Fethi Polat 1
Fethi Polat
Mt2Hizmet 1
Mt2Hizmet
Scarlet 1
Scarlet
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Hikaye Ekle

Orhangazi - Bursa

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Shegys
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 333

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

Bilgiler​
  • İlçe nüfusu: 75.354
  • Şehir nüfusu: 56.703
  • Köy ve belde nüfusu: 18.651
  • Rakım: 125 metre
  • Koordinatlar °′N, °′E
Genel bilgiler​
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Marmara
  • İl: Bursa
  • Posta kodu: 16800
  • Alan kodu: 0224 / 572 - 574
Orhangazi, Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan, İznik Gölü'nün batısında yer alan Bursa ilçesidir.
Orhangazi, İznik Gölü'nün kıyısında çok verimli bir ova üzerinde kurulmuştur. Kuzeyinde Yalova ile Karamürsel İlçesi, batısında Gemlik, güneyinde Yenişehir, doğusunda İznik İlçeleri bulunmaktadır. Kuzeyinde Samanlı Dağları, güneyinde Katırlı Dağları ile çevrili, çanak şeklindedir. Eski adı Pazarköy'dür.
Bursa şehir merkezine 45 km. Yaklaşık 40 Dakika uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 125 mt.’dir. Orhangazi, Bursa-İstanbul Yolu üzerinde önemli bir kavşak noktasıdır. 2010 Yılı Nüfus Bilgilerine göre ilçe merkezi 55.690 Toplam Nüfus 75.228'dir. Orhangazi Bu Bilgilere göre, İnegöl , Gemlik ve Mustafakemalpaşa'dan sonra Bursa'nın 4. Büyük İlçesidir.

İklim
Yazları ılıman kışları ise serin geçer. Küresel ısınma nedeni ile kışlar artık eski gibi serin geçmemektedir.

Tarih
Tarihte Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu egemenliğine giren 1332’de ilçeye adını veren Orhan Gazi tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katıldı. Kent Orhan Gazi tarafından İznik’te bulunan Mevlana Alaaddin Medresesi’ne vakıf olarak bağışlamıştı. Orhangazi, 1893 yılında ilçe olmuştur. Bu tarihten sonra kentte hızlı bir gelişme yaşanmış ve Pazarköy olarak anılan ilçe, 1913 yılında Orhangazi adını almıştır. 20 Eylül 1919'da Yunan işgaline uğrayan Orhangazi, 10 Eylül 1922'de işgalden kurtulmuştur ancak kasaba yandığı için ilçe merkezi iki yıl Gürle’ye taşınmıştır. Göçlerle büyüyen bir kent olan Orhangazi’ye 1880'lerde Kafkasya ve Rumeli’den gelen göçmenler yerleşmiştir. Kurtuluş Savaşı sonrasında bölgeyi terk etmek zorunda kalan Ermenilerin yerine Yunanistan’dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. 1951'den 1974'de kadar Ex-Yugoslavya, Bulgaristan ve Makedonya’dan gelen Pomak ve Arnavut göçmenler, Hürriyet mahallesini oluşturmuştur. Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz yoğun bir şekilde göç alan Orhangazi Laz mahallesi olarak bilinen Topselvi ve Örnekköy'ü oluşturmuşlardır.Orhangazi nüfusunu Lazlar, Göçmen halklar, Doğu Anadolu'dan göç eden aileler ve Orhangazi yerlileri oluşturur.

Nüfus
İlçenin nüfusu 2010 genel nüfus sayımına göre 75.228 'dir. Bunun 55.690'ı ilçe merkezinde, 19.538'i köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 4 belde, 21 köy ve 6 mahalleden oluşmaktadır. MAHALLELERİ : ARAPZADE, CAMİKEBİR, HÜRRİYET, MURADİYE, TEKKE, TOPSELVİ

Ekonomi
Orhangazi’de ekonomi tarım ve sanayiye dayanır. Mozaik ilçenin bir diğer önemli geçim kaynağıdır. İlçede narenciye dışında her türlü meyve ve sebze yetişir. Orhangazi’ye bağlı 25 köyün büyük çoğunluğu zeytincilikle uğraşmaktadır. Her yıl geleneksel olarak zeytin festivali yapılır. Orhangazi’de tekstil ve metal sanayi kuruluşları etkindir. İlçe nüfusunun %39’u sanayide çalışır. Gedelek turşusu, ormancılık, hayvancılık da gelir kaynaklarındandır.
Eğitim​
Yüksek okul
Bursa'da bulunan Uludağ Üniversitesine bağlı Orhangazi Meslek Yüksekokulu ilçe belediyeye ait binada hizmet vermektedir.
Oniki derslik, iki bilgisayar labaratuvarı, teknik resim salonu, tekstil labaratuarı ve kantin-kafeterya bulunmaktadır. On akademik ve onyedi idari personel hizmet vermektedir.
Tekstil ve Makine bölümülerinde eğitim gündüz ve gece olarak devam etmektedir. Diğer bölümler; Tesisat teknolojisi, Peyzaj, Elektrik, Endüstriyel elektronik, Doğalgaz ısıtma ve sıhhi tesisat teknolojisi'dir
Ayrıca Yeniköy beldesi Çalılık mevkiine bir tane daha yüksek okul yapılması planlanmaktadır.
Okul ve kurumlar​
Okullar
  • Narlıca İlköğretim Okulu
  • Alitekin ilköğretim okulu
  • Tuna ilköğretim okulu
  • Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu
  • Sölöz İlköğretim Okulu
  • 75. yıl ilköğretim okulu
  • Çakırlı ilköğretim okulu
  • Cargill ilköğretim okulu
  • keramet ilköğretim okulu
  • koç ilköğretim okulu
  • Kurtuluş ilköğretim okulu
  • Atatürk ilköğretim okulu
  • Orhanbey ilköğretim okulu
  • Üreğil ilköğretim okulu
  • Ortaköy Orhan Öcalgiray ilköğretim okulu
  • Hürriyet ilköğretim okulu
İlçede tam 21 ilköğretim okulu bulunmaktadır.
  • Orhangazi Anadolu Öğretmen Lisesi
  • Öğretmen Eyüp Topçu Anadolu Lisesi
  • Orhangazi Anadolu Teknik Lisesi
  • Kız meslek Lisesi
  • Endüstri Meslek Lisesi
  • Örhangazi Çok Programlı Lisesi
  • İmam Hatip Lisesi
Olmak üzere ilçemizde 7 lise bulunmaktadır.

Resmi kurumlar
İlçede Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Orhangazi Anadolu Teknik Lisesi ,Endüstri Meslek Lisesi, Orhangazi Çok Programlı Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve İmam Hatip lisesi olamk üzere yedi lise bulunur. Ayrıca yirmibir İlköğretim okulu ve bir tane de Müstakil ana okulu vardır.
Öğretmenler için de bir Öğretmenevi vardır.

Özel Öğretim kurumları
İlçede altı dersane, üç Motorlu taşıt sürücü kursu, bir Etüt eğitim merkezi, dört Kreş, iki öğrenci yurdu olamak üzere toplam yirmi tane özel eğitim kurumu bulunmaktadır.

Orhangazi'de Yerel Medya
İlçede Yerel TV Kanalı bulunmamaktadır. 1 Adet Yerel Radyo Kanalı ve 3 Adet günlük Yerel Gazete bulunmaktadır.

Yerel Radyolar
  • Orhangazi FM (105.7)
  • Yerel Gazeteler
  • Tuna Gazetesi
  • Orhangazi Lider Gazetesi
  • Üçüncü Göz Gazetesi

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri