- Katılım
- 2 Ocak 2012
- Konular
- 291
- Mesajlar
- 564
- Reaksiyon Skoru
- 29
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 14 Yıl 5 Ay 9 Gün
- Başarım Puanı
- 115
- Yaş
- 49
- MmoLira
- 0
- DevLira
- 0
ROHAN2 WORLD 1-120 TR TİPİ OFFICIAL YOHARA, BALATHOR VE AMON! 80. GÜNÜNDE! +10.000 ONLİNE! HİLE VE BOT %100 ENGELLİ HEMEN TIKLA!
Need for Speed serisinin bugüne kadar tam 11 oyunu yayımlandı. NFS: Underground ile tamamen farklı bir konsepte geçiş yapan seri, oyunculara sunduğu kendi arabasını modifiye etme seçeneği ile bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. Büyük beğeni toplayan Underground'tan sonra, EA işin içine şehirde serbest çalışma modelini de ekleyerek, sokaklardaki başka yarışçılarla anlık yarışlar yapabileceğimiz, daha bol ve geniş türde modifiye seçeneklerine sahip olduğumuz Underground 2'yi piyasaya sürdü. Oyuncuların ilgisini çeken sokak yarışları, NFS Most Wanted ile zirveye ulaştı. Oyuna pekte fena sayılmayacak bir senaryo kurgusunu dahil etmeyi başaran EA yetkilileri bence NFS serisinin en iyi oyununu, Most Wanted'ı oyuncuların beğenisine sundular. Lüks arabalarında dâhil edildiği sokak yarışlarının, Underground 1 ve 2'nin aksine gündüz yapılmaları, işin içine giren polis kovalamacaları Most Wanted'ı daha da ilgi çekici hale getirmişti. Gelgelelim, Most Wanted'ın ardından çıkan NFS Carbon, NFS Undercover, NFS Pro Street gibi oyunlar büyük hayal kırıklığına yol açmıştı.
Herkes EA'den artık daha iyisini beklerken, onlar beklenmedik bir şekilde her yeni NFS oyunuyla dahada kötüye gidiyordu. En sonunda Slightly Mad Studios ortaklığında geliştirdikleri Shift ile NFS serisindeki kötü gidişe dur demeyi başardılar. Shift genel yapı itibariyle Pro Street'i anımsatsa bile, ondan çok daha başarılı bir yapıya sahipti. Gerek grafikler, gerek sürüş simülasyonu, gerekse hasarlama modelleriyle NFS Shift, EA ve NFS serisinin kaybettiği süksesini bir nebzede olsa geri kazandırmayı başarmıştı. Shift ile gelen başarının ardından herkes bir sonraki NFS oyununun Shift 2 olacağını düşünüyordu ki, EA yaptığı bir hamleyle Burnout serisinden tanıdığımız Criterion Stüdyoları tarafından geliştirilmekte olan Hot Pursuit'in bir sonraki NFS oyunu olacağını duyurdu. Burnout gibi başarılı bir serinin yapımcısı olan Criterion'a, EA'nin güveni tamdı. Nitekim geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini alan Hot Pursuit'in ilk aldığı inceleme notları EA'nin Criterion'a boşuna güvenmediğini de ortaya çıkardı. Bakalım Criterion'un bizler için hazırladığı 2010 model Hot Pursuit ne kadar başarılı bir yapım olmuş?
2010 Model Hot Pursuit
Sanırım Hot Pursuit ismi NFS serisini az çok tanıyan oyunculara pekte yabancı gelmeyecektir. Need For Speed 3 ile tanıştığımız Hot Pursuit 1998 yılında oyuncuların beğenisine sunulmuştu. Ardından ise 2002 yılında EA, Hot Pursuit 2'yi piyasaya sürmüştü. Ve aradan geçen 8 yılın ardından EA, yeni bir Hot Pursuit oyunuyla daha oyuncuların karşısına çıktı.
Yapımcılığını Criterion'un üstlendiği Hot Pursuit'e ilk girdiğimizde güzel bir müzik eşliğinde parçalanmış asfaltlar üzerinde çıkan Hot Pursuit yazısıyla karşılaşıyoruz. Bu giriş animasyonu gerçekten çok hoşuma gitti. Ayrıca belirtmeliyim ki, oyuna başlamadan hemen önce Shift 2 Unleashed için hazırlanan Treaser videosunu da izleme şansımız oluyor. ( Ek bilgi olarak belirtelim; Shift 2 Unleashed, ilk oyunun yapımcısı Slightly Mad Studios tarafından geliştiriliyor ve 2011 yılında piyasaya sürülecek)
Oyunun ana menüsüne geldiğimizde ise, "Photos, Wall, Hot Pursuit Online, Career, Autolog Recommends, NFS News ve Settings" seçenekleriyle karşılaşıyoruz. NFS oyunlarından pekte alışık olmadığımız bir biçimde şekillendirilen bu menü tasarımında, "Career ve Settings" seçeneklerinin haricinde diğer bütün sekmeler bizi EA NFS serverlarına bağlanmak zorunda bıraktıyor. Bu menü seçeneklerinden kısaca bahsetmemiz gerekirse; Photos seçeneği ile oyun içinde çektiğimiz fotoları EA NFS'nin serverlarına yükleyebiliyor ve arkadaşlarımızla paylaşabiliyoruz. Aslına bakılırsa oyunda bir modifiye sistemi olmadığından bu seçeneğin cazip bir tarafının olduğunu da söyleyemeyeceğim. Herkes aynı Camaro'yu çekip sisteme yükledikten sonra, sadece arka planın farklı olmasının bana göre pekte çekici bir yanı olduğunu söyleyemem. Neyse, oyunu online olarak oynamak istersek te Hot Pursuit Online sekmesine bağlanarak, internet üzerinden diğer oyuncularla yarışlar yapabiliriz. NFS News seçeneğinde ise NFS'nin sitesine bağlanarak oyunla ilgili son haberleri, yeni NFS oyununa ait detayları, ekran görüntülerini, videolarını görebiliyoruz. Setting kısmından da oyun ile ilgili ayar ve düzenlemelerimizi yapabiliyoruz. Bizi asıl ilgilendiren Career kısmına girdiğimizde ise, yeni model Hot Pursuit'e de tam anlamıyla adımımızı atıyoruz.
Hem Kanun Adamı, Hem Kaçak
Criterion, Hot Pursuit'i geliştirirken, oyunda hikâye ve senaryo kurgusunun bulunmadığını, bunun yerine daha çok yarışlara ve kovalamacalara adapte olduklarını belirtmişti. Nitekim Hot Pursuit'in kariyer moduna girdiğimizde, Criterion'un bu söyleminde ne kadar ciddi olduğunu da anlamış oluyoruz. Yeni bir profil yaratıp başladığımız oyunda, yarışçı ve polis olarak iki farklı kimliğimiz oluyor. Uydu fotoğrafı şeklinde karşımıza gelen haritadan, bize sunulan yarışlardan ve kovalamacalardan istediğimizi seçerek oyuna başlayabiliyoruz.
Her iki kategoride de 20 adet level bulunuyor. Level atlayabilmemizin tek yolu ise yaptığımız yarız ve kovalamacalarda yeterli derecede "Bounty" kazanmabilmek. Bounty kazanmak içinse hem yarışçı, hemde polis olarak yerine getirmeniz gereken şartlar mevcut. Mesela yarışçı olarak, yaptığınız yarışlarda ilk 3'e girerek, aldığınız sıraya göre bir miktar bounty'i hanenize yazdırabiliyorsunuz. Ayrıca diğer NFS oyunlarında size N2O (NOS) kazandıran, drift, arabayı sıyırarak temas etmeden geçme, önünüzdeki yarışçının peşine takılarak yakın mesafeli takip gibi aktivitelerde size ekstra bounty olarak geri dönecektir.
Bir polis olarak bounty kazanmak içinse, bize verilen süreler içerisinde yarışçıyı veya yarışçıları yakalamamız yeterli olacaktır. Yarışçıyı yakaladığımız süreye görede kazandığımız bountyler değişiklik gösteriyor. Diyelim ki, yarışçıyı 1 dakikada yakaladık, o zaman kazandığımız bounty 5000 olurken, 1 dakika 10 saniyede yakalarsak bu rakam dahada düşüyor. Zaten bu zaman dilimleri yarışa girmeden önce size belirtiliyor. Polis olduğunuzda hazırlanan bounty sisteminde de aynı yarışlardaki ilk 3'e girme sistemine benzer bir yapıyla karşılaşıyorsunuz.
Hot Pursuit'te ki kazandığımız bountyler sadece level atlamada işimize yaramıyor. Bounty sayımızı arttırdıkça yeni arabalarda açılıyor. Hot Pursuit'te Most Wanted veya diğer sokak yarışı oyunlarında olduğu gibi sabit bir araca ve modifiye seçeneklerine sahip değiliz. Aynı Shift'te olduğu gibi önümüze gelen araçlardan birini seçerek direk yarışa başlayabiliyoruz. Her yarış için ayrı sınıf arabalar bulunuyor. Mesela Mustang, Camaro tarzı arabaların bulunduğu "Muscle" tarzı yarışlara, spor bir arabayla katılamıyoruz.
Hot Pursuit'te modifiye seçeneği bulunmadığından, yarışa katılmadan önce yapmamız gereken tek şey aracımızın rengini belirlemek oluyor. Yarışçı olarak katıldığımız çoğu yarışta peşimize polisler takılıyor. Fakat bu polislerin öyle çok caydırıcı olduklarını söyleyemem. Gerçi oyunun sonlarına doğru işi abartıp helikopterden ateş bile açıyorlar ama, yinede iyi bir NFS oyuncusuysanız bunlar size basit gelecektir. Oyun içinde bir aksilik olup polisin kurduğu tuzaklara düşseniz bile Most Wanted'ta ki gibi "Busted" yazısı ekranınızda belirip yarış sonuncusu olmuyorsunuz. Arabanız, resetleniyor ve yarışa kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
Criterion, yeni nesi Hot Pursuit'te birçok değişikliğe gitmiş. Bunlardan en çok hoşuma giden ise, yarışları tam bir savaş haline getiren silah ve tuzak sistemi. Yarışçılarda ve polislerde bulunan bu sistemler, yarışları tek düzelikten de kurtarmayı başarmış. Mesela bir yarışçı olduğunuzda, arkanıza takılan polisleri etkisiz hale getirebilmek adına yola dikenli tuzaklar bırakabilir, yada önünüze giden polise elektrik yüklü bir EMP atarak arabasının tamamen bozulmasına sebep olabilirsiniz. Aynı şekilde bir polissenizde, bu saydıklarımı yapabilir hatta helikopter desteği çağırıp, yakalamakta zorlandığınız bir yarışçıyı etkisiz halde bırakabilirsiniz.
Oyunda birinci olamadığınız, ya da yarışçıyı size verilen en az sürede yakalayamadığınız bölgeleri tekrardan oynama imkanınızda bulunuyor. Üstelik bu kısımları defalarca oynasanızda kazandığınız bounty hep hesabınıza ekleniyor. Yani üçüncü olacağınız kesinleşen bir yarışta hemen restart yapmanıza gerek yok. Üçüncülük bountysini hesabınıza yazdırdıktan sonra yarışa tekrardan başlarsanız sizin açınızdan daha karlı olacaktır.
Zorlu Yollar, Daha Zorlu Kestirme Patikalar
Şimdi birazda Hot Pursuit'te ki pistlerden ve yarışlardan bahsedelim. Criterion, Hot Pursuit yarışlarını şehir içi yollardan ziyada, NFS Carbon'da da rastladığımız vadi tarzındaki yollarda yapma kararı almış. Trafiğin yok denecek kadar az olduğu bu patikalarda birçok kestirme yolda bizleri bekliyor. Ayrıca oyun boyunca girdiğimiz her yeni kestirme yol için ekstra bounty kazanıyoruz. Fakat kestirme yollara girdiğimizde çıkış yolunu bulmamız bazen biraz zor olabiliyor. Genelde toprak yol ve patikalardan oluşan kestirmelerde, sağa sola çarpıp yolu bulamama riskiniz yüksek oluyor.
Hot Pursuit'te ki arabalar genelde ultra lüks modeller olduğundan, hızlandığınız zaman etrafı görmenizde bir hayli zorlaşıyor. Ana yolda karşınıza birden bir şey çıkmasa bile, kestirme yollarda karşınıza çıkan ağaç, kaya kütlesi vb. çevre objeleri sizi yolunuzdan edebiliyor.
Yarışçıdan ziyade, bir polis olarak kariyer yapmak isterseniz işinizin biraz daha zor olacağını söyleyebilirim. Bir yarışçıyı yakalamak için, ona çarparak hasar vermek zorundasınız. Arabanın üzerindeki hasar barı tamamen boşaldığında yarışçıyı yakaladınız demektir. Fakat bu barın boşalması öyle pekte kolay olmuyor. O yüzden yakalamak istediğiniz yarışçıyı yakalamak için, ona çarpmak yerine, bir yerlere vurup kaza yapmasını sağlamanız daha mantıklı olacaktır. Yoksa çarpa çarpa yakalamanız biraz zamanınızı alacağından az miktarda bountyle yetinmek zorunda kalırsınız.
Hot Pursuit'te ki yarış tarzlarından söz etmek gerekirse de, pekte zengin bir menümüzün olduğu söylenemez. Mesela Underground 1 ve 2'de birçok yarış modu bizleri bekliyordu. Drag, Drift, Sprint, Laps ve daha niceleri. Fakat Hot Pursuit'te düz ve turlu yarışların yanı sıra öyle Drag, Drift tarzı yarışlar bulunmuyor. Düz yarışlara ek olarak, NFS MW'de de bulunan Toolbar yarışlarına benzeyen, belirlenen sürede, belirlenen noktaya ulaşabilme tarzında zamana karşı yarışlarda bulunuyor. Açıkçası yarış modları biraz daha fazla olsaymış iyi olabilirimiş.
Genel Yorum
Need for Speed Hot Pursuit, serinin diğer oyunlarıyla kıyasladığımızda genelde iyi denilebilecek bir yapıya sahip. Serinin en iyi grafik ve görsellerine sahip olduğu su götürmez bir gerçek, fakat bundaki büyük etkenin bugünkü teknolojik şartlar olduğunu düşünürsek, bunun diğer oyunlara göre biraz taraflı bir artı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle asfalttaki yansımalar, tünele ve karanlık ortama girdiğinizde otomatik açılan xenon farlar benim çok hoşuma gitti. Bu efektler görselliğe ayrı bir tat katmış.
Hot Pursuit'te ses olayı da normal düzeyde diyebilirim. Her araba için bire bir gerçek ses kayıtları kullanıldımı bilemem ama (ee nerede göreceğiz o kadar lüks aracı bir arada
) araç tasarımlarının çok iyi kurgulandığı bir gerçek. Zaten oyunda hikâye senaryo vs olmadığından, kişi şahıs seslendirmeleri de bulunmuyor. Oyunda duyduğumuz tek insan sesi, polis telsizinden anons geçen polislerden ibaret.
Ayrıca belirtmeliyim ki, oyunu PC'sinde oynayanlar, veya konsolunda ek bir kameraya sahip olanlar (PS Eye Cam gibi) kendi fotoğrafını çekerek oyun içindeki profil resmine koyabilirler. Bu da oyuna ayrı bir hava katmış bence
Sonuç olarak Hot Pursuit'i başarılı bulsam da, yine de Most Wanted sanırım daha iyiydi. (oyunun çıktığı yıllara göre kıyasladığımızda 2005 MW - 2010 HP ) Fakat oyunun Shift'ten de daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Hot Pursuit'i kaçırmamanızı tavsiye ederim. Unutmayın... Herkes Oyun Oynar!
2010 Model Hot Pursuit
Yapımcılığını Criterion'un üstlendiği Hot Pursuit'e ilk girdiğimizde güzel bir müzik eşliğinde parçalanmış asfaltlar üzerinde çıkan Hot Pursuit yazısıyla karşılaşıyoruz. Bu giriş animasyonu gerçekten çok hoşuma gitti. Ayrıca belirtmeliyim ki, oyuna başlamadan hemen önce Shift 2 Unleashed için hazırlanan Treaser videosunu da izleme şansımız oluyor. ( Ek bilgi olarak belirtelim; Shift 2 Unleashed, ilk oyunun yapımcısı Slightly Mad Studios tarafından geliştiriliyor ve 2011 yılında piyasaya sürülecek)
Hem Kanun Adamı, Hem Kaçak
Criterion, Hot Pursuit'i geliştirirken, oyunda hikâye ve senaryo kurgusunun bulunmadığını, bunun yerine daha çok yarışlara ve kovalamacalara adapte olduklarını belirtmişti. Nitekim Hot Pursuit'in kariyer moduna girdiğimizde, Criterion'un bu söyleminde ne kadar ciddi olduğunu da anlamış oluyoruz. Yeni bir profil yaratıp başladığımız oyunda, yarışçı ve polis olarak iki farklı kimliğimiz oluyor. Uydu fotoğrafı şeklinde karşımıza gelen haritadan, bize sunulan yarışlardan ve kovalamacalardan istediğimizi seçerek oyuna başlayabiliyoruz.
Bir polis olarak bounty kazanmak içinse, bize verilen süreler içerisinde yarışçıyı veya yarışçıları yakalamamız yeterli olacaktır. Yarışçıyı yakaladığımız süreye görede kazandığımız bountyler değişiklik gösteriyor. Diyelim ki, yarışçıyı 1 dakikada yakaladık, o zaman kazandığımız bounty 5000 olurken, 1 dakika 10 saniyede yakalarsak bu rakam dahada düşüyor. Zaten bu zaman dilimleri yarışa girmeden önce size belirtiliyor. Polis olduğunuzda hazırlanan bounty sisteminde de aynı yarışlardaki ilk 3'e girme sistemine benzer bir yapıyla karşılaşıyorsunuz.
Hot Pursuit'te modifiye seçeneği bulunmadığından, yarışa katılmadan önce yapmamız gereken tek şey aracımızın rengini belirlemek oluyor. Yarışçı olarak katıldığımız çoğu yarışta peşimize polisler takılıyor. Fakat bu polislerin öyle çok caydırıcı olduklarını söyleyemem. Gerçi oyunun sonlarına doğru işi abartıp helikopterden ateş bile açıyorlar ama, yinede iyi bir NFS oyuncusuysanız bunlar size basit gelecektir. Oyun içinde bir aksilik olup polisin kurduğu tuzaklara düşseniz bile Most Wanted'ta ki gibi "Busted" yazısı ekranınızda belirip yarış sonuncusu olmuyorsunuz. Arabanız, resetleniyor ve yarışa kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
Criterion, yeni nesi Hot Pursuit'te birçok değişikliğe gitmiş. Bunlardan en çok hoşuma giden ise, yarışları tam bir savaş haline getiren silah ve tuzak sistemi. Yarışçılarda ve polislerde bulunan bu sistemler, yarışları tek düzelikten de kurtarmayı başarmış. Mesela bir yarışçı olduğunuzda, arkanıza takılan polisleri etkisiz hale getirebilmek adına yola dikenli tuzaklar bırakabilir, yada önünüze giden polise elektrik yüklü bir EMP atarak arabasının tamamen bozulmasına sebep olabilirsiniz. Aynı şekilde bir polissenizde, bu saydıklarımı yapabilir hatta helikopter desteği çağırıp, yakalamakta zorlandığınız bir yarışçıyı etkisiz halde bırakabilirsiniz.
Oyunda birinci olamadığınız, ya da yarışçıyı size verilen en az sürede yakalayamadığınız bölgeleri tekrardan oynama imkanınızda bulunuyor. Üstelik bu kısımları defalarca oynasanızda kazandığınız bounty hep hesabınıza ekleniyor. Yani üçüncü olacağınız kesinleşen bir yarışta hemen restart yapmanıza gerek yok. Üçüncülük bountysini hesabınıza yazdırdıktan sonra yarışa tekrardan başlarsanız sizin açınızdan daha karlı olacaktır.
Zorlu Yollar, Daha Zorlu Kestirme Patikalar
Hot Pursuit'te ki arabalar genelde ultra lüks modeller olduğundan, hızlandığınız zaman etrafı görmenizde bir hayli zorlaşıyor. Ana yolda karşınıza birden bir şey çıkmasa bile, kestirme yollarda karşınıza çıkan ağaç, kaya kütlesi vb. çevre objeleri sizi yolunuzdan edebiliyor.
Hot Pursuit'te ki yarış tarzlarından söz etmek gerekirse de, pekte zengin bir menümüzün olduğu söylenemez. Mesela Underground 1 ve 2'de birçok yarış modu bizleri bekliyordu. Drag, Drift, Sprint, Laps ve daha niceleri. Fakat Hot Pursuit'te düz ve turlu yarışların yanı sıra öyle Drag, Drift tarzı yarışlar bulunmuyor. Düz yarışlara ek olarak, NFS MW'de de bulunan Toolbar yarışlarına benzeyen, belirlenen sürede, belirlenen noktaya ulaşabilme tarzında zamana karşı yarışlarda bulunuyor. Açıkçası yarış modları biraz daha fazla olsaymış iyi olabilirimiş.
Genel Yorum
Need for Speed Hot Pursuit, serinin diğer oyunlarıyla kıyasladığımızda genelde iyi denilebilecek bir yapıya sahip. Serinin en iyi grafik ve görsellerine sahip olduğu su götürmez bir gerçek, fakat bundaki büyük etkenin bugünkü teknolojik şartlar olduğunu düşünürsek, bunun diğer oyunlara göre biraz taraflı bir artı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle asfalttaki yansımalar, tünele ve karanlık ortama girdiğinizde otomatik açılan xenon farlar benim çok hoşuma gitti. Bu efektler görselliğe ayrı bir tat katmış.
) araç tasarımlarının çok iyi kurgulandığı bir gerçek. Zaten oyunda hikâye senaryo vs olmadığından, kişi şahıs seslendirmeleri de bulunmuyor. Oyunda duyduğumuz tek insan sesi, polis telsizinden anons geçen polislerden ibaret. Ayrıca belirtmeliyim ki, oyunu PC'sinde oynayanlar, veya konsolunda ek bir kameraya sahip olanlar (PS Eye Cam gibi) kendi fotoğrafını çekerek oyun içindeki profil resmine koyabilirler. Bu da oyuna ayrı bir hava katmış bence
Sonuç olarak Hot Pursuit'i başarılı bulsam da, yine de Most Wanted sanırım daha iyiydi. (oyunun çıktığı yıllara göre kıyasladığımızda 2005 MW - 2010 HP ) Fakat oyunun Shift'ten de daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Hot Pursuit'i kaçırmamanızı tavsiye ederim. Unutmayın... Herkes Oyun Oynar!- Katılım
- 8 Şub 2010
- Konular
- 509
- Mesajlar
- 2,239
- Reaksiyon Skoru
- 105
- Altın Konu
- 0
- TM Yaşı
- 16 Yıl 4 Ay 2 Gün
- Başarım Puanı
- 170
- MmoLira
- -1
- DevLira
- 0
Paylaşım için saol
Şu an konuyu görüntüleyenler (Toplam : 0, Üye: 0, Misafir: 0)
Benzer konular
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 19
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 38
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 37
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 40
- Cevaplar
- 2
- Görüntüleme
- 76


