HERAKLES Otomatik Avlı kalıcı sunucu. 19 Haziran'da açılıyor. Atius & Wizard güvencesiyle hemen kayıt ol, ön kayıt ödülleri aktif. HEMEN TIKLA!
Platform: Playstation 3, Xbox 360
Geliştirici: Rockstar North
Tür: Macera, TPS
Vahşi batıyla şimdiye kadar hiç aram yoktu ve hiç ilgimi çekmiyordu; halbuki aksiyon ve düelloları da çok seviyordum ancak TV ve sinemalardan gördüğümüz vahşi batıyla ilgili tek bir filmi bile oturup doğru düzgün izlemedim Ama geçen yıl öyle bir şeyle karşılaştım ki vahşi batıyla ilgili fikirlerim değişti ve vahşi batı temasına birden ısındım hayır hayır bunun sebebi geçen yıl Cem Yılmazın Yahşi Batı filmini izlemem değildi. Red Dead Redemptionın piyasaya sürülmesiydi
Aslında oyunla ilk başta pek ilgilenmemiştim; ancak oyun o kadar çok sevildi ki bu sevgi akımına ben de karşı duramadım ve RDRyi aldım. Oyun sadece konsollar için satışa sunulmuştu ve bu PC sahiplerini çok üzmüştü. Oyunun hala PCye çıkacağı dedikoduları süredursun gelin biz de bu şaheseri inceleyelim:
Oyuna giriş yaptığımızda direkt olarak bir menüyle karşılaşmadan Starta basıp oyuna geçiyoruz. Ana karakterimizin adı John Marston ve kendisi tanıdığı bir kişi tarafından suikasta uğruyor anacak ölmüyor. Boonie adlı güzel bir bayan tarafından kurtarılıyor (John namuslu biri evli ve bir çocuğu var ehm susalım)
Ve bu olayın ardından oyunumuza asıl girişimiz yapıyoruz. İlk görevlerimizde ufak ve pek önemli sayılmayan görevler yapıyoruz. Vahşi batıda olduğumuz için bu ufak görevler genellikle at terbiye etme herhangi bir sürüyü gideceği yere götürme gibi şeyler Bu görevlerden sonra John kendisine yapılan ihanetin intikamını almak için vahşi batının karanlık dünyasına tekrar giriş yapıyor. Bu noktadan sonra oyunun neredeyse tüm görevleri bol aksiyonlu geçiyor. Zaten GTA oyunlarından özellikle GTA 4ü oynayanlar bu oyuna hemen uyumluluk sağlayacak çünkü olay GTA4ün vahşi batı halinden öte bir şey değil; ancak Rockstar burada çok iyi bir işçilik çıkarmış ve vahşi batı temasını en son damlasına kadar kullanmış. Görevleri bir tarafa bırakıyorum etrafa baktığımda vahşi batının çok güzel resmedildiğini görüyorum: vahşi hayvanlar, (bazıları size saldırabiliyor) ceylanlar, yollarını kaybetmiş veya yardım isteyen insanlar-ki bunlara siz yardım ediyorsunuz- balta girmemiş ormanlar kasabalar kısacası vahşi batı havasını hissedebiliyorsunuz.
Oyunda GTAda olduğu gibi senaryo farklı kişilerin bize görevler vermesiyle ilerliyor. Oyunun sol alt köşesinde artıkbir çok sanbox oyunundan alışık olduğumuz mini harita var ve ana görevleri alacağınız kişilerin isimlerinin baş harfleri haritanın üzerinde bulunuyor sadece ana görveler bulunmuyor haritamızda üzerinde soru işaretleri(sizden yardım bekleyen kişiler) kurukafa işaretleri(wanted durumundaki suçluları gösteriyor ) tren işaretleri posta işaretleri ve bir sürü sembol işaret var kurukafa sembolü olan kişileri diri olarak yakalayıp götürüleceği yere götürdüğümüzde oldukça büyük oldukça büyük para kazanıyor ölüsünü götürdüğümüzde kazandığımız paranın maliyeti düşüyor. Eğer suçluyu diri olarak yakalamak için onu çeşitli uzuvlarından(özellikle bacaklarından) vurun böylece onları daha rahat yakalarsınız.
Ana görevlerimiz hiçbir zaman kendini tekrar etmiyor ki bu çeşitlilik açısından gayet güzel olmuş dediğim gibi Rockstar öyle bir işçilik ve çeşitlilik çıkarmış ki vahşi batıda yapmadığımız şey kalmıyor: tekne çatışmaları at kovalamacaları ve çatışmaları tren çatışmaları Ana görevler ve yan görevler bittikten sonra oyunda yapacak tonla şey kalıyor örneğin bir takım çiçekler toplayabiliyoruz avcılık yapıp hayvan derilerini yüzebiliyoruz vs.bunların hepsi size artı puan olarak geçiyor
Vahşi batı denilince aklımıza gelen ilk şeylerden biri de düellolar Düellolar Dead Eye(bunu yazının devamında açıklayacağız) sistemi yani yavaşlatma sistemiyle gerçekleşiyor ve silahınızdaki kurşun kadar noktayı düşmanınızın üzerinde düşmanızdan daha kısa sürede seçiyorsunuz (kesin sonuç için kafa kısmına daha çok işaretleme yapın) kazandığınız düellolar da artı puan olarak geçiyor
Bunların hepsi size artı puan olarak geçiyor ama bu artı puanlar eften püften değil. Şöyle ki kazandığınız puanlar oyunda Honor ve fame yani şeref ve ün başlığı altında toplanıyor. Ünlü olmak önemli çünkü insanların size olan davranışları ününüze göre değişiyor oyunda siz de bunu göreceksiniz. Şeref mevzusuna gelince oyunda yaptığınız bir çok şey şerefe etki ediyor. Görevlerde kolay yolları seçip görevleri bitirmeye çalışmak haliyle zor yolu seçip bitirmeye çalışmaktan daha az puan veriyor. Misal bir görevde bir adamdan bir şey istiyorsunuz bunu ya adamı öldürerek veya onu ikna etmeye çalışarak yapabilirsiniz tabii adamı tahtalı köye yollayınca daha az puan yolluyorsunuz. Yeri gelmişken belirteyim görevin bir bölümünde sürekli takıldığınızda oyun size yardım ediyor ve size skip checkpoint hakkı tanıyor. Misal görev sizden birisini vurmanızı istiyor ve siz sürekli bunu yapamıyorsanız failed yazısının yanında skip checkpoint yazısı çıkıyor ve o checkpointi geçip o adamı vurmuş gibi yola devam ediyoruz.
Dead Eye modundan bahsetmem gerekirse belirttiğim gibi bu mod yavaşlatma özelliği. Bu özelliği çalıştırdığınızda her şey yavaşlıyor ve bu sırada birden fazla kişiyi aynı anda işaretleyip hepsini öldürebiliyoruz bu özelliği sürekli kullandığınızda Dead Eye Levelınız artıyor toplamda 3 Dead Eye level mevcut. Düşmanlarınız ilk başta otomatik olarak Dead Eye modunda işaretlenirken level atladıkça düşmanlarınızı siz işaretleyip vuruyorsunuz.
RDRnin bir diğer eğlenceli tarafı Multiplayer 16 kişiye kadar destek veren grup olarak veya herkesin birbirine düşman olduğu Deatmatchlar yapabiliyoruz. Oyunda bir de free roam mevcut ve senaryo haritasında 16 kişi aynı anda bulunabiliyor. Oyuncular ister yan görevleri ypabiliyor ister birbirleriyle silahlı çatışmalara giriyor. Multiplayerda seviye sistemi mevcut ve her seviye atladığınızda bir çok gizli şey açılıyor
RDRin şimdiye kadar hep artılarından bahsettik oyunun eksiklikleri elbette mevcut. Örneğin grafik hataları grafikler çok iyi olmasına rağmen optimizasyon problemlerinden kaynaklanan kenar kırılmaları, ekran yırtılmaları, kaplamaların geç gelmesi, frame rate düşme sorunları mevcut. Ancak oyunun güzel yönleri hepsin, unutmanızı sağlıyor.
Yazının başında da bahsettiğim gibi vahşi batıyla aramın hiç olmamasına rağmen oyun beni kendine kilitledi diyebilir,m eksiklikleri mevcut. Ancak sağlam atmosferi sayesinde oyunu çok sevdiğimi belirtip hepinize oyunu almanızı tavsiye ediyorum
Artılar:
-özgür oynanış
-sağlam atmosfer
-renkli karakterler
-zevkli multiplayer
-grafikler
Eksiler:
-Oyununun özellikle PS3 versiyonunda optimizasyon problemleri var
-optimizasyon problemine bağlı kenar kırılmaları, ekran yırtılmaları, kaplamaların geç gelmesi, frame rate düşme sorunları mevcut.
-yükleme süreleri biraz uzun
Yapımcı: Rockstar San Diego
Yayıncı: Rockstar
Tür: aksiyon
genel puan : 9,4
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)
Benzer konular
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 90
- Cevaplar
- 3
- Görüntüleme
- 189
- Cevaplar
- 3
- Görüntüleme
- 332
- Cevaplar
- 3
- Görüntüleme
- 212
- Cevaplar
- 0
- Görüntüleme
- 79

