- Konular
- 338
- Reaksiyon Skoru
- 47
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 13 Yıl 4 Ay 2 Gün
- Başarım Puanı
- 125
- MmoLira
- -52
- DevLira
- 0
HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
Ford Fiesta makyajdan fazlasına sahip
Fordun küçük sınıfta her zaman gözde olmayı başarmış modeli Fiestanın bugün tam olarak altıncı nesli ile beraberiz. Kolay değil geride kalan tam 37 yıl. Birçok kişi ülkemizde Fiesta ile sıcak teması 1997 yılında yaşadı. Eski modeller hem ülkemizde çok fazla satılmamış, hem de son dönemde etkisini artırmış küçük sınıf otomobiller 20 yıl öncesine kadar bu denli revaçta değillerdi.
Benim de o yıllarda 1997 model 1.25 ltlik üzgün farlı bir Fiestam vardı. Genel olarak Fordu seven bir aile olduğumuz için markanın birçok modeline sahip oldum ve kullandım. Son nesil Fiesta da buna dahil olmak üzere... Bir anlamda diğer arkadaşlarımda Ford markası göz önüne alındığında biraz daha önde olduğum söylenebilir.
Yeni Fiesta için duyacağınız ilk sözlerden biri; Burun kısmı Aston Martini ne kadar da andırıyor. Bu cümleyi bu aralar birçok yerde duydunuz ya da duyacaksınız. Yeni Fiestanın dıştan bakıldığında en büyük değişimi burada gibi görünüyor ama değil. Ford mühendisleri bu otomobilin makyaj olmadığını ve üstüne basa basa yeni bir Fiesta olduğunu söylüyorlar. Fotoğraflarını gördüğümde ben de sizler gibi düşünüyordum ilk bakışta... Fakat kullandıktan sonra otomobilin ne denli değiştiğini bizler de görmüş olduk.
Tasarım anlamında sizin de gördüğünüz gibi en büyük değişim otomobilin ön kısmında. Sadece stop lambaları grubundaki değişiklik dışında arka tarafta herhangi bir değişime gidilmezken, Ford mühendisleri bu otomobilin arkasının değişime ihtiyacı olmadığını da düşünüyorlarmış. Haksız da değiller. Reddot ödüllü olarak Fiesta altıncı nesil çıkana kadar da sınıfının en şık otomobili olarak kabul ediliyordu.
Fordun Powerdome adını verdiği motor kaputuyla birleşerek Fiestaya daha güçlü, yenilikçi bir görünüm kazandıran yeni nesil farlar ve geniş ön panjur aynı zamanda otomobilin daha kaliteli ve üst seviyede görünmesini de sağlıyor. Gösterge panelindeki değişiklik ve küçük bir ekran dışında iç mekânda herhangi bir değişiklik göze çarpmıyor. Fakat artan plastik kalitesinin içerideki kalite hissini de önemli ölçüde etkilediğini söyleyebiliriz.
Aslında en önemli değişim motorlarda ve teknolojik altyapıda yatıyor. Küçük sınıf otomobillerde özellikle kadınların fazlasıyla tercih ettiği bir seçim olan otomatik şanzıman mevcut modelde 1.4 ltlik motor ile sunuluyordu. Bu otomobil üzerindeki hem motor hem de dört ileri şanzıman eski bir teknolojiye sahipti. Bu bağlamda hem otomobil fazla yakıt tüketiyor hem de yeterli performansa da sahip değildi.
Bugün kullandığımız yeni nesil Fiestada hem motor hem de şanzıman yepyeni bir ruh ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca yeni Fiesta ile birlikte 1.0 lt Ecoboost ve Ford imzalı 1.5 ltlik TDCi motor da bu yenilikler arasında.
Küçük sınıf benzinli otomobiller; 1.2, 1.4 lt gibi motorlardan oluşuyorken Fiestanın onların arasına 1.6 lt ile giriş yapması ilk etapta bana ciddi bir handikap gibi gelmişti. Yakıt tüketimi konusunda fabrika verileri genelde şehir şartlarını pek tutmadığı ve otomobili de daha önce kullanmadığım için Fiestanın 1.6 ltlik motor ile yakıt tüketimi konusunda ön yargılarım vardı. Bu otomobilin 100 kmdeki ortalama tüketimi 5.9 lt, şehir içi ise 8.4 lt... Bu değerleri yakalamanın zor olmadığını gördüm. Bunda şüphesiz Powershift şanzımanın payı çok büyük. Hem otomobile dinamik ve keyifli bir sürüş hem de ekonomik bir boyut katıyor. Ayrıca 105 bg gücündeki 1.6 ltlik motor bugüne kadar kullandığım Fiestalar içinde en keyiflisi. Vites kolunun yanındaki düğme performanslı kullanıma çok etkin olarak cevap vermese de, Powershift şanzıman otomobili üst devirlere oldukça hızlı taşıyor.
Sınıfında öncü olan birçok özelliği bulunan yeni Fiestada; Ford SYNC, Mykey,ESP, Ford EcoMode, USB ve Aux-in bağlantı noktası, deri kaplı vites topuzu, akıllı şarj sistemi, Sony müzik sistemi gibi yenilikler yer alıyor. Birçok farklı donanım seçeneği ve paketlerin sunulduğu Fiesta artık daha da dolu bir şekilde tüketiciye sunuluyor.