diye bağırarak üzerlerindeki mont ve gömleği çıkardı. Oy kağıtlarının bulunduğu masaların üzerine çıkan kadınlar, ayaklarıyla oy pusulalarını yere attı.
Çevredekilerin şaşkın bakışları arasında eylemlerini sürdüren kadınlar Ban Erdoğan diye slogan atttı. FEMEN üyeleri bazı oy pusulalarını eline alıp havaya saçtılar. Bu sırada salon görevlileri ve polisler içeri girerek iki kadını yaka paça gözaltına aldı.
Kadınları koridora çıkaran polisler sürükleyerek başka bir salona koydu. Bu sırada oy kullanmak için okula gelen vatandaşlar şaşkınlıkla olan biteni izledi. Yaklaşık bir dakika süren eylem sonrasında bazı vatandaşlar gazetecilere tepki gösterdi.
2014 yerel seçim sonuçları öncesi Nüfus kaydına göre 129 yaşındaki Mehmet dede oyunu kullandı
Siirt'in Eruh İlçesi'nde, nüfus kaydına göre 129 yaşında olduğu belirtilen 11 çocuk, 60 torun sahibi Mehmet Esen, yakınlarının yardımı ile oy kullandı.
Eruh'un Gedikkaşar Köyü'nde yaşayan ve nüfus kaydına göre 129 yaşında olan Mehmet Esen oy kullanmak için yakınları tarafından Eruh merkezde bulunan 75'nci Yıl Orta Okulunda getirildi. Koluna giren torununun yardımıyla sandık başına gelen Esen, kendisine verine oy pusulalarını alarak, tercihini yaptıktan sonra oyunu kullandı.
Oy kullanma işlemleri sonrası Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Mehmet Esen, "Bu seçim kardeş olan Türk ve Kürtlere huzur, barış getirsin" dedi.
2014 Yerel Seçimler Sonuçları Öncesi oy kullanmaya geldiği okulda intihar etti
Trabzon'da hakkındaki yakalama kararı bulunan ve oyunu kullandığı okuldaki polisler tarafından gözaltına alınmak istenen 52 yaşındaki Sultan Kandemir, üzerindeki tabancayı başına dayayıp tetiği çekerek yaşamına son verdi
Olay bugün saat 12.30 sıralarında 1 Nolu Beşirli Mahallesi Bedri Rahmi Eyüboğlu Ortaokulunda meydana geldi. Oyunu kullanan Sultan Kandemir, okuldan ayrılacağı sırada görevli polisler tarafından durduruldu.
[/FONT]
[FONT=pt_sansbold]Antalya'da artık seçim sonuçlarının belli olmasına saatler kaldı Antalya seçim sonuçları ilk önce
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
olacak. Antalya seçim sonuçlarında son durum ne?[/FONT]
[FONT=pt_sansregular]
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
'da artık seçim sonuçlarının belli olmasına saatler kaldı
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
ilk önce
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
olacak. Antalya seçim sonuçlarında son durum ne? Antalya Seçim Sonuçlarında hangi parti ne kadar oy aldı.
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
Türkiye'deki diğer illlerin seçim sonuçları burada olacak. İşte Antalya seçim sonuçları aşağıdaki linkte2014 YEREL SEÇİMLER SONUÇLARI Büyükşehirlerde son durum
Türkiye genelinde sanıkların yüzde 20si açıldı... Anadolu Ajansı verilerine göre
seçim yarışı İstanbul'da yüzde 49'la Ak Parti önde görünürken İzmir'de yüzde 46 ile CHP önde... Yarışının kızıştığı Ankara'da ise yüzde 46 ile Ak Parti adayı Melih Gökçek önde gözüküyor...Cihan Haber Ajansı'nın geçtiği verilere göre de İstanbul'da Ak Parti yüzde 45'le öne geçerken CHP yüzde 44 ile hemen arkasında yer alıyor... İzmirde CHP yüzde 52 ile farkı açarken Ankara'da yüzde 44 ile AK Parti ve CHP'nin oy oranı eşit görünüyor...
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
MHP önde oy oranı yüzde 35
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 47
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 38
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
CHP önde oy oranı yüzde 44
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 43
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 50
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 47
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
BDP önde oy oranı yüzde 50
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 59
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 43
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 55
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 51
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 52
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
CHP önde oy oranı yüzde 46
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
Ak Parti önde oy oranı yüzde 62
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 62
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 52
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 64
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 63
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 42
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 47
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 39
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
CHP önde oy oranı yüzde 46
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 54
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 56
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 50
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 65
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 41
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 62
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
AK Parti önde oy oranı yüzde 44Antalya'da kıyasıya rekabet! Türel mi Akaydın mı?
Yerel Seçimler'in en çekişmeli geçtiği illerin başında gelen Antalya'da ipi kimin göğüsleyeceği merak ediliyor.
An itibariyle yüzde 29'i açılan sandıklardan Ak Parti adayı Menderes Türel'in ismi CHP adayı Mustafa Akaydın'dan daha güçlü çıkıyor. MHP adayı Kemal Çelik ise yüzde 23'te görünüyor.
Saat 22.05 Anadolu Ajansı güncellemesine göre;
Menderes Türel yüzde (AK PARTİ) 38,57 ,
Mustafa Akaydın (CHP) yüzde 32,69 ,
Kemal Çelik (MHP) yüzde 24,18
2014 YEREL SEÇİMLER İLK SONUÇLARI
Resmi olmayan sonuçlara göre Binali Yıldırım'ın sandığından CHP, Hakkari'de BDP, Baykal'ın sandığından CHP, Bakan Yılmaz'ın sandığından BBP, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın köyünden AK Parti, Kocaoğlu'nun oy kullandığı sandıktan ise CHP çıktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'deki yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Mehmet Ali Bul, kazandı. 47 yaşında evli ve 2 çocuk babası olan sendikacı Mehmet Ali Bul'un seçimlerin kazandığının belli olmasının ardından BDP'liler kentte kutlamalar yaptı
HAKKARİ'DE SEÇİMİ BDP'NİN KADIN ADAYI KAZANDI
HAKKARİ'de yerel seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre BDP'nin adayı Dilek Hatipoğlu kazandı.
Hakkari'nin ilk kadın belediye başkanı olan Hatipoğlu, İşletme Fakültesi mezunu. Evli 2 çocuk annesi Muşlu olan Hatipoğlu, seçimlere BDP'nin kadın kotasıyla girdi.
BAYKAL'IN SANDIĞINDAN CHP ÇIKTI
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Antalya'da oy kullandığı sandıktan CHP birinci parti olarak çıktı.
Deniz Baykal'ın Konyaaltı Caddesi'ndeki Barbaros İlköğretim Okulu'nda oy kullandığı 1024 nolu sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan oylarda, CHP birinci parti çıktı. CHP'ye 211 oyun çıktığı sandıkta AK Parti 34, MHP 10, HDP 4, DP ise 2 oy aldı. 6 oy ise geçersiz sayıldı
BAKAN YILMAZ'IN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN BBP ÇIKTI
SİVAS'ta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın oy kullandığı sandıkta belediye başkanlığı seçimlerinde Büyük Birlik Partisi (BBP) birinci parti oldu.Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Sivas'ta Fevzipaşa İlkokulu'nda oy kullandığı 1320 nolu sandıktaki belediye başkanlığı sonuçları belli oldu. 286 seçmeni bulunan sandıkta 230 oy kullanıldı. Yapılan sayım sonucunda BBP 113 oyla birinci çıkarken; AK Parti 81, CHP 14, MHP 11, SP 6 oy aldı. 5 oy ise geçersiz sayıldı.
KÖYÜNDE AK PARTİ BİRİNCİ OLDU
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın köyü olan Gürün İlçesi'ne bağlı Güneş Köyü'nde il Genel Meclisi için kullanılan oyların sonucu da belli oldu. Köyde kurulan 1061 nolu sandıkta 63 seçmenden 53'ü oy kullandı. Oy verme işleminin bitiminden sonra yapılan sayımda AK Parti 25 oy alarak sandıktan birinci çıkarken, MHP 19, CHP 4, SP 4 ve BBP ise 1 oy aldı
BİNALİ YILDIRIM'IN SANDIĞINDAN CHP ÇIKTI
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın oy kullandığı, Bornova Ali Suavi İlköğretim Okulu'ndaki sandıkta CHP büyük fark attı.
Yıldırım'ın oy attığı 1415 Numaralı sandıkta 294 oyun partilere dağılımı şöyle:
CHP: 193, AK Parti: 67, MHP: 20, HDP: 3, BBP: 3, HEPAR:1, İP: 1, DP: 2, Yurt Partisi:1, SP: 1, DSP: 1, BTP:1.
İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA'NIN KÖYÜNDEN AK PARTİ ÇIKTI
İÇİŞLERİ Bakanı Efkan Ala'nın annesi Gönül ve babası Temel Ala'nın yaşadığı Erzurum'un Oltu İlçesine bağlı Çanakpınar köyünde kullanılan 56 oydan 51'i AK Partiye çıktı. Çanakpınar Köyünden geçerli sayılan 56 oydan 4'ünü MHP, 1'ini de SP aldı
KOCAOĞLU'NUN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN CHP ÇIKTI
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun oy kullandığı Bornova Suhhi Koyuncuoğlu Ortaokulunda CHPnin ezici üstünlüğü çıktı.
Kocaoğlunun oy attığı 1162 Numaralı sandıkta 265 geçerli oyun partilere dağılışı şöyle:
CHP : 208, Ak Parti: 41, MHP : 11, HDP : 2, Hepar: 2, SP : 1
2014 YEREL SEÇİMLERİNDE NASIL OY KULLANILACAK?
2014 Yerel Seçimleri Oy Verme Saatleri:
2014 Yerel seçimlerinde siyasi partiler için propaganda yasağı 29 Mart akşamı başlayacak. Peki 2014 yerel seçimlerinde seçmenler ne zaman oy vermeye başlayabilecekler. Türkiye genelinde sandıkların açılış ve kapanış saatleri farklılık göstermektedir. Şöyle ki adıyaman, ağrı, Artvin,Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun,
Gümüshane, Hakkari,Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde seçmenler saat 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanabilecekler. Bunların dışında kalan illerde ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.
2014 Yerel Seçimlerinde Kimler Ne için Oy Verecek?
- Köylerde İl genel meclisi üyeliği seçimi, Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi için,
- Büyükşehir olmayan illerde; İl genel meclisi üyeliği seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için,
- Büyükşehirlerde; Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy kullanılacak.
2014 Yerel Seçimlerinde Seçmenlerin Kimlik Tespiti Nasıl Yapılacak?
Oy kullanmaya giden seçmenlerin sandık görevlilerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini ibraz etmeli gerekmektedir.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi sarttır.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87). Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir.
2014 Yerel seçimleri
Seçmenler, oy kullanmaya başladı. 32 ilde saat 07:00'de başlayan oy verme işlemi saat 08:00 itibariyle tüm Türkiye'de başladı.
İstanbul'da oy verme işlemi başladı
Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başında. Seçimlerde, 26 milyon 704 bin 757'si kadın, 25 milyon 991 bin 75'i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.
2014 Yerel Seçimlerinde Hangi Oy Hangi Zarfa Konacak?
Turuncu zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;
Mavi zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;
Mor zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarfa konulacak.
TÜRKİYENİN SEÇMEN SAYISI BELLİ OLDU
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesine yönelik kura çekimi öncesi yaptığı konuşmada, MHP Esenyurt ilçe seçim bürosuna düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cengiz Akyıldız'a başsağlığı diledi.
Demokrasinin, halkın kendi kendini yönetmesi olduğunu belirten Güven, yönetim yetkisini kullanacak halk temsilcilerinin dürüst, serbest belirlenmesi, seçimlerin özgür ve çoğulcu ortamda yapılması gerektiğini bildirdi. Bu nedenle seçimle ilgili işleri yapma ve yaptırma görevinin YSK'ya verildiğini anımsatan Güven, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Seçim sonuçlarının YSK ile aynı anda tüm siyasi partilere aktarılacağını ifade eden Güven, sandık kurulunun da taranması suretiyle sisteme koyulacağını ve hangi sandıkta kaç oy kullanıldığının görüleceğini ifade etti. Sadi Güven, şunları kaydetti:
"Ülkemizde elektronik oy kullanma yoktur, seçimler siyasi partiler eliyle şeffaf yapılmaktadır. Siyasi partiler sandıklara sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir. Bu nedenle ilk defa bu sene tahmini atamalı sandık seçmen listelerini siyasi partilere verdik ki sandıkta görevlendirecekleri üyelerini daha önce tespit edip onları eğitsinler.
Daha önce oy kullanamayan, koşullu salıvermeden dolayı dışarıda olanlar, hükmü kesinleşmesine rağmen infazına başlanamayanlar cezaevinde bulunmamalarına rağmen oy kullanamıyorlardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa gereğince bu sene ilk defa onlara oy kullanma hakkını getirdik."
Net rakamlar olmamasına rağmen yurt içi seçmen saysının 52 milyon 721 bin 589 olduğunu, bu sayının itirazların değerlendirilmesinin ardından az da olsa değişebileceğini söyleyen Başkan Güven, sandık kurulu sayısının 194 bin 701, sandık sayısının da 400 bin civarında olacağını bildirdi.
BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.
2014 YEREL SEÇİM HABERLERİ
2014 YEREL SEÇİMLERİNDE siyasetin zirvesi de sandıkta
Siyasetin zirvesinde ilk oy kullanan isim TBMM Başkanı Cemil Çiçek oldu. Mansur Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak. İlk defa CHPye oy verdim dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, oyunu Gölbaşı Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda kullandı.
Oy kullanacağı okula eşi Gülten Çiçek ile sivil plakalı araçla gelen Çiçek, gazetecilerin ilgisi arasında 1150 nolu sandığın olduğu sınıfa gitti.
Sandık görevlileri ile tokalaşan Çiçek, nüfus cüzdanlarını görevlilere verdi. Yapılan kontrolün ardından oylarını kullanan Çiçek ve eşi okuldan ayrıldı.
Çiçek, okuldan ayrılırken gazetecilere açıklamada bulundu. Seçimin tüm vatandaşlara hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Çiçek, eşiyle birlikte vatandaşlık görevlerini yapmaya geldiklerini söyledi. Çiçek, tüm vatandaşların çok haklı bir mazereti olmadıkça oy vermeye çağırarak, "İnşallah bu seçim tüm milletimiz için hayırlı uğurlu olur. Huzurlu bir seçim geçirmemizi diliyorum" dedi.
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elbette, bu seçimin kazananı ve kaybedeni olacak, ama kazananı demokrasi ve milletimizdir. Bu anlayışla, seçimlere bakmak gerekir. Cumartesi günü akşam saat 18.00'e kadar tüm adaylar ve siyasi partilerimiz, düşüncelerini ve kanaatlerini Türkiye için ne söylemek istiyorlarsa, bunların hepsini doğrusu söylediler. Bugün de söz sahibi olan millettir. Milletimiz de bir karar verecek. Yarın sabahtan itibaren de seçilmiş olan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız ülkeye hizmet edecekler. Şimdiden başarılar diliyorum..."
DEVLET BAHÇELİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Anıttepe Ortaokulunda kullandı.
Oy kullanacağı okula MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Karakaya ile gelen Bahçeli, gazetecilerin ilgisi arasında bin 376 numaralı sandığın olduğu sınıfa geldi. Sandık görevlileri ile tokalaşan Bahçeli, görevliler tarafından nüfus cüzdanı ve seçmen kartının kontrolünün ardından oyunu kullandı.
Okuldan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, seçimlerin millete, tüm siyasi partilere ve partilerin adaylarına hayırlı uğurlu olmasını diledi. Bahçeli, "Bütün siyasi partilerimiz, yoğun bir çalışma ortamından sonra, bugüne ulaşmış bulunuyorlar. Şu an aldığımız bilgiler kadarıyla yüksek bir katılım olduğu görülmektedir. İnşallah hayırlara vesile olur" dedi.
Türkiye geneline ilişkin oy tahminini sorulması üzerine de Bahçeli, "Bizim işimiz o değil" şeklinde konuştu.
MUSTAFA SARIGÜL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Nişantaşı Sait Çiftçi İlkokulu'nda oyunu kullandı. Zarfı sandığa 5 yaşındaki torunu Ayşe Naz ile birlikte atan Sarıgül, "Takdir İstanbullu yurttaşlarımın, takdir demokrasinin" dedi.
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Nişantaşı Sait Çiftçi İlkokulu 1278 No'lu sandıkta oyunu kullandı.Mustafa Sarıgül'ü, oğulları Ömer ve Emir Sarıgül, gelini Fatoş ile 5 yaşındaki torunu Ayşe Naz da yalnız bırakmadı. Oy pusulasını görevlilerden alan Mustafa Sarıgül, basın mensuplarına dönerek,"Bu kadar kamera varsa seçimleri kazanıyoruz" dedi.
Oy kullanma işleminin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sarıgül, demokrasinin ve sevginin kazanmasını istediğini belirtti. Seçim süreci boyunca çalmadığı kapı bırakmadığını dile getiren Sarıgül, "Takdir İstanbullu yurttaşlarımın, takdir demokrasinin" dedi. CHP'li Sarıgül, ailesiyle birlikte basın mensuplarına poz verdikten sonra okuldan ayrıldı.
DEMİRTAŞ VE KIŞANAK
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, oylarını Diyarbakır'da kullandı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş eşi Başak Demirtaş ile birlikte merkez Kayapınar İlçesi'ndeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda 1266 nolu sandıkta oyunu kullandı. Demirtaş, oy kullandıktan sonra, seçim sonuçlarının Türkiye'deki bütün siyasi partiler ve yurttaşlara hayırlı olmasını diledi. Demirtaş, "Şu saate kadar ciddi bir seçim güvenliği tehdidi olduğuna dair bilgi almadık. Umut ediyorum son saate kadar böyle sürecektir" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak ise, merkez Kayapınar İlçesi'ndeki Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlköğretim Okulu'nda 1397 nolu sandıkta kullandı. Kışanak, "Yerel yönetimler demokrasilerde temel taşıdır. Yerel yönetimlerde halkın iradesi ne kadar güçlü yansırsa sandığa ve yerel yönetimler ne kadar güçlü olursa o ülkede demokrasinin kalitesi de o kadar yüksek olur" dedi.
ENGELLİ VATANDAŞI 3 KAT ÇIKARDILAR
Diyarbakır'da devam eden yoğun kar yağışına rağmen vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına akın etti. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalye ile yakınları tarafından oy vermeye getirilen Fikret Sezgin, oy kullanacağı sandığın 3'üncü katta yer alması üzerine büyük bir sıkıntı yaşadı. Yakınları tarafından 3'üncü kata taşınarak güçlükle çıkarılan Fikret Sezgin, yetkililere tepki gösterdi. Her seçimde aynı okulda oy kullanmasına ve bu sıkıntıyı dile getirmesine rağmen önlem alınmadığını belirten Sezgin, "Bedensel engellileri kimse düşünmüyor. Giriş katta oy kullanabilmem için yardımcı olmalarını istedim ama kimse oralı olmadı. Bu tam bir rezalet" dedi.
KADİR TOPBAŞ
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Topbaş, Florya'daki Murat Külünk İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Kadir Topbaş, oyunu eşi ve oğluyla birlikte geldiği Murat Kölük İlköğretim Okulu'ndaki 1351 numaralı sandıkta kullandı.
Seçmenlerin ilgisini toplayan, Topbaş bir süre sıra bekledikten sonra oyunu kullandı.
AYLİN KOTİL
CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Aylin Kotil, Beyoğlu Kabataş Ticaret Meslek Lisesi'nde 1129 No'lu sandıkta oyunu kullandı.
MANSUR YAVAŞ
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak. İlk defa CHPye oy verdim dedi.
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, oyunu Balgat Hasan Özbay İmamhatip Ortaokulunda kullandı. 4268 Nolu sandıkta oy kullanan Yavaş, oy kullanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Sonuçlara ilişkin değerlendirme isteyen gazeteciye Yavaş, Ben en az yüzde 51 istiyorum Allahtan. İnşallah o da nasip olacak diye konuştu.
CHPnin Türkiye genelindeki oylarına ilişkin Yavaş, Yüzde 30ları geçeceğini düşünüyorum CHPnin ama genel siyasetle biz çok ilgilenemedik. Ancak Ankara projeleriyle ilgilendiğimiz için çok takip şansımız olmadı. Ankaraya ilişkin daha çok öngörümüz var ifadelerini kullandı.
Ankarayı kazandıktan sonra kutlama programının olup olmadığının sorulması üzerine Yavaş, Şuanda yok. Tabi sandıktan çıkmadan seçim kazandık denmez. Büyük ihtimalle kazanacağız. Ondan sonra bir program yapacağız. Çok acelemiz yok. Mütevazi bir şekilde kutlarız dedi.
CHPye ilk defa oy vermesiyle ilgili sorulan soruya Yavaş, Evet ilk defa CHPye oy verdim. Logolara takılmamak lazım. Genel Merkezde takip edeceğim. İnşallah Ankaramız için ülkemiz için hayırlara vesile olsun diyorum. Ankara artık kirli siyasetten kurtuluyor bunun müjdesini verebilirim şeklinde konuştu.
Masur Yavaşın eşi Nursen Yavaş da sonuçların hayırlı olmasını dileyerek, ilk defa CHPye oy kullandığını kaydetti.
MEVLÜT KARAKAYA
MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Karakaya, oyunu, eşi ile birlikte oyunu Ümitköy anadolu Lisesi'nde kullandı.
Mevlüt Karakaya, Eşi Serpil ile birlikte beraberlerinde çocukları Gül Kadriye ve Burak Karakaya olduğu halde sabah 11.00 sıralarında partililerle birlikte oy kullanmak üzere Ümitköy Anadolu Lisesi'ne geldi. Önce Serpil Karakaya oyunu 4497 numaralı sandıkta kullandı. Ardından MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mevlüt Karakaya aynı sandıkta oyunu kullandı. MHP'li Karakaya oyunu kullandıktan sonra yaptığı kısa açıkllamada, "Hoşgörü, kutuplaşmayı yenecektir. Bu seçim vatanımıza, milletimize hayırlu uğurlu olsun" dedi.
İSMET YILMAZ
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, oyunu memleketi Sivas'ta Fevzi Paşa İlköğretim Okulu'nda kayıtlı olduğu 1320 nolu sandıkta kullandı.
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ
HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, 2014 yerel seçimleri dolayısıyla Cihangir'deki Münir Özkul İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı.
MASUM TÜRKER
DSP Genel Başkanı Masum Türker oyunu Ataşehir'deki TEB İlköğretim Okulu'nda kullandı.
OSMAN BAYDEMİR
BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Baydemir oyunu Anadolu Lisesi'nde eşi Reyhan Yalçındağ Baydemir ile kullandı.
Ahmet Necdet Sezer, oyunu kullanmak için kuyrukta sıra bekledi
10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ikamet ettiği Ankaranın Gölbaşı ilçesinde oyunu kullanmak için kuyrukta sırasını bekledi.
Ahmet Necdet Sezer, beraberinde eşi Semra Sezer ile birlikte oy kullanacağı Gölbaşı'nın Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Şahin Sevin İlkokulu'na saat 12.00 sıralarında geldi. Sezer çifti, 1150 nolu sandıkta oyunu kullanmak için vatandaşlarla birlikte sıraya girdi. Kuyrukta sırasını bekleyen Sezer çifti, yaklaşık 30 dakika sırasısını bekledikten sonra oyunu kullandılar. Sezer, oyunu kullandıktan sonra vatandaşlarla hatıra fotoğrafları çektirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, İçişleri Eski Bakanı Oğuz Kağan Köksal, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, TBMM Eski Başkan Vekili Ömer İzgi de Şahin Sevin İlkokulu'ndaki 1150 nolu sandıkta oylarını eşleri ile birlikte kullandılar.
Kalbi sandık başında durdu
Oy kullanmak için sandık başında sıra bekleyen 76 yaşındaki Necmiye Ateş, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Merkez Seyhan ilçesi Gülpınar Mahallesi'nde Necmiye Ateş, oy kullanmak için Atatürk Kız Meslek Lisesi'ne geldi. Ateş, 4158 numaralı sandık başında sıra beklerken fenalaşarak düştü. Okula çağrılan sağlık ekibi, kalp krizi geçirdiği öğrenilen Ateş'e ilk müdahaleyi yaptı.
Ateş, kaldırıldığı özel bir hastanede hayatını kaybetti.
Hatay'da muhtarlık kavgası: 2 ölü, 10 yaralı
Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne bağlı Gölbaşı Köyü'nde, muhtar adaylarının yakınları arasındaki tartışma, silahlı kavgaya dönüştü. Olayda, 2 kişi öldü, 1'i ağır 10 kişi yaralandı.
Köyde, yeniden aday olan Muhtar Abdo Bilgin ile diğer aday Sıtkı Yüceur'un yakınları arasında dün akşam çıkan tarışma bu sabah sandık başında devam etti. İki tarafından yakınları arasındaki kartışma kavgaya dönüşünce, Yecuur Ailesi taraftarları sandıkların bulunduğu Gölbaşı İlköğretim Okulu'na rastgele tüfek ve tabanca ile ateş açtı.
Olayda muhtarın kuzeni İsmail Bilgin ile diğer aday Sıtkı Yüceur'un akrabası Ayşe Yüceur yaşamlarını yitirdi. Olayda 10 kişi ise yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan Süleyman Bilgin'ın sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi. Takviye güvenlik ekipleri köye gönderilerek önlemler alındı.
FEMEN'den 2014 Yerel Seçim Eylemi
Ukrayna merkezli dünyaca ünlü Uluslararası Kadın Hakları Örgütü FEMEN, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın önceki yıllarda oy kullandığı Burhaniye İlköğretim Okulunda soyunarak eylem yaptı. Vücutlarına Ban Erdoğan yazan iki FEMEN üyesi kadın yaka paça gözaltına alındı.
FEMEN gurubu üyesi 2 kadın, Üsküdar, Burhaniye İlköğretim Okuluna saat 12:00de geldi.
Bir süre okulun giriş kapısında bekleyen FEMEN üyeleri, muhtar adayları tarafından dağıtılan reklamkağıtlarını aldı. Burada telefonla konuşan iki kadın, daha sonra okulun içerisine girdi.
2148 numaralı sandığın bulunduğu öğretmenler odasına oy kullanacakmış gibi giren kadınlar, Ban Erdoğan diye bağırarak üzerlerindeki mont ve gömleği çıkardı. Oy kağıtlarının bulunduğu masaların üzerine çıkan kadınlar, ayaklarıyla oy pusulalarını yere attı.
Çevredekilerin şaşkın bakışları arasında eylemlerini sürdüren kadınlar Ban Erdoğan diye slogan atttı. FEMEN üyeleri bazı oy pusulalarını eline alıp havaya saçtılar. Bu sırada salon görevlileri ve polisler içeri girerek iki kadını yaka paça gözaltına aldı.
Kadınları koridora çıkaran polisler sürükleyerek başka bir salona koydu. Bu sırada oy kullanmak için okula gelen vatandaşlar şaşkınlıkla olan biteni izledi. Yaklaşık bir dakika süren eylem sonrasında bazı vatandaşlar gazetecilere tepki gösterdi.
2014 yerel seçim sonuçları öncesi Nüfus kaydına göre 129 yaşındaki Mehmet dede oyunu kullandı
Siirt'in Eruh İlçesi'nde, nüfus kaydına göre 129 yaşında olduğu belirtilen 11 çocuk, 60 torun sahibi Mehmet Esen, yakınlarının yardımı ile oy kullandı.
Eruh'un Gedikkaşar Köyü'nde yaşayan ve nüfus kaydına göre 129 yaşında olan Mehmet Esen oy kullanmak için yakınları tarafından Eruh merkezde bulunan 75'nci Yıl Orta Okulunda getirildi. Koluna giren torununun yardımıyla sandık başına gelen Esen, kendisine verine oy pusulalarını alarak, tercihini yaptıktan sonra oyunu kullandı.
Oy kullanma işlemleri sonrası Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Mehmet Esen, "Bu seçim kardeş olan Türk ve Kürtlere huzur, barış getirsin" dedi.
2014 Yerel Seçimler Sonuçları Öncesi oy kullanmaya geldiği okulda intihar etti
Trabzon'da hakkındaki yakalama kararı bulunan ve oyunu kullandığı okuldaki polisler tarafından gözaltına alınmak istenen 52 yaşındaki Sultan Kandemir, üzerindeki tabancayı başına dayayıp tetiği çekerek yaşamına son verdi
Olay bugün saat 12.30 sıralarında 1 Nolu Beşirli Mahallesi Bedri Rahmi Eyüboğlu Ortaokulunda meydana geldi. Oyunu kullanan Sultan Kandemir, okuldan ayrılacağı sırada görevli polisler tarafından durduruldu.
[/FONT]
Son düzenleme:
