Ayyıldız2 | 2008 TR Yapısı • 1-99 Orta Emek Destan • Oto Avsız • 10 Temmuz 21:00 HEMEN TIKLA!
Bükemediğim suyu içerim arkadaş
M. Arkwright adlı biraz garip, Hayalet Avcıları filminden fırlamış profesörümüz sıvıların vücut bulmasını sağlayan bir karıştırıcı icat eder. Bu karıştırıcı başlangıçta suyun, daha sonra da lav, boya ve şu an isimlendiremeyeceğim yeşil ve kırmızı sıvıların karaktere bürünmesini, bir insan gibi hareket etmelerini sağlar. İnsanoğlunun sanayi ve işçi anlayışı tamamen değişmiştir. Risk unsurunu sıfıra indiren bu Fluro denilen sıvımsılar, aslında sanıldığı kadar tehlikesiz olmadıklarını kullanıldıkları fabrikaları ele geçirmeleriyle göstereceklerdir. İş başa düşer, önce fabrikaları yeniden eski haline çevirmeli, daha sonra da büyük icadımız HIZLANDIRICI'yı tamamlamak için yaklaşık 8 saatlik bir bulmaca oyunu için çok makul bir oyun sürecine hazır olmamız gerekmektedir.
Bazen kendimi atıveresim geliyor bayırdan aşağı... sonra iki buhar çekiyorum, kendime geliyorum.
Nasıl sağlam konu değil mi ? Öhöm, tamam çok şok edici bir konusu yok Vessel'in ama piyasaya çıkan bulmaca oyunlarının yarısından fazlasının "ben bir bulmacayım, konum yok ama seninim, çöz beni" diye sıfır cazibeyle çıktıklarını hesap edersek Vessel'in sunumunun bu konu etrafından yapılması gayet hoş olmuş. Bu kadar konuyla uğraştıktan sonra gelin size Vessel'in neden başarılı bir bulmaca oyunu olduğunu detaylarıyla anlatayım.
Yoksa siz de sıvımsılaştıramadıklarımızdan mısınız?
Ana karakterimizin adı M.Arkwright ve karakterimizi 2 boyutlu bir platfrom kahramanı gibi oradan oraya yönlendirip çok da şık olmayan animasyonlarla zıplatabiliyoruz. Arkwright (kendisine bundan sonra şöyle diyeceğim demek istiyorum ama münasip bir lakap bulamadım) türlü yeteneklere sahip. Zıpladığı yerlere tutunacak bir dal varsa tutunuyor, çarkları çeviriyor, uzun mesafeleri bir ninja edasıyla değişik cihazlar sayesinde kat ediyor, ve sırtına bağladığı yine hayalet avcıları tadında su tankıyla kendi icadı olan Flurolara su sıkarak (evet bildiğiniz su) onlara hayat verebiliyor. Kısacası profesör hem çok hareketli, hiperaktif bir platform kahramanı, hem de en zorlu bulmacalara sahip oyunlara taş çıkartacak bulmalacaları çözmemize yardım eden bir düşünür.
Bir bölüm sonu canavarı olarak LAV ADAM.
Oyundaki iki etabımız var, fabrika ve bahçe. Bir de devasa laborutuvarımız var ki onun da son bölümde beni ciddi anlamda zorlamadığı detayını vermek isterim. Amacımız işlerin aksamasına sebep olan ve isyan edip fabrika ve bahçedeki işleyişi durduran fluroları adam edip, tekrar işler hale getirmek. Dedik ya sıvılarla bütün işimiz diye, her bölümde kullanabileceğimiz ve bize bulmacaları çözmemize yardımcı olacak bir sıvı var. Yanımızda bu sıvıları hareketli hale getirecek, onları surete bürüyecek sınırsız sayıda fluro kaynağı taşıyoruz. Aslında bir nevi tohum demek doğru olur. Fluroları bir sıvının ne kadar yakınına götürürseniz, bir mıknatıs gibi sıvıları çekme gücü o kadar artıyor. Bulmacalar genellikle bir sıvıyı bir yerden başka bir yere götürmek, ya da farklı iki, üç, dört ya da beş sıvıyı bir birine karıştırmanızı gerektiren amaçlardan oluştuğundan fluroların çekim gücü olmadan bulmacalar çözümsüz kalıyor. Kimi zaman flurolar sadece su kaynaklarını bir yerden bir yere taşımaya yararken, kimi zaman da aynı anda basılması gereken butonlarda sizlere yardımcı oluyorlar. Zaten ne zaman bir düğme aktif olsa, koşturuyorlar üzerine basıp da kapatıvermek için.
Su bizim en büyük yardımcımız. Sırtımızda taşıdığımız yangın tüpü büyüklüğünde bir su tabancamız var. Bu deponunun (tüp) içine su kaynaklarından hazne dolana kadar su çekip, daha sonra lazım olduğu yerlerde kullanmaya çalışıyoruz. Farzedelim flurolarınızı kazara öldürdünüz (bu zaten çok basit bir eylem, içlerinden geçin yeter) onlardan dağılan suyu yine haznemize çekebiliyoruz.Yalnız bu tüp sadece suyu içinde depolayabiliyor. Diğer sıvıları ise doğal yollardan bulmak zorundayız. Bazen bölümlerde gizli güçlendirici sıvılar var. Bu sıvıları silahımızın menzilini geliştirmek, attığı su miktarını artırmak ya da tek bir damlayla çok zahmete kalkışmadan hareketli flurolara yaratmak için kullanabiliyoruz. Ama bu silah geliştirme olayı biraz zorlama olmuş, oyunda silahımı geliştirsem de hep ilk halini kullandığımı hatırlıyorum.
Bölümler ileredikçe bulmacalar karmaşıklaşıyor.
Bölümlerde ilerledikçe bulmacalar ciddi anlamda zorlaşıyor. Çoğunu deneme yanılma yoluyla bulsanız da bir çok zaman karakterinizi şöyle bir durdurup tablonun geneline bakmanız gerekiyor. Hangi boruya su dolduracağım, lavı nerden getirip, suyla karıştıracağım ki buhar olup gerekli mekanizmaları çalıştırsın.... vesaire, vesaire. Bulmacaları çözdükten sonra da oyun size, "hadi koçum, bu bulmaca bitti" diğerine geç artık demek yerine, oyunu hareketli platformlar, merdivenler ya da asansörler sayesinde biraz da oyunun steampunk havasına katkıda bulunarak platfrom tadında yaşamanızı sağlıyor.
Bulmacadan bir anda platform oyununa dönüşen başka oyun biliyor musunuz?
Bulmaca buldurmaca, su üstünde kaydırmaca
Buraya kadar herşey standart bir puzzle oyunu gibi görünse de aslında Vessel'in ne kadar başarılı bir oyun olduğunu 3. saatin sonunda hala başından kalkamadığınızda anlıyorsunuz.Çünkü Vessel bulmaca oyunlarının o klasik yapısına atmosferi de dahil etmeyi başarıyor. Tıpkı Braid ve limbo gibi. O bulmacaları çözmeye çalışırken Fluroları sanki kendi icat ettiğim birer makine olarak görmeyi başardım. Bir fluro oradan oraya zıplarken, benim istemediğim şeyleri yaptığı için yok ettiğimde ellerimde sonsuz fluro tohumu olmasına rağmen üzüldüm. Benim kontrol dışımda bana zarar vermek isteyen fluroları gördüğümde ise tedirgin olduğumu ve ciddi anlamda onlar tarafından öldürülmek istemediğimi sonuna kadar hissettim.
Belki bir bulmaca oyunuydu Vessel ama çizgi filmsi grafiklerine rağmen siyahı gerçekten siyah yeşili gerçekten yeşil olarak vermeyi başarmıştı benim için. Fabrikaların derinliklerinde dolaşırken, suyun abartı damlalarının nasıl da gerçek suymuş gibi fizik kurallarına uygun hareket etmesi çok etkilemişti beni ve suyun lav halindeki flurolara karşı benim en büyük kurtarıcım olması, onların üzerine sıktığım zaman düşmanlarımın efil efil buharlaşması, artlarında taşlaşmış kalıntılar bırakmaları, lavın karanlık ortamlarda duvarlara yansıyan ışıkları, arka planda sürekli olarak sizden bağımsız olduğunu ve oraya ait olmadığınız bir yabancıymış gibi hissettiren sanat yönetimi ... hepsi çerçeveyi o kadar güzel tamamlıyordu ki. Özellikle steam punk tanımına gerçek anlamda uyuyordu... Buhar, acayip makineler ve ara sıra dışardaki şehre göz attığınızda çarpık kentleşmenin yanında modernleşmeden nasibini almamış eski tip binalar. Hepsi Vessel'i basit bir bulmaca oyunundan çıkarıp kendisiyle bağ kurabildiğim başarılı bir oyun yapmaya yetmişti benim için.
Steampunk için aradığınız herşey burada
Vessel belki benzerlerine göre 15 dolarlık fiyat etiketiyle pahalı duruyor gibi görünebilir ama özellikle limbo ile karşılaştırılınca pratik düşünmenize bağlı olarak 6 ila 8 saat arasında oynanış süresiyle, müzikleri ve hiçbir zaman sıkmayan oyun mekanikleriyle uzun zamandır oynamadığım kadar eğlenceli bir puzzle/platform oyunu olmuş. Bulmaca severlere şiddetle öneriyorum.
Neden Oynanmalı?
Su hayattır sözünün tam karşılığını görmek ve sıvıların yardımıyla olmadık bulmacaların nasıl bu kadar eğlenceli çözülebildiğine şahit olabilmek için.
Su ve Lav. Bir araya gelemeyen iki sevgili gibiler
Ne iyi?
Fizikler, müzikler, grafikler, uzun oynanış süresi. Zekice hazırlanılmış bulmacalar. Platform öğeleri
Ne kötü?
Müziklerin kendini fazla tekrar etmesi, ana karakterimizin kötü animasyonları, bazen bulmacayı sıfırlamanızı gerektirecek bir kaç hata (zorladım bunlar çıktı).
Steampunk için aradığınız herşey burada
Vessel belki benzerlerine göre 15 dolarlık fiyat etiketiyle pahalı duruyor gibi görünebilir ama özellikle limbo ile karşılaştırılınca pratik düşünmenize bağlı olarak 6 ila 8 saat arasında oynanış süresiyle, müzikleri ve hiçbir zaman sıkmayan oyun mekanikleriyle uzun zamandır oynamadığım kadar eğlenceli bir puzzle/platform oyunu olmuş. Bulmaca severlere şiddetle öneriyorum.
Neden Oynanmalı?
Su hayattır sözünün tam karşılığını görmek ve sıvıların yardımıyla olmadık bulmacaların nasıl bu kadar eğlenceli çözülebildiğine şahit olabilmek için.
Su ve Lav. Bir araya gelemeyen iki sevgili gibiler
Ne iyi?
Fizikler, müzikler, grafikler, uzun oynanış süresi. Zekice hazırlanılmış bulmacalar. Platform öğeleri
Ne kötü?
Müziklerin kendini fazla tekrar etmesi, ana karakterimizin kötü animasyonları, bazen bulmacayı sıfırlamanızı gerektirecek bir kaç hata (zorladım bunlar çıktı).
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)
Benzer konular
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 49
- Cevaplar
- 4
- Görüntüleme
- 73
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 54
- Cevaplar
- 4
- Görüntüleme
- 65