mavzermete 1
mavzermete
kaptanmikro1 1
kaptanmikro1
noisiv 1
noisiv
Manwe Work 1
Manwe Work
Reklam vermek için turkmmo@gmail.com

pLyNikDq Pascal Programı Giriş Ders 1

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan pLyNikDq
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 839
Merhaba arkadaşlar bugün Pascal Programı Giriş Ders 1'i görücez. Ben pLyNikDq Olarak Yardımcı olmaya çalışıcam.

Öncelikle başlamadan önce şunu itiraf etmek lazım bende yeni başladım bu işi kendimi test ediyorum bir bakıma bu konuyla.

Öncelikle Pascal derleyicisi olarak "Dev Pascal" derleyicisini aşağıdan indirelim.

Dev Pascal 1.9.2

Evet şimdi kodlamada kullanacağımız Notepad++ programını indirelim.

Not: Kodlamayı Dev Pascal'dan da yapabiliriz fakat Notepad++ Programı daha rahat kodlamanızı sağlamaktadır.

Notepad++ aşağıdan indirelim

Notepad++ Installer

Tamamdır başlayabiliriz.

Notepad++'ımızı açalım.

1.Dosya>Yeni'ye tıklayalım. Önümüze yeni bir sayfa açılacak.
2.Diller>P>Pascal'a tıklayalım. Böylelikle programlama dilimiz Pascal olacaktır.

İlk Basit Program
---------------
Şimdi Notepad++'da ilk satıra geçip "Program" yazıp bir boşluk bırakıp program adı yazalım. VEE Dikkat her komutun sonuna bir ";" koyucaz. Örnek

Kod:
program ornekprogram

Dikkat ederseniz ornekprogram olarak girdim çünkü Dev Pascal'ın dili İngilizce'dir. "Ö" bir Türkçe karakter olduğu için Dev Pascal sorun çıkartır dikkat edelim İngilizce karakter kullanmayalım.Hatta ben size bir kaç örnek harf yazıyım.

İ, ı, ö, ğ,
2. satıra geçelim aşağıda ki kodu girelim
Kod:
begin

3. satıra inip
Kod:
end.
komutunu girelim bu hep yazılması gereken bir komuttur.
Nedeni ise şudur: Bu iki kelime arasına yazdığımız komutlar program'da geçerlidir.

Örnek Program
  • Merhaba Dünya örneği bir klasiktir o örneği vericem. Çok basit bir programdır.
Kod:
Program merhaba;
Begın
write ('Merhaba Dunya');
readln;
end.

Not:End'in yanında ki nokta önemlidir. Ve Kopyala Yapıştır yaparsanız ki tercihim değildir kendiniz kodlamaya çalışın yararlı olur. Neyse eğer yaparsanız aralarda boşluk olur o satırları silin.

Evet gördüğünüz gibi yeni bir kod var orada readln; onu yapmazsak program direk kapanır.

Eeee bu kodları nasıl yapıcam diğenlere size bir resim veriyorum. Hemde kendi konum olduğunun kanıtıdır.

di-9NFKZ1QK.png

Artık programı çalıştırmak kaldı. Kodladığımız Notepad++'yı Masaüstü'ne ilkörnek diye "FARKLI KAYDET" iyoruz Sonra Masaüstü'nden ilkörnek.pas adlı dosyayı açıyoruz.

Ve resimde gösterdiğim butona basıyoruz. Sonra siyah ekran açılıp "Merhaba Dünya" yazıyorsa işlem tamamdır. Ders 2'de görüşmek üzere...

di-5NPP.png

Son düzenleme:

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri