Fethi Polat 1
Fethi Polat
TuZaKK 1
TuZaKK
xranzei 1
xranzei
Hikaye Ekle

Mustafa Kemal ~ Hatay ve Gençlik

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CnnTurk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 326

Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!

resim.php

Kılıç Ali`den bir anı:​
“Atatürk bir akşam yemeği sırasında aniden Ankara Palas`ın altında bulunan lokantaya gitmeye karar verdi. Atatürk, çoğu zaman insana şaşkınlık veren benzer kararlar verirdi. Lokantaya vardığımızda, Atatürk, o günlerde Ankara`ya yeni gelmiş olan Fransız Yüksek Komiseri Ponçek`in de orada olduğunu haber aldı. Bu haberi alınca kendisi için hazırlanan sofraya oturmadı. Salonun ortasına yeni bir masanın hazırlanmasını emretti ve masasına Fransız Yüksek Komiseri Ponçek`i davet etti. Beni, Nuri Conker`i, Diyarbakır Milletvekili Kazım Paşa`yı da Yüksek Komisere ayrı ayrı takdim ederek sofraya oturttu. Hatay konusunda Fransız Hükümetinin zorluklar çıkardığı için Atatürk üzülüyordu, bu konuda misafiri Yüksek Komiserine şunları söylemiştir:​
-‘Hatay işi, benim şahsi davamdır` dedikten sonra sertçe bir davranışla:​
-‘Beni üzüyorsunuz. Korkarım ki beni, sorunu başka türlü halletmek zorunda bırakacaksınız` diye de ilave etti.​
Atatürk bu sözleri yüksek sesle, Türkçe söylüyor ve etrafta herkes dinliyordu. Hazır bulunan arkadaşlarından Kazım Paşa Atatürk`ün sözlerini tercüme ediyordu. Atatürk`ün Fransız Yüksek Komiserine karşı olan bu coşkun hitabındaki, ‘Beni üzüyorsunuz` sözü salona yansır yansımaz salonda bulunanlardan bir genç ayağa kalkarak heyecanlı ve gür bir sesle:​
-‘Atatürk! Üzülme! Arkanda biz varız` diye bağırdı.​
Atatürk birden başını sesin geldiği tarafa doğru çevirdi. Kaşları kalkmıştı ve gence heybetli bir çehreyle bakıyordu. Salon bir anda derin bir sessizlik içinde kaldı. Herkes Atatürk`ün bu gencin araya girmesine sinirlendiğini sanıyordu. Hâlbuki tam bu sırada gözlerini gence diken Atatürk, onun:​
-‘Üzülme arkanda biz varız` sözüne karşılık vererek:​
-‘Biliyorum çocuğum. Onu bildiğim içindir ki, böyle konuşuyorum` demişti ve bütün salonun heyecanlı gösterileriyle karşılanmışlardı.“​

Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)

Geri