cemalggevenc 1
cemalggevenc
Bvural41 1
Bvural41
yarka0000 1
yarka0000
kralhakan2009 1
kralhakan2009
Vahsi Uzman 1
Vahsi Uzman
Hikaye Ekle

Mustafa Kemal ~ Veli Oluyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CnnTurk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 329

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

resim.php

Yıl 1934, o dönemde Milli Eğitim Bakanlığı Ulus`tadır. Bakan ise Niğdeli Abidin Özmen`dir. Bakan, makamında çalışmaktadır. Kapı çalınır. Bakanın gür sesi:​
-“Giriniz!“ Atatürk`ün Yaverlerinden biri, yanında iki çocukla makama girerler. Hoşbeşten sonra Yaver, Bakan Abidin Özmen`e bir zarf uzatır. Konuklara yer gösterir ve zarfı açar. Atatürk`ten gelen bir mektuptur bu:​
-“Bay Abidin Özmen Milli Eğitim Bakanı...“ Abidin Özmen zarfı özenle açar ve mektubu dikkatle okur:​
-“Yaver Bey`le, size iki fakir ve kimsesiz çocuk gönderiyorum. Bu çocukları, uygun göreceğiniz, bir liseye parasız yatılı olarak kaydını yaptırıp...“ Bu, Atatürk`ün bir emridir. Kesinlikle yerine getirilecektir. Bakan Abidin Özmen, Orta Öğretim Genel Müdürünü çağırtır ve şu direktifi verir:​
-“Yaver Bey`in yanındaki bu iki çocuğun evrakını alınız ve bu çocukları Haydarpaşa Lisesi`ne paralı yatılı olarak kaydını yaptırıp her ikisi için de üçer yıllık paralı yatılı makbuzlarının veli ve ödeyen hanesine Atatürk`ün ismini yazdırarak bana getiriniz“ der. Bakanın emri yerine getirilmiştir. Abidin Özmen de kısa bir mektup yazarak Yaver Bey`le Atatürk`e yollar. Mektubun içeriği şöyle:​
“Muhterem Atatürk, Yaver bey`le göndermiş olduğunuz iki çocuk hakkında emirlerinizi aldım. Ancak, arkasında Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu ve Cumhurbaşkanı Atatürk gibi biri bulunduğu için; bu iki çocuğu fakir ve kimsesiz olarak kabul etmeme, hem yasalarımız, hem de mantığımız izin vermedi. Bu nedenle her iki çocuğun da emirleriniz gereği Haydarpaşa Lisesi`ne paralı yatılı olarak kayıtlarını yaptırdım. Çocukların üçer yıllık okul taksitlerine ait makbuzları ekte takdim ediyorum...“
Atatürk bu mektup üzerine, devrin Başbakanı İsmet İnönü`ye telefon ederek:​
-“Bak“ demiş, “Senin Milli Eğitim Bakanın bana ne yaptı“​
diyerek olayı anlatmış. İnönü, Bakan`ı adına özür dilemiş. Atatürk:​
-“Yok“ demiş “Özür dileme. Çok memnun oldum. Keşke her devlet adamı bu medeni cesarete sahip olabilse ve doğruyu gösterebilse...“1​

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri