Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
Windows 8 çıktı çıkacak derken, işletim sistemi çıktı ve bilgisayarlarımıza kurduk. Daha indirip kurmadım, denemedim diyen varsa
Linkleri görebilmek için Turkmmo Forumuna ÜYE olmanız gerekmektedir.
indirip deneyebilirler. İncelememiz de neler değişmiş? Yeni gelen özellikler neler? Yeni uygulamalara yer verilmiş mi? Denildiği gibi bilgisayarda yani bilgisayarın açılış hızı fark ediyor mu gibi soruların cevaplarını birlikte bulacağız. Ayrıca yazıya başlamadan şunuda belirtelim Windows diğer sürümde Türklerin yoğun indirme isteği yüzünden bu versiyonu Türkçe versiyonu ile birlikte bizlere sunmuş bulunuyor.İncelemeye başlat menüsüyle başlamak istiyorum Aslında eski bildiğimiz win7 ve XPdeki başlat menüleri tarih oldu. Bunun yerine yine sol alt köşeye mousemuzu hareket ettirdiğimizde çıkan bir başlat ekranı ile karşılaşıyoruz. Altta gördüğünüz resimde bu görüntüye yer verdik.
Gördüğünüz gibi mouseu sol alt köşeye getirdiğimizd bu ekran çıkıyor peki bu ekran bizi nereye yönlediriyor diyorsanız bu ekranımızda bir sonraki görüntümüzde sizlerle birlikte.
Karşınızda Windows 8′in değişen en önemli özelliği karşınızda yer alıyor. Başlat menüsünün yerini alan Kayan Ekranımız. Bu ekran artık bizim çoğu işimizi yapacağımız bir ekran halini alacaktır. Artık bir değil, iki adet masaüstümüz var olacak diyebilirim. Bu ekranda bizleri neler bekliyor onlardan bahsedeyim. Ekranımızda direk olark e-posta sistemimize bağlanan bir e-mail iconu mevcut bulunuyor. Bu e-mail olayını ilk Wİndows 8 formatı atarken sizden kurulum sırasında istiyor ve bu e-postanız sizin işletim sisteminizin giriş anhtarı oluyor. Yani eskiden olduğu gibi kullanıcı sekmesine girip hesap açardık artık, herkesin kendine özel hesabı oluyor. Yani bilgisayarlarımız artık biraz daha kişisel olacak gibi duruyor. Bu e-posta sayfasınıda microsoft özel olarak tasarlamış bulunuyor ve sanırsam hotmaile özel bir ekran gibi duruyor ama gmaille de kullanma imkanınız olabilir ben denemedim. Alttaki resimde bu e-postaların yer altığı e-mail sayfasını görebilirsiniz.
Görüldüğü gibi sayfanın tamamı bu e-posta uygulaması ile kapalandı. Kayan menüden bir uygulama açtığınız zaman alt tarafta başlat menüsünü görmeyi beklemeyin. Tüm sayfa açılan uygulamanın oluyor. Şimdi sıradaki değişikliklerimizden birkaçından daha bahsedelim. Müzik ve Video oynatıcılarımızın yanına yeni ek oynatıcılar tahin edilmiş. Eskiden kullandığımız medi player ile oynanmamış o da aynen masaüstümüzde kullanmak isterseniz duruyor ama bizim aslı konumuz yeni gelen oynatıcılar. Bu oynatıcılar da ekran tertemiz. Üstünde bir play ve pause tuşu atl taraftada uzunca bir zaman çubuğu yer alıyor. Kayan masaüstü ekranın da bu iki uygulama farklı renklerle ayrı ayrı gösteriliyor fakat uygulamamnın taban yapıları ve fiziki görünümleri birbirinin aynısı yani büyük olasılıkla aynı player ama kayan menüde farklılık ve bolluk olsun diye öyle yaptıklarını düşünüyorum. Alt tarafta bu playerlarımızın resimlerini görebilirsiniz.
Media playerlardan bahsetmişken, müzik playerımızın ekstra bir özelliğinden de bahsetmek istiyorum. Müzik listesi sayfası biraz görünüm açısından güzel gözüküyor fakat kullanması ve müziklerin bu kısma taşınma yani görüntülenmesi uzun sürüyor. Normal media player gibi müziklerimizi bu kısma ekledikten sonra masaüstüne dönüp işlerimizi yapabiliyoruz. Ayrıca bu kısımda Türkçeye çevrilmemiş bir bölümle de karşılaştım. Alt tarafa ekliyeceğim resime bakarsanız hem müzik liste biçimini görmüş olacaksınız hem de resmin üst tarafına bakarsanız çevirisi yapılmamış yazıyla karşılaşacaksınız.
Sıradaki yeni ve değişen özelliğimiz fotoğraf sayfası kısmı, tabiki eski yapısını koruyan fotoğraf görüntüleyicisini de barındırıyor ama buna ek olarak eklenmiş olan görüntüleyici sayfasında bazı değişiklikler olmuş. Bunların başında facebook, skydrive, flickr, twitter gibi hesaplarınızı bu bölüme bağlarsanız direk o resimleri de burada görme imkanına sahip oluyorsunuz. Ayrıca fotoğraf görüntüleme sayfasında dikkatimi çeken diğer bir durum ise bu kayma menüsüyle gelen fotoğraf görüntüleyici de sağ sol tuşlarını kullanarak diğer fotoğraflara geçemiyoruz. Bu biraz sıkıcı bir durum oldu. Alt bölümde fotoğraf menüsünü görebilirsiniz.
Peki diyeceksiniz ki eskiden başlat menüsünde olan uygulamalara; paint, ses kaydedici, hesap makinesi gibi uygulamlara nerden ulaşacağız diyorsanız. Onun için de microsoft güzel ama biraz sakat bir geliştirmiş. Hangi köşeye gitsem karşıma birşey çıkıyor yani o hesap. Ayrıca bu dediğimiz bölümde bilgisayarınızda aramada gerçekleştirebiliyorsunuz. Bilgisayarınızın güç ayarlarını da buradan gerçekleştiriyorsunuz. Başlangınç sayfasına yani kayan masaüstü sayfasına bu kısımdan da ulaşabiliyorsunuz, bilgisayarınızın aygıtlar kısmınada burdan el atabiliyorsunuz. Demin dediğimiz güç ayarları kısmında yeniden başlat ve bilgisayarı kapat gibi seçenekler bulunuyor.Ayrıca bu ayarlar kısmından bildirimlerinize, ağ ayarlarınıza, denetim amsasına, ses ayarlarına, bilgisayar özelliklerine ve kisişelleştirme ayarlarına da bu yan bölümden ulaşabiliyorsunuz. Şimdi bu bahsettiğimiz özellikle ilgili resimlerimizi alt kısmda paylaşıyoruz.
Şimdi internet tarayıcımızdan bahsedersek, ie yine windows 8 ile karşımıza çıkıyor. Fakat bu sefer iki türlü karşımızda görülüyor. Bunlardan ilki windows 7′de de kullandığımız normal ie, yeni gelen ise kayan menüde bulunan tam sayfa görüntü veren ve adres çubuğunun alt kısımda bulunduğu ie tarayıcımızdan bahsediyoruz. Şu anda kayan menüde kullanabileceğimiz tek tarayıcı ie gibi gözüküyor ama ileri ki zamanlar da bu sürüm ile chrome ve firefoxun da kendileri için kayan menü bölümüne tarayıcı çıkaracaklarından eminim. Ama normal masaüstüne chrome ve firefox gibi tarayıcılarınızı kurup aynen devam edebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak burada beğendiğiniz bir sayfa var ve bu sayfayı kayan masaüstü sayfanıza icon olarak eklemek istiyorsunuz. Bunun için de microsoft bize Başlatta tuttur diye bir seçenek sunuyor. Bu istediğimiz internet sayfasını kayan menümüzde yer sahibi yapabiliyoruz. Başlatta tuttur konusu açılmışken bu seçenek normal işletim sisteminde de kullanıma sunulmuş. Yani mesela bir fotoğrafınızı bu kayan menüde görmek istiyorsunuz o zaman bu menüye bu fotoğrafı yerleştirmek için mousenuzla bu fotoğrafın üstüne gelip sağ tıklıyorsunuz ve bu kısımdan Başlatta Tuttur dediğiniz anda bu fotoğraf kayan menünüz de yer almış oluyor. Alttaki fotoğraflarda yeni İe ve Başlat!ta Tuttur seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Şimdi diğer özelliklerimize geçelim. Bu özelliklerimizin başında ilk defa karşılaştığımız bir özellikten bahsedeceğim. Bu yeni özellik bir donatı yani uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Aslında ben bu uygulamayı keylogerın yasal hali olarak adlandırdım. Niye diye sorarsanız, bu uygulamayı açtığımızda bilgisayarda ne yapıyorsak onu aynen kaydediyor. Hemde bir keyloger dan daha kalite olarak. Mesela ben bir ders anlatımı yapacağım, artık o anlatımı bu program ile yaparak size sunacağım sizde bu sunduğum dosyayı windows 8 kurulu illetim sisteminiz de açarak yaptığım adımları takip edebileceksiniz. Hemde her yaptığım işlemi ayrıntısı ayrıntısına görüntüleyip, caps alıyor. Bu uygulamamızla ilgili görüntüde alttaki resimde yer alıyor. Son olarak söylemeyi unuttum. Bu uygulamamızın ismi Adım Kaydedicisi olarak geçiyor. Açıp inceleyebilirsiniz.
Diğer yeni gelen özelliklerimiz ise skydrive ve kişiselleştirme ayarlarının kayan menüye dahil edilip bunlara özel sayfalar hazırlanmasıdır. Skydriveı bilmeyenler için açıklayayım. Microsoft hotmail kullananlara özel verdiği alandır. Bu alanda resim veya belgelerinizi yedekleyip, kullanabilirsiniz. Yani bir nevi sanal hardiskte diyebiliriz. Bu çok güzel bir uygulama olmuş. İkinci ayarımız ise bizim oturum açma yardıcımız olan e-mail adresmizin ve şifremizin artık bilgisayarımızdan değiştirebilecek olmamızdır. Yani hotmail hesabınız ile bilgisayarınızda hem oturum açıyorsunuz hem de bu hesabı bilgisayarınızdan düzenliyorsunuz manasına geliyor demek. Diğer yeniliklerimiz ise simgelerde olmuş. Müzik, video, gezgin metin belgelerine yeni iconlar yani simgeler eklenmiş. Bunlara ilave olarak metin belgesi ve zengin metin belgesi dışında yeni bir yazım aracı daha windowsa katılmış bulunuyor. İsmi ise Journal Belgesi olarak geçiyor ve daha fazla özelliğe sahip. Sanırsam gezginciler için hazırlanmış bir metin belgesi biçimi diyebilirim. Şimdi bu bilgilerle ilgili görüntülere alt kısımda resimlerden ulaşabilrisiniz.
Diğer eklenen özellikler ise yine kaydırma çubuğunda yer alan haberler bölümü, hava durumu bölümü, haritalar, seyahat ve mağaza bölü oldu. Ama bu bölümler şu anlık için ingilizce yayın yapıyor. İlerki dönemlerde yani orjinal sürümleri çıktığı dönemlerde bu sürümlerin içinde Türkçe haber veya mağaza bölümü de olacaktır.
Bunlara ek olarak bahsetmek istediğim diğer bir kısım ise bu kaydırma çubuğunda açtığımız uygulamalrın nereye simge durumu olarak gizlendiğinden bahsetmek istiyorum. Bu kısımı görebilmek için ilk önce sol alt köşede yer alan başlat menüsüne geliyorsunuz ve bunun ardından üst tarafa doğru fareyi kaydırıyorsunuz ve karşınıza bu küçülen simgelerin ön izleme boyutları çıkıyor. Ama beni rahatsız edeb tarafı yukarı kısımada gelince u bölümün açılması. Elimin altına dolaşıyorlar hem sağda hem solda biraz kalabalık olmuş.
Bir de bilgisayarın hızlı açılması ile ilgili konudan bahsedeyim. gerçekten bilgisayar hızlı kapanıp hızlı açılmaya başladı. O arada bir windows yazısı çıkar iki saat bekletirdi ya, işte artık o bende gözükmüyor. Direkt olarak profile giriş sayfası açılıyor ve şifreyi yazınca açılıyor. Kapatma ise saniyelik oluyor. 10 saniye dolmadan kapanmış oluyor bilgisayar. Hız yönünden diyecek lafım yok.
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)