Test5410 1
Test5410
bList 1
bList
emirhanHCL 1
emirhanHCL
farkmt2official 1
farkmt2official
R 1
Roksam
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
Sevdamsın 1
Sevdamsın
Hikaye Ekle

Gürkaynak, Aşkale

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan YasaK25
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 264
Gürkaynak, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür.

Anadolu tarihi boyunca sürekli iskan bölgelerinden biri olan köy yerleşiminin ismi; "Balimpertek", Cumhuriyetin ilanı ile birlikte gözeleri, deresi, akarsuları nedeniyle su kaynakları çok olan anlamında "Gürkaynak" olarak değiştirilmiştir.Köy çok eski tarihi olan Alevi-Türkmen köyüdür.Kökleri AKKOYUNLULARA dayanmaktadır.Kop dağı çevresinde yoğun yerleşik ve yörede devlet kurmuş bir oymaktır.
Anadolu tarihi boyunca sürekl iskan bölgesi olan Gürkaynak Köyü, tarihsel sürekliliğini her kaynakta görebiliriz.
“Mevlâ nefesinden süzülüp geçen /
Sarı Kız elinden doldurup içen / ... Eşiğin yanında yan yatan Sultan /
Sarı Kız divanında kurulan arslan /
Sırrı esrarı bilendir selman /...”
"Nefesinde “doğa-insan-hayvan-Tanrı” motifleri birlikte işlemiştir. Erzurum, Balımpertek Köyü ve civarındaki Aleviler Kop Dağı’nın zirvesine “Zeycan Ana” diyerek kutsamışlardır. Güney Yörüklerce Toros sıra Dağlarının belli bölümlerine ata mezarlarını gömerek, yörede ki bazı tepe ve ağaçlar kutsamışlardır." Kaynak:“Mevlâ nefesinden süzülüp geçen / Sarı Kız elinden doldurup içen / ... / Eşiğin yanında yan yatan Sultan / Sarı Kız divanında kurulan arslan / Sırrı esrarı bilendir selman /...”
Nefesinde “doğa-insan-hayvan-Tanrı” motifleri birlikte işlemiştir. Erzurum, Balımpertek Köyü ve civarındaki Aleviler Kop Dağı’nın zirvesine “Zeycan Ana” diyerek kutsamışlardır. Güney Yörüklerce Toros sıra Dağlarının belli bölümlerine ata mezarlarını gömerek, yörede ki bazı tepe ve ağaçlar kutsamışlardır.
 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst