NovaLst 1
NovaLst
SLyFeLLowTR 1
SLyFeLLowTR
xranzei 1
xranzei
InfernoShade 1
InfernoShade
shrpnl 1
shrpnl
D 1
delimuratt
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Cannn6161 1
Cannn6161
onur akbaş 1
onur akbaş
Hikaye Ekle
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

Temel elekronik bilgileri

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan turkmmo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 499

turkmmo

Level 1
Gold Üye
Katılım
17 Eyl 2008
Konular
31,034
Mesajlar
0
Online süresi
5m 10s
Reaksiyon Skoru
208
Altın Konu
0
TM Yaşı
17 Yıl 8 Ay 27 Gün
Başarım Puanı
719
MmoLira
40
DevLira
0
Ticaret - 0%
0   0   0

ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!

Temel Elektronik Bilgileri:
Eger insan elektronik kavrami tam olarak kavrayabilirse islem basamaklarini ancak o zaman istedigi gibi geçebilir. Yapilmasi gereken her iste oldugu gibi elektronik devreler hayatimizda önemli bir yere gelmistir; kumandalar, adaptörler ve daha niceleri. Herkez bir sekilde bu devreleri sökmüs ve incelemisizdir. Ayni baska bir dili ögrenmek gibi elektronigide bilen bir sahis zorlanmadan istedigi gibi bu devreleri onarmakla kalmaz yenisini yani daha iyisini bile yapabilir.
Elektronik tanimini kisaca yapmak istersek ilk olarak eletrik akimi yani temel olaya inmemiz gerekir bu olayida anlamak için mutlak olarak atomlarla ilgili bilmemiz gereken noktalar vardir;
Atomlar dogada aktif olarak üç farkli sekilde yer alirlar;
· Kati
· Sivi
· Gaz
Modlar arasindaki önemli farklar agirlik ve yogunluktur. Bu atomlarin hareketsel bir yapisi oldugundan enerji bakimindan ise ikiye ayrilirlar;
1.Potansiyel Enerjili : Pozistonunu koruyan enerjidir.
2.Kinetik Enerjili : Hareket enerjisidir.
Atomlar birbirlerine çok benzeselerede yapisal olarak çok küçük parçalardan olusurlar. Bu parçaciklar sayesinde atomlar 92 farkli cins olustururlar. Bu ayrimi gösteren periodik tabloda atomlarin numaralari ve agirliklari yer almaktadir. 92 olan sayi son yillarda yapilan nükleer çalisma sonuçlariyla 14 adet eklenerek 106'ya çikmistir. Yandaki linkde ayrintili bir tablo yeralmaktadir.
1845 yilindan sonra atomun içyapisi tam olarak açiklanabilmistir. Yapida ELEKTRON, PROTON ve NÖTRON bulunmaktadir. Elektronlar serbest yörüngede gezen negatif(-) yüklü parçaciklardir. Proton ise merkezde yer alan pozitif(+) yüklü parçaciklardir, sabit konumludur. Nötronlar ise yüksüz ve merkezde yer alan hareketsiz parçaciklardir. Yapida hareketli yapida bulunan elektronlar atomun tipini belirler. Eger elektronlar protonlara göre fazla ise atom NEGATiF, Elektronlar Portonlardan az ise POZiTiF, Elektronlar Protonlara esit ise atom NÖTR yapisindadir.
iste burada iki atom yakinlastirildiginda birinin yükü digerine göre zit yönlü ise Negatifden Pozitife geçis olacaktir, bu olaya elektrik akimi denilebilir. Elektrik akimi daha önceki yillarda Pozitifden negatife olarak bilinmekteydi fakat prensip olarak Negatiden Pozitifedir.
iste bu olgulari matematiksel olarak ifadelendirsek genel kavramlari belirlememiz gerekir;
Amper(A): Bir iletken üzerinden gecen elektrik akim miktari. (Birimleri: Amper,MiliAmper, MikroAmper)
1 Amper(A)= 1 kulomb (Q) esittir.
Volt (V): iki farkli yükle yüklenmis ortamlar arasindaki yük farki yani kisaca gerilim farki. (Birimleri: KiloVolt,Volt,miliVolt,mikroVolt)
V=W/Q W joule ile gösterilen güçsel fark, Q kulomb olarak bilinen bir sabite.(1 kulomb 6,240,000,000,000,000,000 elektron yada protondur)
Yukarida görülen kavramlar anlik kavramlaridir. Elektriksel güç yani zamana yayilmis olan enerji ise P ile gösterilir birimi watt dir.
P=W/t dir. W Ayak_agirligi (food-pounds) , t ise zamani gösterir.
1 HP = 768 watt dir. HP beygir gücüdür.
P= I x E yede esittir. E gerilim farkini I ise akim gücünü temsil eder.
Devreye uygulanan akim ve gerilim birbirleriyle dogru orantili olarak degisirler fakat bu degisim zamansal bazli olarak süregelirse iste o zaman akim ve gerilim AC diye tabir edilen dalgali yani sabit olmayan gerilim ve akim olacaktir. Örnegin sehir sebeklerinde gerilim -320V ile +320V arasinda degismesine ragmen biz o gerilimi 220V olarak bilmekteyiz çünkü zaman yayilan bu gerilim efektif olarak yani ortalama olarak 220V gözükmektedir. Bunun tersi olan yani sabit bir gerilimleri olan piller ise DC diye tabir edilen bir gerilim ve akima sahiptirler. Asagida açisal olarak bir sinüs dalga tasviri yer almaktadir.


DiRENÇ:
Devreye uygulanan gerilim ve akim bir uçtan diger uca ulasincaya kadar izledigi yolda birtakim zorluklarla karsilasir. Bu zorluklar elektronlarin geçisin etkileyen veya geçiktiren kuvvetlerdir. iste bu kuvvetlere DiRENÇ denebilir. Kisaca ohm ile gösterilir. Assagida örnek bir direnç ile maddelerin iletkenlik oranlarini görebilirsiniz.
Elektriksel devrelerde kullanilan direnç.

Madde

ALUMINUM
CARBON
CANSTANTAN
COPPER
GOLD
IRON
NICHROME
SILVER
STEEL
TUNGSTEN
p (rho)

17.
2500-7500 x copper
295.
10.4
14.
58.
676.
9.8
100.
33.8

Bir direncin iç yapisi

Dirençler sekildeki gibi tasarlandiklari gibi farkli maddelerden farkli sekil ve baglantilarlada tasarlanabilirler;
Carbon Dirençler: sekilde görülen basit devre direncidir.
Güç Dirençleri : Yüksek güçlü akimlar altindada rahatlikla çalisabilen dirençlerdir.
Potansiyometre : Üç uçlu ayarlanbilir bir dirençtir.
Bu dirençlerin hacimlerinin ufak olmasi ve sabitsel olarak kodlanabilmesi için renksel direnç kodlari olusturulmustur, assagida bu kodlari inceleyip hesap yapan siteler mevcuttur;
4 Bandli Direnç hesabi için: 5 Bandli Direnç hesabi için:

, , , , , Genel Görünümlü Direnç Tablosu:
Devrede bulunan elemanlar üzerinden geçen akim ve olusan gerilim elemanlarin baglanti sekillerine göre ikiye ayrilabilir;
Seri Baglama: Elemanlar üzerinden akim geçerken bir sirayi takip ediyprmus gibi önce birinden sonrada digerinden geçerek gider. Akimlar sabit Gerilimler farklidir. Örnek sekil asagidadir.

Paralel Baglama: Elemanlar ard arda degilde yan yan baglanmistir, akim ayni anda ikisinden birden geçebilir. Gerilimler ayni Akimlar farklidir. Örnek sema asagidadir.


Devrelerde yer alan temel diger devre elemanlari ise;
· Direnç (Yukarida deginmistik)
· Kapsitans
· Bobin
· Transformatör
· Diyot
· Transistör
· IC² ler yada bilinen adiyla Entegreler
simdi kisaca bu elemanlari taniyalim;
KAPASiTANS(KONDANSATÖR):
Kapasitans kavramini açiklamak istersek; kisaca küçük bir pile benzetmek yanlis olmaz çünkü iki farkli ucun arasindaki dielektrik(yalitkan) madde sayesinde iki taraftada birikim olusur. Olusan bu birikim uçlar kisadevre edilince kendini tamamlayarak bir akim olusturur bu olayi gerçeklestiren elemanlara kisaca kondansatör denebilir. Asagida solda yer alan sekilde temel yapisini gösteren iyi bir örnek ve sagda bulunan sekilde ise bir kondansatörün sarji görülmektedir.

Fiziksel olarak temel yapi bir maddenin üzerinde hapsedebildigi statik elektrik denen bir temel elektrik depolama islevinin iki metalin etkilesimi ile artirilarak yön ve miktar verilebilmesidir. Miktar kondansatörün iletken ve yalitkan kisimlarinin özelliklerine bagli olarak hapsedebilecegi maximum gücü belirler, Yön bilgisi ise seçilen maddelerden dolayi ortaya çikan bir kutuplasmadir. Asagida örnek kondansatör çesitlerini görmektesiniz;

Ayarlanabilir Kondansatörler
Film Kondansatörleri Havasiz ortamli Kondansatör.
Kagit Kondansatörler
Seramik Kondansatörler Elektrolitik Kondansatörler
Mica Kondansatörler
Minyatür kondansatörler. Mikrodalga Kondansatörleri
Kondansatörler görüldügü gibi çok çesitli yapilara sahiptirler bunun nedeni ise devrede ihtiyaç duyulaçak özelliklere göre ihtiyacin karsilanmasidir. Örnegin mica ve seramik kondansatörler ufak kapasitelerde, elektrolitik ise daha büyük kapasitelerde kullanilmaktadir. Tabiki hersey iki metalin bir yalitkanla birbirinden ayrilmasi olayi degildir, o yüzden çesitlilik çok fazladir.
Kondansatörlerin birimi FARAT dir, C ile gösterilir.
i = çekilen akim,v = gerilim düsümü,t = uygulanan süre ise
C =i / (v/t) dir.
(1 milifarad 1/1000 yani bin farada esittir.1 microfarad 1/1,000,000 yani kisaca 1 milyon farada esittir.1 picofarad (1/1,000,000 da 1/1,000,000 farada esittir))
Dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi devrede olusacak kapasitans etkisinin AC açidan incelenmesi gerektigidir.

BOBiN:
Devrelerde bulunan akim yollarinin hepsi genel açidan birer bobin görevi yapmaktadir. Bobinin bu yollardan farkli olan yani uzunluk ve kendi üzerine olan etkisidir. ilk elektrik akimi bulan insanoglu uzun bir teli metal parça üzerine sararak akim geçirdiginde metalin miklatis görevi yaptigini ve akimin yönüne göre metalin uçlarinda NS kutuplarinin olustugunu bulmustur. Bulan kisi yine Farday(1791-1867)'dir. Kisacasi bobin bir iletkenin üzerinden geçen akimi magnetik alan çizgilerine çevirerek yapisal olarak enerji dönüsümünü gerçeklestirmistir.

Tersi durumundada yani bir magnetik cisim magnetik alan çizgileri bobini kesecek sekilde hareketlendirilirse bobin üzerinde bir akim olusur iste bu temel akimdir. Normal devre içi kullaniminda olusan bu magnetik çizgiler farkli sekillerde sarildiginda kendisi üzerine ters magnetik alan kuvveti uygulayarak üzerinden geçen akimi yavaslatmistir. Bu sayede gecikmis bir akim çikistan alinabilir. Bu durum yine kondansatörede oldugu gibi AC devrelerde kullanilir. Etrafinda bulunan dielektrik madde ve kullanilan iletkenin özelligi bobinin özelliklerini belirler.


 

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri
Üst