Best Studio 1
Best Studio
mannaxxx 1
mannaxxx
Agora Metin2 1
Agora Metin2
[DEV]AB 1
[DEV]AB
Sevdamsın 1
Sevdamsın
TuZaKK 1
TuZaKK
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
farkmt2official 2
farkmt2official
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Bvural41 1
Bvural41
Hikaye Ekle

Biçimsel dil kuram

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan turkmmo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 432

Türkiye'de ilk Mobil & PC Aynı Anda Metin2 Oyna. Triarchonline kalıcı ve uzun ömürlü yapısı ile 24 Temmuz'da açılıyor. | 1-99 Mobil Metin2 Triarch HEMEN TIKLA!

Biçimsel dil kuramı, teorik bilişimin temel dallarından biridir. Bir biçimsel dil, abece denilen belli bir küme Σ üzerinde kurulan katarlardan oluşur. Biçimsel dilleri tanımlamak için ifadeler, gramerler, ya da tanımlanan dile ait olan katarları kabul eden otomatlar kullanılır. Bunun yüzünden otomat kuramı ile ilişkisi çok önemlidir.

Biçimsel diller, Chomsky sınıflandırmasına göre 4 sınıfa ayırılır:

Tip 3 Düzenli diller
Tip 2 Bağlamdan bağımsız diller
Tip 1 Bağlama duyarlı diller
Tip 0 Özyinelemeli sayılabilir diller
Her sınıf, daha küçük sayılı sınıfların bir alt kümesidir. Tip 0 en genel sınıftır, Turing makina ve bilgisayar programıyla sayılanan her dilli kapsar.

Bu sınıflandırma (hiyerarşi), dillerin katarlarını türetten gramer ya da kabul eden makinaların hesaplama gücüne göre yapılmıştır.

Uygulama​
Teorik bilişim bilimi bakımından önemli olan bu madde pratikte programlama dilleri kullanarak bilgisayar programları üretilmesini sağlayan derleyici ve yorumlayıcı yazılımlarının hazırlanmasında önemli bir rol oynar. Biçimsel dil kuramı, sıfırdan bir programlama dili geliştirmek isteyen bir bilgisayar programcısının ilk öğrenmesi gereken konulardan biridir. Mesela alttaki Tip 2 grameri Java,C,C++ de kullanılan floating point sayılarından oluşan biçimsel dili tanımlar; bu dil 3.1415, ya da 1.40239846e-45f gibi sayıların yazılış şekillerini gösterir.
PHP:
FloatingPointLiteral:
       Digits . [Digits] [ExponentPart] [FloatTypeSuffix]
       . Digits [ExponentPart] [FloatTypeSuffix]
       Digits ExponentPart [FloatTypeSuffix]
       Digits [ExponentPart] FloatTypeSuffix
Digits:
       Digit
       Digits Digit
Digit:
       0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 
ExponentPart:
       ExponentIndicator SignedInteger
ExponentIndicator: one of
       e E
SignedInteger:
       [Sign] Digits
Sign: one of
       + -
FloatTypeSuffix: one of
       f F d D

 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst